IZJAVA DNEVA, Aleš Maver: Kljub eroziji zaupanja v vlado, ta lahko hitro preide k običajnemu dnevnemu redu

12

ales maverPredsednik vlade Miro Cerar je na nedavni tiskovni konferenci naznanil, da kadrovskih sprememb v vrhu vlade ni pričakovati, ker ministrom zaupa. Tako še pred kratkim pričakovane rekonstrukcije vlade ne bo. Kakšno sporočilo daje s tem predsednik vlade, kaj to pomeni za prihodnost vlade, ki tudi zaradi selektivne načelnosti njenega predsednika vedno bolj upada zaupanje med volivci, ter kaj za prihodnost stranke SMC, smo vprašali Aleša Mavra, med drugim urednika revije Tretji dan in Časnika.

Aleš Maver:

“Sama napoved, da rekonstrukcije vlade ne bo, glede na dogajanje prejšnjih tednov ni presenečenje. Sporočil takega ravnanja je več, gotovo bo pri marsikom nastal vtis, da premier preprosto nima moči za zamenjavo najbolj obleganih ministrov. Tako utegne biti naslednji korak ugotovitev, da je najšibkejši člen te vladne ekipe prav njen kapitan. Res pa je, da si vladna večina “nadaljevanje po starem” lahko privošči tudi zato, ker njena večina ob vsej krizi zaupanja vanjo ni zares ogrožena. Edina resna politična alternativa, večinska koalicija desnosredinskih strank, je namreč svetlobna leta daleč, čeprav očitno še zmeraj opravlja vlogo učinkovitega strašila celo za veliko volivcev. Zato predčasne volitve niso ne realne ne priložnost za spremembe, saj se razmerja ne bi bistveno spremenila. SMC sicer je stranka na preklic, kot je njen predsednik premier na preklic, ampak veliko verjetneje je, da bi se volivci odločili za podporo ponovno recikliranim “novim obrazom” kot obstoječi ponudbi v desnosredinski opoziciji.

Priznam pa, da se bo SMC znašla v sila čudnem položaju, če bo postal premier tako šibak, da bo potrebno razmišljati o njegovi zamenjavi. Celo v Sloveniji, kjer je politika zelo personalizirana, namreč še nismo imeli situacije, kot jo imamo zdaj, da je bilo 90 odstotkov poslancev najmočnejše stranke izvoljenih izključno zaradi imena enega človeka (pa smo bili v časih Pozitivne Slovenije že zelo blizu temu).

Kratkoročen izhod iz pat položaja je dejansko samo eden, tudi glede na izzive prebežniške krize, in to je menjava koalicijskega partnerja brez volitev ter oblikovanje velike koalicije SMC in SDS, kar bi koristilo obema strankama, pa še Sloveniji povrh. Vendar si Cerarja, ki ne more zamenjati niti vplivnega ministra, ne moremo predstavljati v vlogi pobudnika takšnega obrata. Poleg tega je zelo verjetno, da druži sicer heterogeno četo njegovih poslancev prav antijanšizem. Tako še enkrat končamo v paradoksnem položaju, ko kljub eroziji zaupanja v vlado slednja dejansko lahko razmeroma hitro preide k običajnemu dnevnemu redu. Tudi interpelacija proti zunanjemu ministru bi morala miniti brez večjih pretresov. Seveda bi se karte lahko korenito premešale ob nadaljnjem zaostrovanju prebežniške krize, česar pa si gotovo ne želijo niti najhujši kritiki vlade.”

12 KOMENTARJI

 1. Obstaja realna verjetnost, da bi v primeru predčasnih volitev volilno telo od sredine proti levi imelo precej manj volje oditi na volitve kot kdajkoliko doslej, posebej tisti, ki so volili LDS, Jankoviča in/ali Cerarja. Lahko, da bi bila volilna udeležba prvič pod 50% in bi se tokrat ob ohranitvi glasov desna sredina, ki sicer ni opravila nobenega preboja, približno izenačila z levo sredino. Po mojem ni tako predvidljiv rezultat, kot trdi Maver.

  Cerarja se da razumeti. Saj ni jasno, kje začeti z rekonstrukcijo vlade. Verjetno bi bilo bolj vprašanje, koga ne zamenjati kot koga zamenjati. Za te obsežne menjave premieru tudi manjka tako realne politične moči in podpore kot dobrega kadrovskega potenciala. Novi ministri bi rabil tudi lep čas, da povlečejo na polno. Torej vlada nekaj mesecev spet v leru.

  Sploh mi ni presenetljivo, da Cerar ta hip ne gre v nobeno menjavo v vladni sestavi, ne ljudi, ne kurza.

  • Migranti – to je ključna beseda leta 2016. Vse vladne afere, brezsramni kadrovski cunami, vladna pasivnost in nesposobnost bodo zbledeli ob problemu migrantov, ki se bo letos verjetno zaostril do kraja, kar bo imelo neposredne in posredne posledice na vlado, da države niti ne omenjam.
   Med neposredne posledice štejem upor prebivalstva proti nastanitvi desettisočev migrantov, ki se bodo zgrinjali ne le iz Hrvaške, ampak tudi iz Nemčije. Upor prebivalstva bo zrušil tako vlado kot verjetno tudi koalicijo. Tak upor ne bo na površje naplavil desno demokratično opozicijo, kot si morda kdo na desni naivno predstavlja, ampak nasilne skrajneže (leve ali desne, saj je vseeno, razlike ni velike). Od tod pa ne bo več daleč do uvedbe izrednih razmer, verbalnega delkta in političnih zapornikov v imenu »zaščite demokracije«.
   Posredne posledice utegnejo biti še hujše. Zgrozil sem se ob današnjem Steinbuchovem navajanju obveščevalnih virov, da je destabilizacija Makedonije (beri: umetna sprožitev državljanske vojne med večino in Albanci) eden od scenarijev za prekinitev balkanske migracijske poti. Si je tako težko zamisliti, da v položajo, ko je EU soočena ne z enim, ampak s štirimi miljoni imigrantov letno, nekdo naredi Slovenijo neprehodno, tako da zakuha državljansko vojno še v tej topli gredi pra-sovraštev, ki je Slovenija?

  • IF:”… Po mojem ni tako predvidljiv rezultat, kot trdi Maver.”
   ===================

   To itak, tu je Maver povsem zgrešil.

 2. “… veliko verjetneje je, da bi se volivci odločili za podporo ponovno recikliranim “novim obrazom” kot obstoječi ponudbi v desnosredinski opoziciji.”

  To je dejstvo, ki se mu trdobučna, “desnica” betonskih socialističnih glav izogiba kot hudič križa. Na ciklostil razmnožujejo copy paste članke, ki jih podpisujejo ugledni Demos, “desni”, SDS, zgodovinarski “intelektualci”.

  V svoji mafijski spletkarski “ustvarjalnosti” so v zadnjih 25 letih nedvomno komunisti (po fašistično preoblikovani komunisti) bolj ustvarjalni kot “desnica”. Umiramo v status quo, ki obema mafijama koristi, za Slovenca pa pomeni umiranje.

  • pavel: “… nedvomno komunisti (po fašistično preoblikovani komunisti) bolj ustvarjalni kot “desnica”. Umiramo v status quo, ki obema mafijama koristi, za Slovenca pa pomeni umiranje.”
   ========================

   Vsekakor je vsegliharstvo najmanj ustvarjalno in najbolj škodljivo.

 3. Pavel … “bolj ustvarjalni kot desnica” ..
  —-
  Samo v primeru ce vladanju s pomocjo laži in prevar recemo “ustvatjalnost” …

  • Pavel, kljub svoji inteligentnosti in razgledanosti, ni sposoben celostnega pogleda in trezne presoje realne politične situacije. Nekaj mu zamegluje pogled, le kaj bi to bilo ? Velikokrat ima odlične ideje, toda v sedanji situaciji so skoraj neuresničljive, pri njemu manjka realnih načrtov izvedbe teh idej. Jih pa v večini podpiram.

   • Če bi bil v resnici inteligenten bi že zdavnaj spoznal, da politika ni seznam želja pod božičnim drevescem ampak umetnost mogočega. In, da imaš samo dve možnosti, ali kot volivec izbiraš na političnem “trgu”, ali pa se sam spustiš v tekmo.
    On pa bi rad tekel hitreje kot je sposoben, in ker mu to ne uspeva se zateka v obsodbe drugih.
    Sizofrenično njegovo osebno stanje.

 4. Brez veze sploh komentirat to vlado. Imajo tako veliko večino v parlamentu, da je pričakovati, da bi jo lahko odneslo še takšno negativno javno mnenje iluzorno. Zato je tudi ta komentar Mavra takšen kot je ta vlada, brezvsebinski in celo otročji.

  Že s tem, ko je Cerar svojim ministrom dal “domačo” nalogo naj do konca januarja podajo poročilo o svojem delu je bilo jasno, da samo išče izgovor, da ne bi ničesar spremenil. Da pa ne bo ničesar spremenil pa je vzrok v tem, ker Cerar enostavno ne ve kaj naj bi spremenil niti s kom naj bi koga zamenjal. Cerar je izgubljena kokoš brez glave, ki mu je edini namen in cilj preživeti ta mandat do konca, saj ve, da je ta vlada njegov edini političen uspeh. drugega ne bo več, on je zgodba za en mandat.

  Aja, otročjost Mavrovega komentarja, tole:

  “Kratkoročen izhod iz pat položaja je dejansko samo eden, tudi glede na izzive prebežniške krize, in to je menjava koalicijskega partnerja brez volitev ter oblikovanje velike koalicije SMC in SDS, kar bi koristilo obema strankama, pa še Sloveniji povrh.”
  =================

  Prvič, ni nobenega pat položaja, vlada je trdno v sedlu, in drugič: To bi pa res koristilo samo NSi in nikomer drugemu.

 5. Da bi se šli neko “rekonstrukcijo” vlade, sploh ne razumem. Misnistre ne moreš kar neki menjavati na osnovi “rezultatov”. Tako nobena oblast ne funckionira. Če je oz. bo Cerarju uspelo tako disciplinirati poslance, da bodo potrdili nori Židanov zakon o lesnem državnem podjetju, potem to pomeni, da smo pod totalitarno oblastjo. Že davčne blagajne s kaznimi za kupce brez računa, pa davčna nagradna igra kaže, da smo svetlobna leta daleč od demokracije. SMC je stranka pajdašev, samo s to razliko, da nič nimajo in se nadejajo da bodo kaj iztržili, počasi.
  Maverjeva ideja velike koalicije pa res ne vem, a pri nas vsi znajo samo štet?! Ali res vsi zamenjujejo dobro s koristnim? Morda je to videti koristno za Slovenijo, dobrega pa ni v tem niti za kanček.

 6. “Seveda bi se karte lahko korenito premešale ob nadaljnjem zaostrovanju prebežniške krize, česar pa si gotovo ne želijo niti najhujši kritiki vlade.”
  ==========================

  Na tak način se karte ne bodo premešale. Kot se Cerar ni odrekel ograji, čeprav je zaradi nje “fašiziral” Orbana, tako se Cerar ne bi odrekel tudi “erlahizaciji” meje, ker bi ga to ohranilo na oblasti. Spet bi samo sledil tuje “ideje”:

  http://www.independent.co.uk/news/world/german-police-should-shoot-refugees-says-german-party-leader-a6844611.html

Comments are closed.