IZJAVA DNEVA, T. Repič Slavič: V Cerkvi narediti še veliko več za preventivo pred spolnimi zlorabami

14
Tanja Repič Slavič, foto: blog T. Mamića.
Tanja Repič Slavič, foto: blog T. Mamića.

Na Slovenski škofovski konferenci po razsodbi Vrhovnega sodišča v zadevi Artiče niso želeli komentirati sodbe, ki Nadškofiji Maribor, Škofiji Celje in Župniji Artiče nalaga plačilo odškodnine žrtvi duhovnika Karla Jošta, ki je bil obtožen spolne zlorabe otrok. Stališče Katoliške Cerkve bo razvidno iz vsebine pritožbe, ki bo vložena na Ustavno sodišče.

Izr. prof. dr. Tanja Repič Slavič, članico Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi, ki pri svojem terapevtskem in znanstveno-raziskovalnem delu največ pozornosti posveča prav žrtvam spolnih zlorab, smo vprašali, kakšen je odnos do spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi in kako se izvaja preventivna dejavnost?

Tanja Repič Slavič:

“Glede spolnih zlorab lahko kot članica Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab rečem, da je moja naloga predvsem ta, da nudim psihoterapevtsko pomoč žrtvam spolnih zlorab, tudi storilcem, če iščejo pomoč (to se zelo redko zgodi, saj večina sploh ne prizna, da je naredila kaj narobe, kaj šele storila kaznivo dejanje). Obenem svetujem, informiram, predavam na temo spolnih zlorab tako svojcem žrtev kot tudi vsem tistim, ki so jim otroci zaupani v varstvo ali pa so kako drugače posredno ali neposredno odgovorni za varnost otrok oz. mladoletnikov. Sem spadajo tudi duhovniki, redovniki, škofje in vsi, ki delujejo v Cerkvi.

Sama sem prepričana, da bi se lahko oz. bi se moralo v Cerkvi (in tudi v drugih institucijah, kjer so otroci) narediti še veliko več za preventivo pred spolnimi zlorabami. Ko pa pride do suma zlorabe ali kakršnih koli znakov, ki kažejo na morebitno zlorabo, pa bi morali odgovorni še hitreje, bolj korektno in profesionalno reagirati, da zaščitijo žrtev in nenazadnje tudi storilcu onemogočijo, da bi ostajal v stiku z otroki, ki pred njim niso varni.

Žrtve na terapijah pogosto povedo, da niso slišane, da se njihovih prijav ne jemlje dovolj resno, da čakajo in čakajo na odgovore, kako bodo odgovorni ukrepali in da nemalokrat naletijo na to, da se jim sploh ne verjame, saj je morda osumljeni celo zelo priljubljen med ljudmi in pred njimi skriva obraz rablja, ki ga pokaže le takrat, ko je sam z nemočno žrtvijo.”

14 KOMENTARJI

 1. V Cerkvi so še vedno tabuji. Ne zmoremo se pogovarjati o problemih, o strasteh, o spolnosti.

  Ne zmoremo vsakega človeka videti kot nepopolnega, tudi šibkega, tudi sposobnega, tudi samostojnega.

  Delamo si ideale kot povprečen ubrisan FDVjevec in kot otroci v vrtcu.

  Naš vodja je idealen, vaš vodja pa popolnoma pokvarjen. Bežimo v kolektivizem kot komunisti: Mi smo… Naši… Vaši… Ali drugo ali tretjo – osebnost, ker smo premalo samostojni in odgovorni, da bi vsak zase rekel:

  Jaz mislim tako..
  Jaz delam tako…
  Sedaj doživljam tako… Čutim tako.. V meni se poraja to čustvo..

 2. Zopet klobasaš tja v tri dni. Po župnijah se pogovarja o spolnosti, sploh v zakonskih, birmanskih in mladinskih skupinah. Zato ne piši neumnosti, res pa zataji tako kot pri ostalih stvareh le visoki kler. Tukaj je izjema le škof Štumpf in mogoče nadškof Cvikl.

 3. Ah, kakšna ekspertna skupina, jojmene?! Spolne zlorabe so postale že naravnost poligon za samopromocijo nekaterih. Najbolj popoln poligon, na katerem lahko usmrtijo kogarkoli si zaželijo. Tej gospe ne bi zaupal narisane ovce, da jo čuva.
  Zlepa ne gre verjeti mnogim obtožbam, ker so ljudje tako strupeno nastrojeni. Vred s to gospo tu. Vlasta Nussdorfer, recimo, pa je živi primer totalnega bleferja, ki takorekoč živi od spolnih zlorab in jih potrebuje kot vodo.

 4. Zdi se mi, da je vprašanje ostalo neodgovorjeno.

  Upam pa, da boste Tanjo Repič Slavič vprašali tudi kaj bi bilo še treba narediti za preventivo pred spolnimi zlorabami.

  • Uf, gospod Jani! Zakaj gospod Zdravko ne sme pisati neumnosti, vi jih pa lahko? Ste mogoče več vredni kot gospod Zdravko? Zakaj njemu omejujete svobodo, sebi pa ne?

   • Žaljive obtožbe, ki jih je napisal @Zdravko niso v ničemer povzane s tem, kar je izjavila Tanja Repič Slavič. To, kar je napisal @Zdravko so zato navadne neumnosti.

    Kaj pa bi vi radi očitali meni?

    • Na nesramne provokacije in insinuacije odgovarjam morda tudi žaljivo, gotovo pa umestno. Če so tebi to neumnosti, je tvoja stvar.

     • @Zdravko

      Kje ste vi videli “nesramne provokacije in insinuacije”?

      Vaši komentarji kažejo, da vam manjka razsodnosti.

 5. Sprevržena spolna nagnjenja je mogoče razumeti. Ljudje smo že rojeni ali pa se nam kasneje razvijejo taka ali drugačna znamenja nepopolnosti in bolesti. Skoraj ni človeka, pri katerem vsaj kaj ne bi bilo, da po normah ne štima.

  Težko je pa razumeti popolno izgubo kontrole, ko zagorijo bodočemu storilcu in hkrati bolniku v njegovi glavi vsi možni rdeči semaforji in se vendar zgodi, da tak bolestni človek, namesto da bi se pravočasno ustavil in po možnosti poiskal pomoč ( ter izogibanje stikom, ki lahko pomenijo skušnjavo) zdrsne v nepopravljivo zločinsko dejanje.

  • Gospod IF,
   kar hrabro zapišite: “Razumem mehanizme, po katerih pride do spolne zlorabe. Seveda pa je spolna zloraba zavrženo dejanje!” Četudi se boste kakemu duhovniku zamerili …
   😉

   Mimogrede … če ste na kakem takem položaju, morate omenjene mehanizme zelo dobro poznati. MORATE!

 6. Je pa zelo popustil pritisk teh raznih “dušebrižnikov”. Pred nekaj leti je bilo mnogo huje.
  Spolne zlorabe otrok niso nobeno strokovno vprašanje in to bi ti strokovnjaki morali prvi vedeti. Težko je vedeti, kdo je tu bolj pokvarjen.

Comments are closed.