Izhodišče je ljubezen

4

ljubezen srceV vsakdanjem zasebnem in javnem življenju imamo priložnost spoznati, kakšna so človekova življenjska izhodišča za odnose med ljudmi. Nekaterim je življenjsko izhodišče ljubezen, drugim sovraštvo.

Tistim, ki je izhodišče ljubezen, so pozitivni: prijazni, vljudni, spoštljivi, obzirni, blagodejni, zaupljivi, razumevajoči, sodelujoči in ustvarjalni … Tistim, ki je izhodišče zavestno ali nezavestno sovraštvo, so negativni: neprijazni, nespoštljivi, nerazumevajoči, nesodelujoči, neustvarjalni, arogantni, oholi, prepirljivi, zavistni, maščevalni, nezaupljivi, sumničavi ….

Življenjski izhodiščni odnos je poglaviten za stanje duha v ožji in širši skupnosti. To se opazi tudi takrat, ko nekdo stori napako, oziroma ko se pregreši. Nekateri se odzovejo na ta greh z vzgojnim odnosom in vzgojno ustvarjalnostjo, drugi pas s sovražnostjo in maščevanjem. Pomembno ozadje, kakšno imamo v življenju izhodišče, je naša miselnost, kaj nas osrečuje. Ali nas osrečuje stanje ljubezni ali stanje sovraštva.

Sliši se nenavadno, da bi koga osrečevalo sovraštvo. Vendar je, žal, temu tako. Stanje sovraštva je resno bolezensko stanje, ki nujno potrebuje zdravljenje. Zdravljenje, ki zahteva poglobljen duhovni odnos in duhovno obnovo človeka. Poglobljen duhovni odnos pomeni, da se moramo poglobiti v dušo tistega, ki ga je zasužnjilo sovraštvo in mu na duhoven način pomagati, da se tega zla reši z duhovno obnovo.

Duhovna obnova človeka je najpomembnejše pozitivno dejanje, ki ga lahko stori človek zase, da lahko stopi na življenjsko pot resničnega osrečevanja sebe in drugih. Je duhovno čiščenje človekove duše z božansko ljubeznijo, ki uspešno odpravlja korenine satanskega zla.

Ljubezensko izhodišče v našem zasebnem in javnem življenju ne bo zmanjšalo naše ustvarjalnosti in učinkovitosti. Nasprotno. Samo na podlagi tega izhodišča lahko pričakujemo trajen uravnotežen napredek v našem zasebnem in skupnem življenju, tako v duhovnem kot tudi v materialnem pogledu. Poleg tega pa bo to življenjsko izhodišče najboljši porok za naše dobro zdravje, zadovoljstvo in srečo.

V Sloveniji številna civilna gibanja dokazujejo s svojim pozitivni delovanjem, da so spoznala, kako pomembno je življenjsko izhodišče ljubezni. Pridružimo se jim in dajmo svoj pozitiven prispevek! Ali imamo pozitivno voljo, da spremenimo svoje življenjsko izhodišče za odnose med ljudmi in se opredelimo za ljubezensko izhodišče? Imamo toliko pozitivne moči in sposobnosti?! Le z ljubezenskim življenjskim izhodiščem, bomo zgradili osrečujoči mir in materialno in duhovno blagostanje, sebi in slovenski skupnosti!

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. Lepo teoretsko razmišljanje, toda življenje ni teoretska ampak praksa medsebojnih odnosov, ki se izražajo skozi različna stališča in izhodišča, na temelju odnosov.
  Pristen odnos ustvarja izhodišče, ki je lahko različno in sicer tako sovražno kot ljubeče. Sposobnost razumevanja in odpuščanja ustvarja sožitje in sodelovanje za gradnjo blagostanja in ustvarjalnosti. Za odnose velja katoliško načelo:” bodi vroč ali led, mlačno bom izpljunil”, prav tako velja Slomškov rek: “Besede mičejo, vzgledi vlečejo”. To velja za vzgojo, kakor za medsebojne odnose, ki se razvijajo na temelju resnice, spoštovanja in odgovornosti ter sprave.

 2. Tudi sam se strinjam, da je lažje govoriti in pisati kako živeti kot pa resnično v življenju tako živeti.

  Ker pa je za kristjane glavno življenjsko izhodišče, ljubezen do Boga in soljudi, si moramo kljub temu prizadevati, da se bomo v življenju vedno bolj približevali temu idealu, ki resnično osrečuje človeka.

 3. Kristjani smo lahko resnično srečni in ponosni, da ima naša vera kot glavno življenjsko zapoved in vodilo ljubezen.

  Če se bomo tega zavedali, bomo to zapoved lažje uresničevali v vsakdanjem življenju.

 4. Mnogim uspešnim ljudem v vsakdanjem življenju to uspeva.

  Na primer, najuspešnejšemu trenerju v Evropi, to je gospodu Rožmanu iz Štor, ki trenira celjski nogometni klub, ki ni bil premagan zaporedoma že 25 tekem, to je dve tekmi več kot drugi najboljši evropski klub, ki ni bil premagan zapored na 22. tekmah.

  Tisti, ki poznajo Rožmana vedo povedati, da ima izrazito motivacijsko človeški pristop do igralcev, ne pa agresiven in nasilen.

  Podobno bi lahko rekli za mnoge podjetnike. na primer Boskarola…

  Tudi mnogi kmetje živijo v sožitju z naravo in so uspešni. To pa ne velja za nekatera podjetja.

Comments are closed.