Izjava dneva, Stane Granda: Socialno in nacionalno vprašanje temeljni gibali zgodovine

15
Stane Granda, foto: Radio Ognjišče.
Stane Granda, foto: Radio Ognjišče.

Ob bližnjem praznovanju prvega maja smo zgodovinarja, komentatorja družbenega dogajanja in aktualnega prejemnika nagrade Zaslužni raziskovalec ZRC dr. Staneta Grando vprašali o zgodovinskem praznovanju prvega maja, ideoloških pojmovanjih praznika in o aktualnosti delavskega praznika danes.

Stane Granda:

Socialno in nacionalno vprašanje sta eni temeljnih gibal zgodovine. Bolj kot družbene elite prizadeneta široke ljudske mase, ki običajno prvih niti ne zanimata oziroma so se jima za svoje koristi vedno pripravljene odpovedati.

Vrstni red, socialno in nacionalno ni naključen. Brez možnosti preživetja tudi nacionalno vprašanje pri mnogih, razen tistih, ki so jim vrednote nad vsem, izgublja na pomenu.

Ljudje smo sposobni vse zlorabiti. Tudi socialno in nacionalno vprašanje sta bili v preteklosti zelo zlorabljeni. Lahko je z njima manipulirati, vendar s tem nista realno zgubili na svojem pomenu. Manipulacije je najlažje izničiti, če reševanje obeh vprašanj postavimo v center družbenega dogajanja.

Politika, ki njun pomen podcenjuje, hitro izgubi družbeno podporo. Še zlasti, če ne kaže zanju najmanjšega posluha. Slovenska poosamosvojitvena politika pomladnih strank je eden klasičnih dokazov za to trditev. Rezultat prvega kroga nedavnih predsedniških volitev v sosednji Avstriji je resno svarilo, kam nas to lahko pripelje.

Evropski totalitarizmi so v 20. stoletju krvavo izrabili socialno in nacionalno vprašanje, ker ju je demokracija podcenjevala ali celo zanemarjala. Krive niso stiske ljudi, ampak demokracija, ki nanje ni našla ustreznega odgovora.

Delavske pravice, predvsem obveznost vsote in roka izplačila dogovorjene plače kot tudi vseh z njima povezanimi predpisanimi ali dogovorjenimi obveznostmi, so v bistvu sestavni del temeljnih človekovih pravic.

15 KOMENTARJI

 1. “Politika, ki njun pomen podcenjuje, hitro izgubi družbeno podporo.”

  Še dobro, da ni izgubila oblast. Hvala gospod Grandov Stane, da ste opozorili oblast, naj poostri nadzor in kontrolo nad notranjim sovražnikom, to je opozicijo in Cerkev.

 2. Ta članek je že požel en konzervativno-liberalni sarkastični tvit ( Žiga Turk), a ga prav sveže avstrijske politične strankarske številke še kako potrjujejo.

  Obe nekdanji veliki ljudski stranki, socialdemokrati ( SPO) in Ljudska stranka ( OVP) sta s svojima kandidatoma na zadnjih predsedniških volitvah sumarno ostali pod 22,5% podpore volilcev.

  V dobrih letih je vsaka od njiju posebej bila na rezultatu okoli 40%. Torej skupaj blizu 80%. Ko sta to še izrazito, ena in druga, bili ljudski stranki. Danes sta obe liberalizirani ( OVP je recimo pristala in glasovala za homoseksualne posvojitve) stranki, ki zastopata predvsem politične aparate in družbene elite.

  Skoraj celotno avstrijsko delavstvo je volilno odšlo k desničarskim svobodnjakom. Tudi ljudska stranka je v veliki meri izgubila kmetstvo.

  Tisti, ki trdijo, da je “socialna pravičnost sporen pojem” ( vabilo na srečanje Hayekovega kluba), imajo sila malo možnosti, da kadarkoli prepričajo ljudstvo. Jupije pač. Breskrupulozne egocentrične povzpetnike pač. Ljudstva nikoli.

  Družbo se lahko gradi le na poštenosti, pravičnosti in prepričljivih skupnih vrednotah. Seveda, če obstaja sploh volja družbo graditi. Nekaj njih namreč trdi, da družba ne obstaja. Samo posamezniki v tekmi za to, kdo je boljši in bo obstal in država, ampak te zadnje naj bo čim manj. No ja, precej živalska vizija je to.

  • Obe stranki sta postali hiperbirokratski skorumpirani stranki, ki nista imeli več stika z bazo, samo grdo sta jo manipulirali, in sta predvsem služili mafiji.

   Pravica skazica: tega ne zna večino volivcev narediti komunistom in Demos (SDS) socialistom

  • IF: “Tisti, ki trdijo, da je “socialna pravičnost sporen pojem” …”
   =======================

   A pravičnost ti ne zadostuje?

   Potem pa razloži kakšna je razlika med pravičnostjo in socialno pravičnostjo?

 3. Ta zoženost pogleda slovenskega naroda (oz. boljše rečeno hudičeva obsedenost), ki ga tlačanskemu narodu vsiljujejo komunisti in Demos socialisti, ni nič drugega kot nacionalni-socializem ali fašizem.

  Ne razumem zakaj krščanski socialisti tako naduto in izprijeno že 100 let držijo štango svojim psihopatskim sobratom, komunistom.

  Odtod tudi vsa jalovost slovenske politike v zadnjem stoletju, ki ga kaže skrajni domet prihuljencev in sluzavih podrepnikov: “vse, samo, da dobim svoj stolček, svojo funkcijo.”

 4. Zadnjič je Lovro Šturm odlično povedal na omizju Pogovor o svobodi:

  Ves čas se v Sloveniji govori o človekovih pravicah. Samo o eni (socialna pravičnost) ali dveh. Mediji in intelektualci pa cenzurirajo TEMELJNE SVOBOŠČINE, ki so zapisane v ustavi. In jih Slovenija (politiki in vsi oblastniki) grobo kršijo.

  Zaradi takih “pomembnih” ljudi, ki na funkcijah ovirajo kvalitetne spremembe in reforme je Slovenija greznice, ki je vsako leto bolj potopljena v bedo na vseh področjih.

 5. Če bi na ulici pred kamero intervjujal 2 mio Slovencev, mi jih večina ne bi znala našteti niti ene temeljne svoboščine.
  20% bi jih znalo našteti eno. 1 % dve. 2 ali trije demosovi funkcionarji ali intelektualci tri in 100 oseb bi znalo našteti vseh 9 temeljnih svoboščin.

  Slednji so samo študentje, ki so se napiflali ustavo za par dni, da naredijo pravosodni izpit. Res smo originalna Fritzlova klet. Orwell in Kafka bi osupnila, saj si takega zla socializma kot je v Sloveniji, nista predstavljala niti v najhujših morah.

 6. Naj se Granda enkrat jasno javno izjasni o svobodi,
  svobodnem trgu
  zasebni lastnini
  Vladavini prava
  Po njegovem optimalni velikosti davkov
  Državnem šolstvu
  Državnem zdravstvu
  Državnih podjetjih…

  • Jaz že skozi trdim, da je Sanders socialdemokrat. Taki kot je pavel ga seveda označujejo za socialista ( celo z dodanimi nevljudimi pridevki). No, Domovina, še en novi desno-liberalni portal, pravi, da je Sanders po slovenskih kriterijih neoliberalec. Seveda, pretiravanje v drugo smer.

   Sanders predlaga povečevanje progresivnosti lestvice obdavčevanja. Torej večji procenti razlike od obstoječih v prid tistih, ki manj zaslužijo. Pričakovano stališče od socialdemokrata.

   Dejstvo da velike sanje neoliberalcev o enotni davčni stopnji, ki seveda izraža breskrupuloznost bogatašev, da še bolj zavladajo s svetom, nikjer na zahodu ni. Ted Cruz jo edini zagovarja. Samo on ne bo predsednik. Na srečo.

   John Boehner, bivši vodja republikanske večine v ameriškem kongresu je pred dnevi v znamenitem Stanfordu, na predavanju študentom izjavil o kandidatu Cruzu sledeče:

   “Lucifer in the flesh” in še tole: “I have Democrat friends and Republican friends. I get along with almost everyone, but I have never worked with a more miserable son of a bitch in my life”.

   • Sanders je norec, ki se prilagaja ameriški družbi. Bo pa na oblasti pokazal precej hujšega. Domovina se inkulturira v slovensko komunistično družbo, da ji pedagoško na lep način pokaže kako skrajno smo prišli s to komunistično propagando, ki ji s svojimi socialističnimi idejami in deloma prikritim občudovanjem prihoda nacional-socialistični v Avstriji na oblast, zagovarja Stane Granda.

  • Kaj,če bi ti odgovoril sam na svoja vprašanja,pod pogojem,da izločiš Janšo,tako kot
   da ga ni!?Zapri se v” fritzlovo” klet na svojem”fevdu”in po preudarnem premisleku
   napiši odgovore!Moje predvidevanje:”Odgovorov ne bo,ker ti bo manjkala osnovna
   sestavina!”

Comments are closed.