Izjava dneva, Matej Kovač: “Problem davčnih oaz je anonimnost, kar izkoriščajo tudi kriminalci.”

27
Foto: Radio Ognjišče.
Foto: Radio Ognjišče.

Še vedno odmevajo medijske objave t.i. ‘Panama Papers’, ki predstavlja razkritje več kot 11 milijonov datotek, 4,8 milijona elektronskih sporočil in 2 milijona PDF-jev četrte največje pravne službe, ki posluje v davčnih oazah Mossack Fonseca. Afera je imela odmeve tudi v Sloveniji. Kakšne ugotovitve lahko potegnemo iz afere smo povprašali Mateja Kovača, finančnega strokovnjaka in člana uredništva Časnika.

Matej Kovač:

Kadar želi kdo duhovičiti v zvezi z davki reče, da sta edini gotovi zadevi na tem svetu smrt in davki. Tako kot si želi slehernik čim bolj odložiti svojo zadnjo uro, tako tudi vsakdo želi plačati čim manj davkov. Za vzdrževanje socialne države, za kmetijske in druge subvencije, za državno šolstvo in zdravstvo, za policijo, vojsko in državne uradnike in nenazadnje za obresti na dolgove, porabijo zahodne države med 40% in 55% BDP. Temu primerni so tudi davki. Ljudje, ki dobro zaslužijo optimizirajo svoje poslovanje, tako da bi plačali čim manj davkov. Dokler bo povpraševanje po okoljih z ugodnejšim davčnim režimom, tako dolgo bo tudi ponudba. Problem je, ker mnoga davčno ugodna okolja (davčne oaze) zagotavljajo anonimnost oseb, ki tam poslujejo, kar pa ne izkoriščajo le tisti, ki bi radi plačali manj davkov, ampak tudi kriminalci, tako klasični kriminalci kot oni, ki kradejo javni denar skozi politično kontrolirane privatizacije, javna naročila in poslovno neupravičene posredniške provizije. Problema v celoti ni mogoče rešiti, ga je pa moč omiliti in to mnoge članice EU že počnejo. Večji problem od samega lastništva podjetij in bančnih računov v davčnih oazah, je to da države in podjetja, ki obračajo zgoraj omenjenih 40%-55% javne porabe poslujejo z anonimneži (lahko tudi s kriminalci).

Da bi se temu izognili, država lahko prepove pokojninskim skladom, bankam in zavarovalnicam vlagati v sklade, ki jih upravljajo podjetja iz davčnih oaz, lahko prepove takim podjetjem sodelovati v javnih naročilih in družbe z neznanimi ali nekredibilnimi lastniki izloči kot kandidate za nakup državnega premoženja ali pridobitev koncesij.

V primeru Slovenije je tako mnogo bolj zanimivo kot to, kateri Janez ima račun na Antilih ali Kajmanih, kdo in zakaj je nakazoval javni denar na take račune. Seveda se strinjam, da mora FURS osebam, ki so davčni rezidenti Slovenije in ki niso prijavili vseh dohodkov, izstaviti poračun za neplačane davke, a bolj pomembno je, da bi policija raziskala tokove javnega denarja v neregulirana območja. Novinarji pa po stari navadi, vse povprek in po majhnih ribah.

27 KOMENTARJI

 1. “Dokler bo povpraševanje po okoljih z ugodnejšim davčnim režimom, tako dolgo bo tudi ponudba.”

  Problem ni v davčnih oazah, problem je tu, v naši državici. Zakaj že ni cenjeno, da nekaj namesto za sebe, narediš za javno dobro?

 2. … a bolj pomembno je, da bi policija raziskala tokove javnega denarja v neregulirana območja. Novinarji pa po stari navadi, vse povprek in po majhnih ribah.”

  To ni stara navada, to je ukaz šefov, saj s tem zameglijo svoja dejanja.

 3. Odnos do davkov je sestavni del poštenja in odnosa do pozitivnih vrednot, ki jih ima ali nima človek.

  Že sveto pismo nalaga: Daj cesarju, kar je cesarjevega.

 4. Zato nekateri ne marajo domoljubja, ker bi potem morali ravnati bolj pošteno do domačega okolja in domačih soljudi.

  Tudi tisti, ki so v davčnih oazah in se nam smejijo, kako so nas nategnili.

 5. Združena lista je v zadnjem času v porastu iz razloga, ker je proti davčnim oazam. Ljudje imajo občutek za poštenje, zato dajejo glas tistemu, ki se za poštenje bori.

  Desnica bo morala paziti, da bo vedno sledila vrednotni usmeritvi.

  Tudi glede dobička in trga, ki nista bogova, ampak morata imeti kontrolo in omejitve.

  Sicer bomo jedli škodljivo hrano ali pa je celo ne bo, ker se ne bo splačalo.

 6. Ne vem ali je Kovač desničar, ali ne, toda stavek: “problem je, ker mnoga davčna okolja zagotavljajo anonimnost…” kaže na pokvarjeno prevarantsko barabo tipa komunista.
  To namreč ni problem, ampak temelj vsakega “davčnega okolja”. Še ko vam pošljejo izračun dohodnine gor piše z mastnimi črkami “davčna tajnost”. Tudi pri kriminalcih!

   • Zavaja. Izpostavlja problem, ki ni problem. Davčna tajnost se povsod spoštuje. To ne more biti problem.
    Še manj da to uporabljajo kriminalci. To ni noben argument. Vse kar velja za nas, velja tudi za kriminalce. Če boš kriminalcem nekaj vzel, boš tudi vsem nam.
    Čisto zavajanje. Sit sem tega stalnega prevaranstva pri vsaki stvari. Noben ne more treh stavkov povedat, ne da bi bila kaka laž ali goljufija vmes.

    • Aha. Se učim. Smo prevarantska socialistična družba. Eni se zavedajo, da manipulirajo. Eni se ne zavedajo, da ko kokodakajo socializem.
     Naj Matej pojasni, dobro da je debata, da se vsi učimo. Matej je kristjan, klasični liberalec in eden od urednikov Časnika. Upam, da bo opazil ali da ga bližnji iz Časnika na tvojo hudo kritiko opozorijo.

 7. Dokler bo povpraševanje po okoljih, ki manj obdavčujejo? Vedno bo. Vprašanje je, če oblasti tistim, ki bi se izogibali plačilu davkov svoji državi, to omogočijo ali preprečijo.

  Svitase ima prav. Razkritja kot so z davčnimi oazami, mahinacijami v bančnem sektorju in finančnih središčih kot je Wall Street evidentno krepijo averzijo in upor proti kapitalizmu in politično dajo vetra skrajni levici. Ni presenetljivo, da je Bernie Sanders ( ki niti ni skrajnež v smislu podiranja kapitalizma in demokracije) najbolj priljubljen med ameriškimi kandidati in da v bistvu samo narava volilnega sistema v ZDA preprečuje njegovo zmago najprej znotraj demokratov in nato na novembrskih volitvah.

  S tem da zahodni svet svoji ekonomski eliti dovoljuje, da dela pravzaprav kar hoče in da zanjo pravila, ki za preostalih 99% državljanov veljajo, vključno s pravnim redom, plačevanjem davkov, bolj ali manj ne veljajo, v bistvu ogroža samega sebe. Povečuje nevarnost socialnih revolucij, ekoloških katastrof velikih razsežnosti, upora in masovnih selitev ljudstev tretjega sveta…

  Prevaranti, ki utajujejo davke, naj pač končajo tam, kjer zmikavti s tržnice – za rešetkami. Ljudje, ki niso pripravljeni plačevati davkov svoji državi, nimajo pravice uživati ugodnosti javne blaginje v tej državi. V bistvu bi jim bilo treba vzeti državljanstvo. Naj grejo in ostanejo na svojih Majmunskih otokih.

  Država in skupnost lahko na dolgi rok funkcionirata le na bazi vrednostnega in pravnega reda, za katera je jasno, da veljata za vse. Prav za vse brez izjeme.

  • Kako lažniv je ta “upor proti kapitalizmu” vemo. Ali je tudi tvoj tak?
   Kar se tiče davčnih utaj, ta povsod na svetu veljajo za hujše dejanje od umora. Kaj ti ni všeč? Čemu tvoje moraliziranje?

  • Razen v Sloveniji, seveda. Pri nas jo odneseš tudi s pogojno kaznijo…, če si pravi. Če pa nisi, pa ti država legalizira tudi ukraden denar, le da z nekoliko višjo davčno stopnjo. Nazadnje menda 75%!? Toda legaliziran pa je.

 8. Če kdo ne verjame moji navedbi o realni priljubljenosti Sandersa v ZDA, naj pogleda tele sumarne ankete vseh predsedniških kandidatov za hipotetične dvoboje ena na ena:

  http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/2016_presidential_race.html

  Bernie Sanders v anketah dobi volitve proti vsem preostalim kandidatom, edini proti kateremu bi kazalo na tesno, je John Kasich. Ki je moj favorit, ne Sanders.

  In velika priljubljenost Sandersa v ZDA in po svetu ( v teh dneh ga je celo Vatikan povabil za govorca na svoje mednarodno srečanje v Rimu) ne pomeni nič drugega, kot da so ljudje, posebej mlade generacije, takšnega kapitalizma, kot ga imamo, posebej pa še toleriranja nepoštenosti in priviligiranih položajev samooklicanih elit, vse bolj siti.

  Mimogrede, kongresnik Sanders je pred nekaj leti jasno opozarjal, da je ameriško-panamski prostotrgovinski sporazum, ki so ga takrat podpisovali in ga je državna sekretarka Clintonova vneto zagovarjalo, namenjen prav davčnemu “optimiziranju” in drugim bolj zavržnim praksam in mahinacijam. Bil je največji kritik tega sporazuma. Preroški kritik.

  • NO, fajn. Ti lepo govoriš, da je tvoj kandidat Kasich, toda Sanders ti je čisto fajn, preroški celo 🙂
   Prozorna sredinskost. 🙂
   V čem se imaš ti za desničarja, mi ni več jasno.

   • Kaj češ, tak sem. Kar je res, je res. Če pove levičar dovolj pametno, resnično in pravično stvar, ga bom podprl. In Sanders dobro argumentira, tudi ko nima povsem prav. Nikoli nisem trdil, da sem posebej lojalen desničar ( ali pa sploh nisem, sem bolj centrist). Kar ne pomeni, da zlahka spreminjam stališča. Če sem že težaven, se vsaj ti ne delaj, da si kaj manj. 🙂

    • Saj ne gre za težavnost. Če ne veš kaj govoriš, potem ok. Če pa veš, potem je marsikaj hudo narobe. Govoriti recimo o “samooklicanih elitah” in podobno.
     Začeti je treba s tem, da je davčna utaja najhujša oblika kriminalnega dejanja. Ne pa nekaj za pogojno kazen. Doseči je treba, da se ukine ta brezpravni zakon o 75% obdavčitvi premoženja neznanega izvora, po katerem izpade da za ukraden avto stane 75% novega. Popust na krajo, ali kaj je to? In taki populizmi najdejo pot v zakonodajo celo! In to kar davčno zakonodajo, ki je temelj državnosti! In ti tak zakon po mojem celo podpiraš.

     • Sploh ne poznam tega zakona, ti me pa tukaj skoraj predstaviš kot njegovega pisca. Kakšno podtikanje. Prepustim ti ta zakon, da ga popraviš, kakor je le tebi volja. 🙂

  • Ti pa ta tvoj Sanders. On bi peljal ZDA v smer Venezuele.

   Priviligirane elite so lastnost socializmov, ne pa kapitalizma.

 9. Večina Slovencev, ki je selila denar v davčne oaze, je socialističnih mafijcev: tu v Sloveniji kradejo milijone davkoplačevalskega denarja in ropajo številna državna podjetja, šole, zdravstvo.

  Ker 90 procentov voli take stranke, ki vzdržujejo status quo, voli tudi to mafijo in te oaze.
  Preko 100 mafijcev in preko 100.000 birokratov Anuška Delić in tajkunsko Delo ni razkrila. Iz davčnih oaz so napajani vsi mainstream, kriminalni mediji: Delo, Dnevnik, Pop tv, Kanal A. Pa še kak, ki se večini zdi, da je na nasprotni strani.

 10. Ko je ves svet več ali manj enoten trg, lahko prodajaš, kjer hočeš, kupuješ, kjer hočeš in plačuješ davke, kjer hočeš.

  Temu se reče ekonomska svoboda. Tudi pri davkih velja konkurenca.

  Gleda na to, da spadamo med najbolj obdavčene države na svetu, ni čudno, da se tudi slovenski državljani znajdejo v t.i. davčnih oazah.

  Davki ne smejo biti tako visoki, da dušijo gospodarsko rast. Z nižjimi davki in dinamično gospodarsko rastjo se praviloma v državni blagaji nabere več denarja kot pri visokoh davkih in šibki rasti.

 11. Kaj se dogaja z agregatom novicejutro.si????

  Ta agregat podpira fundacija Atlas, ki se bori za svobodo.
  V njej pa na elitnih mestih nabijajo samo s socialistično propagando SDS.

  Članke, ki govorijo o svobodi, pa komaj omenjajo? Kaj se je s tem portalom zgodilo zadnje čase.

  Je treba obvestiti predsednika Atlasa Chaufena?

 12. Takšno skrajno globalizacijo izkoriščajo tudi džihadisti in ne le tisti, ki se požvižgajo na domoljubje in slovensko skupno dobro.

Comments are closed.