Izjava za javnost družbe KIV d.d.

0

PREJELI SMO. Vodstvo družbe KIV d.d. ocenjuje, da bo imel predlog za stečaj, ki ga je vložila angleška družba Bee Management, katastrofalne posledice za podjetje, še bolj pa za tiste, ki smo ostali v podjetju. Ocenjujemo, da želi angleško podjetje na ta način izvesti sovražni prevzem tudi s pomočjo sindikata, pri čemer pa je najbolj zaskrbljujoče, da ta poteza ogroža vsa delovna mesta.

Pogovori o kapitalskem vstopu družbe Bee Management v podjetje KIV d.d. so se začeli že januarja, ko so predstavniki družbe opravili skrbni pregled podjetja. Zaradi nesprejemljivih pogojev do sodelovanja z družbo ni prišlo, zato so se pogovori nadaljevali z drugimi potencialnimi partnerji. Kljub temu se je zbiranje podatkov za našim hrbtom nadaljevalo – nekateri zaposleni so celo organizirali sestanke med podjetjem Bee Management in bankami upnicami ter z zaposlenimi. Pri tem je potrebno poudariti, da je s takim ravnanjem prišlo do hudih kršitev pogodb o delovnem razmerju in določil o nerazkritju podatkov pri opravljanju skrbnega pregleda.

Dogajanje je pripeljalo celo do predloga za stečaj, ki pa ga niso vložili zaposleni v podjetju KIV d.d, pač pa nekdanji zaposleni, ki so po začetku stavke dali odpoved in sedaj očitno sodelujejo s podjetjem Bee Management, saj je to vložilo predlog za stečaj. Svoje terjatve – teh je za nekaj deset tisoč evrov – so Bee Managementu prodali nekdanji zaposleni, ki so omenjeni predlog za stečaj tudi podprli.

Ocenjujemo, da gre za moralno sporno dejanje, saj je na ta način angleško podjetje za nekaj deset tisoč evrov prišlo do tehnologije, ki smo jo v družbi razvijali 25 let.

Ob tem je potrebno poudariti vlogo sindikata SKEI, ki je stavko v podjetju KIV d.d organiziralo brez vednosti predsednika podjetniškega sindikata Marjana Sveta. Navkljub večim pobudam vodstva je predstavnik regionalnega SKEI Mirko Hirci grobo zavrnil vse pobude sanacije, ki jih je predstavilo vodstvo.

Ta dejstva postavljajo celotno zgodbo v povsem novo luč. Še posebej pa to otežuje reševanje težke situacije podjetja. V vodstvu podjetja KIV d.d. se dobro zavedamo obveznosti, ki jih je imelo in jih še ima podjetje do zaposlenih in iskreno obžalujemo stisko delavcev. Tudi po začetku stavke se je vodstvo vseskozi trudilo, da bi našlo način za sanacijo podjetja, kar nam bi brez bojkota sindikata SKEI in nekaterih nekdanjih zaposlenih najverjetneje tudi uspelo, ob novonastali situaciji pa je ta možnost minimalna.

Ivo Kreča, direktor KIV d.d.