Iz državne malhe v cerkevno nabirko (Žurnal, 17.12.)

18

PISMO BRALCA. Spoštovano uredništvo tednika Žurnal,

zdi se mi, da ste z naslovom sobotnega Žurnala hoteli zgolj senzacijo – še eno provokacijo, da bi ljudje raje pregledali Vaš časopis. Če imam prav, lahko preskočite vsebino in preberete le še predzadnji stavek in lep pozdrav.

Sicer bi si gospa Pureber pred pisanjem svojega skrajno levega komentarja na četrti strani pogledala, kaj o verskih skupnostih pravi zakon Republike Slovenije o verski svobodi.

Cerkve in druge verske skupnosti, ki se zavzemajo za duhovnost in človekovo dostojanstvo v zasebnem in javnem življenju, si prizadevajo za osmišljanje bivanja na področju verskega življenja in imajo hkrati tudi s svojim delovanjem pomembno vlogo v javnem življenju z razvijanjem svojih kulturnih, vzgojnih, izobraževalnih, solidarnostnih, karitativnih in drugih dejavnosti s področja socialne države, s katerimi bogatijo nacionalno identiteto in s tem opravljajo pomembno družbeno nalogo, so splošno koristne organizacije (5. člen).

Torej enakopravnost niti slučajno ne pomeni ateistične osnove. Ateizem je zgolj eno izmed filozofskih prepričanj.

In gospa Pureber lahko skupaj z gospodom Beganom (+še kdo) ustanovi eno izmed verskih skupnosti (ateistično). Kot slovenski davkoplačevalec bom seveda prispeval tudi za njeno skupnost.

Verjetno bi gospa Pureber precej lažje prikazala idealno ločitev cerkve od države na primerih iz različnih evropskih držav. (Predlagam Francijo).

Pa še ena ponudba: kadar se ponovno obeta en komentar skrajno levo (“Revolucija kot proces”, diplomsko delo gospe novinarke), lahko za desno stran Vašega časopisa brezplačno napišem še drug uravnotežen komentar (“Uporaba biomase” 🙂 . Obljubljam, da bo moj komentar na istem nivoju in vsaj toliko poučen. Kot matematik lahko pomagam še pri seštevanju različnih spremenljivk. In merim podaljške trepalnic :-).

Če bo Žurnal še naprej tako neuravnotežen in splošno nerazgledan – torej Kuba, Albanija in Slovenija, bom res moral poiskati nalepko APEK za neželeno dostavljanje Žurnala v nabiralnik.

Pa lep pozdrav!

Ambrož Demšar, Škofja Loka

18 KOMENTARJI

 1. Dragi gospod Ambrož,
  hvala vam za ta protest in želim vam še obilo energije v boju proti neumnosti na sončni strani Alp. Uspeh v tej bitki pa je bolj malo verjeten, tam nekje okoli slabe 2/3 Slovencev vam je zagrizen nasprotnik, ki rajši umre kot vda!

  • VEDNO protežirani , sicer neverodostojni NOVKOVIĆ , JE PAČ LEVAK OD LEVAKOV ! VEDNO poskrbi za usrano propagando , pa se mu nič ne zgodi, povsod je vabljen kot “neki poznavalec” razmer
   na vseh področjih !
   Leta 2008 , 13. 1. so bile naslovnice “ŽURNALA ” Z naslovi . : ” LAČNI KRUHA, SITI JANŠE ” ,
   “PREKO POL MILIJONA LAČNIH ” itd…. Kaj pa danes , ko so te besede meso postale , v samo treh letih PAHORJEVE vladavine ??? BOLESTNEŽ POKVARJENI , JE TA NOVKOVIĆ !!!
   LASTNIKI IZ GRDCA PA TEGA NE VIDIJO !

  • Ateizem nima doktrine. Ne vem pa zakaj zaradi tega ne bi imel definicije. O čem pa potem sploh govoriš, če ni definicije. 🙂

 2. Morda pa bi tukaj lahko kakšno rekli o oportunitetnih stroških morebitnega davkoplčaevalskega financiranja verskih skupnosti ter empirični kvantifikaciji njihove nikoli dokazane družbene koristnosti.

  • družbena koristnost ni empirično izkazana za več kot pol izdatkov dražvnega proračuna.

   Proračun je političen akt in če država financira duhovne in še kakšne druge – športne, kulturne – potrebe državljanov, imamo tudi katoličani pravico do enake obravnave.

 3. Članek v Žurnalu je res na “nivoju”. Očitno je Novković uredniško politiko Žurnala posodobil v skladu z volilnimi rezulati.

 4. Menim, da so podatki v članku zelo netočni in pomanjkljivi, saj ne zajamejo vseh mogočih prihodkov (plač javnih uslužbencev, otroških dodatkov, štipendij ipd. iz državnega proračuna), ki jih prejemamo katoličani, ki (normalno!) spadamo v Cerkev oz. smo Cerkev. To bi šele bil znesek, da bi se komu zavrtelo od zavisti!
  Denar, ki ga dajemo Cerkvi, pa je tudi že bil obdavčen (davek iz plače). Prav tako župniki plačujejo DDV, ko poravnavajo račune za razne storitve (tekoči računi + investicije in vzdrževanje + še marsikaj) in na ta način marsikomu zagotavljajo delo. Prepričana sem, da so boljši in hitrejši plačniki kot marsikdo, ki ima veliko povedati čeznje.

 5. VEDNO protežirani , sicer neverodostojni NOVKOVIĆ , JE PAČ LEVAK OD LEVAKOV ! VEDNO poskrbi za usrano propagando , pa se mu nič ne zgodi, povsod je vabljen kot “neki poznavalec” razmer
  na vseh področjih !
  Leta 2008 , 13. 1. so bile naslovnice “ŽURNALA ” Z naslovi . : ” LAČNI KRUHA, SITI JANŠE ” ,
  “PREKO POL MILIJONA LAČNIH ” itd…. Kaj pa danes , ko so te besede meso postale , v samo treh letih PAHORJEVE vladavine ??? BOLESTNEŽ POKVARJENI , JE TA NOVKOVIĆ !

Comments are closed.