Izjava Apostolske nunciature v Republiki Sloveniji

2

PREJELI SMO. V zvezi z informacijami, ki so se v medijih pojavile v povezavi z upokojenim ljubljanskim nadškofom njegovo ekscelenco msgr. Alojzom Uranom, se Apostolski nunciaturi v Republiki Sloveniji zdi primerno dati naslednjo izjavo:

1. Njegova ekscelenca msgr. Alojz Uran se je po odpovedi svoji službi, ki jo je sveti oče sprejel 29. novembra 2009, s Kongregacijo za škofe dogovoril za umik iz Slovenije.

2. Po tem ukrepu mora nadškof Uran med drugim vsakokrat, ko bi potreboval zdravniško pomoč v Sloveniji, obvestiti Kongregacijo za škofe, da mu da dovoljenje za vrnitev v domovino za čas, potreben za zdravljenje.

3. Znano je, da je njegova ekscelenca Uran v skladu s temi odredbami preživel določen čas v Sveti deželi.

4. Zaradi sedanjega zdravstvenega stanja njegova ekscelenca msgr. Uran ne more bivati v tujini. Želimo si, da se njegovo zdravstveno stanje hitro izboljša in bo lahko izpolnjeval svoje obveznosti.

Apostolska nunciatura v Republiki Sloveniji

Vir: Tiskovni urad SŠK


2 KOMENTARJI

  1. Meni se po vsem zbiranju informacij zdi nunciatura najbolj odgovorna za vso to zmedo.
    Če niso znali v parih letih Uranu zadostno pojasniti kaj ga obremenjujejo, katere napake mu očitajo in nazadnje zakaj ga kaznujejo z izgonom iz Slovenije ( tako kot Uran i očitno njegovi prijatelji v medijih spuščajo), potem nam laikom postaja to vsekakor zelo sumljivo.

    Ne pozabimo, da izhajamo iz okolja, kjer je fevdalno vladala komunistična partija ( in še vlada). Zato smo toliko bolj občutljivi, če so poteze kakšnega cerkvenega dostojanstvenika sumljivo podobne. Nimam probleme s kaznijo , kar jih ima večina Slovencev, ki so razvajeni. Niti s ponižnostjo. ČE sem kriv, bom odslužil svojo kazen. Hudo pa je, če niti ne vem česa sem kriv – kar danes berem od p. Šinkovca ( namig iz knjige preroka Daniela), ki pa mu že bolj osebno zaupam kot večini pisočih o tej zadevi.

    Če pa dobivam po glavi – pa niti ne vem zakaj – pa je to zelo podobno totalitarnemu sistemu. Glede na to, da je Uran vrgel rokavico in povedal, da ne dobi razlag česa ga krivijo oz. da dokazov ni – potem je nunciatura ( oz. njegovi predstojniki) -razbremenjena “spovedniške” molčečnosti od Uranovih grehov in mora z njimi priti na dan, ker to zahtevamo dobronamerni in iskreni verniki, da se ustavi ta gonja z dvomi in umazanimi namigi proti določenim osebam v Cerkvi in proti celi Cerkvi.

  2. S Pavlom se strinjam. Počutim se podobno kot po gledanju kakšnega soočenja dveh političnih petelinčkov v dnevno-info programu, po katerem niti približno ne veš več, kdo laže, kaj šele, da bi si lahko ustvaril objektivno sliko in lastno mnenje na podlagi slišanega.
    Tudi če zavzdihnem: “Nič ni popolno na tem svetu…” ali če ponižno sklonim glavo pred očitkom, da laiki premalo molimo za svoje dušne pastirje, vseeno v dnu srca upam, da je prikrivanje resnice še vedno greh proti osmi Božji zapovedi.

Comments are closed.