Izjava dneva, Aleš Maver: Predsedniške volitve v Avstriji kažejo premik populistov v levo

5

ales maverNa nedeljskih predsedniških volitvah v Avstriji je zmagal kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je z 50,3 odstotki glasov za las premagal svobodnjaka Norberta Hoferja. Kakšna sporočila prinašajo volitve v severni sosedi, kaj ponoven vzpon svobodnjakov in kako je s premikom populistov v levo, razmišlja Aleš Maver, zgodovinar, kolumnist in urednik na Časniku.

Aleš Maver:

Avstrija je po predsedniških volitvah videti predvsem zelo razdeljena. Skoraj na polovico razdeljeno volilno telo kaže na ločnice med mesti in podeželjem, zahodom in vzhodom države, Dunajem in vso ostalo Avstrijo, premožnimi in manj premožnimi volivci. Nekatere delitve, kot je tista med Dunajem in ostalimi deli države, so že stare, drugih v tako koreniti obliki doslej ni bilo. Alexandru Van der Bellnu je zmago na koncu verjetno zagotovila za nekaj odstotnih točk višja udeležba kot v prvem krogu. Ponovil se je sočasno scenarij zadnjih dunajskih občinskih volitev, kjer je prišlo do znatne mobilizacije volivcev proti možnosti svobodnjaške zmage. Alexander Van der Bellen gotovo zelo ustreza profilu primernega predsednika parlamentarne republike, čeprav je Hoferju, kot sem že zapisal, zelo koristilo, da se je v prvem krogu spopadel s pravim upokojenskim klubom.

Poleg zasičenosti volivcev z veliko koalicijo je na njegov visok odstotek vplivala še povsem neposrečena izbira kandidatov pri obeh največjih strankah, ki sta se zato od tekme prepričljivo poslovila že po prvem krogu.
Volilni rezultat kaže tudi, da se struktura privržencev Strachejevih svobodnjakov precej razlikuje od tiste iz Haiderjevih časov. Van der Bellnu so tako k zmagi zelo pomagali sredinsko in desnosredinsko usmerjeni volivci, seveda tudi bolj izobraženi in premožnejši. Po drugi strani se je Hofer izjemno dobro odrezal v nekaterih trdnjavah socialdemokratov. Prepričljivo je tako izgubil na konservativnem Predarlskem, kjer je bila FPÖ zelo močna v Haiderjevem obdobju, več kot 60 odstotkov pa pobral na tradicionalno socialdemokratskem Gradiščanskem. Tudi sicer je opazno, da so se z Gradiščanskim, Koroško in Spodnjo Avstrijo zanj odločile najmanj premožne avstrijske dežele, čeprav Haider na Gradiščanskem in v Spodnji Avstriji ni dosegal večjih uspehov, bogatejše zahodne pa so pripadle Van der Bellnu.

Podobno sliko kažejo dunajski okraji in večja mesta. V premožnih dunajskih okrajih, kjer je včasih do večje veljave prihajala Avstrijska ljudska stranka, je Van der Bellen dobil med 75 in 80 odstotki glasov, medtem ko je na nekaterih izrazito delavskih območjih zbral le nekaj nad polovico glasov, v Simmeringu pa celo tesno izgubil. Enako je bila podpora za novega predsednika višja v mestih, ki tradicionalno volijo konservativneje, recimo v Innsbrucku ali Gradcu, medtem ko je Van der Bellen v socialdemokratski trdnjavi Dunajsko Novo mesto komaj zmagal in v Leobnu celo izgubil.

Enako kot pri francoski Nacionalni fronti se torej kaže premik volilnega telesa populistov v levo. Medtem ko je oče Le Pen v glavnem jemal desni sredini in je Haider večino svojih uspehov skoval na račun Avstrijske ljudske stranke, se je hči Le Pen globoko udomačila med nekdanjimi komunističnimi in socialističnimi volivci. Enako je uspelo svobodnjakom med nekdanjimi volivci socialdemokratov v Avstriji.

5 KOMENTARJI

 1. Ne razumem, zakaj sta moja 2 že objavljena komentarja od sinoči na ta članek zdaj izbrisana. Nisem bil nič netakten do avtorja ali kaj podobnega. 🙁

 2. Da razložim – objavljena sta bila 2 komentarja. Prvi bi sploh bil težko sporen, razen za aktivne FPOjevce, saj sem opozoril na njihove pangermansko-nacionalno-liberalne politično-idejne korenine in prvega predsednika te stranke( ki je bil nazi-minister in SS oficir).

  V drugem komentarju sem med drugim kritiziral slovenske novinarje, ki so te volitve pokrivali. In zakaj ne bi smel?

  Zakaj ne bi smel povedati žalostnega dejstva, da smo v komunizmu in še leta po njem imeli na Dunaju takratno slovensko novinarsko elito, ki čeprav ni bila biser ( že zaradi narave režima), je bila očitno za nekaj razredov boljša od sedanjih dopisnikov in poročevalcev? A takih stvari se ne sme ugotavljati na časniku.si, ali kaj? 🙁

  In se ne sme ugotavljat, da je groteskno, če nacionalna TV ( ki jo vsi plačujemo) v svoji elitni informativni oddaji Odmevi na dan izolitve novega predsednika sosednje države v prispevku predstavi portet poraženca volitev, ne pa porteta zmagovalca in novega predsednika Austrije? Odmevi so torej predvajali portret Hoferja, ne pa porteta Van der Bellna, novega predsednika.

  Pa kdo je še kaj takega videl?! 🙁 Na neki resni zahodni TV postaji? Lepo prosim, so se najbrž ušteli, ko so verjetno računali, da je Hofer že zmagal. Ampak je potem treba odreagirat in hitro sestavit drug portet. Ali ne?

  In potem voditeljica Tanja Gobec, ki osuplemu odvetniku Rudiju Vouku dopoveduje, da so njegovi ( torej koroški Slovenci) večinsko volili kandidata FPO, torej Hoferja.
  Dejansko so pa Slovenci, ki ne volijo FPO, vse druge opcije prej ( v glavnem pa ali Enotno listo ali socialiste) skoraj plebiscitarno glasovali za Van der Bellna. Rezultat v najbolj slovenski občini Sele- 75% za VdB pove dovolj.

  Če je to razlog, da sta bila brisana komentarja, potem naj se administrator gre solit. Menda bom smel povedat, da s takim nivojem “informiranja” na slovenski javni TV nisem zadovoljen. Poneumljanje ljudi in nižanje demokratičnega vedenja in standardov ni nekaj, ob čemer naj bi odgovorni državljani bili tiho.

 3. Zdaj sem se spomnil, da sem nekaj vendarle ugovarjal Mavru. ( A to ni dovoljeno?) Namreč on je ocenil protikandidate Hoferja za upokojenski klub, jaz pa obratno mislim, da so Van der Bellnova leta (72) za to funkcijo ustreznejša od Hoferjevih (45). Vztrajam tudi pri tem, da pa ni ugoden podatek, tudi glede na starost novega predsednika, da je dolgoletni strastni kadilec.

  • Po mojem ni to problem. Temu portalu se pošteno cufa. Časnik nima denarja za kaj boljšega, ali pa uporabljajo MySQL. 🙂

 4. Še to- premik volilcev FPO se je postopno dogajal, ko je Haider v stranki kontra Stracheju ostal v manjšini in je bil prisiljen ustanoviti svojo BZO. Tega je že okoli 10 let.

  Strache je imel drugo agendo od Haiderja. Haiderjeva je bila precej tradicionalna in podeželska, vključno s folkloro, narodnimi nošami in dirndli, Strachejeva mestno (lumpen)proletarska. Prvi je bil po formaciji intelektualec z igralskim in športnim, tudi glasbenim talentom, drugi ima poklicno šolo in je v bistvu nadarjen fotogeničen diletant.

  Hofer je pa bolj kultivirana in prijaznejša varijanta, morda vsebinsko vmes med Haiderjem in Strachejem, a mehkejši od obeh. Strache sam ni zmožen toliko povleči na podeželju.

Comments are closed.