Izjava dneva, Lado Leskovar: Na Evroviziji in kasneje po Evropi sem pel v slovenščini

2
leskovar
Lado Leskovar, foto: napovednik.com.

Še vedno odmeva zmaga Jamale, predstavnice Ukrajine, na Eurosongu. S pesmijo Ne morem preživeti mladosti tam je spregovorila o grozotah deportacije krimskih Tatarov v času vladavine Stalina. Letošnje tekmovanje je tako zaznamovala tudi politično vprašanje, posebej v odnosu do Rusije. Za mnenje o tej in drugih dimenzijah glasbenega tekmovanja smo povprašali legendarnega slovenskega pevca Lada Leskovarja, ki je na Eurosongu leta 1967 s pesmijo Vse rože sveta zastopal Jugoslavijo.

Lado Leskovar:

Na Evroviziji sem nastopil pred 49 leti na Dunaju in takrat je bilo zelo drugače. Moje mnenje je, da Evrovizija postaja vedno bolj tekmovanje, kjer prevladuje šov. Kvaliteta petja in pesmi zdaj nista več najbolj pomembna faktorja za uvrstitev, pač pa je pomembnejša politična situacija. Ukrajina doživlja vročo politično situacijo, kar je po mojem mnenju tudi pripomoglo k njeni zmagi. Tako se zgodi, da veliko boljši vokalisti in pesmi ne dobijo veliko točk.

Ne razumem tudi, zakaj v zadnjem času vsi tekmovalci pojejo v angleščini. Ker gre za mednarodno tekmovanje, naj bodo tudi jeziki del te mednarodnosti. Ob svojem nastopu na Evroviziji sem pel v slovenščini, po tekmovanju pa sem imel tudi veliko nastopov po Evropi, kjer sem prav tako pel v slovenščini. Mislim, da bi morali biti tudi jeziki veliko bolj pomemben del tega tekmovanja, saj so pomemben del večkulturnosti.

2 KOMENTARJI

  1. To kar počne Evrovizija in še kdo je v nasprotju z Mednarodno Unescovo konvencijo, ki je bila sprejeta v Parizu leta 2003 in ki vsem državam sveta, tudi od Slovenije, nalaga, da varujejo in negujejo svojo nesnovno kulturno dediščino, pri kateri je jezik na 1. mestu, za njim pa pesem in glasa ter šege in navade.

    Slovenija je to konvencijo ratificirala z zakonom leta 2008, v katerem je natančno določila, kako bomo ohranjali in negovali slovensko kulturno dediščino, ki bogati svetovno kulturo.

    Torej ni le naša vest in zdrava samozavest tista, ki nam to nalaga, ampak tudi mednarodna skupnost.

  2. O kvaliteti petja in pesmi bi se sicer dalo razpravljati. Sam sem evrovizijo zadnjič gledal kot otrok. Za tisto pa, kar sem pozneje slučajno “ujel”, lahko rečem, da je vedno šlo (in gre tudi zdaj) za obrtniško dobro narejene izdelke, ki jih izvajajo pravi profesionalci. Vedno je tudi šlo za show, seveda izveden času primerno.

    Le nekaj je drugače in na to je več kot upravičeno opozoril Leskovar. Izvajalci bi morali prepevati v svojih jezikih.

    Sicer je Leskovar zame najboljši slovenski popevkar vseh časov. Če bi bil Američan ali Anglež, bi bil s svojim briljantnim glasom in mojstrsko interpretacijo svetovno znan. To je žalostna usoda majhnih narodov.

Comments are closed.