Iz Evropske unije: Pregled glavnih dogajanj med 17. in 21. septembrom

0

Že enajsto leto zapovrstjo v državah EU poteka Evropski teden mobilnosti. Tokrat pod sloganom »Prava smer je gibanje«. V Evropski teden mobilnosti je letos vključenih več kot 2000 mest širom Evropske unije; samo v Sloveniji jih sodeluje 31. Evropski teden je organiziran s politično in finančno podporo Direktorata za okolje in prostor pri Evropski komisji. Namen tovrstne akcije je spodbuditi evropska mesta k trajnostnemu razvoju na področju prometa oziroma k uporabi avtomobilom alternativnih oblik prevoza. Evropski teden mobilnosti se bo zaključil v soboto, 22. septembra, ko bo »dan brez avtomobila«.

Evropska komisija je sporočila, da je v letu 2011 iz Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji dobilo pomoč pri iskanju novih zaposlitev več kot 21 tisoč delavcev, ki so izgubili zaposlitev zaradi posledic gospodarske krize in globalizacije. Finančno pomoč, ki jo je Evropska komisija namenila delavcev iz 13 različnih držav EU znaša 128 milijonov evrov, med njimi so tudi delavci iz Mure.

Znotraj EU je bilo slišati odzive na rezultate nedavnih nizozemskih parlamentarnih volitev. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je izid volitev komentiral kot »odličen dan za Evropo«, saj je pričakovati, da bo Nizozemska kot gospodarsko dobro stoječa država še naprej solidarna do držav EU, ki jih najeda gospodarska kriza.  Znani evropski politik, švedski zunanji minister Carl Bildt, je pozdravil volilni rezultat. Evropska komisarka Cecilia Malmström je rezultat volitev na Nizozemskem označila kot dobre novice. Enakega mnenja je tudi komisarka Vassilioueva, ki je dajala:«Ti rezultati skupaj z odločitvijo nemškega ustavnega sodišča dajejo upanje za prihodnost«.

Evropski poslanci so z veliko večino glasov podprli minimalne pravice za žrtve kaznivih dejanj v EU. V EU vsako leto postane žrtev kaznivih dejanj približno kar 75 milijonov ljudi. Vsem evropskim državljanom bodo na voljo tudi brezplačne storitve, kot so psihološka pomoč, pravica do policijskega zaslišanja ter zaslišanja na sodišču v jeziku, ki ga govorijo žrtve.

V Sloveniji se je mudil na obisku evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Laszlo Andor. Udeležil se je tudi mednarodne konference Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve o reformi trga dela in pokojninski reformi. Pohvalil je predloge reform ministra Vizjaka in dejal, da so po njegovem mnenju korak v pravo smer in so skladne s priporočili, ki jih je Evropska komisija dala Sloveniji.

Člani parlamentarnega odbora za promet in turizem so Evropsko komisijo pozvali, da v cilju izboljšanja informacij letalskim potnikom, v primeru preusmeritev letov in izgube prtljage, izboljša postopek pritožb v vseh državah članicah EU. Jasno naj tudi opredeli kaj so to izredne razmere, ki povzročajo prekinitev storitev pri rezervacijah letov preko svetovnega spleta kot tudi naj izboljša zaščito potnikov v primeru stečaja letalskih prevoznikov.

Foto: proeurope.org