Izjava dneva, Miroslav Germ: Andreo Massija in njegove na čelo NLB

4

Ponovne menjave v nadzornem svetdu NLB in težave pri iskanju novega predsednika uprave v največji državni banki v Sloveniji so še enkrat vrgle čudno luč na kadrovanje, ki ga usmerjajo v SDH. Za mnenje o potrebnih spremembah pri kadrovanju in upravljanju smo vprašali Miroslava Germ, ki si je v tridesetletni karieri znanje in izkušnje pridobival v mednarodnem poslovnem okolju multinacionalk s področja IT. Več kot desetletje je bil tudi direktor kakovosti v podjetju Hermes Softlab, danes je med drugim aktiven v Slovenskem združenju za kakovost in odličnost (SZKO).

Miro Germ:

Kot vsi vemo, je prihod Andree Massija izstrelil Tino Maze med vodilne zvezde svetovnega športa. Enako bi veljajo ravnati pri iskanju predsednika uprave NLB, saj ni domačega bančnika, ki bi že uspešno vodil preobrazbo tako velike banke ter bi bil povrh še nedovzeten za vplive raznih domačih lobijev. V interesu državljanov je, da se ga poišče na mednarodnem trgu bančnikov preko uglednega mednarodnega podjetja za iskanje kadrov na področju bančništva.

Stalne menjave v nadzornih svetih in upravah največjih družb v državni lasti z vsako zamenjavo oblasti brez objektivnega razloga z »našimi« brez strokovnih kompetenc in mednarodnih izkušenj na področjih, ki naj bi jih vodili, ima za rezultat bančno luknjo in povprečno ničelno donosnost državnih podjetij, kar pomeni premalo prilivov v državni proračun, premalo denarja za javni sektor in posledično zadolževanje. Politično kadriranje je eden ključnih razlogov za izjemno nazadovanje Slovenije v zadnjih desetih letih!

Zasebna podjetja, tudi banke, delujejo na prostem trgu, zato morajo za ohranjanje konkurenčnosti iskati najboljše možne rešitve tudi pri zaposlovanju sodelavcev. V uspešnih podjetjih se sodelavcev ne išče z javnimi razpisi, ampak glede na priporočila in reference. Tak način iskanja nadzornikov in uprav je v tujini običajen. Z ustreznimi kadri in uporabo sodobnih pristopov upravljanja bi povečali donosnost naših državnih podjetij in bank s tem povečali prilive v proračun, znižali davke in prispevke podjetij in državljanov ter trajnostno zagotavljali obstoječa ter odpirali nova delovna mesta ob optimizaciji javnega sektorja (razmerje med BDP in javno porabo je nevzdržno).

Sedanji način iskanja kandidatov za nadzorne svete in uprave strateških državnih podjetij z javnim razpisom ne zagotavlja kandidatov s potrebnim znanjem, sposobnostmi, povezavami in ugledom za tako odgovorno nalogo. Za strateška podjetja in podjetja na borzi v neposredni in posredni lasti države bi bilo potrebno preiti iz iskanja kandidatov za člane nadzornega sveta z javnim razpisom k običajnemu iskanju kandidatov s povabilom v širšem prostoru preko strokovnih in neodvisnih podjetij za iskanje kadrov

Pričakujemo, da bodo v nadzorni svet NLB imenovani neodvisni člani z več desetletnimi izkušnjami na vodilnih mestih v bančništvu, tujci in Slovenci, starejši kot v upravi, pretežno bančniki, kot je to običajno v uspešnih bankah v EU. Pričakujem tudi, da nadzorni svet imenuje na mesto predsednika uprave boljšega, kot je bil prejšnji, saj drugače zamenjava nima smisla ter zapolni izpraznjeno mesto COO-ja, da se bo nadaljeval proces izboljšanja kakovosti storitev banke in učinkovitosti delovanja, kot je obveza v načrtu prestrukturiranje, zaradi prejema državne pomoči.

Vsa prizadevanja strokovne javnosti po profesionalnem kadrovskem pristopu so se izkazala za farso v smislu »psi lajajo, karavana gre dalje.«

4 KOMENTARJI

 1. Načeloma dobra ideja. Dober tuj manager bo podjetje ali banko rešil. Rešil pred slabim dosedanjim upravljanjem. Kaj pa pred mafijskim črpanjem denarja iz nje?

  Ne pozabimo, da so vsa državna podjetja v Sloveniji tudi mafijska podjetja, mafijske rente. Mafija pa noče, da jo nekdo odseka iz odločanja. Zato ne bo nikoli dopustila, da bi njeno lastnino vodil strokovnjak. Sploh sedaj ne, ko ima mafija monopol črpanja in izčrpavanja. Nekoč, ko bo svobodni trg, bo morala mafija na njem prekleto paziti, da ne bodo njena podjetja zaradi konkurence propadla in bo mafija šele takrat prisiljena, da kot dobri Gospodar s pomočjo dobrega upravitelja premoženja vsaj očuva, če ne tudi oplemeniti lastnino.

 2. In to je glavni greh demosovcev: večina ni v resnici želela spremeniti sistema, ampak je samo v njem egoistično želela spremeniti oblastnike, določevanje, Gospodovalce, fevdalce.

  Naj socializem ostane, samo komuniste umaknimo in naše nastavimo. To tekmo nastavljanja svojih je v Demosu najbolj učinkovito peljal najprej Peterle, potem s še bolj brezobzirno mladi Podobnik. Najbolj brezobzirno uspešno pa JJ, ki je tudi uspešno vse tekmece na “desnici” posekal.

  A večina ljudi v Sloveniji je spregledala. Hkrati pa fevdalci nimajo razvojnih idej, ker poznajo samo fevdalno igro gospodarjenja: igro ničelne vsote. Njihovi starci tudi 25 let ne spustijo zraven ne 40 let starih, kaj šele 20 let starih.

  In nam Partija še naprej vlada v socializmu 2.0 po letu 91.

 3. Spet ene sanje o super gospodarjih, upraviteljih! Pa kdo je večji: upravitelj ali lastnik?
  Pa dajmo kar Tino Maze ali pa Prevca na čelo NLB! Pa Massija za predsednika vlade.
  Pa postrelimo vse muhe na en mah.
  Da ne omenjam tega, da tuji managerji komaj čakajo, da grejo kidat državno štalo.
  In državljani, komaj čakamo, da nam tujec pride pravično in pošteno gospodarit. Rabimo tujca, ki nas bo ljubil! Tujca, ki bo domoljubni Slovenec namesto nas.
  Takega bomo našli, ja, seveda. Na mednarodnem razpisu.

 4. Večino slovenskih managerjev so obupni gospodarji ravno zaradi lastniških perverznosti. Največ škode poleg sindikalistov so nam naredili “gospodarstveniki”.

  Najprej je potrebno najti velike in odgovorne tuje lastnike.

  JJ in komunisti so hoteli F21 “gospodarstvenike” postaviti še za lastnike preko “managerskih odkupov”.

  Iz fevdalizma bomo prišli:
  1. S popolno privatizacijo vseh podjetij, bank, šolstva, zdravstva in penzij
  2.to bo sprožilo pozitivno selekcijo gospodarjev, odgovornih poklicev, odgovornih in zrelih državljanov in študentov
  3.kako se rešiti narcisistične alpske samozagledanosti, da smo nebeški narod in ostale čudaške, mitološke blodnje, ki jih psihopatski komunisti z lahkoto obračajo v svojo korist, naši butasti in samovšečni “desničarji” pa jim tlačansko-vazalno služijo z “domoljubljem”, “nacionalnim interesom”, “demokracijo”, “človekove pravice” in ostale fatamorgane,ki so jih komunisti od znotraj izvotlili in zlorabili besede.

  Kdo sploh ve kaj je demokracija, ki danes utrjuje mafijo in status quo?

Comments are closed.