Izključitev ruskih športnikov z olimpijskih iger označena za politično kampanjo

0
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Slovenska edicija Russia Beyond The Headlines (Rusija onkraj naslovnic) poroča, da naj bi bila izključitev nekaterih ruskih športnikov iz olimpijskih iger v Riu de Janeiru dejansko politična kampanja proti Rusiji. Kot trdi Vasilij Konov naj bi Svetovna protidopinška agencija ne imela pravih dokazov o sistematični zlorabi nelegalnih substanc med ruskimi športniki, prav tako naj ne bi bila izvedena preiskava o tem, niti naj ne bi prisluhnili ruskim argumentom.

Vladimir Mihejev za isto edicijo, ki je pred kratkim začela delovati v slovenskem jeziku, ob izključitvi ruskih športnikov izraža strah glede same prihodnosti olimpizma kot takega. Prepričan je namreč, da je zaradi hitrega postopka, ki je bil delegiran posameznim športnim zvezam, vprašljiva pravičnost postopka. Opaža tudi, da je v mednarodnih športnih organizacijah vedno manj ruskih predstavnikov in da se tako slabše sliši njihov glas. Vladimir Mihejev spodbija tudi kolektivno krivdo, ki jo je Mednarodni olimpijski komite (MOK) naložil ruskim športnikom, pri čemer je prepričan, da je bila v tem primeru kršena predpostavka nedolžnosti.

Preiskava o sistematičnih kršitvah protidopinških pravil v ruskem športu ima svoj izvor v decembru 2014, ko je bil objavljen dokumentarni film nemške ARD, ki Rusijo obtoži sistematičnega dopinga na nacionalni in mednarodni ravni. Sledi serija preiskav, obiskov v Rusiji ter novih odkritij glede razsežnosti škandala. Posledično Mednarodna atletska zveza (Iaaf) z olimpijskih iger izžene vse ruske atletinje in atlete, razen skakalke v daljino Darje Klišine, ker je trenirala zunaj Rusije. Ruska skakalka v daljino je bila zaradi te odločitve sicer na družbenih omrežjih označena za izdajalko Rusije.

Odločanje o tem, komu od ruskih športnikov prižgati zeleno in komu rdečo luč za nastop na igrah, je končno MOK prenesel na posamezne panožne zveze. Na olimpijskih igrah tako nastopa 278 ruskih športnikov, nastop pa so zaradi dopinga prepovedali 111 športnikom. Igre v Riu de Janeiru bodo potekale do 26. avgusta