Izjava dneva, Damjana Pondelek: Škoda za ugled CSD, škoda za zapravljeno zaupanje

7

pondelekV teh dneh odmeva odločitev upravnega sodišča, da je Center za socialno delo Velenje z namestitvijo dečkov v rejniško družino posegel v pravico do družinskega življenja babice. Upravno sodišče pa ni ugodilo zahtevku babice, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starim staršem, o tem bodo tekli posebni postopk. Predstaniki CSD Velenje vztrajajo, da sodišče ni presojalo same zakonitosti namestitve mladoletnih otrok v rejniško družino in da so na CSD delovali v korist otroka.

O javni komunikaciji CSD v tem primeru, smo za mnenje vprašali Damjano Pondelek, strateško svetovalko vodstvom in krizna komunikatorko pri urednica.si.

Damjana Pondelek:
Kdor je predstavnikom CSD svetoval ostre javne odzive v odnosu do sodišča, medijev, starih staršev, javnosti… ne razume družbe (in družine) in posledic, ki jih takšna komunikacija prinaša za ugled, zaupanje, razplet situacije, za prihodnost stroke in tudi politike. V zaostrenih situacijah šteje vsak korak in je odločilna vsaka beseda, izrečena v javni prostor, zato je profesionalno upravljanje krizne situacije nujnost, vključno z učinkovito, empatično komunikacijo, ki razume in spoštuje bolečino in strahove družbe in stisko vseh prizadetih. Škoda za ugled, škoda za zapravljeno zaupanje. Se bojim, da so vodilni ta trenutek še vedno prepričani, da je tako kot ravnajo in komunicirajo, prav. Se bojim, da imamo problem sistemske narave, ki človeka enostavno ne vidi več oz. o tem ne more razmišljati.

7 KOMENTARJI

 1. “Se bojim, da imamo problem sistemske narave”

  Ja, res je. Ta problem se vleče že okoli tri četrt stoletja. Takrat so oblast prevzeli ljudje, ki ne vidijo človeka.

 2. Problem CSD-ja v tem primeru je bil, da je odreagiral politično in ne strokovno. In prav je tako. Zakaj? Ja, da ljudje vidijo pravi obraz te službe in nam hitro postane jasno, zakaj so nekaj naredili, kot so. Zdaj imamo možnost, da nekatere stranke to izpostavijo na naslednjih volitvah kot problem in kako to rešiti.

 3. To je ena izmed ledenih gora, ki jo je napravila oblast na škodo otrok in družine.

  Čeprav Mednarodna konvencija o otrokovih pravicah jasno določa, da ima otrok pravico do družinskega življenja, je sitem deloval tako, da je onemogočil babicam in dedkom, da bi vnuke obdržali pri domačem družinskem življenju in domačem ognjišču.

  Otroci- vnuki in dedki ter babice so morali prestajati strašne kalvarije in jim CSD in oblast niso pomagali, ampak nasprotno onemogočili, da se jim zagotovi ena temeljnih človekovih in otrokovih pravic, to je pravica dc do družinskega življenja in domačega družinskega ognjišča. Primeri dokazujejo, da je v ozadju trgovina z otroki.

  Tudi ti primeri dokazujejo, da oblast še vedno deluje kot v totalitarnem sistemu, ki ignorira človeka in njegove temeljne pravice.

 4. Ne moreš verjeti, da oblast ne spoštuje osebnega dostojanstva otrok in starih staršev, ampak jih obravnava kot da jih ni.

  Osebno dostojanstvo pa je ena temeljnih človekovih pravic po naši ustavi in mednarodni deklaraciji o človekovih pravicah,

  Pripada celo zapornikom, torej kriminalcem, otrokom in starim staršem pa očitno ne.

  Osebno dostojanstvo je tudi zanemarjeno med zakonci, zato je veliko prepirov in v posledici tega razvez. Tega pa ne bi bilo, če bi zakonci upoštevali osebno dostojanstvo druge drugega in bi zaradi tega reševali medsebojne odnose na kulturen razumen način.

  Marsikje je v navadi, da se šteje prepirljiv in podoben pogovor za normalen pogovor.

  Celo strokovnjaki večkrat pravijo, da se je koristno prepirati, ko pa je splošno znano, da je prepir nasilen način urejanja odnosov, ki privede do krivičnih in slabih rešitev.

 5. Ministrica Mrakova pravi, da je razrešila direktorja SG centra, ker je zamujal z roki.

  To je ponovno zavajanje in odvračanje od bistva problema, ki ni v tem, da center za socialno delo ni nekaj pravočasno storil, ampak ker je ignoriral otrokove človekove pravice in človekove pravice starih staršev.

 6. Vse to je ponovno opozorilo, da oblast zanemarja temeljne odnose med ljudmi, pri čemer je izhodišče družina in otrok.

  Tudi, ko gre za prepovedi približevanja drugemu zakoncu, ker se ne izvajajo raziskave in se ne odpravljajo vzroki.

  Posledice pa trpijo otroci in sprti ter razvezani zakonci ter skupno dobro.

Comments are closed.