Izjava za javnost ob srečanju škofov s predsednikom Državnega zbora RS

44
Foto: Državni zbor.
Foto: Državni zbor.

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. Andrej Glavan, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl so se danes srečali z dr. Milanom Brglezom, predsednikom Državnega zbora. Na srečanju je predsednik seznanil škofe z vsebino svojega bližnjega obiska Svetega sedeža v začetku februarja, obenem pa se je seznanil z nekaterimi odprtimi vprašanji med državo in Katoliško cerkvijo. Škofje so v pogovoru izpostavili pomen sprave in pokopa vseh žrtev medvojnega in povojnega nasilja, naraščanje vlomov in drugih oblik kaznivih dejanj zoper varnost duhovnikov ter potrebnost, da se uveljavi odločba Ustavnega sodišča o financiranju izvajanja javno veljavnih programov zasebnih osnovnih šol. Na koncu srečanja so škofje dr. Brglezu zaželeli uspešen obisk pri papežu Frančišku in drugih institucij Svetega sedeža.

44 KOMENTARJI

 1. A je to resničnost ?

  A zdaj gre še ta zagovornik brezbožnega neandertalskega “naravnega prava” in s tem zagovornik medvojnih krvavih obračunov s Kristjani in drugače mislečimi in zagovornik, še bolj jasno, povojnega genocida, enako nad Kristjani Slovenije, k papežu v Rim, k Frančišku ?

  Ali prav slišim ali se mi sanja ?

  Nekdo bo moral tole hudo jasno pojasniti, a veste ?

  TOLE JE PA DALEČ PREVEČ !
  ——————————————————-
  DOMNEVA :

  Nadškof Zore, nuncij v Sloveniji in še kakšen ultra lobist
  so se zmenili, da ta nesrečnik, preglasni zagovornik najhujše krvave rane na slovenskem žrtvenem telesu, potuje in ga sprejme namestnik Boga Očeta ?

  Torej, če zastopim, SŠK & g.Glavan, spet “seznanjajo nekoga, ki je, tudi, ime za Luciferja v Sloveniji (moje besede za Brgleza) s svojimi (SŠK) stališči!

  To in nič več.

  A so ga vprašali kaj on, Brglez meni o teh vprašanjih ?

  Kako, zakaj, ga spustijo do predstavnika Boga na Zemlji?

  ——————————————————-
  Torej, spoštovana SŠK & g.Glavan in spošt.(še) nadškofija ljubljanska in g.Zore , spet smo tam, kot smo bili in smo z “pokopom žrtev Hude jame v Maribor”

  To pomeni:
  Vsak je povedal svoje.
  Naredili pa so skupaj, tako, kot “so se zmenili”, na škodo Kristjanov in države Slovenije!

  Vsi lepi, luštkani, procesno izpeljano, peska v oči bedakom in prostitutom …

  MOČNO MENIM, DA, g.ZORE in g.GLAVAN, SE TOLE, NOVO MEŠETARJENJE” TO RAJŽO NE BO IZŠLO !
  N E S M E S E, ker je Bogokletje !

  • Pakt z Zlom. Z gospodom Brglezom se mora pogovarjati le pred sodiščem.

   ******************************************

   Je pa to res lep prikaz, zakaj je pri nas tako, kot pač je!

 2. Zanimivo. Bolj ko je kdo proti krščanstvu in religiji, bolj rine k papežu. Zdi se, da imajo ti celo prednost pred verujočimi.

  Kar pa zadeva nedolžnih žrtev revolucionarnega terorja, pa ni videti, da bi tisti, ki te pokole tolerirajo ali celo pozdravljajo in hodijo k papežu, stališče KC kaj upoštevali.

 3. BOJKOT NEDELJSKIH MAŠ PO VSEJ SLOVENIJI, SUBITO !

  Ali

  Nadškof ZORE, Takoj ustavite to norost hudega zla!

  NI OPRAVIČILA / NE BOMO POSLUŠALI; ZAHTEVAMO !

  Brez kompromisa!

  Zmetali bomo nesnago iz Hiše Božje !

  Po Jezusovem vzgledu, tako mi Bog pomagaj!

 4. Nepojmljivo! Namesto da bi tega antikrista resno opozorili, da v Vatikanu nima kaj iskati, gredo k njemu na pogovore (ali on k njim). Če ima kdo kaj stika z apostolskim nuncijem pri nas, naj ga resno posvari, da gre za še eno finto slovenskih komunistov, kako perpetuirati oblast.

 5. Tudi Bratuškova je bila v Vatikanu preden je odletela. Sicer pa bo Brgleza spremljala Novakova.
  Papež pa nikogar ne vabi na obisk, sami zaprosijo. In sprejem bo na splošni evidenci, kjer ga bo pozdravil Papež, tako kot je recimo Petra Prevca in bo oni dan še kar nekaj drugih.
  Papež in njegova diplomacija ve, s kom ima opravka, nič strahu .

 6. Domneva, da apostolski nuncij v Sloveniji ( ki v tej državi ni od včeraj) ne bi imel pojma o predsedniku slovenskega parlamenta, je pa res smešnica. Ne vem pa, če se zavedajo, da je malo verjetno, da bojo pri kakšnem nerešenem vprašanju prišli s slovenskimi oblastniki kaj naprej. Parlamentarne večine za dobro sodelovanje in realno reševanje nerešenih problemov v Sloveniji ni.

  Pravzaprav niti v času Janševih vlad za to ni bilo parlamentarne večine. In se ni uredilo skoraj nič. Z izjemo tega, da je kulturni minister Simoniti dal blejski otok v upravljanje lokalni župniji. To je skoraj edina stvar, ki se je v zadnjih 10 letih uredila med Slovenijo in Svetim sedežem; v tem primeru bolje rečeno- z lokalno župnijo. In pa še dovoljenje za novo nunciaturo na Poljanah. Bore malo v smislu interesov in legitimnih aspiracij slovenskega katolištva.

  • Mislim, da se zelo zavedajo, da ne bodo pri nerešenih vprašanjih prišli naprej. Upajo le, da se ne bo pojavil kakšen neprimeren list z neprimernim podpisom v javnosti. Kot se je pojavil podpis nadškofa na listu, kjer gre za prodajo premoženja katoliške Cerkve na Slovenskem v vrednosti par milijonov evrčkov na način, ki je v nasprotju s kanonskim pravom in za ugodje škofa ter njegovih prijateljev. Sedaj ta objekt sameva, če gre verjeti gospodu nadškofu.

 7. Kako je mogoče, da slovenski škofje podpirajo takšnega hinavca, kot je dr. Milan Brglez? Dokler bo na obslati v Sloveniji komunistična partija, tako dolgo mora RKC ignorirati oblast.
  Ali so škofje res tako naivni, da ne vedo, da je oblast v Sloveniji tista,ki njih , duhovnike, redovnike in vse vernike opredeljuje, kot retardirane državljane drugega reda, kot predofile, kot prevarante, ki so pokradli denar in izkopali bančno luknjo. ki si dovili, da jih v parlamentu, katerega predsednik je tovariš Brglez ozmerjajo z izmečki.
  Dokler se Brglez ne opraviči za tak izpad, ki se je zgodil v hiši, ki ji predseduje, dialoga me RKC in državo ne more in ne sme biti. Tudi tlakovati pot v Vatikan takšnemu prevrantu je žalitev vseh kristjanov v Sloveniji.

  • APMMB2, ne bi smelo biti. Toda del RKC je že leta zlizan s komunistično in kontinuitetno oblastjo.

   Hrvaška cerkev se zna povsem drugače postaviti za svoje interese, slovenska je pa videti bolj kot ne hlapčevska.

   • To je lahkotna in zgrešena obtožba. V vsakem primeru odgovorni znotraj Cerkve nerešena vprašanja v odnosu z državo urejajo ne s tisto politiko, ki jim je všeč, ki bi jo oni izbrali, ampak s tisto, ki ima parlamentarno večino in oblast.

    Precej stvari so tako uredili v času premiera Drnovška, ki je bil vendarle bolj ideološko zmeren, razumen in dobronameren politik od stranke, ki jo je vodil. Še sreča za Cerkev, da je imel Drnovšek relativno veliko avtoriteto in levica ni kar tako upala nasprotovati njegovim odločitvam za kompromise s Cerkvijo.

     • Hudo pretiran očitek, če ne neresničen. Kdo konkretno je v slovenski Cerkvi hlapčevski in s katerimi dejanji? Kar jaz zamerim, je le, da se niso znali v prvem trenutku ( po 1990) postavit za evropski standard krščanske vzgoje v šoli. Tega so sicer katoliški laiki in politične stranke krivi vsaj toliko kot kler.

      Zgodovinsko gledano sem pa celo tule nekajkrat zapisal, da mi ni čisto všeč, kako so se na ljubljanski škofiji ponižno, če ne kar podložno obnašali najprej do okupatorjev in takoj potem do komunističnih “osvoboditeljev”. Stepinac je ohranjal bolj ponosno držo do enih in do drugih. Ampak to je davna zgodovina.

     • Pri podložnem odnosu do komunističnih oblastnikov mislim na čas pred škofovanjem Antona Vovka, seveda. Najbolj pa prve mesece po koncu vojne.

     • Vseeno, a lahko rečemo, da je zgodovina čistk pri nas identična s Hr ? Je v Sloveniji morda bila bolj temeljita ? Vemo dovolj, da lahko sodimo obnašanje takratne duhovščine ? Vse to se sprašujem, kk poskušam razumet takratno obdobje.

     • Ne samo do oblasti v državi, ampak tudi di papeža. Pustimo škofa Vovka.
      Cerkev je že po doktrini podrejena oblastem. Mnogi bi želeli videti Cerkev kot uporniško organizacijo, a je to povsem narobe.
      Tudi beseda hlapec ni primerna. Hlapec je še čisto pokončno in dostojanstveno bitje, če je.
      Beseda je prostovoljni suženj. In pri nas zaobljubljeno pokorščino zamenjujejo s suženjstvom. To se je razširilo tudi med ljudstvom. Bolj papepški od papeža, kar se je uveljavilo pri nas, je natanko to. Samo prostovoljni suženj je lahko bolj “papeški od papeža”.
      Vsakršna svoboda se pri nas zaničuje, pljuva in preganja kolikor je mogoče. Na vsakem koraku, v medijih, v parlamentu, tudi v Cerkvi. Niti duhovitosti ne premoremo, ki je prvi znak svobode v družbi. Mrtvi in spokojni.

 8. Cerkev je ločena od države, trdijo levičarji, med katere šteje tudi Brglez. Zakaj RKC sodeluje pri organizaciji obiska Brgleza v Vatikanu? Naj gre brglez v Vatikan kot komunist in naj papežu pove, da v Sloveniji cerkev ne uživa nikakršnih privilegijev in da si oblast prizadeva, kako bi popolnoma laizirala Slovence.
  Obisk Brgleza v Vatikanu pa je na las podoben obisku Milana Kučana, ko je z naivnimi verniki Vatikanu podaril božično drevo. Koa je bil ponovno izvoljen, pa je na vernike, na Vatikan in na božične praznike pozabil. Tudi Brglez kandidira za predsednika države in si z obiskom pridobiva vernike na svojo stran.Ko bo izvoljen jim bo obrnil hrbet.

  • “Tudi Brglez kandidira za predsednika države in si z obiskom pridobiva vernike na svojo stran.Ko bo izvoljen jim bo obrnil hrbet.”

   Vse bi bilo dobro, če bi gornje izjavil nadškof.

 9. Neverjetno res, da je zaslužen za Vatikan tisti, ki je upravičeval poboje nedolžnih ljudi v mirnem, povojnem času kot logična posledica “naravnega prava”, torej po zakonu močnejšega. Močnejši ima pravico drugega spraviti iz obličja zemlje.

  Zakaj škofje niso zahtevali, da gre k papežu Cerar?!

  Ponovno si bo slovenska cerkev ustvarila blamažo zaradi svoje nenačelnosti, ki jo očitno zagovarjajo kot spravno gesto.

  Tudi pri spravi je treba ravnati vzgojno.

 10. Razumem, zakaj nekateri deli desnice Brgleza ne marajo. Razumem tudi, da se z njim ne strinjajo v vsem, kar se tiče tistega dela boja v Sloveniji, ki je potekal proti okupatorji in ali ni morda bil kak drug boj bil bolj potreben (npr. proti komunizmu) Taki različni pogledi so povsem normalni med ljudmi.

  Lahko razumem tudi, da na to, da ga nekateri ne marajo, vpliva nekaj tega, kar smo videli med debatami v parlamentu. Pa tudi razlike v njegovih oz. njihovih današnjih pogledih na to, kaj je primeren način političnega delvanja ( torej za danes, v demokraciji).
  Vsi vidimo, da so ti pogledi različni in se imamo tudi možnost odločiti kateri pogledi so nam bližje.

  Toda ne opravičevanja povojnih pobojev, ne opravičevanja totalitarnih metod MU NI MOČ PRIPISATI in ob tem ostati pošten. (marsikomu z levice da, toda Brglezu ne)

  Spodaj je par izsekov iz njegovega govora partizanom (!) ob lanski partizanski spominski slovesnosti na Cviblju nad Žužemberkom, morda 100 metrov zračne črte od cerkvice, ki so jo parizani (!) porušili.

  Kot boste videli CERKEV Mohorja in Fortunata (in posredno torej Cerkev kot celota) imenuje (kot deklarirano neveren) ENEGA OD STEBROV SLOVENSTVA. Potem, da je treba narediti vse, da se KRVAVE MORIJE (!) iz preteklega stoletja NE PONOVIJO. In jasno govori o POTREBI PO OBSODBI POVOJNIH POBOJEV.

  Še enkrat: to je govoril na njihovi (!) slovesnosti partizanom in tem, ki so jim toliko blizu, da so tja prišli. Torej nekomu, pred katerimi bi mu to prej politično škodilo, kot ne. V slovenskih medijih, je bilo to zelo skopo omenjeno. Sama sem to slučajno zasledila kot del Dnevnika RTVSLO (neko drugo novico sem tisti dan iskala).

  Ko sem zdajle iskala reference po internetu, je še največ na strani Dela:

  http://www.delo.si/novice/slovenija/brglez-potekala-je-tudi-bratomorna-vojna.html

  »Stojimo na hribčku, kjer je postavljen spomenik vsem tistim, ki so v Suhi krajini trpeli pod škornjem okupatorja, na sosednjem griču pa stoji v vojni vihri uničena in zdaj obnovljena cerkev svetih Mohorja in Fortunata. Oba spomenika, ki sta stebra slovenstva, nas opominjata, da države in prihodnosti ne moremo graditi na sporih, ampak na sodelovanju.«

  »Ne glede na svetovnonazorske razlike moramo v naših bližnjih iskati dobro, predvsem pa moramo narediti vse, da se krvave morije, ki smo jim bili priča v minulem stoletju, nikoli več ne ponovijo. A to ni dolžnost samo nas politikov, to je dolžnost vsakega slovenskega državljana in državljanke. Nihče si ne bi smel želeti vojne. Ta za seboj pušča zgolj opustošenje, smrt, pogubo, bolečino in žalost, predvsem pa dolgoletne rane, ki jih je težko zaceliti,« je prepričan Brglez.

  Po njegovem je treba obsoditi povojne poboje in odpustiti vsem tistim, ki so na obeh straneh ravnali narobe. Zavzel se je, da država stori vse, da vsaj na simbolni ravni omogoči proces zgodovinskega očiščenja in odpuščanja, brez političnih zlorab in brez prilaščanja zaslug. »Slovenijo je treba narediti svetlo in edinstveno, da bo ponos vseh nas živih, pa tudi v čast vsem tistim, ki so po njej hrepeneli, a je žal niso dočakali,« je sklenil Brglez.

  Naslednje pa je iz RTVSLO, v kratkem izseku iz Dnevnika ki je tudi tam, pa je v tudi posnetek, kako Brglez govri prvi citat zgoraj.

  http://www.rtvslo.si/slovenija/brglez-na-cviblju-rane-ki-smo-jih-zadali-nas-hromijo-se-danes/405842

  Poudaril pa je, da je med letoma 1941 in 1945 na Slovenskem poleg okupacije potekala tudi državljanska vojna. V njej smo se kot “narod, namesto da bi stopili skupaj, tragično razdelili in si zadali rane, ki se niso nikoli zares zacelile in nas hromijo še danes”.

  Menim, da imamo povsem veljavno lahko imamo različne poglede na dogodke iz zgodovine. Delno zaradi različnega obsega pogleda na dejstva, deloma zaradi različnih nam osbno pomembnih poudarkov, ali pa preprosto sedanjih želja. Tudi na sedanje razmere in na to, kaj je v nekem trenutku dobo in modro, lahko gledamo različno.

  Toda OSNOVA tega, zakaj jaz kakemu politiku verjamemem in sem mu pripravljena dati priložnost, je POŠTENJE tudi v odnosu do sopotnikov v politki. Pa če se z njimi strinja, ali ne.

  Ker če tega poštenja ni, če so manipulacije in sprevračanja tega, kar je nek politik druge stranke rekel, potem si zlahka predstavljam, da bo človek, ki to dela ( politik, stranka, pripadnik stranke), ali ki taka sprevračanja in manipulacije z besedamu nasprotnikov podpirajo ali temu ploskajo, v nekih ostrejših razmerah sami posegli tudi po totalitarnih metodah.
  Uboj s puško je zgolj naslednji korak ‘uboja’ z besedo.

  Takim pri zdravi pameti ne bom pomagala na oblast. Celo če bi se sicer z vsaj delom njihovega političnega programa morda lahko celo strinjala. Ali če na videz branijo to, kar mi je dragoceno.
  Če bi jim pomagala s svojim glasom, bi to pomenilo, da bi bila podobna tistim, ki so v 30-tih letih vedeli (!) kaj se v imenu idej že dogaja v Sovjetski zvezi, pa so komuniste zaradi tega, kar so tudi govorili (socialna pravičnost…) podprli, misleč, da ‘pri nas pa ne bo tako’ kot v SZ, ali Španiji…

  (Samo v razmislek. A mislim, da se ti deli desnice itak zavedajo da ljudje, ki na to gledajo podobno kot jaz, niso njihova ciljna publika. Globlje rane in v njih skrita semena sovraštva nagovarjajo. Kar je zame posebna perverzija in bi take zaradi tega volila še toliko manj. )

  • Draga moja, dobro razmišljanje, usmerjeno v pravičnost, resnicoljubnost, patriotizem, koeksistenco, celo v Ljubezen.

   Tudi Kučan in ostali njegovi, da jih ne omenjam, so ob točno določenem času v točno odmerjenih dozah, vedno in načrtno, bolje, naklepno, spuščali in še jih bodo – milne mehurčke sreće in vsega in še več, kar sem naštel v prvem odstavku.

   Zato, pravim, odsekano: dovolj LAŽI, ZAVAJANJA in BOGOSKRUNJENJA TER RAZČLOVEČEVANJA, ki ga perfekcionistično izvajajo malikovalci zla.

   PRIMEROV IN ŠTUDIJ IN KNJIG JE NA METRE, LJUDJE.
   ZDRAVO PAMET V GLAVO !

   Kako znamo z mehkimi koleni spustiti hudiča na svoje dvorišče, Bog ne daj v svojo energetsko ali dušno polje!
   Izgini, satan!
   Kdaj se boste, ljudje Božji, naučili-ali boste še kar naprej solzavo krivili hrbtenice in ne ločili zla od dobrega?
   To je eno fundamentalnih vsakodnevnih zakonitosti, ki mora polno funkcionirati-prepoznaj in zapodi hudiča!
   Samo ustavi se za hipec in vprašaj-odgovor Sv.Duha, Angela varuha, zavetnika po lastnem imenu, priprošnjika
   prileti 100% tisti hip !

   Kot sveža limona vsakega jutra za obrambo in za deoksidacijo in za moč!

   • Še ena živa:

    Tudi komunistični komisarji so šli k svetim mašam!

    Tudi bilo je nekaj duhovnikov v partizanih, za vzorec so jim dopustili.

    Tudi Kocbek je bil krščanski, itd, itd, itd

    LAŽ JE NESMRTNA KVAVA DUŠA KOMUNIZMA.PIKA.

    Pomemben je komunistu: Cilj

    Cilj doseči z vsem i posvečenimi sredstvi!

 11. Gospod IF je 29.1.2017 ob 0:20 vprašal: “Kdo konkretno je v slovenski Cerkvi hlapčevski in s katerimi dejanji?”

  No, jaz bom ime spustil, navedel bom samo dejanje:

  Milan Kučan je nosilec številnih najvišjih odlikovanj in priznanj. Med drugim je nosilec odlikovanja … “»Viteza reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II.
  http://www2.gov.si/up-rs/2002-2007/bp-mk.nsf/ostalo/biografija

  Ste zadovoljni, gospod IF?

 12. Pri IFu se vidi, da je tako kot Pavel zlizan z levico. Za Zoreta se itak govori da so ga že pri Frančiškanih imeli poln kufer. Za nadškofa bi bil primeren le gospod Čuden ali salezijanec gospod škof Štumpf.

 13. Gospod Zdravko je 29.1.2017 ob 11:24 zapisal: “Mnogi bi želeli videti Cerkev kot uporniško organizacijo, a je to povsem narobe.
  Tudi beseda hlapec ni primerna. Hlapec je še čisto pokončno in dostojanstveno bitje, če je. Beseda je prostovoljni suženj.”

  Da gospod Zdravko nima prav, bom navedel dva primera:

  Sveti Janez Krstnik je po besedah prejšnjega papeža, Benedikta XIV., predhodnik Jezusa Kristusa. Kralj Herod ga je dal vreči v ječo, ker mu je Janez govoril, da se ne bi smel poročit iz ženo svojega brata Filipa. Na praznovanju Herodovega rojstnega dne je pred gosti plesala Herodiadina hči, ki je bila Herodu zelo všeč, zato ji je hotel v vsem ustreči. Mati jo je pregovorila, da je prosila, naj ji na pladnju prinesejo glavo Janeza Krstnika. Kralju želja ni bila pogodu, a obljube ni hotel prelomiti. Janeza so obglavili, ji prinesli njegovo glavo, ki jo je Salome izročila materi. Janezovo truplo so pokopali Jezusovi učenci.

  Sveti Stanislav, škof in mučenec
  Zavetnik poljskega naroda in nadškofije Krakov je bil eden od predhodnikov papeža Janeza Pavla II. na škofovskem sedežu najpomembnejše poljske nadškofije. Spada med najbolj čaščene svetnike na Poljskem.
  Rodil se je okoli leta 1030, v okolici Krakova. Postal je duhovnik in bil imenovan za krakovskega škofa. Z neutrudljivo delavnostjo, pravičnostjo in usmiljenostjo je oznanjal božjo besedo in poglabljal versko življenje. Zagovarjal je reforme, ki so dvigovale moralo in poštenje.
  Nesreča se je začela, ko je Stanislav takratnega poljskega kralja Boleslava II. opomnil, naj bolj pazi na zvestobo svoji ženi in lepše ravna z ženskami na splošno. Bil je edini, ki je bil toliko pogumen, da se je upal zoperstaviti kralju. Spor se je vnel tudi zato, ker je kralj škofu Stanislavu kratil pravico do cerkvene posesti. Kraljevo nemoralno obnašanje je naposled privedlo do tega, da ga je Stanislav izobčil. Kralj pa je v odgovor škofu izrekel smrtno obsodbo in jo tudi sam izvršil, saj so se njegovi vitezi upirali opraviti to gnusno dejanje. Medtem ko je Stanislav maševal, mu je kralj pred oltarjem z mečem preklal glavo. Ljudstvo se je v besu in žalosti uprlo in Boleslava pregnalo iz dežele.

  Skratka! Kristusova Cerkev je prva institucionalizirana opozicija oblastnikov. Seveda so v par tisočletni zgodovini obdobja, ko so se papeži in kardinali in pa tudi posamezni duhovniki obnašali čisto drugače.

  Gospod Zdravko! Lahko se pa pogovarjava, v katerem obdobju je sedaj katoliška Cerkev na Slovenskem!

  Opomba: Spletnih povezav nisem navajal, ker ji admin ne prenese.

  • Veš, da ne komuniciram s tabo. Če ti tako misliš, misli sam. Vsi bodo sprevideli, da nastavljaš spletke in zvijače, kakor tudi tu, v tem kar pišeš.

   • Briga me, s kom vi komunicirate ali pa ne. Briga me, kaj vi gospod Zdravko mislite, dokler ne pišete neresnic o Cerkvi in veri.

 14. Nadškof Zore je izpod kritike. To je dokazal že z neudeležbo na proslavi VSO lanskega junija. Njegovi izgovori so bili “buh se jih usmili”. Kako bo pa pojasnil podporo predstavniku stranke, ki je volitvah zmagala s kriminalnim dejanjem? Papež bi moral takšnega nadškofa poklicati na odgovornost, ne pa da se z njim meni o državnem obisku v Vatikanu. Nekdo mora tudi papežu povedati (očitno tega še ne ve), koliko deset milinov žrtev je povzročil komunizem, zato je čas, da se ga obsodi, še bolj pa njegove aktualne podpornike. Če Cerkev pri tem ni popolnoma jasna, kdo bo? Na tak način smo vsi antikoministi marginalizirani in v drtužbi videni kot eksotično ekstremno desno gibanje. Nak, to ne bo šlo tako!

  • Bojim se, Lucijan, da bomo v nadaljevanju videli in slišali še marsikaj nezaslišano neverjetnega.

   Približevanje in zbliževanje Vatikana k moskavski Pravoslavni cerkvi že jemlje svoj davek in ga veliko, zelo verjetno, še bo!

   To, da je nadškof Zore strateško in operativno, tudi s svojimi prišepetovalniki, multipraktik ,je pa neprebojno dokazano.

   Sicer pa ne pozabim, da so Slovenske Novice ob inavguraciji na celostranski objavi superlativov o Zoretu, v poudarjenem, rumeno pobarvanem okvirju prinesle radostno in milostno izjavo: ” Ja imam strica, ki je bil major partizan , ampak poznal sem pa tudi domobranca s konca vasi, ki je bil dober človek…” Tako nekako. Hudo povedno mešetarstvo.

  • Kako pa naj bi delal drugače kot čudno? Če je njegov predstojnik znotraj frančiškanskega reda Čuden, tedaj je obvezen delati čudno. Kot tudi vsi ostali frančiškani.

Comments are closed.