Izjava šempeterske, novogoriške dekanije

3
40

Duhovniki šempetrske in novogoriške dekanije nasprotujejo izvolitvi gospoda Zvonka Fišerja na mesto generalnega državnega tožilca. V izjavi med drugim zapišejo:

Fišerjev tožilski pregon je bil nenkakšen lov na čarovnice. Duhovnika sta na množični grob postavila preprost križ. Šlo je za brezno, kjer še danes, po 66 letih, leži štirinajst dokazano nedolžnih civilistov (med njimi dva duhovnika), ki jih je takratni tožilec Fišer ožigosal kot “narodne izdajalce”.

Nesmiselnost sodbe zoper duhovnika, ki sta bila obsojena na denarno in pogojno zaporno kazen, je dokazalo Vrhovno sodišče Republike Slovenije, ki je sodbo leta 1995 razveljavilo z obrazložitvijo, da blagoslovitvi križa nad grobom »ni mogoče pripisati političnega namena«. Tudi obred blagoslovitve zunaj sakralnih prostorov, ki je bil po komunistični zakonodaji prepovedan, po mnenju omenjenega sodišča ni bil kazensko dejanje, ampak kvečjemu prekršek, ne pa, kot je zapisal Fišer, »zloraba vere in Cerkve«. Poleg tega je imel za blagoslov križa župnik Medvešček celo ustno dovoljenje takratnih oblasti.

Montirani proces je kršil temeljne človekove pravice: pravico do poštenega sojenja in svobodo veroizpovedi.

Več: Reporter

3 KOMENTARJI

  1. ja, ravnanje slovenskih komunističnih oblasti lahko primerjamo tudi z ravnanjem iranskih oblasti (z vsemi totalitarnimi režimi pač!)

  2. Zelo pohvalno je , da so duhovniki omenjenih dekanij javno izrazili svoje nestrinjanje s kandidaturo Fišerja, ker je ta glas tako kot je bil tsito obeležitve brezna s križem enak etični poziv. Sicer dvomim, da bo našel pravi odmev, kajti kontinuiteta duha je še vedno enaka tisti izpred 35 let.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite