Izjava za javnost: Norčevanje Brgleza iz volivcev in denarja

9
Foto: Državni zbor.

Prosim predsednika države, da sprejme na pogovor delegacijo podpisnikov zahteve za referendum. Predsednik Državnega zbora namerava voljo 48.000 podpisnikov, da bi bil referendum hkrati s predsedniškimi volitvami, v imenu nekakšne velike pomembnosti obeh zadev, gladko ignorirati. Slovenska visoka politika, ob kakem tako enostavnem in elementarnem vprašanju, še nikoli ni bila tako skregana z zdravo pametjo in z ljudstvom. Mislim, da moramo narediti vse, da se volitve in referendum združijo v praznik demokracije, ne pa norčevanje iz nje.

Ponovno pozivam, da se oba predsednika – predsednik države Borut Pahor in predsednik DZ dr. Milan Brglez skupaj s poslanci poenotijo in dogovorijo za datum, ki bo v javno korist in bo zagotovil čim večjo udeležbo državljanov – tako na volitvah kot na referendumu in da to stališče oba predsednika v praksi s pomočjo državnega zbora tudi uveljavita. Gre za sledeče:

– na volitvah in referendumih naj odloča čim več ljudi, ne čim manj. Zato naj bosta oba dogodka skupaj, na isti dan, ne pa čim dlje narazen.

– predsednik DZ naj ne podcenjuje ljudi, da se ne bi znali odločiti. Tak primer smo že imeli leta 2007 ko je šlo za združitev drugega kroga predsedniških volitev z referendumom. Tedaj ni bilo nobene degradacije pomembnosti predsedniške funkcije ali rizika nekakšne “zmedenosti” državljanov.

– demokracija ni zastonj, zato je argument zmanjšanja stroškov treba maksimalno upoštevati, kadar je to le mogoče. V danem primeru pa bi zavračanje pomenilo nezrelost in absurd. To bo tudi test odtujenosti oblasti. Predsednik DZ naj prihranek nameni za sklad za bolne otroke, in/ali za pospeševanje civilne družbe in demokracije!

Uspešnost tega apela je seveda odvisna od politične volje naslovnikov, vsa dejstva pa so na na naši strani. Ob odločitvi za združitev obeh dogodkov je hkrati na preizkusu politična zrelost voditeljev. Prav pomembnost obeh dogodkov je argument, da se dogodka združita in ne obratno. 

Na preizkusu pa je tudi opravilna sposobnost oziroma ne-sposobnost predstavniškega sistema oblasti in njegovih voditeljev, v tem primeru poslancev DZ in obeh predsednikov, predsednika države in predsednika DZ!

Neupoštevanje tega apela smatramo za akt nespoštovanja in nagajanja državljanom, ki se za odrasle in resne ljudi ne spodobi in se bo akterjem te nespodobne in proti državljanske politične igre slej ko prej vrnilo kot bumerang, v škodo njih samih. 

Vili Kovačič, Ljubljana

9 KOMENTARJI

  1. Gospod Vili opozarja, da je čisto možno, da bi volitve oziroma referendum lahko kaj spremenile. Zato bodo najprej onemogočene ter nato prepovedane.

  2. Upravičena zahteva, saj skuša gospod Brglez na ta način vplivati na izid referenduma.

    Poleg tega nam hoče neupravičeno porabiti mnogo denarja in časa, ki bi ga lahko koristno uporabili za kaj druga.

  3. LAri fari. Kot da bi lahko pričakovali, da bo vladajoča drhal opozicijski drhali omogočila lažjo pot za doseganje kvoruma. Če bi bile vloge obrnjene, bi bilo isto.

  4. SMC “dela samomor iz zasede”. Razpisali bodo referendum ločeno od volitev, tako da bodo glasovati prišli le nasprotniki vladnega predloga.

  5. Odbor za infrastukturo, kot tudi večina poslancev DZ in predsednik Pahor (češ da ne more posegat v odločitev DZ) usklajeni.
    Referendum o drugem tiru se izvede 24. septembra !

Comments are closed.