J. Bartolj, blog: Marijin kip v Medžugorju se sveti

6

V Medžugorju je začel v hiši vidkinje Vicke „svetiti“ 40 let star Marijin kip iz Lurda. Ni čudno, da se zdaj pred njeno hišo zbirajo verniki in čakajo v vrstah, da bi to videli. Ali gre za Božje znamenje, iluzijo, privid, prevaro ali kaj drugega, pa se sprašujejo verniki, teologi in tudi časopisna javnost. Malce sem pogledal po hrvaških medijih in našel nekaj zanimivih razmišljanj!

Prva zanimivost tega fenomena je, da mnogi znani intelektualci ne želijo govoriti o tem. Tudi nekateri izpostavljeni laiki o tej temi ne želijo govoriti javno.

Dr. Vladimir Dugalić, profesor moralne teologije na Katoliškem bogoslovnem vseučilišču v Džakovu, pravi da jih razume, kajti o tem je težko govoriti, dokler se dokončno ne razjasni vse, kar se v Medžugorju dogaja. Hrvaški škofje so že davno izjavili, da je potrebno preveriti pristnost prikazovanj, da pa bi se to lahko zgodilo, se morajo ta najprej zaključiti. Medžugorje je priznano kot kraj, kjer ljudje veliko molijo, delajo pokoro in kjer se dogajajo spreobrnjenja. Vendar pa so takšna tudi svetišča denimo v Mariji Bistrici ali na Brezjah, kjer pa se Marija ni prikazala. Prej omenjenega profesorja Dugalića skrbi tudi posebnost medžugorskih Marijinih prikazovanj glede na Lurd ali Fatimo.

Za razliko od Lurda in Fatime, kjer so vidci bodisi hitro umrli ali pa kasneje vstopili v samostane in tam živeli umaknjeno življenje, se to v primeru Medžugorja ni zgodilo. Poleg tega je svetišče v Lurdu za razliko od Medžugorja odmaknjeno od številnih trgovin. Za prodajalne ni prostora v svetiščih. Prav tako v Lurdu in Fatimi „Marijina sporočila“ niso postala obvezno versko čtivo, kar z drugimi besedami pomeni, da je vernikom samim prepuščeno, ali bodo vanje verjeli in če ne bodo, za to ne bodo nosili posledic. Gotovo, da lahko Marijina prikazovanja nekaterim vernikom pomagajo, pri poglobitvi njihove vere, nikakor pa to ni recept za vse…

Vera ne išče čudežev, vera je srečanje z živim Bogom. In to lahko doživimo tudi na drugačen način, ne le preko prikazovanj. Cerkev sicer sprejema vse pozitivne sadove Medžugorja, ki je postalo mesto molitve in spreobrnjenj, še pravi dr Dugalić.

Več: blog Jožeta Bartolja

6 KOMENTARJI

 1. Žal v tem primeru res.

  Množice v Medžugorju so slabo spričevalo za katoličane. Nekdo si je ta fenomen izmislil že leta 1981, izključno zaradi finančnih koristi.

  • Bandi-t, daj že enkrat povej, kdo si je to izmislil?

   Že več kot 30 let po tvoje traja prevara, pa kljukci, kot si ti, niso sposobni ugotoviti, kdo stoji za tem.

   • Da ne govorimo o tem, da si prišel v protislovje sam s sabo. Enkrat pripisuješ delovanje hudiču, ekrat ljudem prevarantom.

 2. No, končno eden. Vsekakor so množice tam doli resen izziv za Cerkev, da razmisli o oblikah in naravi raznovrstnih (pol?)religioznih potreb in “nenavadnih” pojavov. Če res stavi na resnico, seveda.
  In če poguma za še kakšen resen rez ne manjka.

Comments are closed.