J. Bartolj, blog: Ko prisluškujejo celo papežu…

2

Ameriška agencija za nacionalno varnost NSA je končno skomunicirala svoje početje početje prisluškovanja globalnih razsežnosti. Ne, ni bila napaka, ampak strategija »zaradi katere Američani danes živijo varneje…«

Bravo! Ker prisluškujejo Angeli Merkel, celi vrsti evropskih politikov in celo papežu, Američani živijo bolj varno. To je resnično odgovor, ki si ga človek želi slišati. Nemška kanclerka, sicer trdna ameriška zaveznica in celo papež Frančišek, ter kardinali pred konklavom, so zares teroristična grožnja. Saj to vendar delajo pri NSA, kajne? Prisluškovati prijateljem je vendar znamenje velikega zaupanja, oz tako Američani delajo s svojimi zavezniki. Ne razumete, to je zaupanje do konca!

Mislil sem, da jim bo vsaj nerodno, da bo kdo zardeval, a očitno razen redkih politikov in morda diplomatov, ki so jih klicali na zagovore, nismo dočakali besede obžalovanja. Nak, »zaradi varnosti so to počeli« in še počnejo, kdo jim pa kaj more?

Edvardu Snowdenu bi morali podeliti Nobelovo nagrado. Seznanil nas je s časi, v katerih smo in Orwellov Veliki brat je pravi amater v primerjavi z globalnim ameriškim vohunjenjem.

Še malo pa bom pomislil, da je bil izum pametnih telefonov pravzaprav vohunski trik, v katerega smo vsi (radovoljno) ugriznili. Prav tako Google z vsemi aplikacijami, ki so tako zelo uporabne, a vendar tako lahko kontrolirane. In kdo ima nad tem kontrolo? Kdo kontrolira tehnika, ki prisluškuje papežu in kakšne informacije ga zanimajo?

Če so za Američane zanimivi tudi vatikanski zidovi in predsedniki vlad evropskih in drugih držav, kje smo ostali ljudje? Kje je raja? Če prisluškujejo nemški kanclerki so užaljeni Nemci. Res da ne vemo, kaj lahko sploh naredijo proti temu, razen, da so užaljeni, a vendar, kdo bo užaljen ker nadzorujejo in prisluškujejo tudi nam ubogim nepomembnežem?

Več: blog Jožeta Bartolja

2 KOMENTARJI

  1. 1. Moti me izraz “prisluškujejo celo papežu”. Zakaj bi bil papež izjem? Poleg tega so v Ameriki večina protestanti. Vatikan pa je ena večjih obveščevalnih sistemov, saj ima v dobršnem delu sveta v vsaki fari vsaj enega 100% lojalnega obveščevalca.

    2. To odkritje ni pravzaprav nikakršna vest. Vest bi bila, če bi se odkrilo, da ne prisluškujejo.

    3. Rajo naj ne skrbi, ji ne prisluškujejo. Vsak, ki misli da mu prisluškujejo, bi se moral vprašati, zakaj je tko pomemben. Za prisluškovanje posamezniku, je potreben posameznik. Avtomati so v tem primeru povsem nekoristni. “Ubogi nepomembneži” smo statistična postavka v pretoku elektronskega prometa. Prisluškovalci le upajo, da se bo v zbranih podatkih pokazala kaka zakonitost, ki jih bo pripeljala do za njih zanimivega posameznega. Problem je v glavnem v tem, da je za ta posel potrebna inteligenca in znanje, zanj pa se ne odločajo pametni (inteligentnost združena z etiko) posamezniki. Zato prihaja do zlorab – ne zaradi hudobije, ampak zaradi neumnosti.

Comments are closed.