IZJAVA DNEVA, D. Pondelek: Afera dodatki zahteva verodostojna pojasnila in sistemske rešitve

1
Damjana Pondelek
Damjana Pondelek

Po izbruhu afere o dodatkih za pripravljenost med profesorji na Univerzi v Ljubljani, ki se je še potencirala ob odzivu Mira Cerarja na ponujen odstop Dušana Mramorja, smo za mnenje o postopanju odločevalcev in krizni komunikaciji povprašali Damjano Pondelek, strateško svetovalko vodstvom in krizno komunikatorko na www.urednica.si.

 

Damjana Pondelek:

Afera dodatki je huda zgodba. Razkriva namreč ranljivost odločevalcev, ki jih lahko potisne do roba in čez že tipična politična afera, kakršno bi moral prepoznati in se nanjo ustrezno in pravočasno odzvati vsak nosilec javne funkcije z najožjimi sodelavci. Takojšnje opravičilo in vračilo celotnega zneska. Brez motoviljenja in izgovorov. Šele nato pojasnila. Verodostojna pojasila, ki jim sledijo sistemske rešitve. Pri upravljanju kriznih situacij ni prostora za bližnjice in stranpoti. Vse, kar se odmika od etičnega, odgovornega, strokovnega upravljanja kriznih situacij, krha ugled in zaupanje. Preganjalci so v stalni pripravljenosti, da zamajejo oboje. Zgodbe o korupciji, ekscesnih zaslužkih, konfiktih interesov, negospodarnem ravnanju z javnimi sredstvi… To so zgodbe, ki jih preganjalci ljubijo in poznajo do obisti, zato bi bilo dobro, da bi jih (pre)poznali tudi odločevalci in njihovi komunikatorji in jih vzeli resno. To so namreč zgodbe, ki brez težav prižgejo večni plamen javnega ogorčenja in sprožijo predvidljive mehanizme, ki nosilcu družbene funkcije, ki se ne zmore ustrezno odzvati, odvzamejo precej moči in verodostojnosti.

1 komentar

  1. Glede na to, da je sreda, gospa Pondelek za dva dni zamuja z objavo. 🙂

    Saj deluje čisto pametno. Uporablja pa malo čudne terminuse. Preganjalci npr. Jaz bi rekel raje, če je že treba – Higieničarji.

    Zanimivo je videti, kako profesionalna deformacija mišljenja lahko odmika od zdravorazumske presoje. zdravorazumska ljudska presoja bo šla v smeri, kako urediti stvari, da bojo štimale in se nepravilnost ne bo ponavljala.

    Gospa strateška svetovalka in krizna komunikatorka pa takoj o načinu, kako zavarovati ugled in prihodnost tistega, ki se je pregrešil. Torej omenjeno razkorakanje med profesionalnim mišljenjem in zdravorazumskim. Če je razkorakanje prehudo, lahko potrga vezi in ne vstaneš več. 🙂

Comments are closed.