Izprazni, spremeni, zlorabi

46

moski zenskeO pomenu besed v javnem prostoru

Med množico reklam, ki bijejo v človeka na ulici, se znajde tudi tak, ki promovira enakost med spoloma v politiki in gospodarstvu. Ampak, se človek vpraša, zakaj promovirajo enakost z različnostjo? Če sta namreč spola enaka, torej med njima ni razlik, je popolnoma vseeno ali si moški ali ženska, in še bolj vseeno je, če je 99,99% moških na vodilnih položajih in nobene ženske. Prav tako pa je vseeno ali uporabljaš žensko ali moško slovnično obliko. Ideologi, ki stojijo za tisto z našim denarjem plačano reklamo, v isti sapi požrejo samega sebe in niso iskreni saj najprej oznanjajo enakost spolov, a glej ga zlomka, takoj govorijo o moških in ženskah. Logično nepravilno je enakost promovirati z različnostjo. Tu pa je tudi ves problem.

Propaganda na plakatu je le še eno vsiljevanje ideologije spola kot neke sorte nove uradne ideologije, čeprav smo se komaj, pa ne še čisto, izvili iz totalitarne »uradne ideologije«, komunizma. Je pa res, da je ideologija spola naravna naslednica levičarskega totalitarizma, ki z zlorabo države in zakonodaje vsiljuje svoje arbitrarne poglede ne le državnemu aparatu, temveč se vriva v šolstvo, v družine, v posameznika. In proti temu mora biti vsak, ki še kaj da na zdravo pamet.

Površna analiza našega praktičnega propagandnega primera pravi, da zagovorniki enakosti spolov uničujejo pomen besed. A stvar je še hujša, če raziščemo kako avtorji pojmujejo besede, ki jih uporabljajo. Na strani Ministrstva za delo,… ki se imenuje tudi »za enake možnosti«, najdemo prosti spis, ki poskuša razložiti kaj naj bi po njihovo enakost spolov sploh bila. Poleg tega, da pišejo Bog z malo, ko bi morala biti velika začetnica, ker gre za osebno ime (tudi to nekaj razodeva, kajne?), pravilno ugotovijo, da enakosti in enakopravnosti ne moremo istovetiti, pa kljub temu očitno narobe uporabljajo besedi. »Ko govorimo o enakosti, govorimo o enaki vrednosti človeka kot posameznika/posameznice in kot pripadnika/pripadnice človeške družbe kot celote, iz katerega izvira človekovo enako dostojanstvo, ki od družbene organizacije načeloma zahteva enako (pravno) obravnavanje posameznikov/posameznic.« Kaj je torej po njihovo tako opevana enakost med spoloma? Iz citiranega teksta izhaja, da avtor v resnici misli in govori o enakopravnosti, kajti to, da imamo enako človeško dostojanstvo, ki pa ne izhaja iz družbe kakor trdi v spisu citirani avtor Benjamin Flander, temveč izhaja iz dejstva, da smo ljudje in smo kot taki Božje podobe in to je napačno povzeto iz krščanstva. Iz predstavitve, ki si jo brez sramu upa postaviti ministrstvo na uradno stran, ni razvidno in tudi ne more biti, kaj je enakost med spoloma. Ker enakosti med spoloma ni.

Zato ker:

Kolikor smo ljudje, imamo enako dostojanstvo, ki nam je dano od zunaj, t.j. od Boga.
Kolikor smo moški ali ženske, smo si različni in te temeljne različnosti ne moremo izničiti, četudi ideologija spolov to poskuša.
Kolikor smo družbena bitja, moramo biti obravnavani enako pred zakoni (torej zakoni veljajo za vse enako, kar je seveda utvara, ampak vendarle poskušamo).
Kolikor imamo različne talente, imamo tudi različne možnosti. Zato je tudi »enakost možnosti« pravzaprav utvara. Poglejte kako se je prav v šolstvu ta ideologija sprevrgla v svoje nasprotje, saj imamo neznansko število odličnjakov tam kjer niti dobrih ne bi smelo biti.
Kolikor smo člani različnih družin, družbenih slojev in kar je še družbenega, imamo različna izhodišča in torej različne možnosti.

Prosti spis ministrstva se sklicuje na GigaFida, ki je samo zbirka besedil in ne merilo pravilnosti (torej mirno sklepamo, da je v teh besedilih mnogokrat prisotna napačna uporaba, ki jo zagovarja ideologija spola), in ne na SSKJ, ker ta očitno še ni bil dovolj prečiščen v skladu z ideologijo, ki jo zagovarjajo, ko spreminja pomen besed. Že tak stavek je na uradni strani slovenske oblasti povsem nedopusten in spet priča, da gre tukaj za staro levičarsko-komunistično prakso: »če dejstva ne ustrezajo, gorje dejstvom«. Posledice pa so bolj škodljive kakor se zdi na prvi pogled, saj se napačna uporaba, izvotlitev in zloraba, zasidra v uradnem žargonu, kasneje v šolstvu in na koncu celo v pravopisu. Zato je potrebno ministrstvo opozoriti, da enakosti med spoloma ni in naj se borijo za enakopravnost od katere smo tudi zelo oddaljeni. Enakopravnost za vse, moške in ženske, pred zakonom, pri razpisih, pri dostopu do mikrofonov, itd. itn. Tudi tkim. »pozitivna« diskriminacija je diskriminacija, ki kaj hitro ostane le to, diskriminacija.

Ministrstvo nam torej pere možgane, z našim denarjem poskuša vsiliti čisto konkretno in tujo ideologijo (spet!) in se pri tem ne ustavi pred uničevanjem samega jezika, besed in pojmov. To bodo delali toliko časa, da bo belo črno in črno belo. Iz teksta je tudi jasno, da kaj takega ni slovenska posebnost, ampak je mednarodna zahodnjaška blodnja, ki se je poslužujejo verniki ideologije spolov. Da, verniki. Kajti ob pomanjkanju vere v Boga, so samega sebe povzdignili na raven bogov, ki hočejo doseči, da se jim vsi klanjajo in jih molijo. Zlepa ali zgrda, kakor vsi totalitarci vseh časov in vekov.

Zdravilo zoper tako nasilno invazivnost je preprosto. Gojiti moramo lepo slovenščino in se držati pomenov, ki jih imajo besede v našem lepem jeziku. Tako spoštovanje nas samih tudi omogoča ustvarjanje novih pomenov in sprejemanje novosti, ki so potrebne živemu jeziku, obenem pa deluje kot naravni protistrup zoper take blodnje kakor je ideologija spolov. Če tega ne bomo delali, bo jezikovna inkvizicija, ki vpije »sovražni govor, sovražni govor« zoper vsakega, ki misli in piše drugače pridobivala na moči in medijski reklami. Tâko inkvizicijo pač že imamo. Uperjena je proti slovenstvu, katolištvu in demokratičnemu taboru saj preganja vse, kar ji je ideološko drugačno. Grmade so torej pripravljene. Drva zbirajo v samem parlamentu v Stranki Mevžastega Caganja… Še malo pa bodo zagorele nove grmade v sodnih procesih kjer bodo zažigali, t.j. obsojali, ljudi dobesedno zaradi besed.

PS: Delo že objavlja željo Matjaža Hanžka (ZL), da se prepove shode, »ki širijo sovražni govor«. Pa smo tam! Od etikete do prepovedi je le korak. Kdaj ga bodo naredili?

46 KOMENTARJI

 1. Tako je v svetu brez Boga. Najmočnejši si podredi ostale, uveljavi se pravilo napredovanja po lojalnosti, ključna mesta v družbi zasedajo nesposobneži in tak svet začne propadati. Še posebno, če na ozemlje začnejo vpadati barbari, ki se morajo iz dneva v dan dokazovati, da so sposobni preživeti. Ali pa se pojavijo neke katastrofe v vremenu in podobno.

  Vsaka podrobnost z današnjo Evropo je čisto namerna.

 2. “.. Najmocnejši si podredi …”
  Dodajam še .. tu je mišljena seveda zunanja moč ! To ni tista notranja ki jo človek pridobi skozi spoznavanje sebe in drugih, mišljena je tista moč ki je pridobljena s silo in prevaro.

 3. posameznika/posameznice
  =========
  trikrat se to pojavi v samo enem stavku. takšna besedila so ne samo neprebavljiva, ampak tudi jezikovno napačna. in vsa “elita” je nora na takšno podvojeno rabo, da jih ne moreš poslušat. A to je najbrž tudi edini namen.

 4. Strumno utrjevanje svojih vrst. Ponavljanje kako so nasprotniki hudobni. OK. To je delo politkomisarja, ki skrbi, da njegov klan, njegova mafija ostane kompaktna. Ni pa to vredno intelektualca, še manj duhovnika. Čeprav se z večino napisanega lahko strinjam. Moti me samo ta Brezkompromisni totalitarni duh: mi imamo prav vedno, oni imajo vedno vse narobe. Mi smo dobri, oni so slabi.

  Isto v članku medijske likvidatorke Maje Sunčič, ki je danes prerešetala Dimitrija Rupla, zadnjič pa Jožeta Dežmana. Joj, koliko “desničarjev” bo morala še prerešetati, ker niso pravi. (namig: vse).
  Piše koliko škode je naredilo virantovanje in ruplovanje.
  Kdaj pa bo napisala koliko škode desnici in sredini povzroča socialist Janša s svojim janševanjem:
  1. Ko z negativno, klanovsko, mafijsko selekcijo uničuje desno stran in jo monopolizira s komunističnimi metodami
  2.ker se nikoli ne loti realnih problemov, ampak populističnih
  3. Ker je glavni adut rdeče mafiji, saj v vsakih volitvah pripelje na volitve vsaj 400.000 lenih, rdečih volivcev
  4.ker se zna zelo dobro dogovarjati z rdečo mafijo (Zidar, Tovšak, Šrot, Zemljarič, TEŠ6b, šaleška mafija, cerkvena mafija, orožarska mafija,..)

  • pavel: “Kdaj pa bo napisala koliko škode desnici in sredini povzroča socialist Janša s svojim janševanjem:”
   ===========================

   Socialist Janša je postavil za ministra za finance Šušteršiča, socialist Pahor Križaniča, socialistka Bratuškova pa Čuferja.

  • pavel: “4.ker se zna zelo dobro dogovarjati z rdečo mafijo (Zidar, Tovšak, Šrot, Zemljarič, TEŠ6b, šaleška mafija, …”
   ===================

   To je potrebno nujno dopolniti:

   “TEŠ6b, šaleška mafija, velenjska mafija, šoštanjska mafija, štajerska mafija, celjska mafija, mariborska mafija, ljubljanska mafija, koprska mafija, primorska mafija, dolenjska mafija, grosupeljska mafija, …”

  • Preberi tisti “prosti spis” z Ministrstva. Res ima prav. Totalni bullying. Neki v stilu, ko sprejmemo različnost nam postane enako. Res, utrgano.
   Namesto samoupravnega socializma, katerega bistvo je da ga nismo razumeli, dobimo to enakost, katere bistvo je tudi da je ne razumemo. Ministrica Kopačeva je tako tolmačka. 🙂

  • morda pa bi moral kdo napisati kaj tudi o pavlih,ki se “sprebračajo nazaj”v savle in si krčevito prizadevajo,da bi svobodnim Kristusovim učencem nadeli nove stare verige in okove…

 5. Prebral sem spis, ki ga pisec članka omenja. Gre za tipičen totalitarni orwellovski novorek, ki spreminja pomen besede. Zdaj bomo vsi enaki, v naslednji stopnji bomo pa vsi isti.

 6. Zelo posrečen opis nelogičnosti, ki bazirajo na logiki naravnih danosti. Do sedaj je bila človeška družba grajena na naravnih zakonitostih in danostih. Tako se nam zdi vse ostalo nelogično. No potrebno je pogledati čez plot in opazili bi, da si že nekaj desetletij utira pot nova paradigma transhumanizem, ki vidi naravo kot nedokončano delo, zato si dovoli spreminjati transgresirati vse naravne zakonitosti.
  Če se tej novi “fashion” ideologiji ne zdi vredno spoštovati naravnih danosti , zakaj bi spoštovali jezikovne?

 7. Maja Sunčič je kot piranha. Večina njenih člankov se začne pri tem, da si izbere žrtev, ki jo potem divje obgloda do kosti. Z veščinami komunikologinje. Vidim, da je dobro brana. Meni ni posebej všeč tak tip novinarstva, ni ne etičen, ne razsoden in malo relevantnih novih dejstev zvem.

  Njene ocene niso niti približek objektivnosti. Tudi glede Dimitrija Rupla seveda ne.

 8. Tudi mene moti to, kar avtorja Pozniča, pisanje Boga z malo začetnico.

  To je prav neverjetno. Mislim, da smo Slovenci edini narod na svetu, kjer se je uveljavilo pisati to lastno ime z malo črko in se enako ohranja po zlomu ateističnega režima. Kot namerno poniževanje, skregano z vsako logiko. Kot da bi Alaha pisali z malo. To pa nikomur na pamet ne pade, niti najbolj zadrgnenemu antiteistu …

  Redko kje razen v Sloveniji je ostala tudi komunistična dikcija – pred našim štetjem, po našem štetju. Povsod bolj ali manj pred Kristusom, po Kristusu. Latinsko tudi AD ( Anno Domini). Hrvati recimo stiktno samo še, kdor spremlja kaj hrvaške medije, prije Krista, po Kristu. Pa ne glede na to ali verni, ali neverni novinarji, zgodovinarji …

  • Jah, bogov je pač več, zato se kajpak piše z malo. Jaz, ki recimo verujem v Luciferja, mi Bog z veliko pomeni njega. Tebi pa enega drugega. Tako je to.

   • Ne, tale slovnična razlaga pa ne zdrži, g. Dare. Naš bog se imenuje Bog, zato velika začetnica, kadar se nanaša na njegovo osebno ime.

  • In žal, žal, žal: osrednji katoliški tednik zvesto uporablja malo začetnico pri izpeljavah pridevnikov iz osebnega imena Bog.

 9. Se bojim, da je ravno avtor zgornjega članka tisti, ki v resnici ne razume pravega pomena besed. Priporočam natančno prebiranje SSKJ in morda še 14. člena Ustave, čeprav dvomim, da bi lahko pri ideoloških zaslepljencih prišlo do priznanja napake in spremembe v mišljenju.

  Enakost med spoloma je formalno dosežena, vendar ravno takšni prebliski v celofan zavitega šovinizma, pritrjujejo mnenju, da je do resnične enakosti še dolga pot in da so prizadevanja zanjo, tudi s strani institucij, še kako potrebna.

 10. Feministka: “Enakost med spoloma je formalno dosežena, vendar ravno takšni prebliski v celofan zavitega šovinizma, pritrjujejo mnenju, da je do resnične enakosti še dolga pot in da so prizadevanja zanjo, tudi s strani institucij, še kako potrebna.
  =============================

  Spola nista enaka, poslednično enakosti med spoloma ni.

  • Spola morata biti enaka, to je temeljna postavka resničnega humanizma, krščanstva… S tem, da vidva z avtorjem “enakost”, uporabljata v ozkem pomenu identičnosti, istosti in ne v širšem smislu kot je v resnici mišljena, zato da lahko promovirata latentni šovinizem, ker odkritega kljub vsemu v tem času in prostoru ne moreta, saj je to ekskluzivna pravica islama. To, da ste z islamisti v tem primeru na istem bregu je pa seveda ironija posebne sorte.

   • Moški in ženska sta različna in na temu temelji preživetje človeštva. Zaradi te različnosti vi, gospa Feministka, živite. Če verujete drugače, nič hudega. Potem tako ali tako nimate prihodnosti in to vam kažejo tudi muslimani, ki poseljujejo ozemlje, kjer vi živite. Ker niste razumeli bistva, da dve kravi ne morata narediti telička!

    In ne! Enakost moškega in ženske ni bistvo krščanstva. In lepo prosim, ne razlagajte osnov krščanstva … ker izpade kot biciklist, ki poučuje košarko.

    • Enakost med ljudmi JE bistvo krščanstva. Morda se ti bo zdelo presenetljivo ampak tudi ženske smo ljudje.

     Nihče ne zanika bioloških razlik med spoloma, kar je lepo opisano tudi v “prostem spisu”, ki ga očitno nisi prebral ali pa ga nalašč interpretiraš po svoje.

     Za prazno ozemlje, kamor sedaj prodirajo muslimani, boste morali svoj del odgovornosti prevzeti tudi “biki”, glede na to, da ste vseskozi imeli večino družbene moči v svojih rokah, toliko večjega.

     • Gospa Feministka,
      vi kot ste biciklist, ki uči košarko. In muslimani navijajo za vas!

      Lepe dneva vam želim!

     • @Alfe

      Mene muslimani prav gotovo ne bodo veseli, ti pa bi gotovo našel z njimi kakšno skupno točko in vrednoto.

 11. AMP: “Iz predstavitve, ki si jo brez sramu upa postaviti ministrstvo na uradno stran, ni razvidno in tudi ne more biti, kaj je enakost med spoloma.”

  —————————————————————

  Sem sedaj prebrala predstavitev na strani Ministrstva in moram reči, da je napisana poljudno, jasno in logično ter omogoča vsakemu povprečno inteligentnemu človeku razumeti kaj enakost med spoloma je. Razen seveda tistim, ki tega ne želijo in še naprej zavajajo, da koncept enakosti ne priznava in spoštuje razlik med spoloma.

  • Feministka,
   tega pri najboljši volji ne morem razumet, namrec da govorimo o enakosti spolov ki pa priznavamo da so različni.
   In da nas nič ne moti da kompliciramo tam kjer so stvari preproste.

   • A to, da smo pred Bogom vsi enaki, čeprav smo si med sabo tako različni, pa lahko razumeš?

    Ne gre za kompliciranje ampak poenostavitev. Namesto da naštevam, da se zavzemam za enakopravnost, enakovrednost, enake možnosti, enake pravice, enako dostojanstvo med spoloma, preprosto rečem, da sem za enakost med njima.

    • Feministka:”A to, da smo pred Bogom vsi enaki, čeprav smo si med sabo tako različni, pa lahko razumeš?”
     =======================

     Tega pa ti očitno ne razumeš.
     Izrek: “Pred Bogom smo vsi enaki”
     se ne nanaša na materialni svet ampak na duhovni svet.

     Bog vsekakor ni materialni subjekt, enako kot tudi življenje ni. Življenska sila je za vse enaka kot tudi npr. sila gravitacije.

     Ljudje nismo samo duše, ki prosto “plavajo” “razpršene” po celotnem vesolju ampak smo integracija duhovnega, duševnega in materialnega.
     V fundamentalnem bistvu smo vsi in vse živo res enaki, ker pa imamo tudi stik z zunanjim svetom nas to dela različne. Živimo povečino vsega svojega življenja v stalnem stiku z materialnem in na tem nivoju smo različni (nismo enaki). Imamo različna telesa in celo zaradi tega različno psiho.
     Ne samo da spola nista enaka, celo dva človeka istega spola nista enaka.
     Noben človek na tem svetu ni enak z nekim drugim človekom ne glede na spol.

     Vsak človek je unikaten!

     • To je bil zgolj en primer. Lahko bi tudi rekla, če si predstavlja, da smo pred zakonom vsi enaki. Kako boš pa to obrazložil? Zakonodaja pa gotovo ne sodi v duhovne ampak kar konkretne, materialne sfere.

      In če ponovim še enkrat, koncept enakosti med spoloma ne promovira brisanja razlik, sploh pa ne tistih, biološko pogojenih, za družbene je pa prav, da izginejo.

     • Gospod Riki,
      še niste slišali za: “En neumen lahko vpraša več, kot lahko devet pametnih odgovori.” Kajti padli ste na to finto.
      🙂 🙂 🙂

     • Feministka … rada bi ti malo bolj pojasnila moje razmišljanje kaj sem mislila s tem odgovorom .. smo na poti rasti in v tem vidim smisel, ja, kot Božji otroci, torej na poti dozorevanja, ki pa lahko traja celo življenje. Kar je po svoje žalostno, saj bi človek v enih normalnih pogojih osebnostno dozorel prej, nekje v zrelih letih … priča pa smo temu, da se sedanje stanje v druzbi oz. politika reševanja problemov s silo in prevaro nagiba k temum da s tem povzroča nove travme in da ne omogoči reševanja starih zablod.
      Hočem povedat da imajo prav tisti, ki pravijo da se zgodovina na ta nacin ponavlja.
      Stare zablode so kot izziv ki bi nam moral vsem služit kot izziv za boljše zivljenje vseh nas in tudi naših otrok. Tako pa ..

  • Certo, Luigi, noi siamo tutti diversi, ma siamo anche uguali ( o meglio, dovremmo essere uguali) di fronte alla legge.

 12. “Površna analiza našega praktičnega propagandnega primera pravi, da zagovorniki enakosti spolov uničujejo pomen besed.”

  Zakaj površna? To je čisto točna analiza! Sicer pa so s tem začeli komunisti. Spreobračanje pomena besed namreč zelo dobro uniči spomin in jezik kot nosilca znanja. Skratka, zelo uporabno orodje za masovno pranje možganov!

 13. Če se že govori o enakosti, je treba vedno navesti za enakost česa gre.

  Npr. ves rastlinski, živalski in človeški svet je živ. V tem pogledu si je enak. Glede na funkcijo in obliko si je pa različen tako znotraj teh svetov kot med njimi.

  Tam kjer to ni jasno navedeno, gre verjetno za namerno zameglevanje, da vsak lahko stvari razume po svoje in da je končna interpretacija odvisna od tistega, ki ima večjo moč in premore več agresije.

 14. Nismo isti.
  Nismo enaki.
  Tudi enakovredni nismo. Več je vreden tisti, ki več prispeva k družbi in civilizaciji. Vsak šahist ve, da je lovec vrednejši od kmeta. Kraljica vrednejša od lovca.

  Fino pa bi bilo, če bi bili pred zakonom enaki (odtod ima Pravica, Sodnik) zavezane oči, da razsoja po vsebini in ne po izgledu. Enakopravni.

  • Približno to sem napisal Luigiju. Je pa tudi res, da ni na človeku, da preveč razsoja, kdo med nami je več vreden in kdo manj. Morda se spomniš, kaj je okoli tega Jezus sporočil materi Zebedejevih sinov. Občutki večvrednostni in manjvrenosti so tudi v psihologiji bolestna kategorija.

   p.s. Tudi je relativna vrednost šahovskih figur. Nimaš kaj z lovcem, če ostaneš v končnici samo z njim proti nasprotnikovemu kralju. Če ti ostane samo kmet, lahko še upaš na zmago.

Comments are closed.