Ivan Rojnik: Pavel VI. – koncilski papež

ROJNIK_PAVEL VI__ovitek_integralna

Med nas prihaja izvirno delo domačega avtorja o papežu Pavlu VI., ki nam odkriva to izjemno osebnost na krmilu Cerkve. V senci priljubljenosti svojega predhodnika Janeza XXIII. in naslednika Janeza Pavla II. je po krivici šel v pozabo njegov izjemni prispevek k prenovi in odpiranju Cerkve v svet.

Pavel VI. je bil – takrat še kardinal Montini – eden od stebrov priprave in uresničitve Drugega vatikanskega koncila. Po smrti svojega predhodnika je kljub nasprotovanjem uspešno izpeljal koncil do konca, bil podpisnik vseh koncilskih dokumentov in eden glavnih spodbujevalcev pokoncilske prenove katoliške Cerkve. Njegove daljnosežne odločitve pa so se dotaknile še več pomembnih področij: na njegovo pobudo je prišlo do obojestranskega preklica izobčenj s pravoslavnimi Cerkvami, kar je pripeljalo do otoplitve odnosov znotraj vseh krščanskih skupnosti; je prvi papež, ki se je s svojimi potovanji na vse celine odprl svetu; je tudi prvi papež, ki je obiskal Sveto deželo in prispeval k otoplitvi odnosov z judovstvom; odmevno je bilo njegovo prizadevanje za mir, ki je doseglo svoj vrhunec z govorom v Združenih narodih in s postavitvijo 1. januarja kot dneva miru; odmevna je bila tudi njegova odprava indeksa prepovedanih knjig.

Ivan Rojnik, rojen 18. aprila 1947 v Celju, je po končani osnovni šoli vstopil v Slomškovo dijaško semenišče v Mariboru in leta 1965 maturiral na I. državni gimnaziji. Dva semestra teologije je opravil na ljubljanski Teološki fakulteti, nato je študij filozofije in teologije nadaljeval na rimski univerzi Propaganda Fide. Na Papeški univerzi Salesianum je doktoriral leta 1978. Leta 1973 ga je v baziliki Sv. Petra posvetil v duhovnika papež Pavel VI. skupaj s 37 sošolci iz različnih delov sveta. Na Teološki fakulteti v Ljubljani, enota Maribor, je predaval trideset let katehetiko, homiletiko in pedagogiko (1978–2008). Objavil je univerzitetne priročnike: Poglavja osnovne katehetike (1996), Osnovna homiletika (1996), Uvodna poglavja iz pedagogike (2003), skupaj z Zdenko Zalokar Divjak pa knjigo Pedagoški in didaktični vidiki vzgoje (2010). Pastoralno je deloval v župnijah Šentilj v Slovenskih goricah, Sladka Gora, Sv. Rešnje Telo – Maribor, sedaj je župnik v Vuhredu.

Papež Frančišek bo Pavla VI. 19. oktobra 2014 razglasil za blaženega.

Knjigo Pavel VI. – koncilski papež, na 160 straneh, lahko po ceni 18 evrov z dodano poštnino naročite s pomočjo spodnjega obrazca.

[vfb id=’26’]