Ljudje ne zablodimo od napačnih odgovorov, ampak ko si nehamo postavljati vprašanja

13

Ker ljudje ne zablodimo od napačnih odgovorov, ampak ko si nehamo postavljati vprašanjaVedno smo v skušnjavi, da bi kakor »učitelj postave« iz uvoda v Jezusovo priliko svoje krščanstvo in svojo ljubezen naredili abstraktno. Ju zavili v nek megleni celofan, v katerem bi ostali zadovoljni sami s sabo. Menda Jezus prav zato ta celofan kar naprej trga s konkretnimi primeri iz življenja. Konkretni Bog hoče biti, ne neka oddaljena teorija, otipljiv, konkreten želi ostati, kot raztrgani, napol mrtvi človek ob poti:

»Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.« (Mt 25,40)

Res, naš Bog ima podobo težkih vprašanj našega življenja, pa naj gre za migrante v Sredozemlju ali pa najstnikov upor.

Težka vprašanja

Toda ta težka vprašanja od zunaj, torej tista, ki nam jih postavljajo ranjeni ljudje ob cesti, ranjeni ljudje ob lastni mizi, ranjeni ljudje, ki kričijo na nas, in ranjeni ljudje, ki ne morejo govoriti, so težka predvsem zato, ker so to pravzaprav vprašanja, ki prihajajo od znotraj, iz našega srca. Ogledalo nam nastavljajo, zato so tako strašansko neprijetna. In ravno zato tako zelo pomembna. Ker so vedno postavljena v trenutke, ko se moramo odločiti, kakšni ljudje želimo biti. In odgovori na ta vprašanja nas izklešejo, naredijo nas za tisto, kar želimo postati.

Iti mimo

Vendar so samo ti odgovori še težji kot vprašanja sama. Zato ob njih ljudje radi izberemo alternativno, zadnje čase nadvse priljubljeno pot. Ker je seveda vsak odgovor zavezujoč, ker se z vsakim odgovorom opredelimo, opredeliti pa se nočemo, neke vrste strah nas zajame ob tem, strah pred dokončnostjo odločitve menda, smo ljudje razvili preprosto in zelo učinkovito tehniko umikanja. Če je vprašanje pretežko, preprosto ne odgovorimo. Gremo »mimo« (Lk 10,31), kakor da se ni nič zgodilo.

Tako se lažje živi, brez vprašanj, izognemo se mučnemu tehtanju, negotovosti, razmišljanju, kaj bi bilo v takem trenutku prav narediti, ne, kar bi bilo bolj koristno, ampak kar bi bilo prav. Izognemo se žrtvi, ki jo tak trenutek zahteva, naporu, in tudi napakam, ki jih je v takih trenutkih vse polno, izognemo se ponižanju pred drugimi in pred samim seboj. In takšno življenje imamo radi, da le imamo čim več stvari, ki nas zamotijo pred grdo resničnostjo, slušalke, turško nadaljevanko, pivo na plaži.

Lažje se živi brez teh vprašanj, veliko lažje brez prilike o usmiljenem tujcu. To so sicer vprašanja, ki nas usmerjajo in ki nas delajo človeške, vprašanja, ki želijo, da ne pozabimo, kdo smo v svojem bistvu, da smo ljudje, dokler ljubimo. A to so težka, pretežka vprašanja za naša mehkužna ramena. Zato gremo raje mimo, kot da ne vemo, da je »iti mimo« najlažji način, da se izgubimo. Ker ljudje ne zablodimo od napačnih odgovorov, ampak ko si nehamo postavljati vprašanja.

13 KOMENTARJI

 1. Najbolj pa vprašanja smrdijo visoki duhovščini. Na primer:

  -Kako je mogoče, da duhovniki že stoletja pedofilirajo otroke in posiljujejo redovnice?
  -Kako je mogoče, da je v Vatikanu 80% klerikov homoseksualno usmerjenih?
  -Kako je mogoče, da papež Frančišek strastno spodbuja islamizacijo Evrope?
  -Kako je mogoče, da škof Zore reče, da je na nasprotni strani od Iniciative Dovolj.je? In da njegova sekspertna skupina v vseh letih ni naredila praktično nič, da je tako velika sramota prišla na mati Cerkev?
  -Kako je mogoče, da so hoteli J.P. postaviti za Ce škofa, ko so vedeli, kaj že 30 let počne z mladostniki?
  -Kako je mogoče, da Naglič ni sposoben niti trohice sočutja do žrtev spolnih zlorab v Cerkvi? In tudi škofje ne, razen če jih mediji prisilijo k temu. To vsi vidimo.
  -Kako je mogoče, da na teologiji učijo, da so videnja Jezusa in Marije, ki so jih imeli svetniki, le personalne iluzije?
  -Kako je mogoče, da je nadškof Stres desetletja na TF učil, da “Bog v resnici ni takšen, ampak popolnoma drugačen”, torej je Bog drugačen od Jezusa Kristusa in svete evharistije?
  -Kako je mogoče, da sta vizitatorja malega semenišča, gospoda Rode in Stres, spregledala desetletja zlorab v tej ustanovi? Le kam sta gledala?

  Itd, itd … Marko, a ti je kaj bolj jasno, zakaj Cerkev sovraži preprosta, srčna vprašanja, ki žulijo vernike? Zakaj jih ignorira? Morda boš kdaj škof ali papež, zato že sedaj sodeluj z resničnim evangelijem in živim Kristusom, ne postani truplo še ti. Bog daj, da ne boš živo truplo še ti.

  PS: a si na zgornji fotki ti? Vsekakor cilja na tebe. To ni preveč spodobno – ko bi bil vsaj Križani v ozadju. In eno vprašanje: KAM hitiš?

  • Seveda. Saj gre za navadne izmišljene probleme, ki jih tako zagrenjeno in strupeno izpostavljaš. Zato je mogoče, ker je vse skupaj halucinacija tvojega “hudega duha”. Nobene srčnosti ni v tem, kvečjemu hudobija.

 2. Zdravko, hudoben si ti, ki s duhovnika Janeza Cerarja (da bi zaščitil duhovnike?), obtožil homoseksualnosti in nisi predložil nobenega dokaza v dveh mesecih. To je satanova zloba znotraj Cerkve. poleg tega si Tadejo Kerže obtožil, da je bila sama povzročiteljica zlorab duhovnika nad njo. Brez dokaza si to napisal in se nikoli opravičil. Tako deluje sam hudič.

  Mi pa smo se dobili na pogrebščini, pa g. župnik, dva teologa, verni ljudje, ki poznajo Cerkev pri nas in v tujini … in smo se za istim omizjem o teh stvareh spraševali, katere pokvarjeno katolištvo smatra za zlobna vprašanja. In smo bili zamišljeni, žalostni. Največjo skrb povzročajo škofje. Skupni zaključek pa je bil, da se Cerkvi zelo slabo piše, KER SOVRAŽI ODGOVORE na takšna legalna in prizadeta vprašanja. Marko Rijavec je spodbudil spraševanje, ko pa vprašanja pridejo, smo ljudje demonizirani. Ja, satan je hud tudi v Cerkvi. Vsa zgornja vprašanja so pravzaprav NEOVRGLJIVI ARGUMENTI, nobeno ni natolcevanje. Npr,

  -80% homičev je določil novinar, ki je 4 leta preučeval stanje v Vatikanu, pomagal mu je papežev osebni pomočnik. Napisana je knjiga.
  -JP je ovaden, nekajkrat, torej je dokazov preko glave, a je bil v igri za škofa. Kako to?
  -Škofa Stres in Rode (vedno sem ju zagovarjal) STA bila vizitatorja, ko pa so P. ujeli, so ga “kaznovali s tremi meseci dopusta v Italiji, potem pa s karto za savno in plaketo Svetega sedeža. Kako to?
  -Kako je mogoče, da na Lj teologiji učijo takšne herezije, ki jih je razkrinkal g. Kerže? Itd.

  Teolog je na našem omizju dejal. “Škofje in mnogi ne živijo iz evangelija, ampak si kar sami izmišljajo vedno nove razlage. Zaradi tega je kader, ki prihaja iz bogoslovja, že na začetku odprt za satana.”

  Zato ne sprejemamo zlobnih pripomb lažnih braniteljev Jezusovega nauka. Kdor je proti Dovolj.je (škofje pravijo, da so na nasprotni strani, to je povedal nš Zore), kogar zgornja vprašanja razjezijo, da sika kačji strup, je zagotovo demoničen. Napoved svetega patra Pija se je uresničila. Kar pa v vseh nas zbuja VELIKO ŽALOST.

 3. Gospod David je zapisal “JP”. Ja, tako se dela. To je pravna država!!! Polno ime in priimek pa mora prvo zapisati sodišče!

  B R A V O !!!

 4. Ou, šit. Monsinjor se je lotil tega? Ja, očitno se drži Jezusovih besed, naj si delamo zaveznika pri krivičnem mamonu? Naslednje pa je spregledal: Nihče ne more služiti v dveh templjih; Bogu in mamonu.

  To ni dobro, tega človeške duše ne podpirajo. To ni Kristusovo. VPRAŠANJE: je to Kristusova Cerkev? Ni Jezus učil drugače; naj ne skrbimo za jesti in piti in oblačiti, ampak služimo Bogu in vse nam bo dano?

  Ja,. če ne služiš Bogu moraš pa garati na ekonomskem področju, postati trgovček, posrednik.

  Avtor zgoraj pa nič: nič težkih vprašanj, nič težkih odgovorov. A samo s spoliranimi blagozvočnimi besedami se ne širi Nebeško Kraljestvo. Take besede so kot bi stare romantične songe poslušal s plošče. So znamenje duhovne smrti, taka oseba je enaka disketi. Mora biti nekaj več od trgovskih besed, da pridre do ODNOSA.

   • Satan te še vedno vodi, obtoževalec lepih in poštenih ljudi, da so homoseksualci in sami krivi da so žrtve pedofilskega duhovnika. Zdravko, Zdravko, Resnica te ubija?

    Je Kristusova Cerkev narejena za mamona? Norec. Ali sploh poznaš evangelij? Ali sploh veš, kaj v Cerkvi pomeni naslov MONSIGNOR? Zate je pomen tega: potovalni posrednik?

 5. Ko pa nam provokativna in drobno prirejena(da se težje opazi) hinavska vprašanja podtika skušnjavec,ga je edino primerno in pravilno nagnati.

 6. Niso hinavska, razen za hinavce. To so vprašanja dveh teologov, s katerima sem imel pogovor. In eden je dejal: “V desetletju ali dveh bodo cerkve zaradi tega popolnoma prazne.” Mož je večja figura v svoji škofiji. Brez njega je s škofijo kot bi ji nogo odrezali.

  Hinavci ste mnogi, ki vas taka iskrena vprašanja jezijo. Enaki ste farizejem in saducejem, ki so želeli ohraniti stare slabe stvari in so zaradi tega celo ubijali. Zakaj pa je slovenska Cerkev tako mrtvaška, brez enega svetnika? In z vse več odkritimi pedofili med duhovniki? Zakaj se naj ne bi smelo o tem govoriti, zakaj se zapira usta žrtvam že stoletja?

  To so vprašanja, h katerim nas je poklical mladi duhovnik Rijavec. Zato ne bodite hinavci, da ne boste med dokončno padlimi. Kajti nobene žalitve ne obravnava Gospod tako strogo, kot žalitev Svetega Duha. In če Dovolj. je po Svetem Duhu razkriva zlo, ti pa rečeš, da so od demona, si žalil Duha – in takim, po Jezusovem zagotovilu, ni odpuščanja “ne na tem, ne na onem svetu”. Demonični verniki zato postajajo še bolj demonični. Le pazite. Vaša ljubezen je lažna. Vsaka ljubezen, ki ima v sebi skrivanje zla, je lažna ljubezen.

  A vse je zelo preprosto med iskrenimi ljudmi.

Comments are closed.