Italija še ni dobila vladne koalicije

0

Oblikovanje italijanske vlade še zdaleč ni zaključeno. V kolikor se ne premostijo politične razlike bodo nove parlamentarne volitve v Italiji zopet vprašanje časa, je dejal v torek predstavnik stranke Silvia Berlusconija.

»To kar lahko samo rečem je, da so naša stališča še vedno med seboj zelo oddaljena in če bodo ostala oddaljena še naslednja dva dni, bo edina pot vrnitev na volitve«, je dejal novinarjem tajnik Berlusconijeve stranke (PDL) Narod svobode, Angelino Alfani, po končanih pogajanjih z voditeljem leve sredine Peir Luigijem Bersanijem.

Bersanijeva koalicija, ki je dobila navadno večino na zadnjih italijanskih parlamentarnih volitvah, poskuša z voditelji drugih parlamentarnih strank sestaviti vladno koalicijo. Do sedaj je Bersani svojega dolgoletnega tekmeca Berlusconija zavračal glede njegovih pobud za sestavo velike koalicije. V četrtek bi moral predvidoma Bersani poročati predsedniku Napolitanu o rezultatih koalicijskih pogajanj.

Vodja stranke Severna liga Maroni, ki je v koaliciji z Narodom svobode, je dejal, da ne bodo sprejeli še eno tehnično vlado, kot je bila zadnja Montijeva, kar je bila ponovno opcija, v kolikor Bersani ne uspe zagotoviti vladne večine.