IZJAVA DNEVA, Ivan Štuhec: V mariborski nadškofiji za objekte iščemo cerkvene kupce

9
Foto: Radio Ognjišče.
Foto: Radio Ognjišče.

V teh dne so mediji poročali o prodaji nepremičnin mariborske nadškofije fundaciji Antona Martina Slomška iz Gradca. Nadškofija Maribor pa se je na poročanja odzvala z izjavo, v kateri poudarja nujnost prodaje, ki je omogočilo obstoj nadškofije. Tomaž Modic na siol.net med drugim zapiše: “V Mariboru se bodo zaradi finančne sanacije prisiljeni odreči večini premoženja: samostanu Studenice, dvorcu Betnava, orglarski delavnici in objektom na Vrbanski, kjer sta v okviru Zavoda Antona Martina Slomška, ki ga vodi Ivan Štuhec, delujejo škofijski vrtec, dijaški dom, škofijska gimnazija, glasbena in baletna šola … Te bo nadškofija v prihodnjih letih morala prodati, če bo hotela vrniti posojila.”

O delovanju Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski in o nadaljnji prodaji premoženja smo za stališče vprašali Ivana Štuheca, ki Zavod vodi.

Ivan Štuhec:

V omenjenem članku je velik napačnih in zelo tendencioznih zaključkov, ki so daleč proč od duha solidarnosti in pomoči, ki so ga pokazale avstrijske škofije do mariborske nadškofije. Sicer pa je res in znano že eno leto, da nadškofija mora prodati celotno premoženje, torej tudi Vrbansko. Tako kot se za nekatere druge objekte išče notranje, cerkvene kupce, tako delamo tudi za primer Vrbanske. Izgledi so, ni pa še zrelo za javnost.

9 KOMENTARJI

 1. Niso glavni problem voditelji kot je Hitler, Stalin in še podobni v Sloveniji.

  Pravi problem so ljudje, ki te voditelje podpirajo.

  Crony kapitalistično (tovarišijsko, pajdaško, mafijsko “gospodarjenje” ) obnašanje cerkve v Sloveniji je čisto v skladu z večino katoliških vernikov, ki imajo zblojen pogled na gospodarjenje in že 25 let z volitvami in politiki podpirajo državno “gospodarjenje” in državno (v resnici mafijsko) lastnino.

  Dejansko so del zla. Podpirajo mafijo. Tudi na “desnici” je negativna selekcija socializma naredila svoje. Imamo najslabše možno stanje v zadnjih 25 letih. Mafija je tako zelo v sedlu, komunistični lumpenproletariat pa zaradi varnosti in totalne kontrole vsega vulgarno triumfira z najbolj zlaganimi miti.

 2. nujnost prodaje, ki je omogočilo obstoj nadškofije
  ============
  Šibka izjava. Zelo šibka. Kdo pa pravi, da je to dobro? To je omogočilo obstoj nadškofije, in? To je argument zavit sam vase.

  • V čem je šibkost? Seveda ni dobro, da prodajajo. Prodajajo, ker ni druge opcije. Ker je kredite treba vračati; če ne, bo bankrot- totalno sesutje. Po neumnosti zastavljene nepremičnine so edini realni vir, s katerim lahko vračajo enormne milijonske kredite. Veš ti za kakšen drug vir, s katerim bi se krediti lahko vrnili? Če ne, kaj potem nergaš…

   Hvala Bogu, da so jim prijateljske sosednje škofije, ki to zmorejo, pripravljene priti nasproti in v dobro ohranjanja cerkvenega poslanstva v teh hišah te nepremičnine one odkupiti. Nenazadnje smo ena Cerkev, ne glede na jezik, barvo kože itd. Upam, da na podoben način rešijo tudi kompleks na Vrbanski in tisto, kar se tam dogaja.

   • kaj pa če ni dobro da “obstajajo”? Ti in tvoja sredinskost. Šibka izjava je zato, ker mislijo da je njihov nemoten obstoj kar božja volja. Po vsem tem nisem prepričan da je to božja volja…
    Sicer pa počakajmo. Po mojem ne bo dolgo trajala. Ni malo stroškov z nadškofijo.

 3. “Kdor je brez greha,naj prvi vrže kamen!”zelo primerno tejle temi beremo v današnji Božji Besedi.Prešuštnica iz 1.stol.po Kristusu jo je ob teh Njegovih besedah srečno odnesla.Ljudje so bili ortodoksnemu pravu navkljub še vedno vsaj malo manj slepi za svoj greh.Danes ob današnjih neokomunistih in “pravičnikih” tipa Pavel idr. je seveda ne more in z užitkom mečejo kamenje vanjo…Sram me je…

  • Gospod Baubau,
   če sem vas pravilno razumel … ni vas sram tistega, ki krade. Sram vas je tistega, ki je zavpil: “Poglejte, krade!”

   ???

 4. “iščemo cerkvene kupce”

  Da vam odkupijo objekte, vi z denarjem plačate pufe in še naprej uporabljate objekte, kot da se ni nič zgodilo?

  ???

Comments are closed.