Pet sporočil in deset priporočil nedeljskega referenduma

2

Začnimo se ukvarjati s prihodnostjo slovenske države in slovenstva, ki je ključni problem slovenske družbe, kajti izid nedeljskega referenduma je nemajhno presenečenje, hkrati pa tudi močno sporočilo.

1. Ker so nasprotniki vlade angažirali vse, kar leze in gre, proti Janši, je glasovalni izid zmaga zanj. Še zlasti, ker so si vsi komentarji soglasni, da vsi, ki so glasovali proti zakonu, ne bi glasovali za koalicijo KUL.

2. Kakšen bi bil uspeh cepljenja proti pandemiji, če bi ga vsi podprli? Številni organizatorji in podporniki referenduma so najhujši nasprotniki cepljenja. Seveda s tem prevzemajo odgovornost za one, ki bodo zaradi neprecepljenosti Slovencev umrli. Kljub vsemu se da, če je dovolj zagnanosti in prepričanosti, predvsem pa medijske podpore. Če bi RTVS tako podpirala cepljenje, kot je glasovanje proti zakonu, bi bili že zdavnaj precepljeni.

3. Ne glede na protijanševstvo udeležencev referenduma, moramo ugotoviti pomen javne propagande, dela z volivci oziroma državljani. Problem ni pridobiti opredeljene za ali proti, ampak je treba prepričati neopredeljene.

Neopredeljeni so jeziček na tehtnici

Janševa vlada 2004–2008 je imela izjemne rezultate, ki pa jih ni znala prodati volivcem. Se bo zgodba ponovila? Dovolj bi bilo jasno povedati, da je STA v redu, njen direktor pa ne, ker z vlado ni kompatibilen zaradi svojega odnosa do slovenstva, demokracije, svoje grabežljivosti in ne vem še česa, in to stalno ponavljati, ne pa z njim parlamentirati in mu delati usluge. Nobena vlada nikoli in nikjer ne more privoliti, da bi jo nekdo, v tem primeru sedanji direktor, bojkotiral in poniževal, da bi se potem lahko hvalil pred svojimi čaršijskimi prijatelji, da je Slovenija banana republika, ki svoje državnosti ne zasluži in da njegovo ravnanje kaže, kdo je dejanski vladar Slovenije. Postal je žrtev, ki se ljudem vedno smili, pa četudi gre za morilca. Se še spomnite pomena diferenciacije? Dovolj je materiala in netiva, samo stakniti ju je treba.
Pravilna komunikacija je pritegnila mlade, odnos do države pri marsikom slab

4. Referendum jasno kaže, kako pomembna je vsebina. Samo ta in edino ta bo pripeljala na volitve neopredeljene. Tisti, ki do konca življenja vemo, kako bomo glasovali, smo nepremakljivi. Tu pa so še labilni, neopredeljeni in mladi. Probleme zadnjih poznamo. Ali ne bi sestavili programa, ki bi jih pritegnil. Ne jih podcenjevati! So, kakršni so. Treba se jim je prilagoditi, če se želi zmagati na naslednjih volitvah.

5. Tridesetletnica slovenske države je minila v njenem blatenju, kako nizko se lahko spustijo nekdanji komunisti, in poveličevanju. Spadam k zadnjim. Čeprav sem aktiven udeleženec vojne za Slovenijo in sem o njej veliko pisal pozitivno, nisem bil vabljen niti na eno državno proslavo. Izjema je Krkovičeva brigada Moris. Sem pa bil na dveh občinskih. Iskrena hvala tudi onim, ki so me prezrli.

Če kdo resno misli zmagati na volitvah, naj se ne ukvarja s politiki, ampak s perspektivo države

Nekaj predlogov za izziv tako na socialnem področju kot na področju razvoja zunanjih vidikov državnosti:

1. zamenjava kipa Borisa Kidriča s kipom Jožeta Pučnika,
2. nova stavba parlamenta – na primer na prostoru Gospodarskega razstavišča. Nova stavba vlade – mogoče dosedanji parlament,
3. dosedanja stavba naj bo predsedniška palača, kot se spodobi,
4. izgradnja NUK-a,
5. Narodni muzej,
6. SNG Drama: kakšna priložnost je bila zamujena z gradnjo sramotnega kolosa Šumi,
7. vsaki mladi družini pripada najemno trisobno stanovanje s subvencionirano najemnino,
8. minimalna plača in minimalna pokojnina naj se izenačita v višini najmanj tisoč evrov,
9. resnično brezplačno, neideološko in kvalitetno šolstvo,
10. vsakemu državljanu naj bo zagotovljena varna in dostojna starost.

Predloge lahko vsakdo razglasi za rezultat bolnega uma. Ne bom mu zameril. Nisem prepričan o njihovi enkratnosti in zveličavnosti. So izraz prepričanja, da je dovolj diskusije ali Fajonova ali Šarec. Zanju v slovenski politiki nikoli ne bi smelo biti prostora. Ne zaradi ideologije, ki je pri Šarcu niti ni, ampak zaradi osebne nezrelosti. Začnimo se ukvarjati s prihodnostjo slovenske države in slovenstva. To je ključni problem slovenske družbe.

2 KOMENTARJI

 1. Dr. Stane Granda, berem: »Janševa vlada 2004–2008 je imela izjemne rezultate, ki pa jih ni znala prodati volivcem.«
  Težko je razumeti, da je vlada imela »izjemne rezultate, a jih ni znala prodati slovenskim volivcem, ki so potem glasove zaupali Pahorjevi vladi. Tako je Janez Janša, kljub »izjemnim rezultatom vlade«, izgubil volitve, enako ostali njegovi koalicijski partnerji. Kdo pa je prvi odgovoren za uspešnost prodaje »izjemnih rezultatov«, je povsem jasno v firmi in odgovorni družbi. Ta vlada je gotovo imela uspehe, mednarodno pohvaljene, a na domačem terenu je bilo tista/o leto prvorazredna politična tema, tajkuni in menedžerski krediti in njihovi politični botri in očetje, posledice in odgovornost za divjo privatizacijo in za nastalo bančno luknjo. Ta je nastala po odobritvi in odločitvi politike, ki je bolj ščitila menedžerje kot podjetja in se je tudi odločila, da moramo kar davkoplačevalci pokriti bančno luknjo, »ne krivi ne dolžni.« Državljanom ni ponudila, da se tej temi odločajo na referendumu. Zato bi bilo pošteno, da tisti, ki so odobravali divje lastninjenje in oškodovanja, zato prevzamejo odgovornost, sicer je morala in odgovornost tujek v naši državi.

 2. Odlično s 5 zvezdicami, eminenca in, kakopak, 1. zgodovinar Slovenije zame osebno, še posebej zaradi njegovega vrhunskega harmoničnega ali pa konfliktnega sintetiziranja slovenske neuradne in de facto zgodovine, identitete, tradicije, tradicije vrednot, kulture in etike v elementarna usodna in sfabricirana kaotična
  razmerja med ljudmi v Udbokučanistanu, živečim v stresnem motoviljenju in v popadljivih krčih nasilniškega, uzurpatorskega, mafijskega, kriminalnega, udbaškega, miličarskega, institucionalnega ter predvsem teroristično aktivističnega in posiljevalnega medijskega nadvladovanja družbe in njenih sistemih… fantastične vsebine, fantastično znanje in popolna vpetost v sleherni moment sedanjosti – svarila, opozorila in vsakič klic k zdravi pameti za ohranjanje vsaj minimuma sposobnosti za preživetje, ki pa se , žal čedalje bolj odmika, saj je že kar nekaj časa od Kučanovega bojnega krika z Ilove gore jurišev, kjer so partizani s komisarji vred samo bežali, da ne bodo več trpeli in prenašali dejanskosti, resničnosti in sovražnosti – ki jo
  de facto in de jure povzroča točno natanko on sam, Satan murgelski, mali baron rdeče Konquiste in Rdeče
  Inkvizicije Boljševikov, rdeči demon, Milan Kučan- Plavi , šef prezidija ZK in KPS , šef CK ZKS, Udbe, ZZB OF in Nove OF, rezervnih rdečih teror Jagrov in Ribičev, rezervnih Miličarjev in vaških aktivistov in špicljev ter tudi dvostolčnih farških komunistov !
  Aleluja, Kristus je vsatal, Aleluja.
  Marija je obljubila, da bo Kači glavo strla; Kučanove še ni poznala takrat, tako bo postopek dvojen in to za vseh sedem Kučanovih satanističnih glav naenkrat.
  Ne se bat, Kučan še ni prilezel do vrha Olimpa morilskih Boljševikov, naj uživa še malo!

Comments are closed.