Odpustitev Jankoviću neljubega novinarja Jaka Elikana ni naključje

10

PREJELI SMO. Združenje novinarjev in publicistov je presenečeno in zaskrbljeno zaradi informacije, da so na časopisni hiši Finance odpovedali delovno razmerje njihovemu dolgoletnemu novinarju Jaki Elikanu. Gre namreč za novinarja, ki je v zadnjih letih v Financah največkrat raziskoval sporne posle družine Zorana Jankovića, ljubljanskega župana in zamrznjenega predsednika Pozitivne Slovenije. Zaradi njegovega pisanja je politični mogotec tožil Finance, njegov sin Jure Janković pa je Elikanu grozil celo s smrtjo.

Odpoved delovnega razmerja novinarju, ki je bil kritičen do Zorana Jankovića, je toliko bolj zaskrbljujoča, ker Pozitivna Slovenija sestavlja vlado, mandatarka Alenka Bratušek skupaj s stranko pa še naprej v celoti podpira Zorana Jankovića. Ne samo, da je ta še vedno predsednik stranke, ki sestavlja vlado, njegov vpliv je opaziti tudi po ljudeh, ki se v zadnjem času omenjajo kot možni ministri. Odpustitev Jankoviću neljubega novinarja v času, ko Jankovićeva stranka sestavlja vlado, tako ni naključje. Zato tudi ne verjamemo pojasnilu Petra Frankla, direktorja in odgovornega urednika Financ, da odpoved ni politično motivirana, niti ni posledica kakšnih pritiskov.

Združenje novinarjev in publicistov
Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik združenja

Foto: Finance


10 KOMENTARJI

 1. Pred nedavnim so na Delu odpustili Karbo, kar je zelo odmevano. Pritisk je bil velik in ponovno so ga zaposlili.
  Bomo videli, če bo Jaka Erkan tudi deležen take podpore. Za enkrat ne kaže na to.

 2. No, pa še lahko verjamemo v pozitiven vrednostni sistem novinarjev.

  Na takšnih primerih novinarji pokažejo ali so glasniki resnice, pravice, poštenja in odgovornosti ali pa so le tisti, ki opravljajo nagrši posel v korist mogotcev in v škodo ljudi in skupnega dobrega ter našim zanamcem,

 3. Tisti novinarji, ki smo kao na napačni strani, vsekakor ne dobivamo takšne podpore, kot na primer Karba, ki je na pravi strani. Tiste, ki smo na napačni strani, nas lahko za vsako napisano, izrečeno besedo pljuvajo, nas imajo za podgane, pa čeprav (smo) delamo (delali) po vseh novinarskih standardih, pa vendar…Bog ne daj biti kritičen do nepravih…se pravi, do tistih, ki so v krempljih Murgel.

 4. Karba je nekajkrat objavil na ničemer osnovane zgodbe, ki so časopisni hiši Delo prinesle tudi finančne izgube – edino pravilno je, da za to tudi odgovarja (da niti ne omenimo nizek nivo – tako etičen kot profesionalen – njegovih zapisov). Res me zelo zanima, če bo podobna solidarnostna akcija stekla tudi pri Elikanu, ki je – za razliko od Karbe – resničen novinarski junak in človek s hribtenico (vsaj po člankih sodeč). Ni za pričakovati, da se bo zanj potegnila “leva” civilna družba, akcijo bi morala sprožiti druga stran. Bojim pa se, da tega ne bo znala in bo, kot ponavadi, raje kot Kalimero jokala, da desnice nihče ne mara ipd.

  • To nima nobene zveze z levico ali pa desnico. Karba je kristjan, ne vem pa če je desničar ali levičar. Verjetno sta oba malce zajebala časopisa, za katere sta pisala. Verjetno pa še nobeden ni plačal kakšne odškodnine nikomer.

   Karba je bil povsem očitno odpuščen protizakonito (z informacijo, ki je po kdo ve kakšnih poteh prišla od tiskovnega predstavnika policije, potem načelnika policije, preko neznanih političnih oseb do Pivovarne Laško in od nje nastavljene predsednice uprave Dela).

   Zakaj se pa gre pri Elikanu in Financah pa nimam pojma, Elikan je podal samo neke namige in to ne za Finance, ampak za Delo; Frankl je dal en mali komentar, ostali iz Financ pa nič.

 5. Elikan se je verjetno zmotil, ko je podpisoval peticijo Foruma 571. Žal mu niti podpis ne bo pomagal. Ker je proti mafijskemu botru, so mu ti isti kolegi, ki so take zganjali zaradi cenzure, obrnili hrbet.

  Morda je Elikan žrtveno jagnje, da se razkrije vsa gniloba slovenskega žurnalizma.

 6. Gospod Erlah, kolikor vem, so vam dobrodošlico odrekli znotraj hiše, ki ni ravno del Kučanovega delokroga. Oziroma ste si za to krivi predvsem sami, s svojim nepremišljenim pisanjem (o streljanju in podobno). Da o podpisovanju z nazivom, katerega pač nimate niti ne govorim. Zatorej, bodite realni in kritični – tudi do sebe, ne le do drugi. Saj veste, tisto o iveri v očesu…

 7. Slovenci smo tega že vajeni. Hvala Bogu!, da je čas odmerjen. Kučan je citiral pridigarja na predvečer vojne za slovenijo in jih zaključil s svojimi znamenitimi besedami: “Nocoj so dovoljene sanje! Jutri bo nov dan.”
  In vprašanje Kučanu in vsem, ki mislijo, da so močni: Jutri boste vrženi s trona in sojeni po vaših delih. Pred vami je večnost. Ste se že kdaj vprašali, kje jo boste živeli? Danes so vam dovoljene sanje. Gorje vam, če morajo zaradi uresničevanja vaših blodenj trpeti nedolžni.

 8. Bogdej dober dan!

  Nikoli bi ne bil pomislil, da se bo šef Financ spustil, zaletel tako nizko.

  Ker so lasniki, baje Švedi, pričakujem, da se bodo odzvali pošteno, principielno, profesionalno ostro, kot znajo le Švedi in potegnili jasno razmejitveno črto med poštenjem & Resnico proti lakomno puhloglavi pritlehni zlizanosti z neko mafijsko mrežo po slovenceljsko…

  …in, da bodo hitro rekli BOBU BOB!

  Samo malo počakajmo.

Comments are closed.