Ivan Štuhec: Lokalna samouprava kliče po reformi

25

Kampanja za lokalne volitve, še posebej županske, je prešla v finalni del. V treh največjih mestih Koper, Ljubljana in Maribor, se za županski prestol borijo trije kandidati, ki bi jih lahko poimenovali jugoslovanski kandidati, saj imajo del svojih korenin po enem od staršev ali starih staršev v eni od bivših jugoslovanskih republik.

Njihova lokalna pripadnost je tako samo delna, oziroma njihove korenine in zavest o samem sebi, so izraz in posledica nekdanje jugoslovanske multikulturnosti in multireligioznosti. Tako je logično in razumljivo, da svojo vizijo mest gradijo na njihovi modernizaciji in ekonomizaciji, brez zgodovinske in kulturne zakoreninjenosti. Hkrati pa ta pojav kaže tudi na to, kako so ljudje, ki niso tipični Slovenci, veliko bolj samozavestni in politično pogumni. Tudi na tem primeru je očitno, kaj pomeni državniško-politična tradicija za Srbe in Hrvate in kaj za Slovence. Eventualna zmaga vseh treh bi pomenila, da bi se po svojem kulturnem pedigreju hitro zavohali, povezali in se tudi v vsem med seboj podpirali. Glede na to, da je v slovenski politiki vse bolj prisotna socialistična jugoslovanizacija, bi to pomenilo, da bi trije župani obvladovali polovico volilnega telesa, kar bi imelo posledice za državnozborske volitve.

Lokalne volitve kažejo tudi na problem lokalne samouprave in strankarsko politično politiko. Lokalna samouprava zadeva najbolj vitalne probleme ljudi, za to je logično, da je strankarska razporeditev popolnoma drugotnega pomena. Vedno več neodvisnih ali direktno od volivcev predlaganih kandidatov sproža pomislek o smiselnosti te vrste volitev. Najprej bi moral volilni sistem upoštevati razlike v število prebivalcev neke občine. Dalje razliko med urbanimi in rurarnimi občinami ter omejiti županski mandat na največ tri zaporedne mandate. Do župana bi lahko prišli tudi po kakšnem drugem volilnem sistemu kot strankarskem.

Primer Maribora z osemnajstimi kandidati za župana kaže na to, da bi različne interesne skupne morale pred lokalnimi volitvami izpeljati predstavniške volitve in da bi preko teh predstavnikov moralo priti do odločitve o največ štirih kandidatov, ki bi šli v neposredne volitve. Vsak kandidat bi tako predhodno vključeval različne interesne skupine in v izhodišču predstavljal širšo platformo za župansko mesto, kot pa je to pri osemnajstih kandidatih. Medijska soočenja in predstavitve bi tako postala bistveno bolj smiselna in stvarna. Politično ideološki naboj bi se izčrpal v predhodnih postopkih, finalisti pa bi imeli čas in možnost, da predstavijo svoje konkretne projekte, ki zanimajo lokalno prebivalstvo. Iskanje novega in preseganje do sedaj običajnega volilnega sistema za župane in občinske svete, bi bilo nujno za motiviranje lokalnega prebivalstva, da si izbere župana, ne po meri medijev in  strankarskih izborov, ampak po meri kompetenc in širšega soglasja interesnih skupin.

25 KOMENTARJI

 1. Štuhec ne filozofiraj o politiki,ker je ne razumeš. Prav po jugoslovanski birokratsko razlagalaš kako bi politika določila kdo je pravi župan. Odgovor pa je: Kadrovska anti- politiki na desnici he kriva! Kako je mogoče da SDS zmaga v vseh volilnih enotah, nima pa župana v omembe vrednem kraju, večjem od 10.000 prebivalcev. Kult osebnosti, poveličevanje Janše in neprimerno kadriranje
  Najprej bi se mladci morali dokazati v lokalnem okolju, šele potem bi lahko kandidiralu za poslance. Kadrovska politika desnih strank ne obstaja, ker stranke vodijo AMATERJI !
  Štuhec, to so osnove Managementa! Desnica se mora profesionalizirala. “Direktorji” strank in tajnik stranke morata vrhunsko izobražena managerja, ne odpadniki, ki niso prišli v DZ.

 2. Po spremembah zaradi amaterskega ukvarjanja s politiko kličejo vodstva desnih strank, ki so nedorasla tekmi za pozicije. Politika ni dobrodelnistvo, ni Karitas, to je Tekma, ki zahteva znanje!

   • Ali ne znaš brat ali ne vidiš da ima levica Ljubljano, Maribor Koper, itd…
    Da kljub ” zmagi” v vseh volilnih okrajih SDS in NSi nimata ničesar….
    Seštej moč desnih županov, koliko občanov vodijo in s kakšnim denarjem razpolaga desnica. In se vprašajte o kadrovski anti-politiki SDS in NSi in dejanski nemoči desnice. Če ste zdrav, boste hitro ugotovili porazno stanje. Ker pa malce dvomim v vašo objektivnost, boste kač zabavali Severin druge še naprej. Da desnica nima nobene lokalne moči ni kriv be Zemljarič be kycanne udba ampak Jansa in Novakova, zdaj Tonin.

   • Se ne spuščamo v nivo najinih komentarjev romanis in kapidistrias, če imate kaj povedati, da vaju slišim.
    Štuhec bi uvedel kar delegatski sistem in obvezno en izmed 4-ih bi bili obvezno SDS in NSi ?
    To je pa res balkanska demokracija

    • Demokracija 4.0, zakaj razumeš vse tako direktno? Štuhec se ne razume na politiko? Pravi omejenec si. Tu gre za simbolično govorico, ki hoče povedati, da je zdajšnji volilni sistem zmeden. Ponuja možnost manipulacij, ponarejanja in s tem nepravičnih rezultatov. Štuhec je ponudil zgolj idejo (asociacijo) na sistem, ki bi prinesel pravičnejše in za vse koristnejše rezultate. Preveč direktno razumevanje vedno povzroči kaos. Štuhec je napisal članek, ne pa zakon ali pravilo.

 3. Ustavimo se pri stavku: “….kaj pomeni državniško-politična tradicija za Srbe in Hrvate in kaj za Slovence”.
  Opazujemo en bolj globinski problem: Namesto pripravljenosti k prilagajanju novi okolici, so priseljenci pogosto ponosni na svoje aktivno neprilaganje. V zavestnih okoljih se njihova drža kaže kot vedno tleče nezadovoljstvo in izpostavljanje lažnih mitov o prednosti lastne kulture. V sredini, ki je skromnejša in blagohotnejša, jih njihovo nezadovoljstvo spodbuja k osvajanju položajev, s katerih je možno spreminjati karakter in običaje okolice.
  Vendar to ni izraz državniško-politične tradicije, ampak neperspektivne kratkovidnosti, ki škodi tudi njim.

  • Nobene kratkovidnosti ni, ampak organiziranost in povezanost balkanskih politikov. Škodi pa edino echte Slovencem.

 4. Po spremembah nw kliče sprememva lojalne samouorave, amiak, zaradi amaterskega ukvarjanja s politiko, vodstva desnih strank, ki so nedorasla tekmi za pozicije. Politika ni dobrodelništvo, ni Karitas, to je Tekma, ki zahteva znanje!

 5. Ne – leve zupane imajo od pomembnejsih centrov trenutno Koper, Celje, Novo mesto. Zmaga Kanglerja v Mariboru bi bila pomembna za desnico. Dejansko ima Demokracija tu vsaj delno prav, ko poudarja nemoc SDSa v urbanih okoljih. Ne oni, ne N.Si nobenih zupanov in vidnejsih uspehov v urbanih okoljih. To se mora spremeniti, ce nam je kdaj docakati resnicno zamenjavo oblasti.

 6. Kakšen je nivo razprave županskih kandidatov Ptuja! 9 kandidatov v pol ure ni prišlo dalj od tržnice. Ubogi na vsej črti!

 7. Verjetno najbolje, da se kar v zakon zapise, da zupan slovenske mestne obcine ne sme biti ne Slovenec, ne katolican.

  Evo, v Ljubljani vrhovi evangelicanske, pravoslavne in islamske skupnosti nagovarjajo, naj se voli Jankovic. Si mislite, kaksen cirkus in gonjo se bi zagnalo, ce bi nadskof Zore direktno podprl Logarja. Klerikalizem, bi kricali. Podpisovale bi se protestne izjave velikih intelektualcev, Svetlana in Spomenka bi od besa skoraj izdihnili.

  • In bi ga moral podpreti in pojasniti: “Ker je Janković moralno sporna oseba in Logar najresniči protikandidat.”

 8. Ali ne znaš brat ali ne vidiš da ima levica Ljubljano, Maribor Koper, itd…
  Da kljub ” zmagi” v vseh volilnih okrajih SDS in NSi nimata ničesar….
  Seštej moč desnih županov, koliko občanov vodijo in s kakšnim denarjem razpolaga desnica. In se vprašajte o kadrovski anti-politiki SDS in NSi in dejanski nemoči desnice. Če ste zdrav, boste hitro ugotovili porazno stanje. Ker pa malce dvomim v vašo objektivnost, boste kač zabavali Severin druge še naprej. Da desnica nima nobene lokalne moči ni kriv be Zemljarič be kycanne udba ampak Jansa in Novakova, zdaj Tonin.

 9. Slovenci se lahko poenotijo okoli – Srba! To je normalna posledica tam, kjer je sprt vsak z vsakim, zaradi česarkoli.

  • Slovenci se očitno zaradi zgodovine in majhnosti težko povezujemo in dogovarjamo, strinjamo. Največ Slovencev je prav na desnici in pri povezovanju gre desnici res najslabše!

 10. Koristna opozorila in predlogi avtorja.

  Celje je bilo pred kratkim proglašeno za najbolj urejeno mesto v Sloveniji in ima po poreklu slovenskega župana, kar pomeni, da so slovenski župani še sposobnejši od jugoslovanskih.

  Predvsem pa bolj pošteno upravljajo z občino.

Comments are closed.