Izogibanje revoluciji in komunizmu

102

spomenik vsem zrtvamZadnje čase se v Sloveniji govori in piše o gradnji spomenika »vojnim in povojnim žrtvam«, o tem, kako naj bi »žrtvam povojnih pobojev« zagotovili dostojen pokop in tako končali travme, ki so jih povzročili pri nas »dogodki med drugo svetovno vojno«. Dokler so tako pisali le mediji, ki jih obvladujejo dediči nekdanje Zveze komunistov, je bilo to morda razumljivo. Ker pa so se pričeli v javnosti izogibati besedam kot revolucija in komunizem celo nekateri, ki jim totalitarne preteklosti ni mogoče očitati, je prav opozoriti, da je prikrivanje resnice tudi ena od oblik laži.

Ali lahko imenujemo vojne žrtve tistih tisoč rojakov, očetov, mater in celo otrok, ki so jih pomorili od komunistov vodeni partizani med leti 1941 in 1942, ko ni bilo proti njim nobenega oboroženega odpora? S temi poboji, tudi celih družin, so komunistični revolucionarji, po navodilih Kardelja, Kidriča in ostalega vrha partije, povzročili samoobrambo nezaščitenega ljudstva v obliki Vaških straž. Ti umori niso imeli nič skupnega z vojno, ki je divjala po svetu. Bili so pričetek komunistične revolucije na Slovenskem.

V istem času so partijski likvidatorji morili zavedne in verne Slovence tudi v Ljubljani. Prof dr. Ehrlich, Kikelj, Župec, dr. Natlačen, Peršuh, Majdič in dolga vrsta vidnih oseb, ki so bili v času sovražne okupacije usmrčeni po odloku tako imenovane OF, niso bili žrtve vojne. Njihovi morilci so bili člani slovenske komunistične stranke.

Po italijanskem razpadu septembra 1943, so komunisti pomorili v Jelendolu in okolici ujete vaške stražarje ter četnike iz Grčaric, Turjaka in drugod. To ni bilo vojno dejanje. Bil je zločin v duhu boljševiške revolucije, ki je hotela iztrebiti idejne in politične nasprotnike.

Ko so partizani, kot del jugoslovanske komunistične armade v poletnih mesecih leta 1945 množično morili vrnjene, razorožene domobrance, člane slovenske narodne vojske ter desettisoče drugih jetnikov, ta zločin ni bil posledica vojne. Množični poboji, o katerih priča nad šeststo dolgo prikrivanih grobišč, so bili delo komunističnih revolucionarjev, ki so tako utrjevali svojo totalitarno moč in oblast.

Grozot revolucije in njih posledic, ki segajo do današnjih dni, ni mogoče pometati pod neko politično pobarvano preprogo. Prikrivanje resnice služi le soodgovornim za zločine, ki bi se radi umaknili v zgodovino brez besed obžalovanja. Krivice in nasilja revolucije ter partijskega totalitarizma bi ostale na tak način neporavnane, zavite v prevleko zgodovinske laži. Sodelovanje pri takem sprenevedanju otežkoča pot do sprave, ki je lahko le sad resnice.

Pripis uredništva: Besedilo je bilo naprej objavljeno kot uvodnik v revijo Svobodna Slovenija, tednik Slovencev v Argentini.

102 KOMENTARJI

 1. Vsaj do mrtvih bodimo resnicoljubni in napišimo na spomenik tako kot je bilo : komunistične medvojne in povojne žrtve.

 2. Dejstva so neizprosna. Razumen človek razume, da so komunisti delovali kot zločinci ne samo v Sloveniji, temveč po celem svetu.
  Neumen človek pa še naprej verjame pravljicam komunizma.

  Kam spada mehki genocid v prvih mesecih vojne, ko so pomembni komunisti pomagali Gestapu razseliti cca 100.000 zavednih Slovencev v Srbijo in na Hrvaško?

  Kam spada genocid na Primorskem, kjer je komunistični general poslal 3.000 pravkar mobiliziranih kmečkih fantov pred nemške strojnice in topove v edini frontalni napad?

  Kam spadajo vsa sodelovanja partizanov z Nemci, Italijani, celo z ustaši – z namenom pobijati samo četnike in slovenske domobrance in njihovo zelo široko zaledje med civilnim prebivalstvom.

  Komunisti in partizani niso imeli zaledja. So ropali kmete.

  • Dobro,g,Pavel!

   Kratko, jedro in učinkovito.

   Par idej in predlogov:
   – 1 –
   Upam, da bo namesto doooolgih razprav in analiz kmalu izšla knjigica na 27-ih straneh, recimo, kjer bo v Vašem stilu na kratek in jeder & učinkovit način napisan povzetek povzetkov najpomembnejših faktov iz razvoja 2. svetovnega klanja in mučenja nedolžnih in neoboroženih civilistov, navadnih in bednih slovenskih (največkrat pobožnih) garačev vseh stanu, starosti od dojenčkov naprej, do po nedolžnem in iz boljševiške eksemplarnosti, nadutosti in zlobe pobitih partizanov
   in njihovih (samo sumljivih)simpatizerjev, skratka vseh nedolžnih mučenih in postreljenih, zahrbtno zaklanih, v krasne kraške jame zmetanih ali po izdajstvih vseh vrst v taborišča poslanih.
   Še posebno pozornost v tej kategoriji nikoli nevarnih
   in absolutno nedolžnih žrtev bi bilo zelo potrebno sestaviti sezname pomorjenih otrok, mladoletnih, deklet, žena in kompletnih družin, predvsem za leta 1941, 1942 in 1943, ko je revolucija jemala svoji pasjeglavsko hijenski zagon in si gradila svoj krvavi
   boljševiški Gulag smrti in trpljenja.

   – 2 –
   Na enem mestu pisano zbrati seznam partizanskih provokativnih akcij po krajih in datumih, ki so povzročile okupatorske povračilne ukrepe , represalije, požiganja, pregone v taborišča, streljanja talcev in jasno zapisati točne številke posledic.

   – 3 –
   V isti vir kot tč.2 zapisati, jasno in glasno, da je šlo za načrtne provokacije, seveda po ukazih, ne po napakah, saj je to bila strategija-v šoli so nas hrabro učili leta-le poštenih razlogov za taka podla in strahopetna dejanja niso nikoli učili po resnici.

   – 4 –
   V isti vir, zbornik, zapisati kolikokrat, kje in na kašen način so Partizani(raje bi zapisal boljševiški komisarji) napadli in pregnali okupatorsko pobijalsko svojat, ki je pobijala civilno prebivalstvo, požigala njihovo imetje in jih vozila v lagerje smrti.

   Čedalje več verodostojnih virov navaja v spisih in knjigah še dvoje ključnih partijskih svinjarij:

   – kot navaja g.Pavel, partizani niso imeli svojih prehranjevalne verige pri svojih simpatizerjih in prijateljih, svojih kmetij in obratov predelave.
   Res je, da so hrano, kot često navajajo njihovi blagoslovljeni pisani viri,tudi zbirali(prijazno, ne s silo) pri svojih, kolikor so, pač, dali.Večino hrane, predvsem 41-43 so vzeli s silo, pokradli od njihovi ožigosanih “nasprotnikih”, pri čemer je bilo dovolj,da”nisi bil njihov”.Jemali so tako, da so ubili,
   in tepli, če je bil odpor, sploh pa pobrali vse, kar so mogli, ne glede na to, da so družine z otroki in starci ostali, tudi na zimo, popolnoma brez vsega!
   V knjigah poa imamo pravljice v stilu, kako je hrabri kuriček, s torbico v roki, živeža za partizane prooosil…!?

   Ja, partizansko vojsko je vzdrževal predvsem ali kar v celoti, bedni delovni in garaški slovenski živelj , predvsem ene kaste; žal moram reči, drugo in tretjerazredni ljudje, družine, nasprotniki ali nesimpatizerji revolucije. Revolucija je stala in obstala na ramenih slovenskega upora boljševizmu, ki je svoj protikomunistični greh preplačal deseterno med revoluciji in še strašno hudo po vojni!

   Ni čudno, da se je na slovenskih tleh tako hudo zaredila kultura smrti, izkoriščanja in aparthajda- saj je ena polovica, recimo, fino preživela in napredovala na račun druge polovice ali dveh tretjin!

   Paradigmatični primer, hudo veljaven, na dokaj mili način, za vso državo:
   Lep primer kako je partijo/partizane brigal bedni, slovenski človek na podeželju v času revolucije in vojne je krasna knjiga : ZAMOLČANE Antona Urankarja,
   da ne bom navajal vsega, kar mi je povedala stara mama ali mama…

   KDO BO POSNEL FILM PO TEJ KNJIGI? Heroji na plano!

 3. Politično korektno je ratalo v Sloveniji biti proti vsem vojnam in nasilju. Nekaterim ob tem kar sline tečejo. In to tudi na desnici.
  Govori se o nesmislu vseh vojn. Takšen prezir do padlih je neverjeten. In to zato ker je papež nekaj v tem smislu rekel, pa vsi “bolj papeški od papeža” zdaj to zadovoljno ponavljajo. S Cerkvijo vred. Samo še naj podprejo ta glupi in prezira vredni spomenik.

 4. Spoštovani , v življenju tako preiskušeni dr. Kremžar je seveda kot vedno sijajno napisal svoj komentar ali pa pogled. Piše o temi, ki je ključna za stanje duha danes v SLO. Ker ljudje menijo, vsaj velikanska večina, da se jih komunizem , njegovo delovanje in posledice nič ne tičejo, imamo porazno stanje kamor pogledaš ! Imamo vse zavoženo. Zakaj ? Najprej zato, ker VEČINA ZELO RADA ŽIVI V LAŽI….
  Samo nekaj “svežih” norih stvari….
  Firma Pinus ima 28 mio dolgov do bank , 28 milijonov ???? Katera normalna banka bi takemu Pinusu dala še kako posojilo, ko je to znašalo 4 mio evrov, da 4 mio evrov….Ko so vsi morali videti in vedeti, da še teh 4 mio ne more nikoli vrniti….Ne, tu je šlo do 28 mio, za katere se bodo zdaj banke obrisale pod nosom…Kdo pa jih bo plačal teh 28 mio? In kam so šli ti krediti ? Se je kaj “malega” tudi izvleklo iz tega Pinusa za kako palačo, jahto, vilo ali vikend, ali pa v kako oazo? Skoraj bi rekel, da zagotovo, nimam podatkov…Jasno pa je da bomo plačali teh 28 mio vsi ki plačujemo davke, kdo pa drug….Koliko ljudi, ki tako radi živijo v laži, pa to ve, o tem sploh razmišlja…In takih Pinusov ( lastnik je “prijatelj” LDS razvpiti najemodajalec Jurij Pogačar…)je stotine, da stotine…..Lastniki pa sami ta pravi, sami dediči revolucije in komunizma, zegovorniki zločincev, zaničevalci žrtev !!!
  Folk pa vpije…živel tito, kako je bilo fajn….
  Drugi primer LAGANJA SAMEMU SEBI V BRK:
  Slovenija seveda ima PROFI FUZBALSKO LIGO, saj se spodobi, kenede? Kdo ne skače ni Slovenc, kenede…Na vseh 5 tekmah te fuzbalske profi ????????? lige se vsak teden zbere SKUPAJ POPREČNO 3.000 GLEDALCEV, le če je kak “derbi” jih je več. Torej 600 na tekmo… Karto jih plača morda 400, dobro 500…Po koliko so karte , ne vem…10 evrov , morda ? Poprečno 5.000 evrov bruto na tekmo….Tako deluje SLO profi nogometna liga…Kot če bi imel kak Lidl 500 kupcev na teden (6 mesecev na leto, 6 mesecev pa ne igrajo tekem, je prevroče…), ali pa Hofer- ta dva omenjam zato, ker vemo koliko sta velika….Bi preživela? Kako dolgo bi poslovala ? 1 mesec ??
  Trgovina brez kupcev, profi fuzbal brez gledalcev. Prvo folk razume, drugega ne…Ko pa je fuzbal tako fajn…In kdo potem plača ves ta fuzbal ? Koliko denarja iz bank in državnih firm ( potem je dobilčka le za vzorec..) je poniknilo v gnilo zabavo za 500 ljudi ? Koliko se ga je opralo preko fuzbala? Koliko so dobili ta pravi v žep preko fuzbala??
  zakaj o fuzbalu….da bi ljudje vedeli, da dokler nihče nič ne reče o tem, lažejo sami sebi…in svojim otrokom in vnukom, ki bodo kmalu znoreli ….
  Stanje v športu odraža razmere v družbi !!! Zelo, zelo !!

  • Ja, Hrvatini.
   Dobra slaba primera, za kozlanje, oba.

   Stric, ki ima Pinus je znan iz še drugih packarij, njegovo ime se vleče po medijih že leta, omenja se zelo znana imena v povezavi-nikomur se ni in se, izgleda, ne bo zgodilo čisto nič in Novice danes pišejo, da bomo zlati prinašalci-tumpaste postkomunistično ostrižene blejaste o0vse ves lepo plačali!
   Merjasec z očali bo pa še naprej svoje žnable kameram in mikrofonom kazal-to je svinjska svinjarija vseh svinjarij in mama prvega ministra je rekla, pač, v nacionalnem interesu.kajneda ‘ – da to pač še ni kriminalni kriminal ! Velika šola iz ust velike sudije&kadije!
   ČE SI NAŠ, SEVEDA, bi reku Vasle, veliki gospod!
   To je mogoče, v zjebani in brezpravnem in kriminalno
   sprijenem boljševiškem gulagu Slčovenistan.Pika * Amen.

 5. Pa še en primer….V zadnji kmetijski oddaji TV Hanzi sem že drugič v zadnjem času opazil popolno odsotnost osnovnega občutka za gospodarjenje, ekonomijo , če hočete. Če je ni na TV, potem je tega še manj med ljudmi….Ki ne razumejo nič….na nobenem področju !
  Blizu Kopra je zrasel fenomenalem Oljkarski center ! Zasebna naložba, 2 miljona evrov ??! Super “torklja” za stiskanje olja, skladišča, vse estetsko in zadnji krik tehnike. Res lepo. Je novinar Tv Hanzi kaj vprašal, odkod 2 miljona evrov in kje je kaka “matematika”, kaka rentabilnost naložbe ? Ne, niti slučajno….Na Obali je kar veliko torkelj, vse olive so predelane tudi ko jih je bistveno več kot letos….Kaj bo torej delala ta nova “torklja” ? Bo prevzela vse oljke na Obali, večino ? Lastnik ima v načrtu še mnoge dejavnosti…Upam, da se mu bo izšlo….Toda vprašanje o financiranju naložbe in ekonomiki bi bilo na mestu….
  Taisti novinar je zadnjič “vil roke” kako zelo , za cca 17 % so se povečale najmenine na Skladovih zemljiščih…In če bodo zato morali pridelati in prodati 17 % več !!!!! Da, to je spraševal kar po vrsti najemnike raznih zemljišč…. Najemnina za 1 ha vinograda je cca 150 evrov…Torej se je povečala letno za recimo 20 evrov….To je 10 l vina….Ki se ga na 1 ha pridela recimo 5.000 l….Novinar pa je spraševal, če bo treba 17 % več pridelati in prodati….
  Tako šopajo folk na TV Hanzi v kmetijskih oddajah, podobno v športnih, da o dnevnikih raje ne govorim….Folk pa vse kupi, tudi o osvobodilnem boju in izdajalcih….
  Na Hrvaškem propada vrsta velikih kmetov, ki se ali so se ukvarjali s pridelavo mleka. Zakaj ? Ker so vzeli po 300 do 400.000 evrov kredita in zgradili krasne hleve in nakupili čredo. Zdaj pa cena mleka ne zagotavlja vračanja kredita…In so nekdanji gospodarji v resnici postali pastirji ovc….
  Tam so , tudi preveč obrobno, govorili o problemu vračanja kredita, a so to vsaj omenili, Tv Hanzi pa nič ne vpraša kako bo z 2 mio evrov vredno naložbo….Je kredit ali lastna sredstva…?
  Se potem še kdo čudi, kako je na volitvah ? Če pa ljudje tako malo vedo. Ker jih načrtno poneumljajo.
  Zato pa je komunizem še vedno hit !

  • Hrvatini prav imaš,da je v kmetijstvu takšno stanje,kot je,je treba pogledati
   daleč nazaj v leta po “osvoboditvi”,ko se je “osvobajalo”kmečki živelj povsod po
   Sloveniji,pišem pač o Sloveniji,sicer se je to dogajalo po celotnem območju nekdanje juge.Gre za izvajanje velikega ropa-denacionalizacijo,prolog je bilo množično pobijanje lastnikov kmetij,malih in velikih industrijskih objektov ter nasilno uvajanje socialističnega sistema,ki zasebne lastnine ni priznal,čeprav so jo mnogi ustvarjali desetletja dolgo,ali celo stoletja!Skratka iz pretežno agrarno naravnane države so pričeli s preobrazbo,gradile so se nove tovarne,ki so poleg ukradenih,postale valilnice proletariata po boljševiškem vzorcu in po sedemdestih letih uspeli uničiti vse,prav vse,ne smo materialne dobrine,ampak tudi temeljne kriterije moralnega vrednotenja, pa tudi splošno utemeljitev in izvor morale,ki je skupek moralnih principov.

 6. Ja, seveda. Ampak enako velja za zločine, ki so jih nad partizani in civilisti, ki so NOB podpirali, izvajali pripadniki slovenske kolaboracije. Tudi to ni imelo nobene zveze z vojno potemtakem.

  Tako da velja potem ta spominik imenovati nekako v smislu: žrtvam vojne, komunistične revolucije in kolaboracije.

  • “Kolaboracija” oziroma kontrarevolucija je posledica komunistične revolucije. Najprej je bila komunistična revolucija in poboji več kot 1500 neoboroženih slovencev, šele po več kot enem letu neoviranega komunističnega partizanskega klanja so se organizirale vaške straže proti komunizmu(NOB, OF).

   • Nič od tega ne spremeni dejstva, da smo imeli žrtve vojne, komunistične revolucije in kolaboracije.

    • No, kolaboracija ni navdušujoče dejstvo, sama po sebi pa ne povzroča žrtev. Žrtve, ki jih omenjaš, je povzročala kontrarevolucija, ne kolaboracija.

     • Sama po sebi žrtev ne povzročata niti revolucija, niti kontrarevolucija. Povzročajo jih dejanja, kot manifestacija teh pojmov. Enako velja pri kolaboraciji. Vprašati se moraš, kako se je pa kolaboracija izkazovala, manifestirala? Ja, med drugim preprosto tako, da so njeni pripadniki na strani in s pomočjo okupatorja pobijali partizane in njihove podpornike, simpatizerje itd. To je tisto, kar dejansko vsebinsko zapolni pojem kolaboracije.

  • Če hočemo biti pošteni, mora biti omenjen še en vzrok, vendar v tem vrstnem redu, ki nakazuje vzročno in časovno zaporedje. Torej žrtvam vojne, revolucije, kolaboracije in kontrarevolucije.

  • Koliko sprenevedanja po 73 letih komunističnega napada na slovenski narod ! V času ko sta slovenski narod napadla nacizem in fašizem ju je že leta 41 napadel še slovenski komunizem !! Ko ni bilo nikjer nobene kolaboracije- tudi kasneje je ni bilo skoraj nič, tisto kar večina misli, da je bila, pa ni bila, kajti za obrambo lastnega življenja je dovoljeno takorekoč vse !!- so komunisti začeli moriti slovenske ljudi. 1.500 so jih pomorili preden so se fantje po vaseh uprli terorju in začeli z ustanavljanjem vaških straž ! 1.500 žrtev komunizma je padlo pred odporom ! In potem bo nekdo začel o žrtvah protirevolucije???? Šele novembra 1943 so bili organizirani domobranci, prej pa je padlo 3.000 žrtev komunizma…In zdaj bi kdo relativiziral in spreobračal pozornost drugam.
   In dejstva postavljal na glavo, KO TO NI VEČ MOGOČE. 600 medvojnih in povojnih morišč priča o tem kar se je dogajalo…!!

   • V tem, da se pač na mizo postavijo vsa dejstva sam ne vidim nobenega sprenevedanja. Saj nihče ne zanika komunističnih zločinov, pravim le, da so obstajali tudi zločini, ki so jih zagrešili tisti, ki so, iz kakršnegakoli razloga že (to v tem primeru sploh ni pomembno), sodelovali z okupatorjem proti tistemu delu slovenskega naroda, ki se je okupatorju ni bil pripravljen uklonit. Skratka, če se pač ne želi pristati na to, da se vse te žrtve označi kot žrtve vojne, potem je treba jasno povedat, kdo je za te žrtve odgovoren. Ali je odgovoren okupator, komunisti, ali pa tisti, ki so z okupatorjem sodelovali oz. kdo četrti. Skratka, ne moremo postavit nekega spomenika in ga potem poimenovati tako, da bo izpadlo, kot da npr. ni posvečen tudi tistim žrtvam, ki so jih tudi zločinsko pobili pripadniki slovenske kolaboracije.

    • Z okupatorjem so sodelovali tudi tvoji predniki. Ko je bilo treba od okupatorjev vzeti plače, pokojnine, živilske nakaznice, ko je bilo treba okupatorje zaprositi, da so jim zamenjali jugodinarje v rajhsmarke, da so jim izdali nove dokumente in v številnih drugih primerih močno dvomim, da se je tvoj ded (ali oče, če si starejši) vsemu temu odrekel, ker si ni hotel mazati rok s “sodelovanjem z okupatorji”.

     • Take kolaboraciji nisem nikomur očital. Očitam tisto kolaboracijo, ko je slovenec šel k okupatorju, katerega cilj je bil uničenje slovenskega naroda, ta je tega slovenca opremil, izuril, mu dal orožje in ga poslal pobijat druge slovence, kar je ta slovenec tudi storil.

    • Izredno me moti to nenehno obkladnje in blatenje odpora komunistični moriji s ”kolaboracijo”, ki je: prvič dovoljena po mednarodnem pravu iz razloga zaščite domačega prebivalstva in ni bila edina in legalna samo v Sloveniji ampak je prva kolaborirala KP in njeni člani in v skladu z dogovorom Ribbentrop-Molotov do 22. junija 1941 zvesto sodelovali z Nemci in jih celo vneto pozdravljali – fotografije kažejo salutiranje komunistov Nemcem ob prihodu v Zasavje. Nato pa so skozi vse obdobje vojne tajno sodelovali tako z Nemci, kot Italijani. O tem obstaja obširna literatura. Menim, daj je poptrebno, kadar govorimo o kolaboraciji, le to oprediliti, da se ve, ali gre za kolaboraciji partizanov oz. KP ali kolaboracijo domobrancev, ki je bila v funkciji zaščite slovenksega naroda.

     • Moti te, ker mešaš pojme. Tu naštevaš tri med seboj različne tipe kolaboracij: administrativno (v osnovi ni pravno sporna oz. je celo do neke mere nujna), kolaboracijo med suverenimi državami (ni pravno sporna) in kolaboracijo me stranmi, ki so sicer vpletene v vojni konflikt (ni pravno sporna).

      Edino pravno sporna je pa tista, ki jo ne omenjaš in sicer kolaboracija državljanov neke države z okupatorjem te države. Ta vrsta kolaboracija pa je v vseh pravnih sistemih, brez izjeme, smatrana kot kaznivo dejanje in kot nekaj moralno zavržnega.

    • Podobna je tudi Francova “kolaboracija” z Nemci, pa nihče pri zdravi pameti ne očita Špancem nacizma.

     • Jim ga ni potrebno, ker so imeli avtohtoni fašizem, podprt s strani veleposestnikov in Cerkve.

   • POPRAVEK !! -v času ko sta slovenski narod napadla nacizem in fašizem GA je že leta 1941 napadel tudi slovenski komunizem !!

  • Še ena brihta ali popoln nepoznavalec, žal.

   Ja, morilce in žrtve na en oltar, torej!

   Žrtve ubiti, utopiti, sesekati in v jame zmetati še enkrat ?

   1941 in 1942, ko je padlo pod partijskimi kundaki, noži, krampi in kuglami okoli 1500 neoboroženih vseh starosti
   ni bilo nikjer nobenega organiziranega kolaboranta ali kolaborantke. Bile so so samo žrtve boljševiške revolucije v vzponu.
   Koliko Lahov in švabov jue partizanska gverila, še ne vojska pobila, v času 41-42-43 ? Ajde, povejte!
   20-50- 60 ali več? Kdo ima podatek?

   Vaški stražarji, ki vzeli italijanske flinte na en patron, da so branili bajte in vasi pred partijskim ropanjem hrane, pred ustrahovanjem in pred krajo denarja in pred klanjem in pred metanjem b brezna, so doživeli konec 43 partizanski pogrom z ITALIJANSKO
   pomočjo v vojaštvu in v topovih, tanketah, strelivu, itd.
   Čeprav so se večinoma pred popolnim topovskim uničenjem
   množično predajkali po partijskih zagotovilih, da se ne bo nobenemu nič zgodilo.

   OD 1070 ujetih, jih je kočevsko “sodišče” obsodilo 16 na smrt, skoraj 700 pa so jih poklali in postrelili skrivaj in brez sojenja!

   Preživeli so šli v edino možno smer, da so preživeli še dve leti-pod domobransko zastavo. Potem so dobili, kar so odločili Angležarji in jih predali mučiteljem krvosesom in “zmagovalcem”, groza poražencev razsejana
   v 600 jarkih, luknjah, breznih, gnojnih jamah, itd?

   Zdaj naj bi jih ubili še enkrat in jih še v kamen nabili vnebovpijočo utežno Laž,kolaboranti.

   OK!
   Pa naj bo.Bodimo pošteni do konca, če mora tako bit!
   Še partijsko vojsko na spomeniku imenovati- trikratni kolaboranti.
   Pisano je, kako in koliko so partizani kolaborirali z Lahi in s Švabi (Tito-skup s Švabi proti izkrcanju zahodnih zaveznikov 1944/45, pravijo, da je to bila strategija… sploh pa s tujci od daleč-z boljševiki Rusi vsa leta vojne in pred njo(Eiletz:Titova skrivna leta v moskvi 36-40!?)

   A to je bila le rdečearmejskoproletarska velika Ljubezen ali kaj?

   Pa zgodovinska boljševiška, slovenska rdeča javna, nič skrivna, kolaboracija s Hitlerjem 1941 ( A.Vode!) do napada na Sovjetski Sojuz, ha ?

   A je to, tako, bolj v redu?

   Ja spomenik vsem žrtvam 2.svetovne vojne!

   Pa napisati: žrtvam okupatorjev, teh-in-teh (partizanov, talcev, aktivistov, civilistov)in boljševiške revolucije, civilistov, vaških stražarjev in domobrancev-JA, da se ve jasno!
   in povojnega masakra vojnih ujetnikov ! domobrancev in nj.svojcev in nasprotnikov komunizma 1945-1991, brez sodišč in brez sojenj, itd!

   Lahko tudi žrtvam 1.vojne, zelo dobro, premalo se poudarja kliko deset tisočev jih je ubranilo slovensko zemljo pred pritlehnimi žrelci domačih mačk in kokoši, Lahi, požrešnimi pezdeti!

   JA- AMPAK—KDAJ SPOMENIK ?

   Ko bo narejen od države poštempljan načrt ureditve pokopa vseh žrtev vseh morišč na slovenskem in bo, najprej, pred začetkom gradnje spomenik, pogojno, izkopana in urejena Huda jama, Teharje in Krimska jama, recimo- nekaj temeljnih grozišč – grobišč!

   Vse to grozljivo pobijanje 20. stoletja obremenjuje in svinja do najfinejše svinjskosti vso slovensko zgodovino in slovensko narodovo karmo življenja in ji uničuje bivanje in energetsko življenje in napredovanje!
   Mladi rod nima šans, da živi spokojno , močno in razvojno svobodo duha kateregakoli verovanja, neverovanja ali religije!

   NI ŠANS!

   Bog nam naj pomaga!
   In naj živi svobodna Slovenija, iz katere naj ne beži nobena mlada družina več zaradi eksistenčne nezmožnosti pod Triglavom!

   • Ne razumem, čemu od tega, kar sem zapisal, ti pravzaprav nasprotuješ. Če zate kolaboracija ni bila zločin, tudi prav, saj obstajajo tudi taki, ki menijo, da revolucija ni bila zločin, tako da glede tega naj si vsak misli, kar pač hoče, ampak dejstva ostajajo dejstva.

    Ker tako te bom vprašal. Ali si npr. nekdo, ki je bil z motiko in krampom do smrti pobit pri kakšnem Sv. Urhu zgolj zato, ker si je prizadeval za osvoboditev Slovenije izpod okupacije, ne zasluži spomina kot žrtev vojnega nasilja? In če ga zasluži, ali si ne zasluži tudi tega, da se jasno pove, kdo so bili zločinci, ki so ga ubili in kaj so ti zločinci med vojno počeli?

    Skratka, če si nekdo, ki so ga zločinsko umorili komunisti zasluži obeležje, na katerem jasno piše, kdo ga je zločinsko umoril in da so si tisti, ki so ga umorili prizadevali za komunistično revolucijo, potem ne vidim razloga, da si tisti, ki so ga zločinsko umorili domobranci tudi zasluži obeležje, na katerm jasno piše, kdo ga je zločinsko umoril in da so tisti, ki so ga umorili aktivno sodelovali z okupatorjem, ker so to zgolj dejstva.

    Ali pa misliš, da je po 45 enoumja prišel čas, da se za 45 let prepustimo še drugemu enoumju, ki bo kot junake idealiziral domobrance in kot zločince demoniziral partizane?

    • Jaz nikakor ne bi mogla metati vseh v isti koš in jim naprtiti krivdo v enakem sorazmerju (v kolikor je sploh govora o (enake vrste) krivdi). Nekako mi ne sede takšna »kolektivna krivda« …

     Mogoče imate podatek, koliko je bilo žrtev, ki jih je povzročil okupator, koliko komunisti (med partizani: koliko partizanov so pobili partizani!!!!??? – zagotavljam: več kot vseh okupatorjevih vojakov skupaj!!! – pa ne zapišite, da tega ne verjamete, ker potem vas res ne morem jemati resno), koliko domobranci – v vsaki od teh skupin še podrobneje: koliko vojakov, koliko civilistov, koliko otrok, žensk? Pa še nadalje: po mesecih in letih. In ne končajte v začetku maja 1945. Potegnite tale seznam še tja v 50. leta …

     Parafraziram:
     Ali si npr. nekdo, ki je bil s čevljarskim kladivom do smrti pobit (predhodno z žico zvezan s sotrpinom) in pahnjen v brezno tam nekje v Gorenji Trebuši zato, ker so ga – civilista, bolnega – ujeli, ko se je pred nasiljem »osvoboditeljev« zatekel v domobransko postojanko. Revež pač ni vedel, da so »osvoboditelji« dogovorjeni z Nemci (to seveda ni kolaboracija, ne?), da lahko brez strahu pred posredovanjem okupatorja obračunajo s postojanko (ki so jo sami pod pretvezo (»kao domobranci«) ustanovili, jo nadzirali, napolnili s civilisti in nato (ko je bila v njej večina tistih iz okoliških vasi, ki so se jih hoteli znebiti) še sestrelili).
     Ne, on si gotovo ne zasluži spomina kot žrtev vojnega nasilja: še mrliškega lista ni vreden in njegovi otroci umirajo, ne da bi natančno vedeli, kje je njegov grob. On in tisoči drugih ga ne zaslužijo – ne, ne smejo ga dobiti, ker potem bi to vrglo res preveliko senco na »brezmadežno osvobodilno gibanje«: ker potem bi bilo potrebno jasno povedati, kdo so bili zločinci, ki so ga ubili in kaj so ti zločinci med vojno počeli.
     Ne, tisoči, ki jo jih zločinsko umorili komunisti, nimajo obeležja (pa bi ga zaslužili!), tako da je brezpredmetno razpravljanje o tistem vašem »če«.

     (O tem, da so se borili proti okupatorju, ko so pa bili njihov glavni cilj sonarodnjaki? V sodelovanju z Nemci in Italijani so pokali po bratih – pa povejte: koga so imeli za okupatorja? Da niso kaj pobrkljali?)

     P.S.: Nimam pravice nikogar odvračati od tod, toda: saj je vendarle toliko forumov, kjer lahko enakovredno »debatirate« in se hkrati čutite razumljen. Na Časniku se mi zdi nekako brezplodno tako natolcevanje (no ja: če pa je to »šiht«, je pa druga zadeva …). Vnaprej se jezim sama nase, ko vendarle ne morem pustiti kakšnega »posebno mimo«-komentarja, ker se mi zdi, kot da pritrjujem temu, kar napišete, če ne povem svojega mnenja zraven. (Večinoma pa se trudim preskočiti vaše prispevke. Saj se mi smilite, ko se tako trudite, toda …) Hvala za razumevanje in dovolim vam, da mi kdaj tudi ne odgovorite.

    • Marta, jaz z zločini kogarkoli nimam nobenih problemov v smeri, da bi čutil potrebo po tem, da bi jih branil ali relativiziral. Tako da problem ni v meni, problem je v tebi, ki se očitno nisi sposobna soočiti z dejstvom, da je bila kolaboracija zločinsko dejanje in dejstvom, da so pripadniki te kolaboraciji počeli enako hude zločine kot druga stran. S preštevanjem trupel se tega dejstva ne da spremeniti. Jaz si ne predstavljam, kako bi lahko obsojal zločine ene strani, hkrati pa enake zločine druge strani poskušal celo zanikati, ali pa relativizirati oz. opravičevati brez da bi izpadel kot človek z dvojnimi merili in dejansko brez vesti. Tako da ni mi potrebno naštevati zločinov komunistov in me prepričevati v njihovo zločinskost in zavrženost, ker jih tudi sam kot take dojemam brez tvoje pomoči. Ukvarjaj se raje s tistim vzgibi znotraj tvoje zavesti in vesti, ki ti preprečujejo prepoznati zločinskost tudi v dejanjih druge strani.

     Kar se meni zdi otročje je ta tipičen odgovor, ja, ampak komunisti so bili še hujši… A to je sedaj bistvo? A gre tu za neko “nogometno tekmo” med komunisti in domobranci, v kateri zmaga tisti, ki je pobil manj ljudi? A to je bistvo te medvojne in povojne tragedije? Ja, pa naj bo, mene osebno bi operirati na takem nivoju bilo globoko sram, ker na tak način postane očitno, da je vse skupaj le hinavščina in da tu ne štejejo človeške žrtve, ampak le to, ali bojo “zmagali” domobranci ali komunisti. In potem to postane res, ne drugorazredna tema, ampak četrtorazredna. Mislim, a se tu pogovarjamo o žrtvah zato, da bi si enem drugemu nekaj očitali, ali zato, ker to od nas zahteva spoštovanje človekovega dostojanstva? V komentar nisem napisal nič drugega kot to, da si vsaka žrtev zločina zasluži enak odnos in tebi se dobesedno strga, češ ne, tista žrtev, ki jo je s čevljarskim kladivom komunist je vredna več kot tista, ki jo je z krampom pobil domobranec in to zato, ker je tistih, ki so jih pobili komunisti več. A je to normalno?! Jaz bi rekel da ne. To je zelo nenormalno.

     P.S. Tako kot imaš ti pravico do svojega mnenja, ga imam tudi jaz. In ta pravica je za oba popolnoma enaka. In ali mi ta “šiht” očitaš iz lastnih izkušenj, torej ker to sama počneš, ali kar tako na blef z namenom, da bi me prizadela? Tako da jaz bi se na tvojem mestu zaradi takih besed prej smilil samemu sebi. Jaz od nikogar ne pričakujem, da bom razumljen, očitno pa ti od vsakega pričakuješ, da bo razmišljal enako kot ti, v nasprotnem primeru je pa z njim nekaj hudo narobe, a ne? Komunisti bi tako razmišljanje in logiko pozdravili. Tako da da ne biti presenečena, če so tvoji komentarji tudi zame “posebno mimo”, ampak jaz se na to vsaj poskušam odzvati z argumentom, ne pa tako, da te obsojam raznih “šihtov”, da te “podim” stran, da ti razlagam kako se mi smiliš ali drugače žalim ipd. Tako da hvala za razumevanje, tudi glede tega, da kar mi ti dovoliš in kaj ne, me niti najmanj ne zanima in seveda od tebe glede tega ne pričakujem nič več in nič manj.

    • O Sv.Urhu komaj kaj vem, dragi brat.
     Vem samo, da je domobranska , baje, obveščevalna, varnostna, ne vem katera , imela tam arest in tudi ubijala.
     Pojasni, prosim, vsem skupaj, kdo točno in navedo številke-koliko žrtev o tem strašnem Urhu
     Zagotovo pa vem, kar sem večkrat bral v rauznih virih, pisanih zadnjih 20 let, da so zmagovitio partizani/nj.spec. službe in vojni ujetniki, baje, navozili in zagrebli pri Sv.Urhu
     več kot eno truplo pobitih med ali po vojni-z namenom, da bi “izgledalo” koliko, da so domobranci tamkaj pobili svoji nasprotnikov…

     Če veš, navedi.Navedi vire, če se že naslanjaš na komparacije grozot enih; Hvala.

   • Zelo ste se potrudili, napisali bistvene, resnične stvari. Na dolgo razložili kar je treba vedeti, kar bi moral vedeti že davno / vsaj 15 let) vsak slovenski kolikor toliko omikan človek….
    Tako pa večina ljudi ne zna našteti niti logičnega zaporedja ključnih dogodkov v drugi vojni, ne bistva dogajanja v posameznih letih, da bi vedeli odkdaj in zakaj vaške straže, kdaj Turjak in kaj je bilo tam in po njem, odkdaj domobranci, itd, o tem pa lahko le sanjamo….

    • Ma , muoštja, dragi Hrvatini!
     Ni treba sanjati.
     Piše ogromno.
     Zbornika, preglednice za mladi rod v tej kolobociji revolucije rdečih dobrot in pogač pa ni.
     Pa bi bilo zdravo, da nastane.Ja.

 7. Ampak vendar tudi žrtvam, o katerih Kremžar piše, lahko rečemo žrtve vojne- namreč državljanske vojne. Ki so jo resnici na ljubo iz revolucionarnih vzgibov sprožili komunisti. To, kar Lenko Primc piše, je pa tudi res, da so bili v tej državljanski vojni potem zločini in na drugi strani nedolžne žrtve na obeh straneh. In obenem je bila svetovna vojna, za katero je krivda nedvomno na strani okupatorskih režimov in vojska.

  Torej sama ideja skupne spomeniške počastitve vseh (slovenskih) žrtev vojne in povojnih pobojev po mojem le ni zgrešena. A je tako hudo pomisliti, da so na koncu vendarle vsi del narodovega občestva in da so v vojni vsi ti izgubili največ, kar človek premore – živeti, biti med svojimi dragimi, v svoji domovini?

  Mene osebno bolj moti ne ravno prepričljiva estetska plat zmagovalnega načrta spomenika in njegova glomaznost. Ob tem seveda tudi, da v velikem delu žrtve še niso dostojno pokopane. Kar je kulturna prioriteta.

  p.s. Nova slovenska zaveza je sama na spomenike protirevolucionarjev dala napise: ” Tudi mi smo umrli za domovino”. S tem je tudi drugi strani, partizanskim fantom, dala posredno priznanje, da so tudi oni umirali za domovino. Kar se mene tiče, ohranjajmo oz. razvijajmo tak spravni pristop. O katerem je prepričljivo govoril tudi ameriški veleposlanik v odhajanju Joseph Mussomeli.

  Ker je tak pristop po eni strani pravičen in resnicoljuben in ker nas po mojem pelje naprej, kot bolj med seboj in s sabo pomirjen, združen narod.

  • Ne vem, se sprašujem, ali je kje na svetu podoben spomenik, ali bomo spet nekaj unikatnega izumili? In bolj hranili slovensko narcisoidnost s padlimi.
   Spomenik vsem žrtvam se reče spomenik neznanemu junaku, se vam ne zdi.

   • Ja, spomenik neznanemu junaku. Se mi niti ne zdi tako bistveno, kako mu rečemo ( samo da to ni za koga preveč žaljivo).

    Važno je, da je vemo, komu je posvečen. In da počasi pridemo do tega, da so oni vsi “naši”. ( In da je škoda, da se kot narod vse čas grizemo in izgubljamo čas tudi s prepiri okoli oslovih senc).

    • Daj, IF, vendar prebrati vsaj kakšen Kocbekov dnevnik. Za občutek, kako je t.i. NOB dejansko potekal. Zraven pa še kaj o vojnem pravu ipd. Veliko poljudne literature je na to temo, primerne za ljudi, ki želijo o tem razmišljati in pisati. Sprašuj se o zamolčanem dejstvu, kaj se je pravno zgodilo s staro Jugoslavijo po kapitulaciji? Je kar izginila? Ko ti bo to okvirno jasno, lahko začneš razpredati o “vseh naših”, prej pa ne.

     Za lažje razumevanje, kaj ti pripovedujem, tile pogojniki in vprašanja:

     Če se je kdo pač vajen v lepem ljubljanskem stanovanju “sončiti” pod ukradenimi slikami po vojni eliminiranih lastnikov, mu je nujno treba prej kaj povedati z avtoriteto države, preden se sprenevedamo z vsemi našimi, mar ne? Enako velja, da morajo biti izvedene najprej uradne aktivnosti, tudi zelo neprijetne za koga, potem pa se eventualno postavijo spomeniki. Po partizanarsko je seveda mogoče stvari “urediti” iz zadnjega konca, o vzrokih pa biti tiho ali pa leporečiti, v pravno pravičnem smislu pa to ne gre. Ali sme na primer kakšna slovenska kriminalistična ali kakšna že stroka predavati o ne vem čem, a biti mrtvohladna ob gajbicah človeških ostankov v Hudi jami. Ignorirati vprašanje, kakšni ljudje so to naredili in kako to vpliva na današnjo družbo? Kakšna je verodostojnost take stroke, če tega ne naredi?

     Zakaj se moram vedno znova spotikati ob “vesoljskih” modrovanjih komentatorjev, ki pišejo na videz altruistično, a jim iz pisanja nenehno štrlijo nedopustne nelogičnosti in poenostavitve?

  • In gre za dve različni vojni. Za svetovno in državljansko. Za svetovno imamo veliko spomenikov. Za državljansko nobenega.

 8. Ma ja, reči je treba bobu bob. Imeli smo komuniste, ki so vzpostavili totalitarni sistem in za utrjevanje oblasti in zastraševanje so množično pobijali, tudi cele družine. Šlo je za revolucijo. In strinjam se, da je mehčanje izrazov ena od oblik laži.

  Imeli smo tudi domobrance in tudi tam je bilo marsikaj narobe. Ampak tam ni bilo nobene utopije, vojna pač. Komunisti pa so vojno potrebovali, da so lahko izvedli revolucijo.

  Omenjanje kolaboracije je samo piarovsko preusmerjanje pozornosti in zbujanje krivde.

  • Čestitam! Uporabljaš popolnoma isto logiko, kot jo uporablja druga stran, ki pravi takole: Imeli smo okupatorja in njegove pomagače in imeli smo NOB. Omenjanje revolucije je pa samo piarovsko preusmerjanje pozornosti in zbujanja krivde.

   • Kolaboracije pri nas ni bilo. Vsaj pri domobrancih in drugih protikomunističnih borcih ne. Tisto, čemur zagovorniki komunističnega partizanstva pravite “kolaboracija” je bila v resnici samoobramba.

    • Dajmo, jasno, naglas in čistega vina na mizo na enem malem primeru, takole:

     Moj stari ata in njegov 16-letni sin sta šla v Vaške stražarje 1942, ker so “partizani-imena še ni bilo”, takrat definitivno le banditi, gverilci, gošarji, brezdelneži in komunisti(malo jih je bilo)ponoči kradli vole, krave, koze, junce, telice-vse meso na nogah! Kradli so denar, orožje, obleko in vse sorte hrano, zakurili kako bajto, eksemplarično ubili, za vzorec, kakega, tudi žensko, ki se je uprl. Jemali so mladce medse. Seveda so obdržali samo redke-tiste, ki so se prav obnašali na “vstopnem zaslišanju”.Mlačni ali nesigurni so šli na glavo v brezno. Kaj so počenjali z njimi, preden so jih vrgli, narod dobro pomni.Vedelo se je takrat, koga in kdaj so odpeljali na zaslišanja in koliko se jih ni vrnilo in jih ni še danes.Ženske, punce, ki so imele Laha, niso ostrigli za strah in opomin, ko9t Francozi! Tisti, ki radi dajete Francoze za zgled obračuna z kolaboranti-poslušajte : naši gošarji so take punce pobralui, jih “zasliševali in prevzgajali in se lepo zabavali z njimi”Ko je bilo dovolj izživljanja, so letele v brezna. Žive so iz jame tulile in so nanje metali še bombe-so se pijano hvalili “borci za svobodo”.Še sedaj “se ne sme govoriti”-eno takih, ki je bila narobe zaljubljena, pa ne v Laha, so privezali na štiri konje in so jo raznesli na štiri konce.
     Vse je odpuščeno.Nihče ne obtožuje.
     Pa ne bi smelo biti narejeno tako, da se Narod javno skupaj pobota in odpre vrata sprave in sožitja niti 70 let po grozi tisočletij!

     In-po enem partijskem vaškem izbirnem masakru so šli, njih 200(dvesto mož in fantov) k Lahom z zahtevo, da jih spravijo “na varno pred gošarji!!!” v kanc lager. Tega Evropa ne pomni! Tako je bilo hudo nasilje komunistov, da se ljudje brez sredstev za upor predajo okupatorju in ga prosijo , da jih da v uničevalno taborišče. Rekli so-nekaj nas bo le preživelo.Italijani so jim ponudili in so sprejeli tiste flinte na en patron-partizansko divjanje pa so le zaustavili, pezdetje so prenehali krast in pobijat- so pa ubrisali drugo strategijo pogina.O tem piše rdeča zgodovina.O rezultatih pa Črne bukve.

     Črne bukve pišejo, da ne bo pomote. kako in koliko in kdaj so partijci pobili civilistov
     vseh stanov in spolov, družin.

     Črne bukve ne pišejo, koliko so partizani ubili domobrancevg v boju, ker jim le ti niso dali veliko prilike za to. V borbi so domobranci zmagovali, tovariši.Nisem slišal, ne bral, da so kdaj bežali.

     Oba sta končala, bila sta neustrašna vojaka domobranc, nikoli zločinca, v breznih 1945.
     17-letni Tonček je v svoj slikovni album, ki ga čuvam, zapisal na prvo stran tele besede:
     “Oropajte življenja me krvniki!
     V skodelo boste si krvi nalili,
     ki upirala se je vaši sili”
     KOT BALANTIČ.VEDEL JE, NI IMEL IZBIRE.UMRL JE MUČENEC.SAM JE IZBRAL.
     Ko gledam njegove slike in vem od njegove matere, ki je umrla od povojnih muk, da nikoli ni moril niti v sanjah -si mislim- kako naj fantiču spregovorim obtožbo, da je bil kolaborant?”
     Povejte, prosim, kako?

     Nihče, ne Rimljani, ne Germani, ne Turki, ne Austroogri, ne Huni, ne Franki! Nihče ni naroda tako izmučil, izmaličil, razčlovečil
     in pobil, kot Kajni istega rodu Slovencev-ki jih je zvabil in nategnil boljševiški Belcebub
     pod imenom Tito&Stalin.

     ZDAJ, ZA NEKI EPILOG, PO NJIHOVO, BI ŠE PRI SPOMENIKU LAGALI, POTVARJALI, PRIKRITO SOVRAŽILI IN FALSIFICIRALI !

     Ne ubijajte žrtev še enkrat. Dovolj je bilo!

     BOG STVARNIK BO ŽE NAREDIL RED, KO PRIDE NAZAJ NA ZEMLJO IN BO DELAL ZADNJI OBRAČUN!

     Do takrat ima človek malo časa, da se vendarle vzame v roke!
     Tisti pa, ki snujete novodobno zlo, se zavejte, da boste odgovarjali, tudi za vsako neizrečeno misel, kaj šele za dejanja.

     Božji srd je dokončno neizprosno strašen za vse vaše čase.

     Tako nam, vsem, Bog pomagaj!

     • Kako pogosto se mi dogaja: ko se mi zdi, da res ne morem izvedeti za še kakšno obliko grozodejstva – evo jo! Zlo v tisočerih odtenkih! In kako vse drugače bi bilo, če bi se vsaj minimalno poskusili vživeti v kožo tedanjih (na milost in nemilost raznih skupin prepuščenih) ljudi: kako bi bilo meni v njihovi situaciji?? (Čeprav: tisti, ki so preživeli, zagotavljajo, da niti približna empatija ni mogoča – “Kdor tega ni okusil, si ne more predstavljati,” mi je zatrdil eden izmed njih …)

   • Komunisti so imeli utopično idejo o brezrazredni družbi. Za njeno izvedbo so potrebovali vojno, revolucijo in pobijanje. Pri domobrancih ni bilo popolnoma nič takega.

    • J, in da bi domobranci to preprečili, torej preprečili oblast komunistov, so potrebovali vojno, torej antirevolucijo in pobijanje.

     Peter, tudi revolucije ni bilo, tisto, čemur zagovorniki kolaboracije pravite revolucija je bil le osvobodilni boj.

     Seveda se z zgornjim argumentom ne strinjam in sem ga zapisal le zato, da ti pač pokažem, kako lahko je zadeve potvarjati (kar tudi sam počneš), če se to želi. Argument samoobramne je nesmiseln, ker sta se obe strani borili za pblast.

     • Ubogi!
      A bi malo prebral, kako sem lepo po vrsti spisal kratka dejstva o revoluciji na vasi” tule zgoraj?

      A te lahko prosim nekaj, zdajle?

      Preberi. In povej, kaj ni prav zloženo?

      Na kolenih te prosim, povej kaj ne drži od zapisanega in argumentiraj!

     • Ne dvomim, da v to, kar si zapisal, verjameš, drugo pa je vprašanje, če so to, o čemer pišeš, vsa dejstva. Jaz trdim, da ne. Partizansko nasilje, o katerem govoriš, nihče ne zanika, niti partizani ne, saj celo sami priznavajo, da je to nasilje NOB povzročilo veliko škode in je bilo nepotrebno.

      Problem je v tem, da se ne razume širšega konteksta tega, kar se je v Sloveniji dogajalo. Kolaboracija se ni zgodila zaradi samega nasilja partizanov oz. komunistov, ampak zaradi tistega, k čemur je to nasilje dejansko bilo usmerjeno, to pa je boju za oblast. Tistih, ki so organizirali kolaboracijo niso brigale nedolžne žrtve partizanov, ampak cilj komunistov. Kolaboracija se je tako vzpostavila šele takrat, ko je postalo jasno in očitno, da imajo komunisti realne možnosti, da po vojni prevzamejo oblast. Kolaboracija tako ni bila namenjena ne zaščiti nedolžnih kmetov, niti samoobrambi, ampak uničenju komunistov kot tistega elementa, ki je ogrožal njihovo oblast. Tu se ni šlo za nič drugega kot za ideološko začinjen boj za oblast, pri čemer pa je nastradal ves narod, ker dobrobit naroda ni zanimala ne komunistov, ne domobrancev, obojim je šlo le za oblast.

     • Joj, joj: “Bela garda mora bit!” Tega ni izjavil škof Rožman, kot je tudi ni on ne organiziral ne “požegnal” (naj počiva v miru in naj mi oprosti, ker si izposojam njegovo ime).

     • Take topoglave površnosti za hudo usodne reči pa res ne najdeš za vsakim voglom…, spošt. Lenko; počasi vendar!

      Domobrančki se niso tepli za oblast.

      To jim nikoli ne bi uspelo.Ne pod tem Soncem, tovariš.

      Bilo je biti ali ne biti za golo golcato preživetje.Ni bilo izbire za zveste in pokončne.

      Ne vem iz knjig in ne iz revolucionarne zakladnice pravljic!
      Iz prve roke, od nastradalih revežev mučenikov in od njihovih potomcev, kamor spadam sam.
      Hkrati sem potomec partizana, borca, ne skrivača, ki cuza borčevsko še dandanes z vso svojo žlahto vred na račun tega, ker je dvakrat z volovskim vozom peljal partizansko menažo na položaj…

      Vedeli so, da ne bodo preživeli.Vedeli so kaj jih čaka.Imam dokumente, kjer to piše, ki ga ni več in je bil še otrok…

      Zatorej, ne se zezat!

      Dvem tretjinam teh fantičkov, fantov in mož je bila usoda zapečatena, da so vstopili z italijanskimi/francoskimi flintami na en sam patron v bran svojih bajt in vasi pred banditskim ubijanmjem in ropanjem.Tudi sosedov, bratov in bivših prijateljev, znancev in žlahtovcev, kaos morije, seveda!

      Ko so rdeči komisarji z Laško/Italijansko topovsko inkominternovsko/rdečebrigadno-
      preje fašistično- pomočjo sesuli Turjak, Grčarice in vse Notranjske in Dolenjske postojanke Vaških stražarjev-policajev in čuvajev-ker nikakor niso bili vojaki neke vojskle-bili so MVAC-Militare Voluntare Anticomunisti-ali nekaj takega-legalno po mednarodnem pravu “italijanski miličarji”…torej zaničevalno in za razliko od “rdečih” – belčki!

      Od 1075 ujetih konec 1943 so jih 660 zmasakrirali, včasih celo postrelili pogumni maščevalni in sploh osvobodilni “partizani” okoli Kočevja, po hostah, seveda. UJETNIKE, torej!
      POGUMNO DEJANJE. OD HUDIČA KORAJŽNO DEJANJE ZA ZGODOVINO- SATANSKEGA V SLOVENSTVU, SEVEDA!

      Kar je preživelo, je priseglo, da je konec upanja!
      Pred masakri na Turjaku, Grčaricah in drugod je vodstvo stražarjev Kardelju &junakom predlagalo skupen boj proti nacizmu… odbito! Berite, torej.

      Potem se je zaćel totalni bojni ples na žive in mrtve 1944-1945-Epilog je jasno grozovit in predmet preživetja, sprave, katarze, odpuščanja, morda kesanja…

      Zato, dragi Lenko, domobranci -ljudje, kanonfuter, vojaki, garači, zvesti sebi in svoji veri svojih prednikov niso potrebovali vojne, niti ne oblasti!
      Kar trdiš, je hud drek.
      Vanjo so jih spehali, prisilili!

      Ampak!
      Kdo jih je zlorabil in koliko je teh stricev bilo in kako so mučenike izdali na koncu in jih zapustil na oltarju domovine- v mučilnici zgodovine ZA NARODOVE BLAGRE in kako so končali, je pa posebna zgodba, to ja,seveda.

      Torej, Lenko, preciziraj in ne posplošuj, ker obsodbe napočez terjajo odgovornost, ker je toliko desttisočev grozno trpelo in še trpijo.Po krivem!

      Hval, če si do kraja bral.
      Misli si pa svoje, saj si svoboden.Če si srečen s tem, tudi prav.

      Vse dobro!

     • Lenko ve,da so bele laži-takšne prikrite z maskirnimi barvami- nevarnejše od črnih in res je vešč.

 9. Spoštovani komentatorji !

  Na tako tehten članek g. Marka Kremžarja je nedostojno dajati komentar z psevdonimom-anonimno, sramotno za komentatorja pa je če uporablja nedostojne izraze in sprenevedavo tolmačenje.
  Za naslov spomenika je podal jasne predloge in edino smiselne pojme.
  Sicer pa tak spomenik že imamo na Teharjah, kjer je bil komunistično-revolucijski koncentracijski tabor od koder so revolucionarji vodili ljudi na skrivna morišča.
  Tu je že veličasten in duhovno podprt izdelek akademika dr. Marka Mušiča. Treba ga je zaključiti in dopolniti z avtentičnimi dejstvi in pokopališčem, kjer bi prihodnji maj naredili tudi pietetni pokop človeških kosti iz morišč po Sloveniji.
  Z vladnim odlokom od junija 2014 je to osrednji kulturni spomenik žrtvam revolucije državnega pomena.
  Oblast te države je sedaj dolžna, da to dokonča, državljani pa smo dolžni to podpreti, če se hočemo potrditi kot verodostojni državljani. Treba je izkazati sočutje do nedolžnih žrtev, zlasti pa tudi svojcem in priznati resnico, pa če tudi je boleča. Laž je zlo, resnica pa osvobaja in rešuje, da se zlo nikoli več ne ponovi. Zato je potrebna katarza, ki jo spomenik že nakazuje. Namesto sprenevedavega komentiranja, se odločite za ogled Teharskega koncentracijskega tabora.

  • Spoštovani Franc Zabukošek,

   očitno vi ne razumete smisla tistega, kar na predstavljeni montirani fotografiji stoji kot načrt za spomenik med ljubljansko Kazino in stavbo na vogalu z Wolfovo ( v kateri je trenutno kavarna Zvezda). Smisla tega, kar v največ državah našega kulturnega kroga obstaja pod imenom “spomenik neznanega junaka”.

   Vsebina je pač bistveno druga od tiste, ki je namenjena teharskemu spomeniku. Ki je monumentalen, vsebinsko močan in si seveda zasluži, da se v širši okolici dopolni v zgleden teharski spominski park.

   Spomenik v Ljubljani, na obrobju Kongresnega trga, je pa za razliko od teharskega mišljen za vse žrtve vojne, torej enako partizanske kot domobranske in še katere strani vpletenih ali nevpletnih žrtev v vrtincu vojne, okupacije, revolucije in kontrarevolucije. Gre za spravno pieteto do vseh padlih oz. pobitih ali če hočete umrlih nasilne smrti. Do vseh rojakov. Vseh naših.

   Prerekanje kdo je imel prav in kdo ni imel prav tu ne sodi zraven. ( Zato tudi omenjanje politično ideoloških pojmov ne, kot je komunizem. Verjetno je tudi omenjanje revolucije in antirevolucije prejkotne, čeprav faktografsko nesporno, v tem primeru kontraproduktivno). Tako prerekanje je v temeljnem nasprotju s simboliko samega spomenika, kakršen je zamišljen.

   • Vi ste pa res vse napisali, kar nas moti…Take nove komi maškaradne zadeve nihče pošten ne rabi !
    najprej naj se odstranijo spomeniki morilcem po Ljubljani, potem se šele lahko pogovarjamo !

    • Zakaj bi bila to komi-maškaradna zadeva? Če bi kaj takega sredi LJ pred 1990 nekdo predlagal kakemu Ivanu Mačku Matiji ali tudi uradnim gremijem ZZB NOV, bi verjetno skrivnostno končal v kočevskih gozdovih …

     No, če bi bilo v LJ po mojem, bi spomeniki Kidriču, Kardelju ( oba tudi estetsko zanič), Rozman-Stanetu po hitrem postopku šli v kakšen totalitarni spominski park, kjer bi bili v svarilo prihodnjim rodovom…

     Kot prvega bi pa vrnil na še obstoječi podstavek pred tivolskim gradom doprsni kip znamenitemu ( svetovnopoznanemu) generalu Radetzkemu, zdaj v mestnem muzeju, ki je imel v posesti ta grad.

     • Feldmaršal Radetzky, bi bilo bolj pravilno poimenovanje.

      Tivolski grad v LJ je bil pa v njegovi lasti od 1852 do smrti, 6 let kasneje. Uredil ga je s parkovno okolico vred in dal odpreti za javnost. Poročen je bil pa z grofico von Strassoldo-Grafenberg, doma iz našega Tržiča. In sta pri Tržiču v graščini menda tudi 12 let skupaj živela.

    • Pa vendar se vrti!

     Odlična misel, hudo kruto dejstvo in pogojnik, fundament treznozdravi naciji bodočih pokolenj!

     Prešeren in Gregorčič ploskata skupaj v katarzičnem odjeku stoletnega joka osamelcev , junakov nad smrtjo, majolike črnega vina se razletavajo, deve prsate se tresejo v poslednjem jutranjem plesu sijočih jutranjih žarkov nedočakanega novega dne!

     Balantič in Kajuh jočeta debele poetske solze velike Ljubezni do garačev in umiralcev !

     Janko Premrl Vojko prosi naj se vendar streznijo, ker zmaga jalova je že davnina in
     žrtve nimajo lesti več kam, ker je prehuda tema in tavajo nazaj v Svetlobo, ki bila je
     obljubljena že davno v Zavezi starih časov za čase, ko Mojzes že vidi svoje ljudstvo v Svobodi obljubljene dežele ob napajalnikih ustavljene žive vode pri presitih nabuhlih terebuhih ob praznih egiptovski loncih polnih mesenih jedi!

     Zaman ,torej. Bedniki.
     Nazaj v ujetništvo rabljev in ubijalcev, kali..?
     Doklej in kolikokrati še?

     Cankarjev Ivan, povej zadnjikrat.

   • Ravno o tem govorim: da se bo s krvjo žrtev hranila slovenska nenasitna narcisoidnost.
    Žrtvam vseh vojn. Kot da smo mi neki vesoljci in želimo počastiti padle homo-sapiense.
    Seveda, tak spomenik je jasno brez pripadajočega groba. Saj ne moremo vseh žrtev vseh vojn pokopati. In tako bodo kosti v Hudi jami še vedno tam. In vse ostale tudi.

    Kar strah me je, da bo desnica spet nasedla. Čeprav se zdi da ljudje razumejo, da je nekaj narobe s tem spomenikom.

    ps. jaz mislil da gre samo za tri kamne tam pri sidru, tu pa vidim da gre za pravo monumentalno strukturo. Nadutost brez primere.

  • Spošt- g. Zabukošek ! Ali obiskovalec obeležja na Teharjah izve kaj se je tam zgodilo, kdo je žrtev in kdo je zanjo odgovoren ? Koliko je žrtev, kdo so žrtve, zakaj so žrtve, kdaj se je to zgodilo ?
   Ali obiskovalec to izve?
   Ali hodijo tja šolarji, mladi in zakaj ne ? Ali bi se tam lahko seznanili z zgodovinskimi dejstvi in resnico, prejeli nauk o zločinih totalitarizma, bi odšli duhovno bogatejši, s plemeniti spoznanji in – TEGA NIKOLI VEČ ?
   Hvala . če boste odgovorili.
   P.S. Bral sem vaš letošnji govor na Teharjah.

   • Spoštovani Hrvatini !
    Hvala za konstruktivna vprašanja, točno to so bili motivi mojega govora na Teharjah. Na vaš izziv sem dal pojasnilo ob 9.16. pa so me preskočili vmesni debaterji. Smisel je komentirati v zadevi članka in ne med seboj reševati sporne probleme ! Tako se ohrani časovno sosledje ! Moje pojasnilo je tako ob 13.30 na zadnjem mestu !

  • Brez zamere.

   Teharje je Teharje.

   Spomenik vsem žrtvam pa nekaj tretjega.

   Prav pa imaš, žrtve v Teharjah in tam okoli je treba izkopati izpod odpakov, strupov in izpod, pravijo ,
   golf igrišča! (Kakšen človek lahko tam igra, prosim?)

   Predlagam, povabiti svetovno golfarsko smetano na tekmo
   in jim povedati kje igrajo, da vidimo efekt na CNN.
   Za vzgled džihadistom, n.pr.
   Srebrenica bo kmalu urejena…pod Triglavska kostnica pa nima niti obrisa…turistični prospekt boljševiškega barbarstva in skritega berlinskega dvanajsternega obzidja, dolgega kot četrt kitajskega
   pa čaka na “odkritje”- agencije se že drenjajo razkazovati poti in stranpoti slovenskih rdečekhmerovskih polj in brezen smrti !

   Ja, Teharje, Huda jama, Hrastniški hrib, Krimska jama, na.pr., izkopati, pokopati, urediti, proglasiti!

   Nato skupen spomenik, če bo pred tem tudi narejen, sprejet, poštempljan in podpisan od države in paradržave celovit projekt ureditve vseh grobišč v
   državi pod Triglavom.

   Manjka nam pogreb, spomenik, lučke in venec in sv.maša!

   Pol pa MIR!
   Nobenih sodišč in polivanja soli po hudih ranah!

   NIČ VEČ.PIKA.
   Kdor hoče se podpiše z polnim imenom, kdor ne želi, pa ne.

   Naredimo okroglo mizo sred Lublane, pa se tam vidimo in pomagamo res neodvisnemu Odboru, da postavi spomenik!

   Ne pa polnopristranski vladajoči protipametni in nelegitimni vladajoči mavrici, ki se ne zna niti sestaviti, da bi nas obvarovala pred itak zelo težkim življenjem z malo denarja!
   Za “kar neki spomenik-na silo za delanje megle pa bi našli kak milijon, a ne ….? HUDO, HUDO!
   Recimo, tako.

 10. Ne trpajte v en grob morilcev in njihovih žrtev, ne skrunite imen žrtev z imeni njihovih morilcev, češ da naj bi bili vsi žrtve neke nesmiselne vojne.
  Oboji so imeli cilj v tej vojni. Komunisti so hoteli oblast in jo tudi dobili. Domobranci so branili svoje domove in izgubili svoja življenja ter življenja svojih družinskih članov.
  Komunisti se po vojni niso obnašali kot zmagovalci, ampak kot navadni morilci. Kar niso pobili na skrivaj, so pobili na podlagi montiranih procesov.
  Tudi danes se tako obnašajo. Z lažjo hočejo zakriti svojo krivdo. Vendar zastonj. Resnica bo nekoč prišla na dan. Za vsako žrtev se bo vedelo, kdo je njen morilec!

 11. Spoštovani gospod Marko Kremžar!
  Soglašam z vašim premislekom, dodajam pa še svoj prispevek.
  Slovenski narod je vojeval osvobodilno vojno, revolucionarji pa so za njegovim hrbtom izvedli revolucijo. Za revolucijo se slovenski narod ni nikoli odločil, tudi večina partizanov ne. Bila nam je vsiljena in je tujek v slovenskem narodnem telesu. Razdelila je slovenski narod in nas s poboji nedolžnih žrtev, še posebej tistih po koncu vojne za zmeraj zaznamovala. Slovenski narod je v vojni zmagal, kljub revoluciji, ki je vseskozi ogrožala njegov obstoj in njegovo zmago. Da je lahko zmagal pa je moral pristati na socializem in na večno oblast partije. Socializem je razgradila sama partija. Resnica o revoluciji in socializmu odslikava njeno krivdo.
  To resnico bi moral predstaviti spomenik!
  Prijazen pozdrav!

  • Ja,g.Urankar, Vaša knjiga je krasen prispevek k razumevanju in sprejetju polne slike in ,nekoč, resnice o tem kaj je bila revolucija kot sestavni del krutokrute vojne.
   KDO JE NAHRANIL PARTIZANSKO VOJSKO, DQA JE PREŽIVELA ?

   V največji meri, kot že zapisano, nasprotniki boljševizma, kajti njim so pobrali čisto vse kar so imeli in to brezkompromisno do zadnjega krompirja, zadnje krave ali vola!
   Tudi povojni razvoj je pobral največ in na najbolj krut način, taistim, že prej pokradenim, t.j.-poražencem.

   Enostavno trpko:

   KO SO NEMCI,ITALIJANI, MADŽARI in tudi NDH PRINESLI VOJNO V TO MALO IZMUČENO DEŽELO, SO KOMUNISTI NA VRH VSEGA GORJA NAVALILI ŠE SVOJE GORJE, KI JE BILO PO DEJSTVIH IN PO ŠTEVILU ŽRTEV NAJHUJŠE OD PRVIH ŠTIRIH JEZDECEV VOJNE APOKALIPSE NAD NARODOM SLOVENCEV !

   KJE NA SVETU LAHKO NAJDEMO TAKO, PETERNO MULTI ZLO ?

   Ljubi Bog, daj, končajmo to hudino!

  • Tole, kar ste napisali zdrži komajda na neki načelni, skoraj pravljični ravni.

   Sam se sprašujem, KAKO je “narod” vojeval osvobodilno vojno, ne da bi poznal revolucijo? Kdo pa je organiziral partizanščino? Skupina revolucionarjev, večinoma šolanih v SZ, zadaj pa je bila Kominterna! Ne da se mi jih naštevati z imeni in priimki, ker je bilo to že stokrat povedano. Preglejte medvojno časopisje s Poročevalcem vred. Partizane so organizirali šele, ko se je Hitler obrnil proti dveletnemu totalitarnemu prijatelju Stalinu in ker je bilo po Kardelju to za revolucijo ugodno. Kardeljansko-vidmarsko-kidičevske spise (recimo “odloke”), ki so v nasprotju z mednarodnim pravom,in ravnanja teh partizanov po teh “dokumentih” sicer lahko imenujete narodno-osvobodilno vojevanje, a jaz vam ne nasedam. Ljudje so odhajali v gozdove z vednostjo, da t.i. odpor organizira Komunistična partija, saj nihče od legitimnih politikov ni bil tako nerazsoden in neodgovoren, da bi se šel kaj takega. V Šentvid pri Stični se je en od nekoliko nižjih revolucionarjev pripeljal delat NOB kar z vlakom. Kasnejša statistika je pokazala vso norost tega, pri čemer je treba podariti, da je večina glavnih organizatorjev to dogajanje preživela, naivneži pa ne. Tudi vi ignorirate Kocbeka. On piše dnevnik v letu 1942 (Tovarišija) in pripoveduje, kako je sam šel v “partizane” 19. maja 1942. Kidrič je v Polje, kjer je bila Kocbekova prva “partizanska” točka, prišel preoblečen v železničarja. Kocbek piše, o čem so se tedaj pogovarjali, recimo o beli gardi (seveda po ruski boljševistični literaturi, ki so jo vsi proučevali), pa o nekakšnih strateških točkah na “osvobojenem ozemlju”. Potem pa da bodo znotraj tega začeli izvajati volitve in se šli nekakšno “demokratično” oblast. To ozemlje je bila seveda okolica Ljubljane, ki je italijanski okupator skoraj ni kontroliral. Tu ni še nobene veličastne osvobodilne vojne, ampak zgolj revolucionarna operativa. Le zakaj mislite, da so Kocbeka tako preganjali? Ker je kot njihov človek razjasnil pravljico, s tem ko je pisal resnična dejstva, fakte o tako imenovanem NOB! Kakšne volitve neki pa se sme kdo igrati na okupiranem območju po mednarodnem pravu? Jugoslavija je bila res kapitulirala, ker je bil sovražnik premočen, a mednarodno pravno je še vedno obstajala. Po vašem razumevanju je bila najbrž kriva, ker ni pregnala nemške, italijanske in madžarske okupacijske vojske? Logika pa taka. Vprašajte vojaško močnejše Francoze, zakaj niso tega naredili?

   • Ah, pustite to mednarodno pravo. Ničesar ne pojasnjuje, ničesar ne opravičuje. G. Urankar ima dovolj prav. Le da je “prevelik” del naroda bil pridobljen za revolucijo in je vse skupaj zagorelo v državljanski vojni. Za revolucijo z vsemi žrtvami vred je seveda odgovrna KP in Kardelj in ostali. Vendar jim nikakor ne moremo umakniti spomenikov, kot so to že storili celo v Ukrajini.

    • Zdravko, tako preprosto pa to ni, čeprav je v Sloveniji videti, da imamo lahko gajbice posmrtnih ostankov ljudi, ki bi bili lahko v tem trenutku še živi, za normalno stanje. Za zločince je slovenski način “razumevanja” 2 S.V. naravnost idealen. Nekaj Zdravkov in stotnija Urankarjev z zapovedanim načinom naricanja in zacementirana bi bila “zgodovina” z današnjimi jahtami, vikendi po bivši hrvaški Jugi, z defektnim šolstvom in še bolj defektnim sodstvom, z morda 50-milijardnim primanjkljajem slovenskega proizvoda, skratka z vsem. Gajbice pa bile ponovno zabetonirane in eventualno postavljen kakšen spomenik na betonu v indijsko-kitajsko-korejskem dizajnu. V čem si drugačnejši v svojem razlaganju od t.i. borcev, ki proslavljajo medvojne morbidne dogodke, ki so jih sami povzročili, v Dražgošah?

     Podobna neškodljiva generaliziranja nekdanjih dogodkov trenutno poslušamo tudi pri NSi. Brez kazanja na gajbice pač ne more noben kriminalist nikomur dihati za ovratnik. To, kar imamo v Sloveniji, spoštovani Zdravko, ni neka filozofija in literatura, ampak so zelo resna in pregonljiva dejstva. Treba je upoštevati tudi mednarodno pravo, ne pa le Bavconov teater in vgradnjo stari rdečih jugo zakonov v naš pravni ne/red. Potem pa vam, “pravim desnim”, in levakom sodnice nekaznovano mahajo z jugo zastavicami z rdečo zvezdo.

     • Očitno si razumel nekaj drugega v mojem komentarju.
      Jugoslavija je praktično razpadla, kralj je emigriral, brezvladje je bilo splošno. Pričakovati v takem stanju ravnanje po mednarodnem pravu je iluzija.
      In to je še najmanjši problem. V ničemer pa to ne zmanjšuje terorizma komunistične partije in revolucije. V ničemer. Ne vem kje ti vidiš tu neko relativiziranje.
      Sicer me moti govoriti o oblastnikih kot zločincih. Prepozno je za tak pogum. Ko je bil čas, pa so vsi držali lepo jezik za zobmi.

     • Nič hudega, če je bila Jugoslavija razpadla, tudi katera druga država bi ob takšni vojaški sili. Krivec za to je bil znan. Narobe je to, da so danes ljudje pripravljeni to vzeti kot neko normalnost in s tem dati legitimiteto partizanščini alias revoluciji. Odgovornost za pravni red je tedaj imel okupator. Če ne bi bilo partizanščine, bi Slovenija (če gledam samo ta del Jugoslavije) prejela velikansko odškodnino in avtomatično bi bili na strani pravičnih, na strani zaveznikov. Rusi z nami ne bi imeli nič. Nihče ne bi od nas terjal nekakšnega upora proti 10 krat močnejšemu sovražniku. S partizanščino pa smo dobili shit. Partizanščina je deformirala in na pol uničila Slovence in Slovenijo.

     • Nobene legitimnosti revoluciji ne dajem. Razmere so bile pa ugodne. Nikogar ni bilo, da bi jim kaj naredil. In tako se je začelo.
      To o okupatorjevi odgovornosti za pravni red, pa ne bodi smešen. Nemci so v tej odgovornosti zagrešili cel holokavst.

     • Veš kaj, Zdravko, vsaj Pitamicovo Državo preglej po tavel’kem. Misliš morda, da se je v Nuernbergu sodilo po partizansko, kardeljansko? Žalostno je, da je totalitarni režim izpridil mnoge pametne ljudi. Da, točno okupator, tudi nemški, je bil odgovoren za pravni red v okupirani državi. Vojno pravo to določa. To pravo ni zgrajeno na pravljicah, ampak na dejstvih, na groznih dejstvih, ki jih je sposobno delati človeštvo. Cilj tega je, da čim manj trpijo tisti, ki se ne vojskujejo direktno. Partizanska miselnost, zgrajena iz pravljic in utemeljena na zločinu, tega nikoli ne bo zmožna dojeti. Ker ignorira to pravo in si po severnokorejsko domišlja, da je edino zveličavna na svetu. Vojno, ki je institucionalna stvar, dojema kot nekakšen kriminalni turizem, kjer, ko se vojna začne, lahko kdor koli pobija kogar hoče, oz. po nekakšni grobi kvazi moralni shemi dobrega in slabega. Po tvoje je menda nemški okupator streljal in pobijal kar tja v tri dni, otroke, ženske, na kogar koli je naključno naletel, in zato so partizani smeli delati enako. Ne, Zdravko, ta okupator, ta državni kriminalec najvišje stopnje, ki je imel efektivno oblast, je, glej ga, zlomka, imel svoje dolžnosti gleda reda in miru in jih je v veliki meri tudi izvajal, ker ima tudi vojna svojo logiko. Kjer jih ni izvajal, se mu je sodilo zaradi tega. Po vojni se ne štejejo v bitkah pobiti vojaki (ti so le žalostno dejstvo, ki je žal imanentno človeštvu), štejejo se pa pobiti civilisti, otroci, ženske, zaščita ranjencev, razne kršitve konvencij. In seveda, kdo je zakrivil vojno. Ta plačuje reparacije. Ni pa vsesplošno kriv, kot ti zmotno misliš, recimo tako, da je kriv za oropano banko, ker je bil ropar slučajno državljan okupirane države, pa bi utegnil biti zaradi te okoliščine kar nedolžen. Tako to ne gre. Pojdi za nekaj stoletij dlje v zgodovino, ko so bile vojne bolj viteške, kot v 20. stoletju, pa boš morda dojel, kaj ti želim povedati.

      Pišeš o nekakšnem brezvladju. To je neznanje, morda posledica indoktriniranosti. Preberi Slovenca ali Jutro iz leta 1941, 1942. Boš videl, katere predstave so bile v ljubljanskih gledališčih, koliko je bilo snega, koga so aretirali orožniki in zaradi česa, kaj se da kupiti, koliko kaj stane. Itd. Čas je, da se partizansko neumno pravljičarstvo neha!

 12. Strinjam se z dr. Kremžarjem.

  Zgodovino je potrebno poznati celostno. Nemcija in Sz sta vojasko in trzno sodelovali v tajnosti od 1917 do sredine 1941.

  Komunisti so sodelovali z gestapom, bili oboroženi od njega in od italijanov.
  Vaške straže so dobile od italijanov slabo orozje, partizani pa vagone sodobnega orozja.

  General robotti je v svojih spominih napisal, da je bila njegova glavna naloga v jugoslaviji kako cim bolj prikrito oskrbovati partizane z orozjem.

 13. Kako so do sprave prišli Španci? Če kdo ve kaj o tem. Razen, da so tam komunisti izgubili, in potem ni bilo potrebno ne vem kaj. Ja, to je veliko lažje.

  • V Španiji niso izgubili komunisti, ampak republikanci. Do leta 1931 je bila Španija dejansko vojaška diktatura, istega leta je bila ustanovljena republika, ki je delovala na demokratični osnovi, torej na osnovi volitev in oblast so prevzele levo usmerjene stranke. Leta 1933 so bile nove volitve, na katerih so zmagale desno sredinske stranke. 1936 so pa na volitvah spet zmagali levičarji in na to zmago se je esktremna desnica dejansko odzvala z revolucijo, na čelu katere je na koncu pristal general Franco, ki je po zmagi v državljanski vojni leta 1939 tudi prevzel oblast in dejansko ponovno vzpostavil diktaturo. In do njegove smrti leta 1975 je pač zadeva, podobno kot je to veljalo pod komunizmom pri nas, bila pometena pod preprogo, ker je pač obstajale le ena resnica, torej resnica zmagovalcev. Dve leti po njegovi smrti pa je bil sprejet zakon o amnestiji za vse zločine storjene pod njegovo diktaturo od državljanske vojne dalje, tako da se te stvari sploh niso preiskovale. Ta zakon je leta 2012 obsodil tudi visoki predstavnik za človekove pravice pri OZN z argumentom, da zločini proti človeštvu nikoli ne zastarajo. Leta 2008 je prišlo do poskusa javne obsodbe zločinov generala Franca oz. preiskave v tej smeri, ki je Francu očitala odgovornost za izginotje (poboj) okoli 100.000 ljudi, vendar do tega, zaradi prej omenjenega zakona ni prišlo. Tega istega leta se je postavilo tudi vprašanje izkopa žrtev Francovih sil med državljansko vojno iz 19 množičnih grobišč. Šele leta 2011 pa Španija sistematično pristopi k vprašanju medvojnih grobišč in takrat je bilo tudi locirano 2000 takih grobišč, katerih ostanke naj bi pač ustrezno pokopali. Skratka, situacija je tam glede tega dejansko še hujša kot pri nas. Tako da pri nas je nek cel politični halo zato, ker po 25 letih po padcu režima ta grobišča še niso v celoti sanirana in seveda je prav, da je halo, ampak ni prav, da se iz tega dela dnevnopolitične in ideološko začinjene teme, medtem ko je v Španiji trajalo 35 let, da so se z vprašanjem teh grobišč sploh začeli ukvarjati, pa tega tam nihče ne zlorablja v politične in ideološke namene. To je razlika. Dejansko so očitno veliko bolj civilizirani, kot smo mi. Glede tega tam obstajajo povsem enake travme ljudi, ki še danes ne vejo, kaj se je zgodilo z njihovimi svojci, kjer so pokopani itd., ki so jih pa Španci očitno sposobni reševati na nek zelo civiliziran, pieteten in strpen način, z razliko od tega, kar se dogaja pri nas, ker se kot otroci kregamo, kdo je bolj kriv. Tako da nič jim ni lažje, ker naj bi komunisti zgubili, ker sploh ni šlo za komuniste.

   • Da je v Španiji šlo za poskus komunistov izvesti revolucijo je vendarle povsem jasno. O tem pričajo naši “Španski borci”. Torej vsa ta tvoja dejstva in potvarjanje dogodkov da bi prikril delovanje komunistov in državljansko vojno v Španiji so povsem odveč.
    Seveda je bilo veliko žrtev. Hvala komunistom.

    • Bog pomagaj Zdravko. Tebi so jasne največje neumnosti, kar si jih lahko človek izmisli. Zakaj bi “komunisti” v Španiji hoteli izvesti revolucujo, če so oblast leta 1936 dobili z volitvami? Temu, kar ti praviš “komunisti” so bili v Španiji republikanci, torej politično levo (socialno, socialistično) usmerjeni, ki so si prizadevali za republiko kot nasprotje diktature. V Španiji ni bilo komunistične partije, ampak sta levico zastopali stranki, ki sta se imenovali Ljudska fronta in Katalonska republikanska levica. Prva je zagovarjala socializem, republiko in anti-fašizem, druga je pa dejansko bila levo usmerjena nacionalistična stranka. O kakšnem komunizmu ni bilo ne duha ne sluha. V Španski državljanski vojni si ni šlo za boj med komunizmom in demokracijo, ampak boj med demokratično republiko in fašizmom. Tako da nekateri ste res talenti za to, da dejstva v svojih glavah prikrajate tako kot vam pač to paše.

     Tudi vprašaj se, kdo je podpiral Franca. Hitler in Mussolini.

     Glede žrtev si pa spet ustrelil mimo. “Komunisti” kot jim ti praviš, so v španski državljanski vojni zakrivili pribl. 40.0000 žrtev. Francovi revolucionarji pa pribl. 150.000.

     • Ah, tvoja levičarska propaganda. Naši španski borci pa so se bojevali tam iz ljubezni do demokracije…
      Dobro so te poučili v šoli. Poln si podatkov. Vsebina pa, tema.

     • Ne, borili so se proti fašizmu in monarhični diktaturi. Republikance je dejansko podpiral ves zahodni svet, problem je bil v tem, da so jih lahko podpirali le “moralno”, ker je pač veljal embargo društva narodov (predhodnik OZN), ki sta ga delno kršili le Mehika in SZ. In očitno so tebe “v šoli učili” le o španskih borcih komunistih, nihče ti pa očitno ni povedal, da so bili ti španski borci v večini republikanski socialisti ter tudi liberalci, ne komunisti, da so ti borci prihajali iz ZDA, Kanade, Irske, Poljske, Češke, Nemčije, Norveške, Nizozemske, Švedske, Avstrije, Kube, Argentine, Bolivije, Italije, Francije, Madžarske, Belgije, Švice, Finske, Grčije in mnogih drugih držav, celo Irana in Kitajske. Skratka, s kakim komunizmom, ki bi ga povezovali s komunističnimi totalitarnimi sistemi to ni imelo nobene veze, to so lhko ti prebral v kaki komunistični propagandi, ki so pač zadevo sanjali po svoje. Tu se je šlo za ideal svobode in socialne pravičnosti, torej boj proti želji za ponovno vzpostavitev monarhije in diktature, torej za ohranitev republike.

      In Francov režim je podobno zločinski kot Titov. Npr. 50.000 ljudi je bilo takoj po vojni likvidiranih, okoli 400.000 ljudi zaprtih v koncetracijska taborišča, v katerih so potem sistematično mučili in pobijali vse tiste, ki so jih označili za “nepoboljšljive”, ter na ljudeh izvajali podobne poskuse, kot so jih nacisti. Okoli 90.000 ljudi so poslali na prisilno delo, v katerega so bili politični zaporniki vključeni vse do leta 1962. Po državljanski vojni naj bi tako do leta 1943 Francov režim tako ali drugače bil odgovoren za smrt okoli 200.000 ljudi. Tiste otroke, ki so prihajali iz družin, ki so podpirale republikance so tem družinam jemali in jih dajali v rejo družinam, ki so podpirale Francov režim. Samo leta 1943 je bilo takih otrok okoli 12.000. Veliko mater teh otrok, še posebej tistih, katerih otroci so bili še majhni, so potem ubili. Okoli pol milijona ljudi je po vojni bilo prisiljeno v imigracijo, da so si rešili življenje ali izognili preganjanju.

      Franco je tako, kot že omenjeno, za sabo pustil več kot 2000 neoznačenih grobišč, v katerih je bilo zakopano do 4000 ubitih nasprotnikov njegovega režima. In kot že rečeno, dve leti po Francovi smrti so sprejeli zakon, ki za vse te zločine določa amnestijo.

      Skratka, Fracno je počel isto, kar so v Jugoslaviji počeli Titovi komunisti in ravno tako za te zločine ni nobeden odgovarjal, niti tako daleč ni prišlo, da bi proti komu vsaj vložili kako obtožnico, nič, ti pa blebetaš o nekih španskih borcih, o katerih itak vse veš zgolj iz komunistične propagande. Človek bi umrl od smeha, če ne bi bila zadeva tako žalostna in tragična.

     • Ploha besed. Povej lepo, da so naši Španski borci šli tja iz ljubezni do demokracije. To povej. In da je to simbol Doma španskih borcev, ki še danes v Mostah. Daj, da te bodo vsi komentatorji razumeli.

     • Tisti, ki ne trpi za napadom ignorance je to, kar sem napisal že sedaj razumel, za ostale se pa očitno nima smisla več trudit. Ti pač nadalje razlagaj, kako so se v Španiji zločinski komunisti borili proti demokratu Fancu, če te je volja. Takšne neumnosti zagotovo niso meni v škodo.

     • Lenko Primc,

      si ti malo namerno spregledal najprej to, kaj je španska levica počenjala, potem ko je 1936 sicer legitimno prevzela oblast v državi, kajne? Kot da bi šlo za neko zgledno, tolerantno, demokratično oblastništvo, ne pa za velike dele španskega prebivalstva pravo strahovlado. Tudi s pol-legalnimi ali nelegalnimi milicami, ki so po državi izvajale nasilje in tudi pobijale.

      Nisi nikoli slišal, kako so prišli na dom iskati voditelja desne opozicije Calva Sotela, ga prisilno odvedli in ga je potem za vedno vzela noč?

      To bi ti hotel dajati za vzgled korektnega demokratičnega oblastništva? In pišeš, kot da bi Franco z generali brez vsakega povoda iz čistega mira začel vojaški pohod proti republiki…

      Se bo treba še kaj naučiti, če nočeš ostat pri propagandnih znanjih komunističnega zgodovinopisja, veš. 😉

     • Še to Lenku Primcu,

      kaj misliš, zakaj se zahodne demokracije niso angažirale v španski državljanski vojni na republikanski strani kot se je Hitlerjeva Nemčija na Francovi? Pa ne da jih sumiš kakšne fašistoidnosti, ko vendar niso podprle po tvojem nesporne legitimne republikanske oblastnike oz. borce za republiko?

      Kot piše zdravko, “španski borci” oz. republikanska stran je v državljanski vojni nastopala za zahodno demokracijo nesprejemljiv način, njihovi jasni revolucionarni cilji in metode so bile za Zahod nesprejemljive. In so še danes. Posebej anarhistične in komunistične vojaške skupine so izvršile ogromno zločinov, da ne govorimo o strahovladi.

      Nisi nikoli slišal, kako je veliki George Orwell kot levi idealist stopil med prostovoljce na republikanski strani in kakšno razočaranje mu je stvarnost revolucionarne strani povzročila? A ne veš , koga je opisoval v svojih romanih: 1984, Prašičja farma? Le beri jih, če jih še nisi.

      p.s. Nisem niti simpatizer Francove strani. Vendar je resnici na ljubo dodati, da je bil po dobljeni vojni precej milejši s poraženo stranjo kot Josip Broz, da je bilo v maščevanju pobitih precej manj kot v YU, da si je hitro Franco začel prizadevati za spravo ( tudi za skupen spomenik vsem padlim) in da je bil njegov režim vendarle manj represiven do političnih nasprotnikov kot komunistični režimi. Madrid je bil recimo še pred padcem režima popisan s protifrankističnimi gesli, kar je bilo pri nas recimo nepredstavljivo.

     • If, seveda so bili spori in napetosti vse od konca diktature leta 1931, ko sta si levica in desnica izmenjavali dejansko oblast, ker se je dejansko šlo za to, ali se v Španiji utrdi republika, za kar so si prizadevali levičarji ali naj ostane monarhija podprta z neko diktaturo in pomembno vlogo KC, za kar so si prizadevali desničarji. Nasilje je bilo obojesktransko, bistveno je to, k čemur si je katera stran prizadevala.

      In seveda si očitno spregledal, da je bil umor Castilla le posledica umora, ki se je zgodil dan pred tem, ko so morlici pokosili Jose Castilla, ki je bil pomembnem podpornik levice, kar je v končni fazi tudi bil povod v državljansko vojno. Calvo Sotelo so ubili ravno kot maščevanje za umor Castilla. Pozabil si pa omeniti tudi to, da so pred tesno zmago levičarjev leta 1936 od leta 1933 vladali desničarji, ki so v marsičem posnemali to, kar je v nemčiji počel Hitler in da so se razni upori proti temu tudi reševali v krvi. Skratka, a tega ne veš, ali si pozabil omenit? Tako da se bo treba res še kaj naučiti, če nočeš ostati pri propagandnih znanjih desničarskega zgodovinopisja.

      Smešno je pa tudi to, kako znate nekateri obračat plošče, ko se spremenijo ideološke konotacije. Tako v primeru Španije očitno stopaš v bran diktatorju, ki ni bil nič boljši od Tita, očitno zato, ker je bil “desničar”. Neverjetno. In spet, napada se špansko republiko, češ, saj ni bila odraz idealne demokracije, torej je Franco imel vso legitimnost, da je vzpostavil totalitarizem. Halo??? V čem je torej problem totalitarizma, ki so ga vzpostavili komunisti, saj je tudi starojugoslovanska navidezna demokracija bila daleč kot idealne demokratične države. Zakaj ne sprejemaš takega argumenta? Dvojna merila, da te kap! Človek težko verjame, kako ste se nekateri sposobni obračat po vetru. Pljuvate po Titu, branite Franca. Neverjeten prikaz obvladovanja nepristranskega zgodovinopisja, ni kaj.

      Glede zahodnih demokracij in njihovega angažiranja sem pa že pojasnil. Obstajal je embargo, ker so podpisali dogovor o nevmešavanju, ki je prepovedoval odkrito podporo, na neformalni ravni je bila pa ta podpora seveda nedvoumna v korist republike, kar je seveda samoumevno, saj je bil liberalen zahodni svet proti Francovi diktaturi. Problem je bil ta, da so se vodje držav bale, da bi lahko z umešavanjem sprožile širši spopad z Nemčijo in Italijo, ki so pa Franca povsem odkrito podpirali. Obstajali so pa tudi neki politični in ekonomski interesi posameznih elit, kar se je seveda potem Evropi vrnilo kot bumerang, ker to je bil začetek tiste znane politike popuščanja, ki je na koncu pripeljala v to, da so si nacisti Evropo tudi podredili. Kakšen je bil odnos zahodnega sveta do Francove dikature ti lahko pove že dejstvo, da je bila Španija v EU sprejeta šele leta 1986, v Svet Evrope pa tudi šele po Francovi smrti, leta 1977. Tako da o tisti nesprejemljivosti zahoda si očitno nekje sanjal. Še Winston Churchil je na koncu izjavil, da je bila ta politika nevmešavanja ena sama hinavščina in darilo fašizmu in nacizmu, saj ni bilo narejeno nič, da preprečili očitno vmešavanje Nemčije in Italije, hkrati se je pa šele proti koncu dopustilo, da podpornikom revolucije nemoteno prihajala vsaj pomoč s strani SZ.

      In Orwellovi romani govorijo o totalitarizmih, torej tudi o tem, v kar se je sprevrgla Francova revolucija.

      In spet smo tam. Nekdo pobije 200.000 ljud in potem se pogovarjamo o tem, da je bil “milejši” kot nekdo drug. Skratka, nepomembne malenkosti kot argument. To je tako, kot bi poslušal tiste, ki pravijo, ja, saj v YU nismo imeli tako trdega komunizma kot v SZ in drugih komunističnih državah po vplivom SZ, kar je spet povsem res, ampak a to je zate argument? Očitno bi moral biti, če na tak način braniš Franca. Ali pa pravijo, da smo v 80-ih, torej po smrti Tita itak že praktično imeli demokracijo. A tudi take argumente sprejemaš? Ja, očitno bi jih moral.

     • Ja, vem Zdravko. Za take kot si ti je pač očitno umor “desničarja” zločin, umor “levičarja” pa pravičnost. To mi postaja vedno bolj jasno.

     • Primc, jaz sem se tule izrecno distanciral od Franca. Zakaj mi potem očitaš, da se identificiram z njim. Je pa res moja ocena, da je Francova vladavina diktatura, ne toliko totalitarizem. Tudi ocenjujem, da se je ta diktatura postopno mehčala, najprej predvsem ekonomsko, ob koncu režima pa počasi že tudi politično.

      Skratka, Franco ni isto kot Hitler. Kar ne pomeni, da simpatiziram z njim. Razumi že razliko, prosim, por favor.

 14. Spoštovani hrvatini!

  Na tako tehtna vprašanja o Teharskem spomeniku bi vam rad rekel gospod, toda žal ne vem kdo ste ?!
  Na vaša vprašanja moram žal odgovoriti negativno. Na to opozoriti je bil moj namen v teharskem govoru in spodbuditi tozadevno aktivnost v formi civilne družbe Teharje, povojno komunistično koncentracijsko taborišče, opomnik genocida in katarze.
  Hvala ker ste prebrali, ob tem vas vabim, da se pridružite, da kot državljani pripomoremo, da oblast te države dogradi spomenik dokončno v tem smislu in v skladu z odlokom. S tem si bo zagotovila legitimiteto in dostojanstvo.
  Tak spomenik bi morali obiskovati šolarji in tudi turisti, da bi spoznali nesmisel nasilja in sklenili kot ljudje: TEGA NIKOLI VEČ !!!!
  To bi naj bil smisel tega spomenika ! Na ta način bi se lahko končali taki nesmiselni in tudi nesramni in žaljivi komentarji nekaterih komentatorjev !
  Samo resnica v ljubezni odrešuje in osvobaja, sprenevedanje in laž pa sta zlo in hudobija. Nehajmo že s tem, zlasti v uglednem Časniku.si. Treba je manj govoriti in več dobrega storiti! (bl. A.M. Slomšek )
  Bodimo dostojanstveni državljani in prijatelji v skladu z državno himno, katere del naj bo tudi druga kitica Prešernove Zdravljice !!

 15. @IF
  Se ne mislim vmešavati v debato, bi rad samo opozoril na vašo omembo udeležbe Orwella v vojni. Ravno pred kratkim sem namreč prebral njegovo knjigo Poklon Kataloniji, v kateri zelo drugače predstavi dejstva. Sam se je boril v anarhistično-sindikalistični milici, osnovno pa je odšel v Španijo braniti demokracijo in republiko pred fašizmom.
  “Stvarnost revolucionarne strani” ga ni razočarala, temveč obratno, revolucionarno Barcelono je zelo pozitivno opisal. Razočarala ga je vloga komunistov, ki so aktivno sabotirali in spletkarili proti drugim levim gibanjem; ter vloga zahodnih demokracij, ki so požrle vso frankistično propagando.
  Mimogrede, te zahodne sile so kasneje tudi dopustile Hitlerju zasedbo Porurja, Avstrije in uničenje Češkoslovaške, tako da je argument, da niso želele pomagati republikancem zaradi njihove “neprimernosti” smešen.

  • Ne vem kaj mu ugovarjaš, ko pišeš isto. Odkod ti vlečeš neke druge sklepe ne vem. So pa očino trhli. “Dopustile zasedbo Porurja”? Pa kaj bi vi začeli preventivno vojno deset let prej?!

   • Odgovarjal sem na trditev IF-a o Orwellu in njegovem pogledu na vojno in spremembe v revolucionarni Kataloniji. IF je trdil da je bil Orwell razočaran, sam pač na podlagi knjige trdim da ni bil.

    Poanta glede Porurja je bila, da so celotna trideseta leta zahodne sile vodilo politiko popuščanja in nevmešavanja, ki je na koncu vodila k razkosanju Češkoslovaške in druge svetovne vojne. Prepustitev Španiji lastni usodi tako ni bila neka načelna odločitev (kot omenja IF), temveč nepripravljenost soočiti se z agresijo.

    Mimogrede, če bi Francozi in Britanci vojaško posredovali v Porurju, se mogoče svetovna vojna ne bi zgodila. Tako vsaj pravi Chruchill in takratni nemški generalštab.

    • Hadrijan,

     to glede Orwellovega Poklona Kataloniji bom moral preverit, ker ne poznam. Nekoliko me čudi, ker bi bilo to, kar in kakor opisuješ v dokajšnjem nesozvočju s sporočili kasnejših del: 1984 in Prašičje farme. Morda gre za miselni razvoj Orwella. Morda ti nekoliko pristransko vrednotiš. Jaz sem namreč bral ocene, da je bil v Barceloni razočaran nad stvarnostjo tamkajšnje začasne vladavine, ne le nad komunisti. Dopuščam, da so te ocene napačne.

     Za razliko od tebe mislim, da se Zahod ni motil glede Španije in da nereagiranje ne izvira prvenstveno ali sploh iz nenačelnosti. Glede na razmere po drugi svetovni vojni se je tudi izkazalo bolje imeti v Španiji Franca, ki je državo popeljal recimo v Nato in dopuščal ekonomsko svobodo, kot pa imeti na oblasti komuniste. Bolje za Zahod, verjetno celo bolje za večino Špancev.

     Glede Porurja, Sudetov itd. se pa strinjam s tabo. K sreči je kasneje nastopil Churchill in se je pojavil De Gaulle.

     • Predlagam da prebereš direktno, kaj o situaciji piše Orwell. Sicer pa je do konca življenja ostal socialist oz. demokratični socialist.
      Tudi glede sozvočja s kasnejšimi deli ne vidim problema, tako kot v Kataloniji je v Živalski farmi pozitivno opisal samo revolucijo in spremembe (izgon pijanega lastnika, razdelitev dela in boljše življenje). Kritika tako ni usmerjena proti socializmu, temveč totalitarizmu in načinom nadzora, propagande in miselnih trikov.

 16. Hadrijan, Orwell je ob koncu svojega prekratkega življenja izrazit demokrat in nekoliko nostalgično-romantični humanist, ki svari pred kakršnimkoli totalitarizmom. S tvojo opredelitvijo poznega ali zrelega Orwella se torej ne strinjam.

 17. Pokorno javljam, da boste najverjetneje rekli:” Saj tale odstavek ne paše semkaj, ni kompatibilen z obravnavano zadevo”.

  Ok, presodite sami.

  Taglavni komunistični šef Kamčatke, Sovjetskega Sojuza, torej, tavariš Orlov, je hudo pijan med svojimi pajdaši,
  ki so leželi nad ali pod obloženimi mizami pri koncu službene pijanskopožrtne fešte kričal,iztegnjenih rok in zravnanega telesa sledeče:

  ” Komunizem je najhujše prekletstvo, ki je kdajkoli prišlo nad človeka!”
  in preklinjal in še dodal:
  “komunisti so tolpa krvosesov!”

  Fenomenalna življenska zgodba brez primere v ruski zgodovini iz fantastične knjige:

  SERGEJ KURDAKOV , OPROSTI MI NATAŠA

  Kurdakov je bil predsednik zveze komunistićne mladine kamčatke, študent in zagrizeni uničevalec in morilec ilegalnih vernikov ruske pravoslavne cerkve.Pobegnil je
  z vohunske ladje in se rešil z plavanjem v Arktičnem morju in po več čudežih preživel.Preostanek življenja je posvetil iskanju Boga, kesanju, in s seznanjanjem sveta o strahotah sovjetskega morilskega sistema.
  Seveda tega ni počel dolgo.
  KGB ga je likvidiral v Kanadi, ko je bil 23 let mlad,
  leta Gospodovega 1973.

Comments are closed.