IZJAVA DNEVA, Bernard Nežmah: Moment hujskaštva zoper svobodo govora

11
Foto: Radio Ognjišče.
Foto: Radio Ognjišče.

Svet za odziv na sovražni govor je pred dnevi objavil seznam devetih odzivov na javne izjave ali objave, ki naj bi po kriterijih Sveta predstavljale primere sovražnega govora. Na seznamu so se znašli tako škof Peter Štumpf, župljan Anton Arko, v istem odzivu skupaj Emil Milan Pintar in Žiga Turk pa tudi Svetlana Makarovič. Prav tako je pred dnevi v Državnem zboru potekala seja Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je obravnavala problematiko sovražnega govora. O teh razpravah ter dilemi med sovražnim govorom in svobodo govora smo za odziv povprašali še publicista Bernarda Nežmaha.

Bernard Nežmah:

Tu se vsak čuti poklicanega, da kot moralist izreka, kaj vse so primeri sovražnega govora. Stvar, ki je zadeva tožilcev ali zasebnih tožb, postaja zasebna iniciativa. Ki je nevarna v momentu hujskaštva zoper svobodo govora. Vzemimo razvpiti stavek poetese Makarovičeve, ki je za voditelje kampanje proti družinskemu zakoniku izrekla, da ji je žal, da jih niso splavili. Nedvomni sarkazem, ki zagrize v živo. Toda postavimo, da bi nekoč državljan nevoljen nad Titovo diktaturo dejal, da mu je žal, da Josipa Broza starši niso splavili!?? Če bi imel srečo – najmanj deset let težke ječe.

Najostrejša osebna puščica, ki pa je vendar le želja, da bi tok dogodkov tekel drugače. Demokracija mora prenesti tudi najhujše pikrosti, če niso poziv k uničenju drugega.

11 KOMENTARJI

 1. “Toda postavimo, da bi nekoč državljan nevoljen nad Titovo diktaturo dejal, da mu je žal, da Josipa Broza starši niso splavili!?? Če bi imel srečo – najmanj deset let težke ječe.”
  =============================

  Seveda, ljudje, ki še danes slavijo Tita in pretekli režim nimajo nobene moralne kredibilnosti, da ocenjujejo kaj je to t.i. sovražni govor in pozivanju proti!

 2. Ljudje poškodovani od totalitarizma socializma in razvajeni od potrošniške družbe, ki jo neguje varuška socialna država nimajo pojmov o čustvih.

  Sovraštvo je čustvo, ki v sebi nosi energijo in namen nekoga fizično ubiti, izničiti, utišati, poškodovati.

  Podobno čustvo je prezir, ko se mi človek, tako gnusi in zameri, da ga odpišem, ubijemo, izničim.

  Drugo pa je jeza, bes ali kritika, ko povemo kakšna obnašanja nam pri človeku niso sprejemljiva, normalna, poštena, dobra.

  Je pa treba tudi ločiti ali so bes, kritika in napadi kolektivni: žrtveno jagnje, kurjenje čarovnic. Tam zadaj je skrit ukaz mafijskega oblastnika: uničite mi tega človeka.

  Včeraj sem zasledil primer mlade kirurginje, ki jo je skorumpirano zdravstvo vrglo iz službe. Večino mladih je danes brez vest. So pa redki pametni in pošteni (vestni) mladi, ki v službah in družbi zaradi korupcije in vsesplošne pokvarjenosti močno trpijo. Krvavi pot potijo. Vedeti je treba, da je star kader socialistično korumpiran.

  Mafija ga je v izvrstno past ujela, da se ne ukvarjajo z vestjo: polarna bitka “naši” in “vaši”, kjer je pri naših barabah vedno potrebno zamižati na obe oči, vaše pa je treba postaviti pred sodišče in v zapore vse po vrsti.

  Tisti redki uporniki proti socialističnemu sistemu pa so na obeh polih nevarni in takoj označeni za premaknjence.

  Gre za to, da v celoti zrušimo socialistični, skorumpirani, zli sistem. Ne samo, da na vrhove inštitucij postavimo 10.000 naših poštenih in strokovnih kadrov. Ki v večini niso ne eno, ne drugo, kaj šele oboje skupaj. So samo naši socialisti, ki bodo sistem varovali.

 3. Lep primer utišanja svobode govora je Janša, kateremu niso nikoli mogli utemeljeno očitati ali dokazati, da je koga užalil ipd.

  Vendar pa jim je v velikem delu javnosti uspelo vnesti prepričanje, da je nemogoč, težak.

  Seveda zato, ker ne zavaja, ampak pove na jedrnat in iskren način tisto, kar je treba povedati, če hočemo, da se namesto slabega zgodi dobro, v korist skupnega dobrega.

  Rešitev je v tem, da se še bolj oprimemo dobrega in povemo kaj je potrebno storiti, da bo raslo slovensko skupno dobro in s tem tudi naše skupno dobro!

 4. Janša je povedal na jedrnat nacin, venar tega niso prenesli. Ker je bolelo ?
  Resnica vedno boli, vendar drugace ne gre.

 5. Tipični primer sovražnega govora so hujskanje k izgonu in pobojih Judov. 4x več žrtev pa so povzročili komunistični sistemi, ki so sovražili na razrednem kriteriju, temelju kdo je bolj bogat in kdo je revež. Uravnilovka in negativna selekcija sta še danes prevladujoča pojava (tudi na “desnici”, ko recimo Reporter kaže vile bogatih, da se njegovi bralci večinsko, socialistično zgražajo).

  Tipični, eksplicitni primer sovražnega govora je pri ostareli Svetlani Makarovič, ki poziva k sovraštvu in daje odraslemu Cestniku psihološko prepoved bivanja. Če bi to otroku ali najstniku govorila, bi bila velika verjetnost, da bo le ta storil nekoč samomor.

  Torej sovraštvo je čustvo, s katerim želimo nekoga ubiti, mu zapreti usta, ga poškodovati, ga ustrahovati.

  Pozivi k strožji zakonodaji glede sovražnega govora so eksplicitni primer sovražnega govora, ki skuša utišati kritike in glasne razmišljevalce. V srcu je všečno to večini slovenskih politikov, saj so socialisti. Jasno je, da je sedaj “desnica” proti, ker bo “levica ” s tem postala še 10x hujša. Verjetno bosta obe žrtvovale neodvisne internetne medije in bloga.

  • V Švici pa niisem opazil teh jezikovnih traparij. Lepo spoštljivo živijo en zraven drugega in obvladajo vsaj tri glavne jezike. Čudno pa enako kulturni narodi!?

 6. Težko ali celo nemogoče je in bo dokazovati “Sovražni” govor.Sovraštvo ni čustvo-tako kot tudi ljubezen ne-pa že čustva je težko natančno določiti.Sovraštvo ali pa ljubezen je človekova celostna najglobja odločitev v volji.Zato nobena zunanja človeška pravna ureditev ne bo izkoreninila ne prve ne drugega.Svoboden človek pa se bo odločal za ljubezen ali za sovraštvo ne glede na zunanje pravne posledice.

 7. Če bodo res uzakonili tako neumnost kot je kaznovanje t.i. sovražnega govora, potem morajo tudi takoj ustanoviti še Ministrsvo za resnico.

Comments are closed.