IZJAVA DNEVA, Klemen Grošelj: “Nemčija prebežnikov ne bo vračala, ker ji destabilizacija Balkana ni v interesu.”

6
Klemen Grošelj, foto: siol.net.
Klemen Grošelj, foto: siol.net.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v nekaterih izjavah napovedoval vračanje prebežnikov v Slovenijo, ki jo je opredelil kot varno državo, ki kot takšna lahko sprejema prosilce za azil. Dr. Klemna Grošlja, obramboslovca s Fakultete za družbene vede, smo ob tem vprašali ali bi morebitno vračanje prebežnikov za Slovenijo pomenilo varnostno grožnjo oz. kako verjetno je sploh vračanje.

Klemen Grošelj:

Glede na izjave avstrijskega zunanjega ministra ni povsem jasno ali gre za vračanje skladno z Dublinsko uredbo ali zavračanje na sami meji. V izjavah je omenjal obe možnosti. Ne glede na razlike v postopkih pa bi tovrstno vračanje ali zavračanje obremenilo slovenski nacionalno-varnostni sistem, predvsem policijo, kar bi lahko vodilo do večjih varnostnih tveganj. Ker bi tovrstno vračanje sprožilo reakcijo na celotni t.i. balkanski poti, saj bi vse države začele vračati begunce v sosednje države preko katerih so potovali, bi to sprožilo napetosti med državami, še posebej tam, kjer so že sicer ti odnosi zaostreni zaradi drugih odprtih vprašanj. In v tem primeru, če ne bo koordinacije med državami, bi tovrstno vračanje gotovo zaostrilo tako odnose med Avstrijo in Slovenijo, kot tudi med Slovenijo in Hrvaško. Sam ocenjujem, da do tovrstnega vračanja ne bo prišlo, vsaj s strani Nemčije ne, ker je nemška politika in predvsem kanclerka Merkel večkrat poudarila, da Nemčiji ni v interesu destabilizacija Balkana, kar bi tovrstna poteza gotovo povzročila. Sam pričakujem, da se bodo pogoji za vstop in azil tako v Nemčiji, kot tudi v Avstriji zaostrovali, čemur bodo sledile tudi druge države na t.i. balkanski poti vključno s Slovenijo. Hkrati pa bo predvsem Nemčija začela proces repatriacije vseh tistih, ki niso upravičeni do azila. Če in kako bo temu sledila Avstrija pa bo realno pokazal čas po spomladanskih predsedniških volitvah.

6 KOMENTARJI

 1. IZJAVA DNEVA, Klemen Grošelj: “Nemčija prebežnikov ne bo vračala, ker ji destabilizacija Balkana ni v interesu.”

  —————————————————————–

  Vi se kar tolažite, ko bo šlo za res, bo vsak gledal samo na svoj interes in Slovenija kot nepomembna država, obkrožena z večjimi sosedami, bo potegnila krajši konec.

 2. Klemen Grošelj: “Glede na izjave avstrijskega zunanjega ministra ni povsem jasno ali gre za vračanje skladno z Dublinsko uredbo ali zavračanje na sami meji.”
  ===================

  Prav jasno je povedal: “Slovenija je varna država” in “vračali jih bomo Sloveniji”.

   • Zato je pa ta Klemen malo manj.
    Je pa včeraj Hanžek postavil nov slovenski vilkomen refudži rekord. V Studiu šiti je dejal, da Slovenija naj sprejme 200.000 migrantov.
    Prejšnji rekord je držal Repovž iz Mladine, on jih je povabil “samo” 50.000.

 3. Bi blo lepo, če še ne bi pozabili na svojo odgovornost. Ne pozabit, da jih je ravno Merklova najbolj vabila.

 4. Tole pismo je zaokrožilo po netu, ki tudi kaže na odgovornost … :

  Včeraj zvečer sem se s kolegom peljala iz smeri Brežic proti Livarni Dobova. Padla mi je v oči cerkev, katera privablja poglede nas sosednjih Brežičanov že kar nekaj časa. Bila je drugačna kot ostale noči, zato sem vprašala kolega, če morda ve zakaj ni osvetljena cerkev?
  Prijatelj me je začudeno pogledal, kako naj vem kaj je bilo?
  Pojasnil mi je, da je bil pogreb in je po običaju zvon donel. Donenje zvonca so slišali migranti v šotorišču, zatem so zvon izžvižgali in je nastala “panika”. Policija jih je menda komaj umirila. Od takrat je utihnil cerkveni zvon kakor tudi osvetlitev Dobovske cerkve.
  Po razlagi, zakaj je utihnil zvon in zakaj so se ugasnile lučke na Dobovski cerkvi sem v sebi začutila globoko razočaranje. Ne hodim veliko v cerkev, a spet nisem ateist. Verjamem v Boga, a ne verjamem v Vatikan. Cerkev, zvonovi in krščanstvo, če verjamemo ali ne so simbol nas, naše zemlje, našega ljudstva, našega zgodovine in identitete.
  Kakor koli obrnemo, to smo mi.
  Naši predniki so skupaj z ostalimi evropskimi narodi pod križem združeni branili Evropo pred Turki.
  Zakaj dopuščamo , da nam muslimanski migranti s svojimi žvižgi krojijo našo identiteto? Zakaj dovolimo, da ugašajo osvetljavo cerkve?
  Ali si pokojni ni zaslužil pogreba v skladu z običajem?
  Kaj se bo zgodilo z prihajajočim adventom na Mostecu ali živimi jaslicami v Dobovi? Bomo sploh še smeli praznovati Božič?
  Imam občutek, da je ta multikultura namenjena drugi strani – da smo mi tisti, kateri se umikamo in prilagajamo.
  Ne bi smeli podleči provokacijam prihajajočim migrantom. Cerkev oz občina ali kdor koli je že to bil, ne sme dovoliti ponižati svojo kulturo, identiteto in svojo ljudstvo.
  Moje mnenje je, če jih bomo še dalje pričakovali na meji z oblačili, hrano, nasmeški,…bodo že na začetku deležni zastonj stvari in bodo dobili občutek, da se jim klanjamo in sem prihajajo kot osvajalci!
  Oni niso prispevali v našo državno blagajno evra, dajemo pa za njih milijone, s katerimi bi lahko nahranili, omogočili brezplačno šolstvo ali oblekli številne slovenske družine, katere so imele smolo v življenju!
  Če bomo dovolili, da se utišajo slovenski cerkveni zvonovi in ugašajo lučke je samo dokaz, da se bojimo Islama in s tem se jim nezavedno priklanjamo. Ne! moralo bi biti ravno obratno! Lučke morajo goreti, cerkev se mora videti in slovenski zvonovi morajo zvoniti!
  Če tega ne bo, pomeni, da sprejemamo ravno tisto, kar si ne želimo. Pa premislite !

  M. Sabljak

Comments are closed.