Izjava dneva, Zvone Štrubelj: Okrvavljeno srce Bruslja in Evrope

10
Zvone Štrubelj, foto: slomedia.it.
Zvone Štrubelj, foto: slomedia.it.

Dr. Zvone Štrubelj je slovenski duhovnik v Bruslju. V prestolnici Belgije in Evropske unije je svoje poslanstvo opravljal tudi na dan, ko jo je pretresel teroristični napad. Zanimalo nas je, kako je doživel ta travmatičen dogodek in kako vidi pot naprej.

Zvone Štrubelj:

Pišem vam drugi dan po terorističnem napadu v Bruslju. Boleče sem ga doživljan ves včerajšnji »črni dan« za Evropo. Med ranjenimi in umrlimi, 31 mrtvih in 260 ranjenih, je približno 40 različnih narodnosti, tudi en Slovenec, težje ranjen. V torek, 22. marca, je prestolnica Evrope onemela, ni se dalo priti v mesto ali iz mesta, letališče Zaventem je bilo blokirano, na tisoče potnikov, ki so čakali tudi po 12 ur in več, je potilo krvavi pot strahu in zmede. V povezavi s slovenskim veleposlaništvom v Bruslju sem šel ob osmih zvečer iskat slovensko dekle, ki je priletelo iz Amerike in mislilo potovati naprej v Slovenijo. Celih dvanajst ur je čakala na kakšno možno rešitev, da prenoči in da je na varnem. Sprejeli smo jo v študentski hiši Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju, ji ponudili večerjo, dobro besedo in toplo posteljo. Danes je z drugimi Slovenci odpotovala v Amsterdam, od koder ima let za Slovenijo.

To je samo ena od zgodb, ki so v sestavljenki črnega dne za Evropo. 11. september 2011 in New York, 13. november 2015 in Pariz, 22. marec in Bruselj. Zrušiti simbol finančne uspešnosti in duha podjetnosti, s tem se je vse začelo v New Yorku. Napasti simbolno mesto demokracije, vladavine prava, načel svobode, enakosti in bratstva, je bil drugi cilj teroristov v Parizu. In sedaj še okrcati že tako in tako oslabljeno EU, ki je vendarle uspešen poskus, da se gradi hiša narodov, evropskih narodov.

Bruselj in Evropa se je v torek, 22. marca 2016 zamajala v svojih temeljih. To ni več moja Evropa, je pred kratkim komentirala kanclerka Angela Merkel. V to je prepričanih čedalje več Evropejcev. Bo Evropa znala kaj potegniti iz te učne ure, bo bolj solidarna, bolj odprta za sporazumevanja in prave rešitve? To bo njen preiskusni kamen, upajmo, da ga bo z »okrvavljenim srcem« sposobna prestati.

10 KOMENTARJI

 1. Bruselj ni samo prestolnica Evrope ampak tudi prestolnica džihadistov in elite bi rade ta “uspešni” multikulti model uturile vsem državam EU. Skrajni čas je, da jim rečemo konkretni in odločni NE!!

 2. “To ni več moja Evropa”

  ta angelina izjava je takorekoč vzorčna za populizem:
  – je kratka in zapomnljiva
  – je čustveno nabita, izraža osebno prizadetost
  – je uporniška
  – nima točnega pomena
  – vsak se lahko z njo strinja

  menim torej, da njena uporaba ni smiselna razen kot mašilo, saj lahko z njo utemeljimo karkoli (tako tudi zgoraj; če prav pomnin jo je angela izrekla nasprotnikom njenih odprtih meja, zgornji avtor pa jo porabi za nekoliko nasprotno stvar – za okrcanje skrajnežev).

  • “Zgornji avtor”, torej gospod Štrubelj, jo uporabi nekoliko širše, kot ti to razumeš. Verjemi, če bi želel poudariti nasprotovanje sporočilu gospe Merkel, je ne bi citiral na tak način.

 3. Tudi pri nas je nekaj tistih, ki “sodelujejo z džihadisti”, ker glasujejo proti večji varnosti Slovenije.

  Podobno kot ob osamosvojitvi Slovenije, ko so glasovali za razorožitev Slovenije.

 4. Kaj je v ozadju njihovega negativnega ravnanja:

  – nesamozavedanje kaj počnejo, kar dvomim, ker so vmes tudi doktorji
  – zavestno škodovanje slovenski skupnosti.

  Naj podajo odgovor!

 5. …”nesamozavedanje kaj počnejo, kar dvomim”
  ——–
  Samozavedanje nima dosti skupnega z izobrazbo, lahko je nekdo načitan, ima veliko znanja, pa nima zavedanja !
  Lahko pa je nek preprost človek, ki nima znanja, ima pa zavedanje … zdravo kmečko pamet, so včasih temu rekli…

  • Svitase ne vem kaj hočeš povedati s tem,kar si napisal?
   Kakor koli že,Merklova je na nek način izdala/razočarala/ svoje volilce in vse članice EU-ja,glede na njeno mladostno obdobje v nekdanji DDR bi morala ukrepati veliko bolj preudarno!Velika napaka EU-ja je tudi ukinitev mejnih kontrol med posameznimi državami skupnosti,lahko je mogoče,da je bil to za Evropo zgodovinsko usoden korak!

 6. Naj povedo, da ne bomo v zmoti. Vendar pa jim ne bomo nasedli na izgovor, da ni razloga za povečano varnost, ki logično zahteva večji vložek.

Comments are closed.