Ivan Cankar je že kar malo pozabljen

0

Na današnji dan pred 134 leti, 10. maja 1876, se je na Vrhniki rodil slovenski pisatelj, dramatik in pesnik Ivan Cankar. Umrl je 11. december 1918 v Ljubljani.

V medijih ni najti nobenih vesti o pisateljevem prazniku, zato vam v Časniku podarjamo odlomek iz  njegovega dela “Hlapec Jernej in njegova pravica”:

To povest vam pripovedujem, kakor se je po resnici vršila z vsemi svojimi nekrščanskimi krivicami in z vso svojo veliko žalostjo. Nobene laži ni zraven, nič lepih besed in nobene hinavščine. Obstrmeli so ljudje na Betajnovi in so plahi povesili glave, zakaj vzdignilo se je na hribu in je stopilo v dolino kakor črna smrt. Velika in tiha senca je stopila v dolino: glava teman oblak, noge silne jagnedi na loki; svetla kosa, na rami sloneča pa se bleščala tja do Ljubljane.

Starega Sitarja so pokopali; Bog mu daj nebesa, blag človek je bil. Zvon je odzvonil, župnik se je preoblekel, pogrebci so se napotili v krčmo. Sedli so za dolgo mizo pri Stržinarju, vsi črno oblečeni, resni in zamišljeni, ženske objokane; hlapec Jernej, dolg, star in siv, kakor je bil, je sedel na klop pod oknom; otrl si je čelo z rdečim robcem in je zavzdihnil. “Vsi pojdemo; jaz, mislim, bom prvi stopil v njegovo gaz!”

Pa je rekel mladi Sitar: “No, Jernej, ti pa sediš tam široko in ošabno, kakor gospodar! Kdo je dedoval, ti ali jaz? Prvo besedo si zinil, prvi nisi!” … Nadaljevanje na Wikivir

OPOMBA: Veliko njegove proze in drugih del najdete na spletnem wikiju Wikivir.

Fotografija: Wikimedia Commons