IZJAVA DNEVA, Matej Tušak: “Rezultati Petra Prevca nikakor ne morejo biti pravilo”

8
Foto: matejtusak.si.
Foto: matejtusak.si.

Ob serijskih zmagah Petra Prevca in še živem spominu na rekordno sezono Tine Maze v svetovnem pokalu, smo športnega psihologa Mateja Tuška vprašali zakaj je konstantnost uspehov obeh športnih asov med slovenskimi športniki bolj izjema kot pravilo. Matej Tušak je vendarle prepričan, da so se slovenski športniki ob podpori trenerjev in strokovnjakov naučili, kako biti psihično čvrsti.

Matej Tušak:

“Rezultati kot sta in jih še dosegata Tina Maze in Peter Prevc nikakor ne morejo biti pravilo, saj so izvenserijski. Ne zgolj med Slovenci, pač pa sploh med vsemi vrhunskimi športniki. Samo v določenih obdobjih se zgodi, da nek športnik tako zelo dominira, kot sta v svojih trenutkih Tina in Peter. Je pa dejstvo, da smo Slovenci v zadnjih 25 letih zgradili sistem in organizacijo ljudi (trenerjev in strokovnjakov), ki delajo v športu in imajo izjemno motivacijo in tudi zelo veliko znanja ter – kadar dobijo ustrezno talentiranega športnika – pogosto znajo iz njega narediti največ. Posebno v zadnjih letih smo športnike naučili, kako biti psihično čvrsti. Seveda pa se moramo zavedati, da pričakovati take rezultate tudi v bodoče ni realno.”

8 KOMENTARJI

 1. Peter Prevc zmaguje. Ni ga Slovenca, ki ne bi dal svojega fikcijskega lončka zraven: mi smo zmagali! ” Eden pravi krščanska tradicija, drugi družina, tretji naš lokalni klub, četrti naša bas, peti selška dolina, zgornji” komunistična DDR športna zveza in njeni psihologi ” (morda tudi injekcije poživil), in večina: narod, mi Slovenci.
  Skratka:” mi smo zmagali! ” Kako lepo je živeti: z glavo med oblaki in z nogami v blatu spoznavam že vse življenje v tej socialistični Sloveniji. Sivina gospodarskega in družbenega prepada je pregrizena občasno s histeričnim triumfiranjem na čisto lažni osnovi. Nimamo več štafete, imamo pa Bojana Križaja in sedaj Petra Prevca. Neverjetno kako vsi državljani pomagamo polirati socialistično iluzijo raja.

  • “z glavo med oblaki”

   Ta prispodoba je zelo dobra, če omenite, da so to nevihtni oblaki, v katerih je točka in v katerih je strela.

 2. Kultura žrtev:

  Socialistični politiki iščejo v družbi “nemočne”, da jim “pomagajo”, da jim država lahko pomaga. To je prišlo že tako daleč, da zaradi dresure psa (t.i. PAVLOV refleks) , večini že teče slina iz gobca non stop in na vsakem koraku igrajo žrtev, da bi od države v njihovo bedno in sivo življenje priteklo kaj denarja, kaka subvencija, 100e, mala korupcija, “saj vsi kradejo, oni zgoraj pa še bolj” .

  A kljub temu po vsem svetu socialistični politiki odpirajo nove vojne s fikcijo : pomagajmo eni novi skreirani skupini:

  Pomagajmo ženskam (so neenakopravne, ne enake, vsaka tretja pade po stopnicah…)

  Pomagajmo gejem

  Pomagajmo beguncem

  Pomagajmo ciganom

  http://news.investors.com/ibd-editorials-on-the-right/111813-679621-achievement-of-years-past-is-now-perversely-called-privilege.htm#ixzz3xBVrI7lo

  • Pozabil si na eno bolj usodno:

   Sem kristjan (ali pa demokrat ali pa podjetnik, itd.) in komunisti (ali socialisti ali birokrati ali država) mi stalno grenijo življenje.

   Tudi jaz sem bil ta žrtev, pa sedaj nisem več. Ker sem se sam tako odločil. Če bi nas bilo nekoliko več, bi zajedavce po našem denarju že odslovili.

   • Tudi jaz sem socialističen otrok in sem šele pri 20ih letih spoznal kako močno igram žrtev in kako je cel kolektiv utopljen v igranju žrtve, v špilanju berača in nabijanju zavisti in krivde vsakemu, ki ima evro več kot jaz.

 3. Tina in Peter sta dokaz, da je mogoče uspeti. Tudi v svetovnem merilu. Pa ne le v športu.

  V športu so merila dokaj jasna. Ve se kdo je boljši. Boljši so tisti, ki so bolj nadarjeni in več ter bolje trenirajo (v kolikor ne gre za doping). Tu poznanstvo npr. s sodnikom kaj dosti ne pomaga.

  Če bi se tako lotili stvari tudi na drugih področjih, bi bili lahko uspešni tudi tam.

 4. Meni se zdi problem gladiatorstvo.

  Če bi skalci skakali z nižjih zaletišč, ne bi imeli toliko rakordov, vendar bolj pravične rezultate in manj poškodovanih.

Comments are closed.