IZJAVA DNEVA, Franci Petek: Pri uspehu Petra Prevca pomembno vlogo igra tudi družina

29
Foto: Preprosto montessori.
Foto: Preprosto montessori.

Zmaga Petra Prevca na novoletni skakalni turneji še vedno odmeva. Francija Petka, nekdanjega vrhunskega smučarskega skakalca, svetovnega prvaka, danes pa med drugim tudi montessori pedagoga, smo vprašali, kaj mora skakalec storiti za uspeh kot je zmaga na novoletni turneji. Kaj vse vpliva in kaj se mora ‘poklopiti’ za uspeh, nenazadnje koliko ur in skokov je potrebno opraviti? Kot ugotavlja Franci Petek samo talent in trening vendarle nista recept za gotovi uspeh.

“Da pride do med skakalci tako zaželenega uspeha kot je zmaga na novoletni turneji se mora sestaviti več dejavnikov. Zmaga je tako zaželena, ker gre za osem skokov v desetih dneh, in ne kot običajno dva, in ves čas je potrebno ohraniti osredotočenost. Poleg virtuoznosti skakalca je še toliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na srečen razplet. Seveda pa je tukaj Peter Prevc, človek z veliko začetnico, pošten in odgovoren. Čeprav je talent za skoke, mu to še ne prinese vrhunskosti. Pomembno je, da gre pri Petru Prevcu razvoj postopno, raste in se pili, tako v fizičnih kot tudi psihičnih razsežnostih. Za njegov uspeh pa je zaslužno tudi zdravo okolje, predvsem družina, ki je prispevala k razvoju njegovega osebnostnega potenciala in vrednostnega sistema.

Težko rečem, koliko skokov ali ur je Peter Prevc do zmage na novoletni turneji opravil. Nekje sem prebral – in se strinjam – da je potrebno za dosego mojstrstva v katerikoli branži opraviti 10.000 efektivnih ur dela. Ocenjujem, da skakalec, kot je Peter Prevc, opravi povprečno tisoč skokov letno in ker skače že najmanj deset let, je opravil tudi približno toliko skokov. Ampak marsikateri smučarski skakalec jih opravi toliko pa ne pride na njegovo raven. Preprostega recepta ni.”

29 KOMENTARJI

 1. Jap, skoraj ni kaj dodati. Mogoče to, da je bil tako Franci Petek kot so tudi Prevčevi sinovi krščansko vzgojeni fantje.

  Za Prevčevo ožjo družino sicer ne vem ravno v detajle, vsekakor pa to izrazito velja za družino brata Prevčevega očeta, torej Petrovega strica, ki je tam bil tudi učitelj, športnik, priljubljen župan in en mandat državni poslanec.

  Fejst in stabilni ljudje.

 2. Se strinjam z IF.

  Petek je napisal super. Le okolje se lahko narobe razume: zavidanje uspeha, oviranje uspešnih, fašistični kolektivizem in uravnilovka.

  Ožje okolje, predvsem družina in krog delavnih in poštenih ljudi.

  Ko pa nek Slovenec doseže uspeh v svetu, tedaj pa se takoj nanj kot na boga ali Firerja prilepi kolektivna masa tlačanov, ki pasivno čakajo na rešitelja in fašistično triumfirajo: “MI SMO ZMAGALI! ” Čakaj, kdo mi?

  Mi kvečjemu vso energijo porabimo za oviranje uspešnih, individualno prebojnih, kreativnih, drugačnih.

  Peter Prevc (kaj ima Tina Maze ali Andrea Masi s krščanstvom ali vratar Handanovič ali Kopitar, da ne bomo šli spet preveč v idealiziranje krščanske družine, ki po zgledu niti pod razno ni popolna. Da, Jožef ni bil oče in je bil Bogu tako ponižen, da je šel kontra kulturi, religiji in družbi. Marijina veličina pa je ravno tako ponižno zrenje v Boga.) bo od milijona evrov zaslužka tej prekleto pohlepni državi moral prisilno dati 800.000e. Je eden najbolj solidarnih Slovencev. Večina, ki malikuje solidarnost, ne vplačajo v celem življenju niti 1% tega, kvečjemu parazitsko segajo ta ukradeni denar in častijo najbolj kriminalni in antisocialni sistem vseh časov: socializem.

  Kako že gre tisti kruti vic o Jezusovi družini, ki ima zrno soli za dandanes:

  ” Jezus je bil tipičen Jud.
  Do 30-tega leta je živel pri mami (mamino). Potem je šel revolucionarno spreminjati družbo. Mama Marija ga je imela za Boga. Oče Jožef je bil vzgojno odsoten. “?

   • Ravno pri Jožefu se nisem spomnil in sem hitro napisal po občutku. O Jezusovem otroštvu zelo malo vemo.

    Vem, da me včasih odnese. A to je največja?

    • pavel: “… O Jezusovem otroštvu zelo malo vemo.”
     ===================

     Izgleda, da ti zelo rad pišeš o stvareh o katerih malo veš. 😉

     • Zelo dobra primerjava med menoj in teboj, politkomisarjem.

      Jaz ne trdim, da so moje misli edina resnica. Iščem resnico, na glas razmišljam. Dopuščam, da se tudi motim.

      Politkomisar ima vedno prav. Olepšuje naše in svoj “idealni” sistem ideologije, ter vse zlo pripisuje svojim sovražnikom (tistim, ki mu nočejo slediti).

     • pavel: “Zelo dobra primerjava med menoj in teboj, politkomisarjem.”
      ========================

      Ja res dobra primerjava med nama, samo, da imaš za razliko od mene o sebi idealno predstavo, ki jo argumentiraš s tipično krščansko hinavščino v stilu:

      ====
      “Ja res nimam vedno prav, se malo posujem s “pepelom” kar mi omogoča, da lahko še naprej pljuvam čez vsakega, ki mi ni všeč in ga označujem s politkomisarji. Če bom kaj napisal narobe in mi bo kdo drug dokazal, bom pač rekel, da ne vem vsega, kdo pa je brez greha ne? Se malo “spovem”, se malo posujem s “pepelom” kar mi omogoča nadaljevanje po poti pljuvanja po domnevnih sovražnikih. Moja krščanska hinavščina pa mi omogoča tudi stališča “vsegliharstva”, po katerem so vsi enaki razen mene, ki sem nad vsemi in bolj pameten od vseh. Tako kot nekateri moji liberalni kolegi s katerimi se enačim in s liberalnega “trona” vse druge proglašam za tepce. itd …”
      =====

      Za razliko od tebe je za mene politika iskanje možnega med obsoteječim in ne iskanje idealne liberalne utopije z vrha katere vse druge zaničuješ. Politika kot tekma med različnimi potmi in izbiranje tiste, ki je boljša, ali pa, če ne gre drugače, tiste, ki je manj slaba. Za razliko od tebe, ne bom streljal na svoj gol samo zato ker moj soigralec ni driblal na liberalni način in se potem delal pametnejšega od vseh kot je pri tebi v navadi.

  • Kolikor je meni znano, imata tako Tina Maze kot Andrea Massi za razliko od tvoje trditve tudi vsaj neko osnovno krščansko formacijo iz otroštva.

   Ne vem, odokod ti info o Prevčevem zaslužku 1M. Saj bi si ga tak šampijon zaslužil. Ampak, mislim da mu je zmaga na novoletni turneji prinesla le 20.000. Torej, rabil bi 50 zmag novoletne turneje do milijona.

   Očitno imava precej različen pogled na pomembnost krščanske vzgoje za otroški razvoj. Kar me po svoje čudi. Tvoje blasfemije o Sveti družini niti ne bom komentiral.

   Strinjava se v tem, da je logika ob zmagi naših športnikov, ko se skoraj cela Slovenija trka po prsih: “Mi smo zmagali” kretenska. Ali pa skakanje v ritmu na: ” Kdor ne skače ni Slovenc”. Uh, mi gre ta na živce …

   • Ja, s tvojim zadnjim odstavkom se zelo strinjam.

    Za Tino nisem ravno prepričan. Morda ima birmo narejeno, a kaj to pomeni, če jih 95% teh potem vero zapusti. Za Massija slutim, da je, ker je celostna osebnost, moški, bojevnik, voditelj, podjetnik.

    Sponzorske pogodbe so glavni vir. A hotel sem predstaviti astronomsko dvoličnost večine Slovencev: socialistični navijaški kolektiv, kjer razmišlja samo eden: politkomisar. Na eni strani ovirajo ustvarjanje, delo, podjetnost. Na drugi strani ustvarjalca pohlepno parazitirajo kot rakast tumor.

   • Na tretji strani pa fašistično
    triumfirajo kot da imajo oni kakšno minimalno zaslugo.

    Original:
    “Jezus je bil tipičen Jud.
    Prevzel je poklic po očetu, do tridestega je bil doma in mama ga je imela za boga.”

    Blasfemija? Simpatičen vic, ki pokaže družbena razmerja v danes bolnih zahodnih (predvsem Slovenija) družinah in posledično družbah. Judov ne poznam toliko, da bi to lahko sprejel: a vic se norčuje iz Judov, ki ostanejo v “mafijskem” poslu svojega očeta.

    Iz Evangelija težko potegnemo več. Jožef je bil moder, star, pošten in priden delavec. Ki je nase v tišini prevzel “sramoto”, ki je bil zadosti čist v srcu, da je lahko slišal glas angela in ne glas demona, halucinacij. Večina psihiatrov se ukvarja s halucinacijami, ki so večinoma posledica duševnih bolezni. V ateističnem času so šli celo tako daleč, da so vsako duhovno, versko izkušnjo razglasili za versko blaznost.

    Vzgoja in vera in ljubezen in vse so PROCES. Ne zadetek, samostalnik. Katoliški Cerkev preveč idealizira vsak odnos, vsako osebo v Jezusovi družini. Če je bil človek (“… in postal človek “) , je delal napake, kajti samo iz njih se človek lahko uči in popravlja. Isto svetnike KC predstavlja, da so ves čas absolutni popolneži. Taka vzgoja ni samo slaba, ampak strupena.

    Da otrok pri 30ih ostane doma, je patologija. Ta primer kaže, da je vzgoja čisto zgrešila. Kaže, da je mama še vedno v simbiozi z otrokom in da oče ni uspel odtrgati otroka iz diade, ga osamosvojitvi, ga poriniti v svet.
    Jaz verjamem, da so povsem odraščajoči konflikti med Jezusom, Marijo in Jožefom (ki je prevzel delavno in ponižno VLOGO očeta) bili čisto normalni. Eden takih je bil, ko “se je izgubil v Jeruzalemu”. Kar je znak, da se je Jezus osamosvajal od materine posesivnosti. Drug tak primer je Kana Galilejska. Tretji primer so Marijine rane: ona je počasi, postopno, v molitvi spoznavala resnico o svojem sinu. Slutila je. Po duhovnih izkušnjah je sklepala. Žalost je znak poslavljanja od navezanosti, napačnih predstav.

    Danes je problematično, da mama ima svojega otroka za Boga. Da “moj otrok bo SREČEN”. To je satanska “vrednota” na kateri temelji permisivne vzgoja. Da mama pelje to vzgojo herojsko veš čas, očeta pa ni, ker ga mama odbije, če se vtika v njeno perfekcijonistično (v resnici skrajno tesnobno) vzgojo lastnega otroka v boga po njeni podobi.

    If, daj mi prosim pojasni, definiraj “krščansko vzgojo”.

 3. ,,Nekje sem prebral – in se strinjam – da je potrebno za dosego mojstrstva v katerikoli branži opraviti 10.000 efektivnih ur dela,,

  Ja v knjigi Prebojniki-(Resnica o uspehu, Avtor: Malcolm Gladwell)…spuper knjiga, ki odkriva nastanek uspeha z doslej precej neznanih zornih kotov.

  Pavel vic gre takole:
  Jezus je bil tipičen Jud.
  Prevzel je poklic po očetu, do tridestega je bil doma in mama ga je imela za boga.

  • Prebojniki. Prvič slišim. Sam velikokrat uporabljan za podjetnega človeka pridevnik prebojni. Tudi v naši zelo grešni strukturi družbe in politike : strupena mlakuža. Kak fin naslov . to bo moja naslednja knjiga, ravno kar sem prebral že drugo knjigo Pascala Brucknerja PRIDNI SINKO (iskren opis svoje družine: toksičen gospodovalni oče, posesivna mama, ki je kot žena toksično podrejena možu).

   Če kaj manjka v slovenski družbi je lastnost PREBOJNOSTI, PODJETNOSTI. Ljudje so ali samoponižojoči se SUŽNJI (TLAČANI) ali hudobni sužnji (tlačani). Slednji ti spodmaknejo lojtro, ko želiš pobegniti iz Fritzlove kleti. Cinično in sarkastično gledajo na to, da ima vsak človek potenciale za razvoj, pobeg iz kolektiva, za PREBOJ. Hočejo, da si tako ali drugače naš, podrejen firerju.

   Hvala, 5RA

 4. Gospod Pavel hoče definicijo “krščanske vzgoje”. Tu je:

  Življenje prvih vernikov
  Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu,
  v lomljenju kruha in v molitvah. Vse pa je v duši navdajal strah, zakaj po apostolih se je dogajalo veliko čudežev in znamenj. Vsi verniki so se družili med seboj in imeli vse skupno: prodajali so premoženje in imetje ter od tega delili vsem, kolikor je kdo potreboval. Dan za dnem so se enodušno in vztrajno zbirali v templju, lomili kruh po domovih ter uživali hrano z veselim in preprostim srcem. Hvalili so Boga in vsi ljudje so jih imeli radi. Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje. (Apd 2, 42-47)

  Poudarjam:
  Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje. te, ki so našli odrešenje.

  Še bolj poudarjam:
  Gospod … pridruževal …

  • Pomanjkljivo : ne piše kako so vzgajali otroke. Vzgoja odraslih je drugačna od vzgoje otrok.

   Ali niso nič delali? So samo prodajali in jedli hrano, ki je bila last drugih? To imamo danes: zadolžujemo se za triumfalno življenje.

   • Gospod Pavel!
    Samo prodajali??? Last drugih??? To ste razumeli??? Pa da ste vsaj tisti mladenič …

    Nekdo je stopil k njemu in rekel: »Učitelj, kaj naj dobrega storim, da prejmem večno življenje?« Dejal mu je: »Kaj me sprašuješ o dobrem? Samo eden je dober. Če pa hočeš priti v življenje, se dŕži zapovedi!« »Katerih?« mu je rekel. Jezus je dejal: »Ne ubijaj! Ne prešuštvuj! Ne kradi! Ne pričaj po krivem! Spoštuj očeta in mater! in Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe!« Mladenič mu je rekel: »Vse to sem izpolnjeval; kaj mi še manjka?« Jezus mu je rekel: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj!« Ko je mladenič slišal to besedo, je žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje. (Mt 19, 16-22)

    Smem izvedeti, kdo je vaš osebni duhovni vodja, da ga brcnem v rit? Postavil vas je v nevarnost Hananije in Safire:

    Toda mož po imenu Hananija je z ženo Safíro prodal posestvo in si pridržal nekaj izkupička in njegova žena je vedela za to; drugi del pa je prinesel in položil k nogam apostolov. Peter mu je rekel: »Hananija, zakaj je satan napolnil tvoje srce, da si lagal Svetemu Duhu in si pridržal del izkupička od zemljišča? Če ga ne bi bil prodal, ali ne bi imetje ostalo tvoje? In ko si ga prodal, ali ti ni bil denar na voljo? Zakaj si v srcu sklenil takšno dejanje? Ne ljudem, temveč Bogu si lagal!« Ko je Hananija slišal te besede, se je zgrudil in izdihnil. In velika groza je navdala vse, ki so to slišali. Pristopili so mladeniči, ga pokrili, odnesli in pokopali. (Apd 5, 1-6)

    • Ali mi lahko prosim pojasnite kako vi dojemati ta dva izseka iz Evangelija in Pavlovih pisem, ker zaenkrat mi delujete kot Mihič.

     Ne vidim tu vzgoje otrok. Zgolj da pravi učenec vse fizično imetje odvrže, daruje. Material nas ne odreši.

     Toda kaj pravi ta tekst mlademu očetu in mami, ki sta zmedena zaradi kaosa vzgojnih pristopov strokovnjakov in v večini socialističnih (kvazi, šarlatan) strokovnjakov in znanstvenikov?

     • Nima smisla. Ampak vseeno … ime? Ga ni? Če sami tolmačite Sveto pismo, ste pa podobni Ljubu Bavconu, avtorju komunističnega prava, ki je spisal pravo “demokratične” Slovenije …

      Torej, nima smisla. Bog, odpusti mi to zgubo časa!

      Torej … nekje mi je ostalo v glavi, da ste nagnjeni proti jezuitom, zato: “KDO SI TI ČLOVEK, DA SE NE PUSTIŠ VZGAJATI JEZUSU?”
      http://www.jezuiti.si/?p=15290

      Torej … najprej se vi pustite vzgajati Jezusu, potem bo pa že on povedal svoje. Nevarno je preskakovati stopnice, lahko se pošteno poškodujete!

      Greva dalje ali boste najprej stopili na prvo stopnico? Za lažji dvig ene noge:
      https://www.youtube.com/watch?v=AxBOKzTGhmI

 5. Mislim, da gre tu za vzgojo sistema vrednot. Kaj je najbolj pomembno in kaj je manj pomembno. To je ključno pri vzgoji otrok.

  Torej materialne stvari so potrebne, a niso najbolj pomembne. Materialne stvari se pridobivajo v kontekstu višjih vrednot. V nasprotju z zakrknjenemi materialisti, kjer se vse začne in konča zgolj pri materialu.

 6. AlFe
  9.1.2016
  9:53
  ====

  G. Alfe, najlepše hvala vam za ta post !
  Mislim, da bo marsikomu, če seveda sam to želi, v veliko pomoč! Tudi meni samemu!
  Še enkrat hvala!

 7. Gospod Alfe,Sveto pismo so napisali ljudje iz mesa in krvi, in to nekaj desetletij in stoletij po Jezusovi smrti.

  Tolmačijo ga lahko tudi le ljudje. Tudi prevodi Svetega pisma iz hebrejščine so tolmačenja. Zato se prevodi med seboj ponekod tudi razlikujejo. Prevajalec pač besedilo prevede tako, kot ga razume.

  Kot je znano, je Sveto pismo pisano večplastno in tako se ga lahko tudi razume. Vsakdo ga lahko razume skladno s svojim stanjem biti.

  • Ja??? In kaj ste hoteli s tem povedati? Da ga lahko vsak tolmači po svoje in da, ker je skladno s njegovim stanjem (saj drugače tudi biti ne more), je vse v redu? No, tega verjetno niste hoteli napisati, zato … kaj ste hoteli?

 8. Hočem povedati, da se ni potrebno za vsako ceno oklepati “avtoritet” in njihovih razlag. “Avtoritete” niso jamstvo za pravilnost razlag.

  Če ta hip nečesa ne razumemo, to ne pomeni, da je to treba mistificirati.

  • Oh, saj se vendar zelo hitro vidi, ali je “avtoriteta” ali avtoriteta. Ali dela biznis iz tebe ali ti hoče pomagati kljub izgubi, ki jo bo imel s pomočjo. Bo pa tudi nekdo, ki te bo okoli prinesel.

   Kar se tiče nerazumevanja … vedno bodo v Svetem pismu področja, ki jih ne razumemo. Trenutek, ko bomo vse razumeli, bo pa 10 minut po odhodu iz tega sveta. Tako vsaj nekateri pravijo!

 9. Ni avtoritete, ki bi lahko čutila in mislila namesto vas, ne glede na to ali vam želi pomagati ali ne. Tuje izkušnje so dragocene, a ne morejo biti nadomestilo za vaše.

  Pri razlagi Svetega pisma obstaja takšna nevarnost kot drugod. Hitro lahko podležete klišeju, ki vas bo blokiral in ne osvobodil.

  • Katoliško učiteljstvo je taka avtoriteta. Za katoličane. Protestanti imajo razrahljane “avtoritete” oziroma jih niti nimajo in vsak lahko bere kakor hoče.

   • Ni tako črno belo. Osnovna vloga papeža je, da težke duhovne dileme in razpotja usmeri po najbolj modri poti (ki pa to dostikrat ni bila).

    Res nimajo papeža. Ni jih pa treba zato prebirati. Ker je bil njihov cilj: biti samostojen in odgovoren. Brati sveto pismo. Saj lahko v skupnosti peljejo iskanje rešitve.

    Katoliki pa smo kot pasivne ovce, ki moramo za vsako stvar vprašati župnika in vzeti za sveto vse kar papež reče. Institucija se je gradila po pisanju Evangelijem.. Iz teh zlorab je 20.stl.triumfiral socializem.

Comments are closed.