Izjava za javnost ob odločitvi Vrhovnega sodišča v zadevi koroških dečkov

2

logo_CSDVrhovno sodišče je 19. 10. 2016 presodilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov nezakonit, pritožba CSD pa neutemeljena.

S tem je o zadevi koroških dečkov odločilo tudi vsebinsko, saj je presodilo, da so bile babici kršene ustavne in konvencijske pravice do doma in do zasebnosti. Dečka v tem trenutku ostajata pri rejnikih, čeprav ustava v 147.členu določa, a ima sodišče v takšnem primeru možnost odločiti o vseh tožbenih zahtevkih. Vrhovno sodišče tega ni storilo iz razloga, ker o vprašanju vrnitve koroških dečkov k babici in dedku odloča mariborsko Upravno sodišče, ki pa v šestih! mesecih ni sklicalo še niti ene obravnave, kar je glede na starost otrok in način njune izločitve iz družine babice in dedka nadvse žalostno in zaskrbljujoče.

V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev zahtevamo takojšnjo vsebninsko odločitev pristojnega sodišča, da se dečka nemudoma vrneta v ljubeče okolje k babici in dedku.

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev, Borut S. Pogačnik, Franci Donko, Metka Zevnik, Andrej Breznik, Roman Vodeb

2 KOMENTARJI

  1. ste pa res naivni, da se bo kaj premaknilo. Ljudje, ki so ”okuženi”, se v Mariboru itak poznajo med seboj in ne bodo drug drugega tunkali v drek.

Comments are closed.