IZJAVA DNEVA, Lojze Peterle: “Tudi po novem za nevtralnost interneta dovolj poskrbljeno”

0
Foto: Marko Jerina.
Foto: Marko Jerina.

Evropskega poslanca Lojzeta Peterleta smo povprašali za izjavo glede njegove podpore novi ureditvi o odpravi roaminga in novi ureditvi o nevtralnosti interneta na glasovanju v Evropskem parlamentu.

“Leta 2017 bo končno konec stroškov mobilnega gostovanja, za kar sem si več let prizadeval tudi sam. Odprava roaminga v praksi pomeni, da mobilni operaterji ne bodo smeli več zaračunavati gostovanja za telefonske klice, sms sporočila in uporabo mobilnega interneta. Ta pocenitev pomeni več Evrope in jo pozdravljajo državljani in podjetja. Z njo sem zadovoljen, čeprav sem želel, da bi do tega prišlo že decembra letos.

Kar zadeva nevtralnost interneta, nevarnosti, ki jih napoveduje kampanja proti kompromisu, ne vidim. Menim, da je v kompromisnem predlogu za nevtralnost vendarle dovolj poskrbljeno, prav tako je – kar je izjemno pomembno – zagotovljena konkurenčnost. Bom pa izvedbo svežnja pozorno spremljal, prav tako bo to počel Evropski parlament in po potrebi zahteval spremembe.

Kljub lastnim kritičnim pomislekom torej menim, da je sprejeti kompromis boljša rešitev kot zgolj nadaljevanje sedanjega stanja, kar bi prinesla zavrnitev telekomunikacijskega zakonodajnega svežnja.”