J. Bartolj, blog: Hitimo, hitimo s spremembo ustave …

9

Kako je levičarje razbesnela odločitev Ustavnega sodišča, da mora država v letu dni odpraviti neustavnost na področju financiranja Osnovne šole Alojzija Šuštarja, se je pokazalo že po dobrem mesecu. Le toliko časa so potrebovali, da so zaktivirali parlamentarno večino in sprožili postopek za spremembo ustave. Pa ne zato, da bi udejanili zakon, kot pravi Ustavno sodišče ampak, da bi spremenili ustavo, da bi stanje ostalo nespremenjeno, kot je bilo do zdaj.

In zakaj? Zato, da se učenci v zasebni šoli morajo učiti isti program, kot v vseh ostalih javnih šolah … Aja, ne čisto. Če se moj otrok uči matematiko, mu moram jaz doplačati 15 %, da bo imel priznano isto znanje kot v javni šoli!

Več lahko preberete na blogu Jožeta Bartolja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. V ustavo bi bilo treba jasno zapisati, da ne smejo zasebne šole prejemati nobenega javnega denarja. Imamo namreč (po standardih Sveta Evrope in EU) odlične javne šole. Kdor pa hoče svojim otrokom dati neko posebno, ideološko obarvano izobrazbo, pa naj to plača iz lastnega žepa.

  • Vsi, ki plačujemo davke, ideološko obarvano izobrazbo že plačujemo. Na žalost je to v 99,9% propadla komunistična ideologija.

   • Bejžite no! Jaz redno gledam učbenike in delovne zvezke svojih dveh otrok (starejša je v gimnaziji, mlajša še v osnovni šoli), pa doslej v njih nisem zasledil nobene ideologije. Razen seveda, če ne smatrate načela sodobne liberalne demokracije za ideološka …

 2. Moram ti dati prav. Tudi jaz nisem opazil aktivnosti, ki so jih na šoli organizirali 25.maja v nobenem učbeniku.

 3. Cerkev naj ustanavlja javne šole, tako kot povsod po svetu. Ni bojazni, da za teh par šol ne bi bilo dovolj učencev.
  Tole nakladanje o “javno priznanem programu” pa je samo to, nakladanje. Vsi programi v vsaki šoli morajo biti “javno priznani” sicer sploh diplome niso veljavne.

  • Javne šole lahko Cerkev ustanavlja samo v državi Vatikan, drugje pa le zasebne.
   In tudi plača jih naj sama, če jih ustanavlja.

   A lahko ti ustanoviš zasebno podjetje, pa bi bilo 100% financirano iz proračuna?

   • Ti si pametnejši od celega sveta, saj vemo. Ampak, na tvojo žalost, tako je po svetu. In skozi vso zgodovino.
    Tudi pri nas do leta 1945. Takrat pa si ti začel novo štetje. Takrat se je tebi zgodil veliki pok in začetek časa.

 4. In v čem je problem?
  85% plača država za javni program (pa še to je vprašljivo, če se morajo pokrižati pred začetkom pouka),
  15% pa plačaš sam za verouk, ki pa ni del javnega programa.

Comments are closed.