Iz Evropskega parlamenta: Zmagala je »Ime mi je Li«

0

Med 19. in 22. novembrom je v Strasbourgu potekalo 100. plenarno zasedanje evropskega parlamenta, odkar je Slovenija 1. maja 2004 vstopila v Evropsko unijo. Plenarno zasedanje je mesečno srečanje Evropskega parlamenta, kjer se sprejema zakonodaja za državljane EU.

Zmanjšanje sredstev za finančni okvir Evropske unije v obdobju 2014-2020 bi lahko EU za več let preprečilo, da učinkovito opravlja svoje naloge, so bili na plenarnem zasedanju mnenja evropski poslanci. Dolgoročni finančni okvir EU 2014-2020 bi moral imeti dovolj sredstev in biti dovolj fleksibilen, da bi lahko podprl gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest, so menili poslanci. Predsednik Parlamenta Martin Schulz je ob tem v zvezi s proračunom EU za leto 2012 države EU pozval, naj še to leto zagotovijo sredstva za poravnavo obveznosti. Ker se to še ni zgodilo, so zamrznjena pogajanja med Parlamentom in članicami o proračunu EU za leto 2013. Evropski poslanci so ob tem tudi poudarili, da so za učinkovito delovanje programov, ki jih izvaja EU, da bi pospešila razvoj novih delovnih mest in projektov, kot so npr. Erasmus, podpora majhnim in srednje velikim podjetjem, boj proti revščini, itd., nujno potrebna zadostna finančna sredstva.

Poslanci so uradno podprli imenovanje malteškega zunanjega ministra Tonia Borga za položaj evropskega komisarja za zdravje in varstvo potrošnikov, s katerega je nedavno odstopil John Dalli. Borgov strokovno jasen nastop ter odlično poznavanje delovnega področja sta odločilno pripomogla k temu, da je bil izglasovan za novega komisarja. Njegovi konzervativni pogledi glede splava in homoseksualnosti, ki so na zaslišanju prejšnji teden dvignili največ prahu, niso bili ovira za njegovo izvolitev. Borg se je pred glasovanjem zavezal, da kljub svojim pogledom nima namena diskriminirati pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev.

Poslanci so pozdravili premirje med Gazo in Izraelom, pri čemer so izrazili upanje, da bi lahko to bil prvi korak na poti do trajnejšega miru.

Od leta 2016 bodo za motorna kolesa veljali strožji okoljski in varnostni standardi. Motorna kolesa predstavljajo le dva odstotka vsega cestnega prometa, medtem ko je njihov delež v prometnih nesrečah s smrtnim izidom 16-odstoten.

Evropske politične stranke naj pred volitvami v Evropski parlament leta 2014 predlagajo svoje kandidate za predsednika Evropske komisije, so menili poslanci v resoluciji, v kateri so še predlagali, naj volitve potekajo maja in ne junija 2014.

Poslance je zanimalo, kako bo Evropska komisija zaščitila evropski trg pred nenavadno poceni izdelki iz Kitajske, predvsem solarnimi paneli.

Nova zakonodaja o doma narejenih eksplozivnih telesih bo otežila dostop do kemikalij, ki so potrebne za njihovo izdelavo. Teroristične skupine se namreč vse bolj zanašajo na doma narejene eksplozive.

Parlament je obiskal predsednik Haitija Michel Martelly, ki se je v svojem govoru zahvalil za humanitarno pomoč EU njegovi državi, izrazil pa je tudi upanje, da bo EU začela v otok tudi bolj vlagati.

Države EU morajo imeti pravico, da se same odločijo, ali bodo izkoriščale plin iz skrilavcev, a EU mora pri tem poskrbeti zato, da se takšno izkoriščanje dogaja pod robustnimi varnostnimi in okoljskimi pravili.

Evropski poslanci so med tremi najboljšimi evropskimi filmi izbrali zmagovalca filmske nagrade Lux 2012, s katero želi Evropski parlament spodbujati evropsko filmsko ustvarjanje in pospeševati razprave o evropskih vrednotah. Vsi letošnji finalisti – Io sono Li (Ime mi je Li), Tabu (Tabu) in Csak a szél (Samo veter) – odražajo bogastvo, globino in lepoto evropskega filma. Zmagal je film italijanskega režiserja Andrea Segrea z naslovom Ime mi je Li. Gre za ljubezensko zgodbo, ki se dogaja v beneški laguni in govori pa o težavah s katerimi se srečujejo kitajski priseljenci v Italiji. Vsi trije filmi so brezplačno na ogled med 28. in 30 novembrom v ljubljanskem Kinodvoru.

Vira: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & europarl.europa.eu

Foto: cinematografo.it