Izračuni potrjujejo neuravnoteženost in nepravičnost vladnih ukrepov za družine

3

V Družinski pobudi smo naredili nekaj primerjalnih izračunov učinkov predlaganih ukrepov za različne vrste družin oziroma gospodinjstev, ki jasno kažejo in potrjujejo, da so predlagani ukrepi neuravnoteženi in rušijo razmerja tako med generacijami kakor znotraj generacij, saj družine z otroki obremenjujejo bolj kot druge skupine v primerljivih dohodkovnih razredih.

Predstavljamo tabelo s primerjalnimi izračuni za posameznike, pare in družine z dohodki v višini 64% neto povprečne plače na družinskega člana. To je ravno mejni dohodek, pri katerem je vlada predlagala ukinitev otroškega dodatka, subvencije šolske prehrane, dodatka za veliko družino, darila ob rojstvu otroka.  (Izračun učinkov za javne uslužbence v tej tabeli predpostavlja znižanje bruto plač teh uslužbencev za 10% in morda ne odseva v celoti zadnjega vladnega predloga za to področje, ker nam ta predlog ni v celoti poznan.) Iz tabele je jasno razvidno, da bi bile družine z otroki zaradi perdlaganih ukrepov prizadete bistveno bolj kot druge družbene skupine v primerljivem dohodkovnem položaju, pri čemer te razlike lahko znašajo tudi po več 100 EUR mesečno.

Še posebej bi radi opozorili na dejstvo, ki je bilo do sedaj večinoma zamolčano. Danes so vladni predstavniki priznali, da interventni zakon ukrepov družinske politike ne odpravlja samo začasno za čas veljavnosti interventnega zakona, ampak trajno spreminjajo sistemske zakone za to področje. To pomeni, da z interventnim zakonom za nedoločen čas oziroma trajno rušijo praktično vse ukrepe družinske politike v naši državi in jo reducirajo zgolj na del socialne politike, kar ocenjujemo kot povsem nesprejemljivo in pričakujemo, da bo zakon spremenjen, tako da bo vseboval le začasne spremembe zakonodaje, tako da bo po izteku veljavnosti interventnega zakona samodejno spet začela veljati današnja ureditev družinske politike.

Resnično upamo, da bodo  predstavniki vlade ter poslanke in poslanci v času parlamentarne razprave bolj prisluhnili argumentom in se bomo v čim krajšem času začeli usklajevati tako, da bodo na koncu sprejeti ukrepi uravnoteženi in ne bodo družin in otrok obremenjevali bolj kot druge družbene skupine.

Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude (040 517 358)

3 KOMENTARJI

 1. težko pišem hladno, ko sem prečital tale komentar iz praxe:
  http://blog.druzinskapobuda.si/2012/04/izracuni-potrjujejo-neuravnotezenost-in.html#comment-form

  a poskusim:
  takšne odzive je bolje napisati konkretno.
  zahtevat “uravnotežene” ukrepe je mašilo. kaj predlagate? (katere nadomestne/druge ukrepe v enaki ali boljši višini učinka).

  “ne bodo družin in otrok obremenjevali bolj kot druge družbene skupine”
  torej zahtevate, da jih obremenijo enako (ali manj).
  koristen bi bil predlog, kako to izvesti, kajti sam vidim v izvedbi tega načela kar zanimive probleme. boscarol je nekoč razmišljal o obdavčitvi nestaršev, kar je ena od možnosti uravnotežene obremenitve – jaz se glede tega predloga spomnim le javnega pogroma ali pa sem takrat preslišal podporo družinske pobude?

  ne rečem – lahko da je čas, ko je treba precej spremeniti obremenitve (da ljudje brez otrok v večji meri iz svojega žepa pokrijejo bdp, starši pa to ‘odplačajo’ z novim človekom).
  a pobudniki morajo v debati jasno nakazati velikostni red sprememb, ne pa stvar opisovati z bledimi izrazi.
  zdaj je čas za jajca in pokažite jih.
  jaz bi na vašem mestu recimo izračunal finančni odtis človeka na skupnost (državo), grobo rečeno, koliko ima država ‘dobička’ od enega človeka (davki, ki jih plača, minus javne storitve, ki jih rabi). ta dobiček priskrbijo državi starši, ki otroka spravijo do 18.leta, in za ta dobiček naj se tem staršem zniža davčna obremenitev (v teku njihovega življenja).

  tako se potem lahko pogovarjamo vsaj približno nekam oprti.
  vse ostalo je zgolj kdo-bo-koga z večjo mišico (torej kdo bo bolj glasno vpil in vsaj pri triaži to ni pravično).

 2. Sele ko bodo izcrpane vse druge moznosti, naj varcuje vlada pri druzinah, a to bo usodno. Ce ne bo otrok, tudi narod ne bo obstal, ne bo pokojnin, ne bo nicesar. To je potrebno imeti vsak trenutek pred ocmi.
  Zato pa je potrebno TAKOJ ukiniti VSE privilegije, vse borcevske pokojnine, vse dodatke za vohunska dela pri Udbi, Kucanov kabinet, vse nepotrebne urade in agencije. Pa naj gredo ti privilegiranci na ulice -nihce jih ne bo podprl! Druzine in delavne ljudi pa podprite, saj bodo oni prvi pomagali potegniti to potapljajoco se ladjo iz vode.

 3. “boscarol je nekoč razmišljal o obdavčitvi nestaršev, kar je ena od možnosti uravnotežene obremenitve ”

  Nestarši nimajo olajšave pri dohodnini, torej so že obdavčeni dodatno, mar ne?

Comments are closed.