Izjava dneva, Imre Jerebic: “Preko Karitas bi lahko v lokalno okolje sprejeli 50 beguncev”

5

imre jerebicPred dnevi so mediji poročali o načrtih Slovenske karitas glede nastanitve beguncev po slovenskih župnijah, kar bi podprla tudi nemška Karitas. Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, nam je o teh poročanjih oz. o omenjenih načrtih povedal sledeče.

Imre Jerebic:

Že v mesecu maju 2015 je Slovenska karitas razmišljala in pripravila osnutek programa namestitve beguncev v Sloveniji in bila pripravljena poiskati primerne prostore za to. Podčrtali smo, da bo potrebno usposobiti ljudi za to delo, sodelovati z državo, lokalno skupnostjo in drugimi nevladnimi organizacijami.

Po izkušnji svojih intenzivnih aktivnosti v času begunskih valov je Slovenska karitas prepričana, da begunci potrebujejo ne le namestitev, ampak program integracije, tj. celovite pomoči pri vključevanju v slovenski prostor. Brez resnega spremljanja ni mogoče pričakovati njihovega vključevanja v našo družbo. Slovenska karitas je pripravljena prevzeti večji delež odgovornosti pri oskrbi in vključevanju beguncev, še posebej družin. Sprejeli bi lahko okrog 50 oseb. Za lokacije se dogovarjamo na ravni župnijskih karitas, v lokalnih skupnostih, ki kažejo pripravljenost. Obstaja možnost pridobitve finančne pomoči iz mreže Karitas, zlasti iz Nemčije. Njihovi strokovnjaki so nam pomagali tudi doslej, tako pri oskrbi begunskih centrov kot pri evalvaciji naših aktivnosti.

Vladi Republike Slovenije in Ministrstvu za notranje zadeve smo predstavili svojo vizijo celovite integracije za begunske družine in možnost partnerskega sodelovanja. Sodelovanje civilne družbe je namreč ključnega pomena za učinkovito integracijo in sožitje z lokalnim okoljem.

5 KOMENTARJI

 1. Sme že sme vprašati:

  a)Kako ločiti begunce od ilegalnih ekonomskih migrantov, ki želijo samo prejemati socialno podporo?

  b) Za primer dobre prakse asimilacije muslimanov v krščansko družbo?

  Saj vem. Še ni čas. Hvala za vaš trud, ko ste brali vprašanja.

 2. Ali je že čas, da podpremo katoliškega patriarha Louisa Sakoja, ki pravi:
  “…da bi lahko teroriste Islamske države vojaško porazili v nekaj tednih, če bi to res želeli.”
  http://radio.ognjisce.si/sl/177/svet/20494/

  Tako bi pomagali očistit domovino beguncem in jim sploh ne bi bilo treba bežati, lahko bi šli nazaj.

  Patriarh se sicer v knjigi »Vkorakajte že enkrat!« z žalostjo v srcu sprašuje, ali se je Evropa že v celoti poslovila od krščanstva.

  • AlFe: “Ali je že čas, da podpremo katoliškega patriarha Louisa Sakoja, ki pravi:“…da bi lahko teroriste Islamske države vojaško porazili v nekaj tednih, če bi to res želeli.””
   ===============================

   Kolikšno vojsko pa ima pod svojim poveljstvom tale Sakoja?

 3. Kako naj imamo o tem mnenje “mali ljudje”, če ne vemo kako in zakaj je do tega prišlo ?
  Kot berem, se slovenska karitas pripravlja že od maja 2015, pomeni, da je vse vnaprej skrbno načrtovano ?

  • “slovenska karitas pripravlja že od maja 2015, pomeni, da je vse vnaprej skrbno načrtovano?”

   No, pa le imate svoje mnenje o tem!

Comments are closed.