Izjava dneva, Simon Malmenvall: Močna Rusija je lahko spodbuda za ponovno močno Evropo.

6
Foto: kraji.eu.
Foto: kraji.eu.

V javnosti je v teh dneh odmevalo povabilo predsednika Boruta Pahorja ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v Slovenijo ob priliki stoletnice Ruske kapelice pod Vršičem. V vabilu je predsednik Pahor izpostavil pomen tradicije in pietete, pa tudi različna pogleda na “nekatera pomembna vprašanja”, kar naj bi še dodatno spodbujalo “potrebo po dialogu”.

Za komentar vabila smo vprašali Simona Malmenvalla, rusista, zgodovinarja, prevajalca in doktorskega študenta teologije.

Simon Malmenvall:

Vabilo predsednika Pahorja predsedniku Putinu je v kontekstu obeleževanja stote obletnice postavitve Ruske kapelice pod Vršičem skorajda pričakovano. Za sedaj je sicer še neznano, ali bo do obiska predsednika Putina v Slovenijo tudi dejansko prišlo. Ne glede na negotov izid gre za dejanje z velikim protokolarnim in političnim pomenom, ki potrjuje kontinuiteto uradnega slovenskega zunanjepolitičnega odnosa do Ruske federacije v duhu prijateljskega sodelovanja. Poteza predsednika Pahorja nadalje predstavlja primer samosvojega ravnanja Republike Slovenije na zunanjepolitičnem parketu in bo tako pri nekaterih vzbudila vtis pogumnega dejanja. V danem primeru se Slovenija očitno ne predaja do Rusije skeptičnemu razpoloženju, ki trenutno vlada med voditelji večine držav Evropske unije, temveč s povabilom predsedniku Putinu svetu morda sporoča zlasti dvoje.

Prvič, da v prvi vrsti pietetnega obeleževanja spomina na umrle ruske vojne ujetnike ne sme odločilno pogojevati politično korektna previdnost pri izbiri vabljenih gostov ruske strani. Drugič, da je sodelovanje in vzajemno spoštovanje med Slovenijo oziroma Evropsko unijo in Rusko federacijo geostrateško modra drža, kar med drugim pomeni, da trenutno obstoječe gospodarske sankcije med Evropsko unijo in Rusko federacijo pravzaprav nimajo oprijemljive dolgoročne koristi. Močna in diplomatsko angažirana Rusija lahko kljub kritičnim mnenjem o njeni notranji politiki v nekaterih vidikih deluje kot spodbuda za (vnovič) močno in diplomatsko angažirano Evropo, ki lahko na tak način razmeroma samostojno uspešno krmari med dvema svetovnima silama – Združenimi državami Amerike na zahodu in Rusko federacijo na vzhodu.

6 KOMENTARJI

 1. Well, sicer se strinajm z izjavo, a te v finalu izražene oz. žaljene ekvidistance Evrope med ZDA na eni in Rusijo na drugi strani ne bomo ravno videli.

  Prvič, ker so do nje že formalni zadržki, saj je večina Evrope in mi z njimi v Natu in večina teže in bremen v Natu je pač na ZDA. V formalnem zavezništvu smo torej z ZDA, z Rusijo ne.

  In drugič, ker bi bila omenjena ekvidistanca nekaj, na kar bi večinski del EU že ob omembi dobil akutno alergično reakcijo. Kar velja za evropski zahod, enako ali še bolj za take države kot so baltske, ali Poljska …

 2. To se je že dogajalo nekaj zadnjih let. Lani z obiskom Medvedjeva.

  Vendar ni bilo pozitivnega rezultata, ampak negativen, saj Evropska unija in ZDA to soliranje nista odobravala.

  Drži pa, da se je dvignila naša skrajna levica, ki še ima skomine po Kominterni.

 3. Rusija ni več velesila. Je gospodarsko zaostala, mafijska država, ki je s strmoglavljenjem cene nafte iz 130 dolarjev na 30 dolarjev pred bankrotom.
  Je diktatorska in malopridna država. “Slovenska” rdeča mafija vedno teže prodaja svoje storitve na Zahod in nateguje Zahod s (suženjskimi delavci) še pač za preživetje mora obračati na tretji svet, kjer bo z mafijski mi ukrepi še lahko izplenila nekaj drobtinic.

 4. MOjbog, kakšna analiza.
  Kaj pa takole: bivšega oficirja komunistične tajne službe KGB vabi na obisk bivši član CK-ja. 25 let po padcu komunizma oba tokrat izvoljena predsednika držav.
  Stalinu se smeje v grobu.

  Pieteta je tu samo maska. Kdo jo je sploh postavil? O tem se niti besede ne da izvedet.

 5. Avtor pravi: Pomembno je, da bomo z ruskimi posli zaslužili ali imeli od njih druge koristi, glede kršenja človekovih pravic pa (tako kot pri nas) glejte stran.

  Tako razmišljajo “napredni” levičarji, saj prav oni od tega pričakujejo kakšne koristi.

Comments are closed.