Izjava MIZKŠ o žalitvah islamske skupnosti in neopravičljivem nasilju

4

IZJAVA ZA JAVNOST. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je pristojno tudi za odnose z verskimi skupnostmi, z veliko zaskrbljenostjo spremljamo dogajanja v zvezi s filmom, ki ga islamska skupnost v svetu ocenjuje za bogoskrunskega.

V Sloveniji obravnava ustava to vprašanje v dveh členih: svoboda delovanja verskih skupnosti, ki jo v 7. členu jamči ustava Republike Slovenije ter enakost človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na vero, ki jo določa 14. člen ustave, ne zagotavljata samo nekaterih pravic pripadnikom posameznih skupnosti, ampak zavezujeta vse državljane, da to svobodo in te pravice spoštujejo. To pa pomeni tudi, da se vzdržijo dejanj, ki jih posamezna verska skupnost razume kot bogoskrunske.

V zahodni civilizaciji, kateri pripada tudi Slovenija, je svoboda izražanja zajamčena. To je velika vrednota, ki se ji nobena država ne bo odpovedala. Zato v teh državah ni sredstev, ki bi kakorkoli preprečevala izražanje mnenja, tudi preko filma ali drugih sredstev obveščanja, kar pa ne pomeni, da se oblast in politika do sporočil, katerih edini namen je provokacija in vzbujanje nestrpnosti, ne more negativno vrednostno opredeliti. Sklicevanje na svobodo govora tudi ne omejuje organov pregona pri obravnavi sovražnega govora, ki je zakonsko definiran.

Obsodba stališč, ki so za neko skupnost tako žaljiva, torej ni cenzura, kot je pravilno zapisal ustanovitelj organizacije Human Rights Watch Aryeh Neier, ampak je imela ameriška vlada pravico, da spregovori ter obsodi »grozljivo in na prvi pogled namerno provokacijo, ki je povzročila tako tragične posledice« kot je vse obsodbe vredno tudi nasilje v nekaterih državah, ki mu omenjeni film služi kot izgovor.

Ministrstvo se tem obtožbam pridružuje. Izreka solidarnost ameriški diplomaciji, ki je bila žrtev neopravičljivega nasilja. Izreka solidarnost islamski skupnosti v Sloveniji, ki je bila tudi žrtev nepotrebnih žalitev. Z islamsko skupnostjo vlada RS goji dobre odnose in deli prizadevanja, da bi tudi pripadniki te verske skupnosti v Sloveniji lahko živeli v duhu medsebojnega spoštovanja in v skladu s temeljnimi načeli slovenske ustave.

Vir: MIZKŠ


4 KOMENTARJI

 1. Primitivni islamisti so ravno v najbolj nazadnjaskih islamskih dezelah s svojimi pogromi proti “nam nevernikom” spet dokazali, da se jim gre zares in da je mohamedanstvo do drugace verujocih smrtno nevarno. Pokazali so kaj bi naredili z nami, ce dobijo enkrat v eni od nasih dezel, vecino. In kaj je naredil nas napredni zahodni svet, ki stalno podcenjuje in smesi krscanstvo, ki je desetkrat boljse od te krive vere? Svobodni, supernapredni zahodni je pred temi podivjanci, kapituliral. Verjetno bodo ta scenarij se tisockrat z istim uspehom ponovili. Kdor se je vsaj malo ukvarjal s Koranom in Haditi, si lahko predstavlja, da je ta film popolnoma resnicen. Edina resitev problema bi bila, da se film v smislu svobode izrazanja pusti povsod predvajati.

 2. Berem: “Svobodni, supernapredni zahodni je pred temi podivjanci, kapituliral.”
  Saj ni prvič. Mogoče ga pa prvič ne bo rešilo krščanstvo, ki je v EU zelo upehalo, v Sloveniji pa še bolj.

  Spomnimo se Dunaja, upajmo da zadnje križarske vojne:
  Nakon nekoliko godina mira,Osmansko Carstvo napalo je Habsburšku Monarhiju. Turci su skoro zauzeli Beč, ali je u posljednji trenutak Poljski kralj Jan III. Sobjeski na čelu udružene kršćanstve vojske spasio Beč porazivši ih u Bitci kod Beča 1683. Od tog poraza se Osmansko Carstvo nije više nikad oporavilo i njegova moć i snaga u jugoistočnoj Europi počela je slabiti. http://hr.wikipedia.org/wiki/Veliki_turski_rat

  Na žalost v naših učbenikih še ne sme biti te informacije.

  • Uoam, da bodo vsi smiselno dojeli pojem “združena krščanska vojska”. Če ne, pa se izobražujmo dalje:

   V mladih letih je Benedikta, Inocenca, mikal vojaški stan, a si je vendar najprej izbral pravni študij, v Neaplju doktoriral, potem pa se je odločil za duhovniški poklic. Še zelo mlad je postal kardinal, a je kljub sijajni in strmo vzpenjajoči se »karieri« živel zelo asketsko, zgledno, bil je preprost, mil in radodaren do revnih, do sebe in klera pa zelo strog. Kot legat v Ferrari v zadnjih letih tridesetletne vojne, ko so čete plenile med ubobožanim ljudstvom, si je pridobil ime »oče revnih«. Zaradi svoje strogosti pa je bil pri marsikom tudi osovražen. Še preden je postal papež, se je tako zameril francoskemu kralju Ludviku XIV., ker je zavzel ostro stališče do njegove nesramnosti do papeža in Cerkve ter obsojal njegov način življenja. Zato se ne smemo čuditi, da je Francija nasprotovala njegovi izvolitvi za papeža. Kot 240. naslednik apostola Petra je zasedel njegov sedež leta 1676. Premočrtnost, odprtost in neomadeževano življenje so glavne značilnosti njegovega papeževanja. Razumljivo, da je bil v tistem čudnem in razuzdanem času marsikomu temeljito izpraševanje vesti: boril se je proti nepotizmu, reformiral je več uradov v kuriji, uredil finance v cerkveni državi in bil neizprosen zagovornik papeške avtoritete. Spor s francoskim kraljem se je nadaljeval, saj je ta skušal oblikovati državno cerkev v Franciji. Papež ni hotel potrditi škofov, ki jih je imenoval kralj, kralja pa je za nekaj časa celo izobčil. Ves čas svojega papeževanja si je Inocenc tudi prizadeval, da bi Evropo ubranil pred Turki, ki so bili takrat neprestano na pohodu. Uspelo mu je, da je povezal med seboj nekatere evropske vladarje, s pomočjo katerih je bila 12. decembra 1683 dosežena pomembna zmaga nad Turki pred Dunajem, zaradi katere je prišlo tudi do propada turške vladavine na Ogrskem. Inocenca je ljudstvo še za življenja častilo kot svetnika, predvsem zaradi njegovega zglednega življenja, saj velja za enega najbolj vzornih papežev, o katerem so tudi nekatoličani govorili z največjim spoštovanjem. Razlog, da je do njegove beatifikacije prišlo tako pozno, pa je bilo predvsem nasprotovanje Francije, ki nikakor ne more pozabiti njegovega spora z Ludvikom XIV.
   http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/5A448EE3FB571ECBC12577750033BFA7?OpenDocument

 3. Zanimivo, kako so lahko tako hitro prizadeti, če bi mi katoličani preštevali žalitve islamistov,ter tako reagirali, bi že zdavnaj izginili z površine zemeljske krogle. Tudi malce glejmo nazaj in sedanjost. Kateri ljudje največ migrirajo, iščejo boljši prostor, tudi razmnoževanje, neodgovorno do otrok? Seveda Islam, ali ne? Poglejte Nemčijo, Avstrijo, obema se že malo kolca po tistih časih, ko ni bilo prisotnosti le teh. Ali pa panika, ko Izrelci zaprejo mejo z Palestino, seveda Izraelci ne hodijo delat v Palestino. Tako je tudi pri nas.Razni Mujoti, pa Hasoti, 30 let v Sloveniji, se ne nauči jezika, se noče ali pa je PREZABIT! Preprosto povedano, sistem napadi nekoga, ki je ustvaril več, ki lepše živi. Zanimivo je tudi prebrati zgodovino A-O armade, ki je osvojila 1878 BIH, šok, kako nerazvita infrastruktura, pa 500 let vladanja Turčije. Najbolj se pa smejem, ko razni tile tipsoni grozijo bojkot Ameriki, obeenem, pa brez računalnika ne gre, vozijo se v ameriških avtomobilih. Beda, poden!!!

Comments are closed.