IZJAVA DNEVA, I. Omerza: “Morda bomo prišli do skritega groba Stjepana Crnogorca.”

2

igor omerzaSilva Gorenca, od leta 1966 do 1974 načelnika slovenske Udbe, je hrvaški tednik 7dnevno obtožil sodelovanja pri likvidacijah najmanj 26 ljudi, večinoma Hrvatov, ki sta jih organizirali in izpeljali slovenska ter jugoslovanska Udba, povzema tednik Reporter. 14. decembra 2015 bo Silvo Gorenc pričal na procesu proti Perkoviću in Mustaču na višjem deželnem sodišču v Münchnu. Igorja Omerzo smo ob tem vprašali, kaj pričakuje od pričanja in nadaljnjih postopkih v primerih kaznivih dejanj tajne policije komunističnega režima.

Igor Omerza:

“Nič ne pričakujem od pričevanj slovenskih udbovcev na procesu proti Perkoviću in Mustaču v Nemčiji. Drugače pa se bodo stvari razpletale, če bodo Silva Gorenca v Avstriji obtožili in sodili za primer ugrabitve in umora Stjepana Crnogorca ali v Nemčiji za udbovske likvidacije hrvaških emigrantov. Morda bomo tako tudi prišli do Stjepanovega skritega groba.”

2 KOMENTARJI

 1. Strinjam se. Naši vodilni udbovci o teh zločinih udbe kot priče ne bojo povedali ničesar koristnega.

  Zelo verjetno se celo dogovarjajo in osebno usklajujejo, kako pričati usklajeno in tako, da se v ničemer ne obremenijo pred avstrijskimi in nemškimi sodišči. Osebno sem videl v LJ pred okoli 14 dnevi Gorenca in Zemljariča blizu doma slednjega postopati skupaj in se pogovarjati ( čeprav menda prvi živi pri Krškem in gresta obadva proti 90.letu).

  Edino upanje, da kaj več zvemo, npr. o mestu, kjer so se znebili trupla mladega Stjepana Crnogorca, je, tako kot pravi Omerza, da jih postavijo v vlogo obtožencev. V tem primeru bo zanimivo spremljati, kako bo odreagirala slovenska država in vladajoča politika.

 2. Ja, g.Omerza, vsa čast za veliko delo, ki ga opravljate.

  Slovenska zgodovina Vas zapisuje na svoji Sončni strani ponosnih, kremenitih in pokončnih mož in žena.

  Vmes, ko sodijo ubijalcem, pa e pozabite sestavljati knjige
  o Kučanovem Milanu-Tarepastem in njegovi ljubezni – UDBI.

Comments are closed.