Izstop Velike Britanije iz Evropske unije?

23
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

V zadnjem obdobju lahko v Sloveniji veliko poslušamo in beremo o možnostih izključitve Grčije iz ekonomske in monetarne unije, le malo pa o razlogih za nezadovoljstvo Britancev in o njihovih razlogih za prostovoljni izstop Velike Britanije iz Evropske Unije. Razprava na otoku o izstopu Velike Britanije iz Evropske Unije je stara že skoraj dvajset let, vendar izstop Britancev še nikdar ni bil tako blizu, kot je trenutno. In signal, ki nam ga Britanci dajejo glede zbirokratizirane EU in izgubljanja globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva, je bolj pomemben za dolgoročni obstoj evropske integracije in za gospodarski razvoj skupnega evropskega trga od tarnanja Grkov. Če bi EU birokrati namenjali toliko pozornosti pogajanjem z Britanci glede prihodnjega ustroja EU, kot ga namenjajo Grkom, ki so slabo integrirani v evropsko gospodarstvo in ki bi jih morali brez pogajanj že davno izključiti iz evrskega denarnega območja, bi to pomenilo korake v smer večje konkurenčnosti, bolj učinkovitih pravil, večje fleksibilnosti in manj birokracije za državljane držav članic EU ter bi dolgoročno koristilo gospodarskemu razvoju vseh držav članic te integracije. Tako pa se po nepotrebnem ustvarja paniko na finančnih trgih glede bankrota Grčije in njenega izstopa iz evrskega denarnega območja. Ukvarjamo se s prevzgojo malopridnežev, marljivi in delavni pa nam odhajajo.

Tudi Slovence bi morali britanski pomisleki bolj skrbeti in zanimati od populizmov, ki jih EU birokrati zganjajo okrog Sirize. Britanci resno razmišljajo o prostovoljnem izstopu iz EU in so peto najmočnejše gospodarstvo na svetu. Britanci očitajo, da jim bruseljska regulativa jemlje preveč avtonomije in jim duši gospodarstvo. V rokah imam serijo petih delovnih zvezkov različnih londonskih inštitutov, ki analizirajo razloge za in proti članstvu Velike Britanije v Evropski Uniji. Prvi datira v leto 1996, zadnji pa v leto 2015. Nedavno so izšli tudi prvi izsledki zelo obsežne študije britanskih poslovnežev in ekonomistov pod pobudo naslovljeno Change or Go (Spremembe ali odhod), ki podrobno ocenjuje stanje Velike Britanije v EU. Avtorji študije zahtevajo od Davida Camerona, da doseže bistvene spremembe v odnosih med Veliko Britanijo in Evropsko Unijo ter doseže nov sporazum, ki bi pomenil spremembo statusa Velike Britanije v EU in bi prinesel znižanje predvsem birokratskih bremen britanskim podjetjem ter okrepil samostojnost Velike Britanije v mednarodnih geostrateških in političnih razmerjih predvsem s hitrorastočimi gospodarstvi. Kot alternativo predlagajo izstop Velike Britanije iz EU.

Avtorji med drugim ocenjujejo, da bi se naj letni stroškovnik vsakega britanskega gospodinjstva ob izhodu iz EU v povprečju znižal za nekaj več kot 900 britanskih funtov, večidel zaradi neto prispevkov v bruseljsko blagajno, zaradi skupne kmetijske politike in zaradi protekcionističnih carin na uvoz iz tretjih držav. Največji strošek po njihovih ocenah predstavlja izguba globalne konkurenčnosti zaradi obremenjujoče regulative. EU po mnenju avtorjev ni postala enotno trgovinsko območje, temveč carinsko-politična unija, ki namesto trgovinskih sporazumov s hitro rastočimi svetovnimi gospodarstvi, kot je denimo kitajsko, uvaja protekcionistične samozadostne ukrepe do teh držav in se pred rastočimi gospodarstvi izven EU zapira sama vase ter ne spoštuje niti lastnih pravil glede fiskalne vzdržnosti in evrskega denarnega območja.

David Cameron je Britancem obljubil referendum o vprašanju izstopa Velike Britanije iz EU in na volitvah močno zmagal. Razprava o izstopu je s tem dobila jasno politično noto, Cameron pa zavezo, da se loti pogajanj z EU oziroma izpelje referendum o izstopu Velike Britanije iz EU. Referendum bi se naj po trenutnih predvidevanjih političnih komentatorjev na otoku zgodil že v drugi polovici leta 2016 in je le vprašanje časa, saj komentatorji praviloma ne verjamejo v dosego sprejemljivega dogovora o spremembi statusa Velike Britanije v EU. Odločitev Britancev za izstop iz EU lahko za seboj potegne val podobnih zahtev ostalih držav članic. Z načrtom izstopa Velike Britanije iz EU predlagajo zagon enotnega prosto-trgovinskega območja z državami Commonwealtha in vključitev prostotrgovinskemu sporazumu NAFTA med ZDA, Kanado in Mehiko. Pogajanja o izstopu iz EU bi naj bila ob uspešnem referendumu zaključena s koncem leta 2018 z londonskim sporazumom. Britanci bi želeli ohraniti možnost brezcarinskega trgovanja s preostalimi članicami EU, vendar raziskovalci ocenjujejo, da bi tudi ob morebitnih carinah, ki bi jih EU po izstopu Velike Britanije iz EU uvedla na britanske izdelke in storitve, in tudi če bi te bile postavljene na najvišjih še dovoljenih stopnjah v okviru pravil Svetovne trgovinske organizacije izstop iz EU Britancem prinesel mnogo več gospodarskih koristi od stroškov. Britanci bi si skušali z izstopno pogodbo iz EU zagotoviti članstvo v EFTA-i in si zagotoviti podoben institucionalni status do preostanka EU, kot ga imata Švica in Norveška. Izstop Velike Britanije iz EU bi se po teh predlogih lahko zgodil tja do leta 2020.

19. junija 1215, pred 800 leti in nekaj dnevi, je v Veliki Britaniji stopila v veljavo Magna Carta, morda najpomembnejši politični dokument, ki je kadarkoli ugledal luč sveta.

Mitja Steinbacher deluje na Fakulteti za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


23 KOMENTARJI

 1. Končno, da bo nekdo zamajal ta EU socializem. Spomnim se Rupla, ki je izumil novo ureditev za Evropo, komutarizem. Ni komunizem, ali kaj je hotel?!

  • In Rupel je našel domovino v SDS. Tako kot večina komunistov, ki jim je Partija odsekala privilegije. Kdaj bomo v Sloveniji imeli zdrave desne stranke s častnimi in svobodnimi ljudmi, ne pa komunistične aparatčike oblečene v demokratična oblačila.

   • Kot Ljudmilo, ka-li?

    Ali bi morda rad povedal, da se začnemo preverjati vsi tisti, ki smo nekoč živeli v socializmu. Ali smo poštudirali gnilost socializma že s petnajstimi ali morda z dvajsetimi leti svoje starosti?!

    Dejansko so pri nas največji problem čisti toninovski demokrati, ki so na mnoge načine podobni tistim računarskim Britancem, ki jih ne briga EU niti za ceno vojaških spopadov.

    Pavelček, zgruntaj kaj bolj krščanskega, če želiš, da jemljem(o) tvoje prebliske kot tehtne, ne pa otročje.

    • SDS člani in stranka so dokaj jalove v desničarski smeri delovanja, sledenja vrednot. En Žiga Turk je v razmišljanju prodornejši kot vsi SDS ovci skupaj. Za katere tudi težko rečem, da se borijo že 25 let za gospodarsko desne vrednote, pa saj se tudi SLS in SKD niso kaj dosti bolj. Tonina poznam samo iz medijev, vidim ga kot nekoga, ki je dobil pomežik svobode v Fritzlove kleti, izdelal lojtro in splezal proti oknu, da prepili rešetke, pri tem pa mu lojtro podirajo pravoverni SDS (populistični zdraharji brez desnih vrednot), ki namesto Fritzla opravijo umazano delo na “desnici”.

     Seveda Toninov pomežik svobode vidim v udejanjanju podjetništva na “desnici” , ne pa pri Kučanovi penziji. Seveda pa Tonin se ni imel priložnosti kot JJ, da bi SAMO s podpisom sprožil proces privatizacije kolhozov, pa je ni 5 let.

   • Zame je zelo pomemben zgornji članek. Tega profesorja sem šel tudi poslušat na Youtube zastran tega. Res so problem veliki Britanci, za nas pa je še večji problem, če bi se eventualno kakšen relativno ugleden profesor najbrž edine normalizirane fakultete, ki se ukvarja z ekonomsko znanostjo mimo Mramorja in podobnih preveč navezal na te “pametne” Britance in pozabil, kakšen negativen in krvav doprinos so imeli za Slovenijo. Mene bolj skrbi takšen profesor, ki ima velik vpliv na študente, kot sama politika EU.

    Tonin s petimi poslanci pa lahko razmišlja o oblasti in udejanjanju svojih idej tako kot kakšen Kardelj leta 1935.

 2. Ja, eno so teoretične analize, drugo je pa praksa. Sicer pa je EU res premalo in preslabo izkoriščena in vedno bolj postaja sama sebi namen, ampak ne vem, če bo lahko VB na dolgi rok solirala, ker slej ko prej se bo moralo podretiti neki “višji sili”, ki ji bo vsiljevala svoje pogoje. Tako da po moje bi bil za njih izstop iz EU tako kot iti iz dežja pod kap. Suhi v nobenem primeru ne bojo ostali. 🙂

  Glede Magne Carte pa gre za precenjen dokument, ki se ga preveč idealizira. Magna Carta ni bila nič drugega kot upor najvišjega sloja, torej baronov, proti povečanim davščinam in ostalim omejitvam, s strani vladarja. Skratka, kraljeva oblast se je z njo res omejila, ampak le na račun najvišjega sloja ljudi. In ta upor tudi ni šel smer neke revolucije, ampak kar so baroni z Magno Carto zahtevali je le to, da se obnovi stanje, ki je veljalo pred njo. Za 99% prebivalstva ni imela dejansko skoraj nobenega pozitivnega učinka.

 3. Jaz osebno bi Britance spotikal ob njihovem morebitnem odhodu iz EU. Enako kot oni spotikajo Škote. Najbolj pošten razplet bi se mi zdel, da oni omogočijo brez zapletov Škotom, da gredo iz Združenega Kraljestva, a ostanejo v EU.

 4. VB je 5.najmočnejše gospodarstvo na svetu. Politično so daleč bolj vplivni. Predvsem pa imajo trdnejše in bolj zdrave temelje kot socialistična EU. Ta se kaže socialistično v tem koliko se EU politiki, birokrati, mediji, “intelektualci” ukvarjajo s “katastrofo ” Grexita večinsko socialističnih Grkov. Tako pač poteka na socialistična svetovna revolucija, medijsko in s pohabljanjem judovsko-antično – krščanskih vrednot, kar večina ne zmore videti. Če bi bili Evropejci zdravi, bi jih veliko bolj skrbela desna kritika Britancev kot komunistična kritika Grkov. Evropa se bo prej porušila kot Britanija in padla v totalno bedo socializma, kaosa, lakote in državljanskih vojn. Evropa že 30 let nazaduje, ker so ji socialisti v motor natresli sladkorja.

  • Še vedno ne dojemaš, da VB zate in za Slovence dol visi. In to bolj kot kakšni Nemčiji ali Italiji ali Avstriji.

   • Kaj ima to veze z njihovim izhodom iz EU?

    Ni prav da Britance tako zaničuješ. Oni so razkrinkali komuniste in tajne likvidacije po vojni.

    • Ko bo še več znanega, boš imel pred sabo imena in priimke kominternovskih agentov, ki so delovali pri Britancih. Normalnim ljudem, ki vedo, kaj je mednarodno pravo, pač ni vseeno, če Britanska oblast izroči komunistom in njihovi na roke delani tvorevini, ki so jo imenovali država, desettisoč vojakov, ki so se jim predali. Sicer pa pojdi malo globlje in proučuj, kako so se vedli do regularne staro jugoslovanske oblasti. Kot da so pričakovali, da naj bi stara Jugoslavija odbila nemški napad. Sicer pa, druga svetovna vojna se dejansko ni začela šele z zasedbami določenih držav. Kaj neki so genialni Britanci počeli prej? Obstaja neka morala, ki jo lahko ocenjujemo ali merimo pač glede na velikost posamezne države. In britanska moralna dolžnost je bila neprimerno večja kot tedanja jugoslovanska. A oni zelo radi segajo v koprive s tujimi rokami. Za to gre v osnovi.

     • Povedano drugače, če so bili Britanci ta slabi, potem so bili slabi vsi. In bojim se, da bi to nekaterim slovencem ustrezalo.

    • Zdravko, ljudje pač ne smejo biti tako neznansko naivni. Če bi si prebral kakšno analizo (zdajle se ne spomnim natančno, kje sem to bral) o zločinu v Srebrenici, bi vedel, da je bilo potrebno za izvedbo tega pokola vsaj štirikrat toliko ljudi kot jih je bilo ubitih.
     V Sloveniji so pobili na stotisoče beguncev. Pomnoži to in ne piši več nelogičnosti, da so Britanci razkrili “tajne” likvidacije. Problem je bil in je v veliki meri še, da se ljudje, udeleženci te krvave logistike ne upajo govoriti.

     • Žalosten narod smo, ko te poslušam, Anthon. Žalosten narod, liliputanskega duha.
      Britanci so 4. junija 45 ustavili vračanje nazaj. Zato je vsako natolcevanje o britanskem zločinu in kako so celo krivi za poboje, samo malodušje in obrekovanje.

     • Ne, Zdravko, to z vračanjem ni tako gladka in demokratična zgodba. V njej je skoznjo padel vsaj moj stric in nekaj desettisoč drugih ljudi, večinoma vojakov v ujetništvu, ki kot taki uživajo posebno zaščito. Pomisli tudi, da so kot vojaško zelo močna država, veselo pustili Jugoslavijo rdečim, za dolga desetletja, začenši s tem že med okupacijo. Misliš, da niso vedeli, kdo in kaj je Broz? Barabinsko je podpirati “upornika” proti Nemcem, ki ga je brigalo za življenja ljudi in zaradi te zločinske okoliščine morebiti dela malo večjo škodo silam osi, kot pa regularno oblast, ki se vede normalno, ki jo zanimajo življenja civilistov, pa zaradi tega povzroča nekoliko manjšo škodo silam osi. Znaš tako misliti? Tudi v prenekateri knjigi že tako piše.

     • Seveda ni. Nič ni tako gladko in demokratično. In kaj bi rad? Zvlekel v svojo demoraliziranost še druge?! In zakaj? Ker svet ni popoln, ali kaj. Nimaš pravice to delat. Narod je dovolj demoraliziran.

     • Zdravko, meni je za resnico. Morda res valijo kamne na Sabotinu (če vzamem to prispodobo) izrazito nedemoralizirani mladinci, ampak me je takšnih vendarle strah v prihodnosti. Mislim, da ne samo mene.

 5. Za Grčijo mi je precej vseeno, ali je ali če ne bi bila članica EU.
  Če pa bo iz EU izstopila Velika Britanija, mi bo zagotovo žal. Zdi se mi, da Velika Britanija kot protiutež Nemčiji vzdržuje nekakšno ravnovesje v EU. V Veliki Britaniji prebivajo meni najljubši evropski narodi: preudarni Angleži, radoživi Irci, uporniški Škoti in staroveški Valižani 🙂

  Bolj hudo bi mi bilo le, če bi iz EU izstopila Slovenija 😉

  • Lastna religija, pestra tisočletna zgodovina in seveda njihov doprinos k uničenju nacionalnega socializma, pri čemer je velik del Evrope prejel internacionalni socializem namesto demokratične družbe. Ni, da ni. Nemci se danes ukvarjajo s svojo lastno katarzo, “preudarni” Britanci se pač ne.

 6. Ni vse zlato kar se sveti, tudi Angleži ne. Nikakor jih ne idealiziram. Toda zgornji članek je pameten, ker poudari temeljno usmerjenost Slovencev in Evropejcev k socializmu, k reševanju socialistične Grčije. Namesto, da bi se Evropa pogajala z Anglijo in sledila Angliji, se pogaja z Grčijo in ji sledi v prepad. Če bo EU še naprej sprejemala sporazume z Grčijo in ji nakazovala denar smo blizu novemu poku v Evropi.

  Pred 15 leti, ko je Drnovšek prodajal Banko Koper in Pivovarno Union ni bilo desničarja v SDS, SLS in nsi, ki bi to konsistentno podpiral. Celo številni so komunistom pomagali s tuljenjem o nacionalnem interesu. Vem s kolikimi sem se na forumih tolkel ko so noreli proti razprodaji in uničenju Slovenije:kakšne fantastične lutke na kučanova vrvici so bili socialisti Janša, Podobnika in Peterle…. Tako ti danes pljuvaš po VB isto kot komunisti in s tem potrjujes mojo tezo, da so funkcionarji SDS lažni desničarji. Kdo so vodilni? Kakšno izobrazbo imajo? Je kdo ki nima rdeče FDV? Kaj zagovarjajo 25 let?

  • Joj, Pavel! Morda bi si ogledal črnobeli film Sojenje v Nurnbergu. Tako malo, da spoznaš, da so tudi Nemci morali živeti naprej po nacizmu. S psihologijo očitno tudi nisi bogve kako seznanjen, ka-li? Dvajsetletnikom bi zlahka pripisal stoodstoten in nespremenljiv pogled na svet in življenje. In stoprocentno krivdo zraven, kakopak. Iščeš pravo desnico v Sloveniji, ki je imela totalitarizem v nulo izdelan. Bodi no resen. Danes gre le za to, da spoznamo, kateri ljudje so se resnično spreobrnili. Trdim, malo provokativno, da dvajsetletnik, ki se upira režimu kako drugače kot zaradi psihološke nezrelosti, ne more biti v povprečju pameti, ampak nekje spodaj in stvari preprosto ne razume.

   Če pogledam nazaj, bi si upal reči tudi tole (na nekaterih mestih sem že zagovarjal podobno mišljenje): Partija je lovila v svoje mreže sposobne mlade ljudi, ne butcev. Čeprav je imela na vrhu izrazite čudake, pa vendar niso bili vsi neumni. Poznali so psihologijo otroka in mladostnika. Vsakega niso ujeli, ker so ga morda doma uspešno odvrnili od tega, ali ga je od tega nekako odvrnil kakšen dobronameren učitelj, vzgojitelj. Vendar, ujet ali ne, pri teh letih je krivda majhna. Komajda obstaja. Stvar pa je drugačna, ko tak človek dozori. In tam se začne tisto, kar loči totalitarce od normalnih ljudi. Nekaterim se pač zdi (in se jim je zdelo) normalno biti večvreden pri 40., 50. letih življenjske starosti. In to so tisti, ki so skrbeli za nadaljevanje režima in se jim je padec Berlinskega zidu preprosto zgodil. Zame je danes takšen prav vsak starec, ki zagovarja domnevno dobrobit in odličnost nekdanjega socializma, kajti to zagovarja lahko le prvoklasna duhovna baraba in nihče drug.

   Drugače pa čiste desnice ni možno najti v družbi, ki jo je deformiral totalitarizem. Gre le za zdravljenje, dekomunizacijo, tudi za katarzo. Če si živel pri nas, spadaš v eno teh mojih, sicer shematskih okvirjev. Ne obsojam, le razumeti želim. Svetujem ti tudi, da prebereš Resolucijo 1096.

 7. Tukaj sploh ne gre za VB kot celoto. Gre za načela, ki jih VB danes zagovarja. Več ekonomske svobode, manj butaste regulacije, manj socializma.

Comments are closed.