Izjava dneva, Dean Komel: O spodrivanju slovenščine kot učnega jezika v visokem šolstvu

4
Dean Komel
Dean Komel

V teh dneh odmevajo spremembe Zakona o visokem šolstvu (ZViS), ki je bil nedavno sprejet na Vladi in je na poti v Državni zbor. Med najbolj kontroverznimi spremembami je odpiranje vrat poučevanju v tujem jeziku na visokošolskih ustanovah. V Slavističnem društvu Slovenije ob tem ocenjujejo, da dvoumnosti v predlaganih spremembah “pomenijo krnjenje strokovnih vsebin v slovenščini in s tem onemogočanje njihove dostopnosti v slovenščini sploh,” zato so pripravili peticijo Za vsestranski razvoj slovenskega jezika. Kako je s položajem in razvojem slovenščine v luči predlaganih sprememb, smo za mnenje povprašali dr. Deana Komela, profesorja za sodobno filozofijo in filozofijo kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani in sodelavca Inštituta Nove revije.

Dean Komel:

Najprej moram poudariti, kako je zame osebno nesprejemljivo, da se prav slovenščino obravnava kot poglavitno zaviralko uspešnosti izobraževanja, raziskovanja, ustvarjanja in gospodarjenja na vseh ravneh. Ob tem se hkrati spregleda ustavni okvir rabe slovenščine in prezre vsa življenjska in zgodovinska prizadevanja slovenskih ljudi ter seveda delo najbolj dragocenih ustvarjalcev in razumnikov – da se slovenski jezik uveljavi na univerzalni ravni družbenega sporazumevanja. Da bi to občo veljavnost jezikovnega sporazumevanja uveljavljali zunaj občevanja v slovenščini ter sosledno pahnili slovenščino v arhivski primerek ohranjanja narodne identitete, prizadeva osnovno dostojanstva medčloveškega izražanja in sporočanja.

Spodrivanje slovenščine kot učnega jezika v visokem šolstvu (ki se bo seveda kmalu razširilo tudi v srednje in osnovne šole pa vrtce) gre motriti v luči reformni perspektivi visokega šolstva v smeri trženja znanja, kjer bo avtonomijo vednosti nadomestila ekonomija intelektualnega blaga.

4 KOMENTARJI

 1. A tako.

  Trženje se hoče prenašati na življenjska področja, ki nimajo nič skupnega s trženjem. To je vsekakor zloraba trženja.

  Vlada ponovno dokazuje, da je na volitvah zavajala volivce, ker jim je obljubljala več življenjskih vrednot, zdaj pa te vrednote tepta v ničvredni gnoj.

 2. Ne dopustimo, da nam pred očmi protiustavno uničujejo slovensko kulturo in se pri tem požvižgajo na Mednarodno Unescovo konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, sprejete v Parizu leta 2003,( pri kateri je slovenski jezik na prvem mestu?, pri nas pa ratificirane leta 2008 z zakonom, v katerem smo določili ukrepe za njeno varovanje in negovanje.

 3. To je zloraba slovenščine za branjenje osebnih privilegijev, vrtičkov, fevdov in rent. Ko desni socialistični birokrati niso nič drugačni kot komunistični birokrati.

  Slovenija je postala v 26 letih monolitna birokratska država. Mladi ne dobijo več služb, ker so si levi in desni starci potalali vse fevde v državi. Na zunaj pa bijejo za neumen folk populistične vojne, da se ja ne bi ena reforma (rezanje birokratov, mafijskih lovk) ne bi zgodila.

 4. Le kako naj bi poučevali, kot v slovenščini?! Kaj je treba dat jezik v Ustavo, poleg vode?!
  Jasno, da slovenščina. A je tudi jasno, kdaj se naredi izjema in se predava recimo v angleščini. V nemščini že težko, čeprav je bila tako priljubljena še pred dobrimi 50imi leti.
  Razumem pa, da je vedno več nekih nadutežev, ki bi predavali v angleščini zato ker jo oni znajo, mnogo drugih pa ne dovolj, da bi vse razumeli. To pa je idealna publika za takšne napihnjence.

Comments are closed.