J. Bartolj, blog: Nadškof? Ne, hvala

7

Najbolj tvegan položaj v Sloveniji je nadškof. Imeli smo štiri, danes nimamo nobenega (v domovini). Vsi so bili predčasno upokojeni. Včasih smo rekli, da Cerkev kot stoletna diplomatka, svoje nespretne kadre poviša in umakne s položaja, ki mu niso kos. Ja, to je bilo morda včasih. Danes jih degradira in umakne iz javnosti.

Teolog dr. Ivan Štuhec je pred časom rekel, da bomo verniki pač vse požrli, kot smo vedno. Ni se prav veliko zmotil, čeprav se z njegovo izjavo takrat marsikdo ni strinjal. Prav tako se danes mnogi ne strinjajo z odstopom obeh nadškofov. Tudi novomeški škof Glavan, ki trenutno vodi Ljubljansko nadškofijo iz Novega Mesta pravi, da je palica nepravično padla po le dveh hrbtih, odgovornih pa je precej več. Ko so ga vprašali, če bi on prevzel nadškofijo, pa je hitel z odkimavanjem. Starost, zdravje in ostalo… Ne, danes ni veliko junakov, ki bi lahko postali nadškofje, še posebej, ker je njihova glava v Sloveniji vedno na pladnju.

Oziramo se okoli sebe in iščemo naslednike na izpraznjenih nadškofijskih sedežih. Jih bomo našli doma, ali bodo prišli iz tujine? Njihovo delovanje ne bo lahko. Spopasti se bodo morali z razmerami, za katere si nismo mislili, da bodo kdaj nastopile.

Več: blog Radia Ognjišče

7 KOMENTARJI

 1. Veselo novico oznanjamo z življenjem in ne z besedami. To pa očitno ni tako preprosto in ne pogosto med slovenskimi škofi. Jaz osebno bi uvedel sprejemni izpit za škofa. Škof je med drugim po skužbeni dolžnosti tudi izganjalec hudiča, naj pod budnim očesom recimo Marijana Veternika to tudi dokaže; več poljudnega branja o eksorcistu Marijanu je na http://www.reporter.si/node/4954 . Če kandidat izžene hudiča oziroma, če ga hudič ne premlati, je lahko škof, sicer ne. Saj je vendar pisano:

  Bog je po Pavlovih rokah delal nenavadne čudeže, tako da so ljudje prinašali bolnikom robce ali rute, ki so se dotaknile Pavlovega telesa, in bolezni so izginjale in zli duhovi so jih zapuščali. Tudi nekateri Judje, ki so hodili naokrog in izganjali hudobne duhove, so poskušali pri zarotitvah klicati ime Gospoda Jezusa. Govorili so: »Zaklinjam vas pri Jezusu, ki ga oznanja Pavel.« Neki Skevá, ki je bil judovski véliki duhovnik, je imel sedem sinov; tudi ti so to delali. Toda hudobni duh jim je odgovoril: »Jezusa poznam in tudi za Pavla vem. Kdo pa ste vi?« In človek, v katerem je bil hudobni duh, je planil nanje, jih vse obvladal in potolkel, tako da so goli in ranjeni zbežali iz njegove hiše. (Apd 19, 11-16)

 2. Pred Bogom ni pomemben strokovni naziv, ampak plemenita duša in srce, ki želi sebi in drugim plemenito duhovnost, ki ji je tuj materializem in pohlep.

  Naj se pri izbiri novih nadškofov to upošteva.

 3. A je Časnik časopis za verska vprašanja? Opazil sem, da komentatorji v glavnem razkladajo svoje verske nazore in znotraj cerkveno problematiko. Časnik pa zase pravi, da je “spletni magazin konzervativne, katoliške in klasično liberalne usmeritve”. Torej za splošno družbena vprašanja, ki jih obravnava na določenih idejnih osnovah.

 4. Vsaka pozitivna misel, ki bo duhovno zbliževala Slovence je dobrodošla. Zgolj teoretiziranje, brez zbliževalnega predloga, pa ne prinaša nov ustvarjalni duh.

  • Zakaj govorite o duhovnem zbliževanju Slovencev? Tu je govor o katoliški cerkvi, torej lahko govorite kvečjem o duhovnem zbliževanju slovenskih katoličanov.

 5. Jih bomo našli doma? In zakaj mislite bi tujec hotel priti sem?! Če ne najdemo škofov doma?! V tej božji kaznilnici, ki se ji reče slovenska cerkev.

 6. Mene pa zanima kdo so sive eminence, ki škofe predlagajo. Včasih se je govorilo, da ima pri tem veliko vpliva kardinal Rode, pri Uranu vem, da je temu nasprotoval,vendar je Uran postal nadškof, kar se je izkazalo za zgrešeno. Mnogo bolje bi bilo, če bi že takrat nadškof postal Stres. Neumno pa je bilo, da je za Uranom nadškof postal Stres, saj se je vedelo, da je pri mariborski aferi udeležen.

  Nadškof naj postane eden mlajših, neobremenjenih domačih duhovnikov. Morda pater Knaus, ki je po drži močno podoben papežu Frančišku, predvsem pa zato, ker pričakujem( v to seveda ne verjamem), da bo prvo kar bo storil ko zavzame visoki polažaj, ustanovil sklad( za kar se je zavzemal pred časom) za povrnitev škode malim delničarjem Zvonov.

Comments are closed.