Islam o muerte*

44
isis zastava
Zastava ISIS, foto: Flickr.

Svet je priča novi islamski skrajnosti, ki jo povzema parafraza revolucionarnih vzklikov. Kdor se noče spreobrniti v islam, bo mrtev. To je alternativa, ki nam jo iz Iraka sporoča Islamska država ali pa Boko Haram iz Nigerije. V svojem islamizacijskem pohodu so islamisti dosledni preganjalci kristjanov in ‘polnijo nebesne poljane’ z mučenci in svet s terorjem. Za zdaj smo pri nas še varni, a množična občila s svojim površnim in senzacionalističnim poročanjem, širijo prav tisti strah, ki je potreben, da tovrstne skrajne skupine dosežejo svoje.

Vsakodnevna poročila o uspehih skrajnežev so magnet za množico muslimanskih fantov in deklet, ki so rasli v predmestnih islamskih getih zahodnoevropskih velemest. V njih vzbuja upanje in željo, da se »pridružijo zmagovalcem«. Vemo, da je veliko borcev, ki se skrivajo za črnimi kapucami (toliko o njihovem pogumu!) raslo na Zahodu.

Zaskrbljujoč je podatek, da 20% francoskih državljanov in 5% nemških, podpira in odobrava početje islamistov. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da od uradnih in etabliranih muslimanskih skupnosti v Evropi ni in ni nobenega jasnega in odločnega glasu obsodbe in distanciranja. Tako smemo upravičeno sklepati, da so islamisti prav tako verodostojni in pravoverni muslimani kakor vsi ostali, ki so bolj zmerni. Islam o muerte torej ni geslo ene skupine, temveč na nek način vsega islama, saj je »džihad« (sveta vojna) zapisana v DNK te religije. Le način in čas uresničitve »džihada« se od skupine do skupine razlikujejo. Končni rezultat pa enak. Ali islam ali smrt.

Do pred nekaj meseci nam še neznana skupina se je s svojim početjem in vojaškimi uspehi v uničenem in kaotičnem Iraku iz nič zavihtela na prva mesta poročil. Njihova zla dejanja so znana vsem ljudem. Njihovi dolgoročni cilji v obliki površnega zemljevida, tudi. Vse skupaj pa deluje kot vojna napoved vsem, ki ne mislijo kakor oni. Prav zaradi te že nastajajo tako čudne koalicije »kristjanov« z muslimani, kakor so bile za časa križarjev. Iran skupaj z Ameriko in Kurdi (ti bodo očitno dobili vlogo »kanonfutra« v upanju, da bo končno prišlo do kakega Kurdistana) proti »Islamski Državi«; Asad in Zahod, skupaj s Kurdi in še kom proti vsem ostalim … Možnosti je veliko in nobeni se ne smemo čuditi. Spet se bo uresničilo pravilo »sovražnik mojih sovražnikov je moj prijatelj«. Naše vlade bodo upravičeno storile vse, da se vojna ne bo preselila na naša tla. Vojna, ki ni vojna, temveč je »oborožen spopad« brez frontnih črt in brez uniform, brez pravil in brez pravih sogovornikov ne sme priti k nam kjer urejene vojske nimajo pravega prijema in ne morejo zmagati. Vojna, kjer se ne uničujejo mesta, ampak hiša za hišo, oseba za osebo, družina za družino. To je vojna, ki poteka po koordenatah državljanskih vojn, kjer sosed pobija soseda in se zločini dogajajo brez »birokratičnih« omejitev mednarodnih konvencij in spoštovanja vojaka sovražnikov, saj ni ne seznamov ne pisnih ukazov. To je vojna kjer ni odgovornih ne krivcev ne morale, so samo žrtve, bolečina in uničenje. To je najhujša oblika vojne, ker je en sam teror in strah. Zlahka se začnejo, težko se končajo, saj trajajo dolga desetletja.

A le vprašanje časa je, kdaj se bodo islamski skrajneži začeli pojavljati na naših tleh in začeli izvajati nasilje, ki se ga vsem na očeh učijo v arabskem svetu. Ne pozabimo, da so premnogi od njih evropski državljani, da govorijo evropske jezike in dobro vedo kako zlorabiti zahodni pravni sistem sebi v korist in da imajo neizčrpne finančne vire, ki se napajajo z naftnimi dolarji. Prvi koraki na tej poti k nam so že narejeni. Muslimani se vse prevečkrat, če ne celo redno, požvižgajo na državno pravo. Marsikje živijo izključno po svojem šeriatskem pravu in ga vsiljujejo tudi drugim. V Kobenhavnu in še kje si sredi belega dneva na ulicah, v samem središču mesta, upajo na cesto postaviti »šeriatsko policijo«, ki skrbi predvsem zato, da se podoba naših mest islamizira, da se nemuslimanom dokaže, da je muslimanov že toliko, da se ne bojijo več nikogar in lahko odložijo svojo miroljubno masko. Njihovo prepričevanje ni nič drugega kakor teror in zatiranje drugače mislečih, najprej muslimanov, ki ne razmišljajo kakor oni, potem laične večine oz. nemuslimane. Nemci, Francozi, Angleži in drugi javno tožijo, da njihovo pravosodje in policija gledata stran in da dovoljujejo paralelni muslimanski svet, ki se ravna po nam tujih in zdravi pameti nemogočih zakonih. Pri nas se o tem niti črhniti ne upamo, ali pa se bomo delali kakor da tega problema pri nas ni. V stilu večinskega prepričanja, da če pogledamo stran problema pač ni. A po islamskih rutah na glavah žensk sredi Ljubljane lahko sklepamo, da tudi pri nas poteka radikalizacija muslimanskega dela prebivalstva, ki se vedno izteče v poskus uveljavitve islama v celotni družbi in posledično v zatiranje kristjanov, kajti vsi drugi hitro popustijo in se v strahu za svojo glavo pridružijo nezadržni sili polmeseca.

Evropa je v našem času šibka pred islamom. Ker je zatajila svojo lastno identiteto in hoče ustvariti svet brez Boga, ker njenemu zatiranju vsega, kar je krščansko in katoliško ni ne konca ne kraja, ker svobodo razume narobe, ker jo razume kot »delam kar hočem, kakor hočem, kadar hočem« brez ozira na resnico in pravico, jo zgrešena svobodomiselnost pelje v propad. Naš zločin, milijoni splavov in zagovarjanje uničevanja družine, nas moralno in biološko slabi. Postali smo slabiči, saj nismo sposobni žrtev in naporov, ki jih terja spopad, ki se napoveduje. Ker smo moralno anemični, smo brez poguma, da bi zagovarjali svobodo, ki nam je tako dragocena, da bi zagovarjali pošteno »ločitev« (avtonomijo) civilnega/tuzemskega od cerkvenega/Božjega saj se je to izrodilo v izločitev Božjega iz javnega, zasebnega in moralnega življenja.

Če hočemo preživeti in tudi zmagati v obrambi našega sveta pred islamizacijo, potem se bomo morali vrniti k svojim izvirom in se spreobrniti k življenju, k pravi svobodi, k Bogu v Cerkvi.

Boj bo tvegan, dolg in naporen. Alternativa, ki jo agresor postavlja je nesprejemljiva. Zavrniti moramo tako islamizacijo kakor smrt, kajti islamizacija je smrt našega sveta.

*Islam ali smrt

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


44 KOMENTARJI

 1. “Zaskrbljujoč je podatek, da 20% francoskih državljanov in 5% nemških, podpira in odobrava početje islamistov.”
  Vir?

  • V Franciji je okoli 10% Muslimanov, v Nemčiji cca 4%. Če se zraven prišteje še širjenje “okužbe” so številke razumljive.

   • Tole je pa agresivna matematika, Riki. Ne moreš tako govoriti. Se sploh zavedaš pomena svojih besed? Upam, da ne. Ker sicer si isti tak kot kak zadrti komunist, ki mu je vsak podjetnik imperialist, ki ga je treba uničit. In takih komunistov je bilo 10% + 4%…

    • Zdravko: “Tole je pa agresivna matematika, Riki. Ne moreš tako govoriti. Se sploh zavedaš pomena svojih besed?”
     ============

     To niso moje besede, to je statistika do katere se lahko vsak dokoplje, …

     …, če želi

 2. Lepo povedan zlasti konec: milijoni splavov in kaj vem kaj, proti ruti na glavah muslimank?!
  Torej, odnehajte s temi rutami. Še naše babice so vse nosile rute! To je navaden feminizem, kakor so tudi splavi sicer.

 3. Dober članek.

  Problematika islamizma je šokantna. Tukaj spreminjam mnenje vedno bolj ostro proti islamu. Med drugim, ker islamska duhovščina in islamski verniki ne obsojajo ostro tega terorizma.

  Islamisti niso samo gverilci, temveč so teroristični zločinci tipa komunisti. Ki namerno pobijajo civiliste, nedolžne, da s tem dosegajo veliko medijsko vplivnost. To je njhivo način delovanja. In temu se moramo normalni ostro in takjo upreti.

  Vidimo kam je padla Slovenija, ker je bil upor proti komunizmu prešibek in premedel. Pri večini ljudeh je bil strah: Komunisti so posamezne vaščane označili lažnivo za IZDAJALCE – ljudje pa so rekli: kaj pa če je to res. nekaj mora biti na tem.

  Če se pametni krega z bedakom, tudi sam pristane v očeh drugih na istem nivoju. Isto je pri vojskovanju.Tu je velik problem, ker je krutost komunistov in islamistov brezmejna, psihopatska. Svet in civilizacija padata iz temeljev. Zahodna Evropa in ZDA ( ki je zadnja držala štango kot glavni na svetu) od znotraj postajata votli, prazni, naveličani, brez smisla, razvajeni, permisivni, naivni, ceneno pragmatični in ceneno oportunistični.

  • Islamska duhovščina se kar ograjuje od tega. Arabci so že nagovorili svet s svarilom glede teh norcev iz ISISa. Kako se jim upreti, to je pa drugo vprašanje. Vsekakor tako kot komunistom, ker niso nič manjša nevarnost. V Bosni je že kazniva udeležba v vojnah na tujem. V Srbiji menda napovedujejo enako, zaradi odhodov nekaterih v Ukrajino. Britanci bi to strogo morali uvesti za njihove državljane, ki v velikem številu odhajajo v ISIS.
   Vprašanje Asada v Siriji ni bilo tako enostavno, kot so nam prikazovali mediji, o romantični “arabski pomladi”, ki je bila vse prej kot to.
   Vsekakor doma zatirati fundamentalizem v kali. Je pa to zelo težko. Na komunizmu smo imeli priliko videti kako je to težko.

   • Aha,
    a da se islamska duhovščina in verniki ograjujejo od islamizma, ki je zelo izkrivljen pogled na vero islam.
    Zgornji članek piše ravno obratno, a imaš kakšne vire?

    Če prebiramo izpovedi prič ( otrok, žensk, pobeglih) so komunisti podobna zverinstva delali kot islamisti.

    Rezali glave, dojenčke in manjše otroke so tolkli pri Igu v drevesna debla do smrti, ko so pobili cca 40 ciganov. Veliko nesmiselnih smrti in niti pod razno to niso bili tarčni cilji na vojaške pomembne osebe.
    Podobno kot Hamas, ki se skriva v vrtcu in odpre streho, da iz njega strelja rakete na Izrael in potem zbežijo iz vrtca, kjer zaklenejo otroke in osebje, saj vedo, da bo v parih minutah na ta objekt priletela izraelska raketa. Podobno so komunisti vsa 4 leta pokali iz vasi na Nemce in Italijane in bežali. Le v Dražgošah so zdržali celo 2 dni in ne običajnih 5 do 10 minut. Namen je bil jasen: da okupator pokolje nič krive civiliste in požge vas.

    Treba je ločiti gverilski boj od partizanskega boja. Gverilski je napad majhne skupine vojakov v zasedi na večjo skupino VOJAKOV. PArtizanski in islamistični boj pa je klanje civilistov in genocid.

 4. Evropa potrebuje resno streznitev, sicer bo njena kultura čez noč izničena na nedemokratičen način.

  Ogledalo resnice vidimo v islamskih državah, kjer ni strpnosti do drugače mislečih in verujočih.

  Evropo pa zavaja samega sebe, da se bodo tujci prilagodili evropski kulturi.

  Še ZDA imajo težave, pa čeprav črnci živijo tam že 300 let in čeprav so iste vere.

 5. Najpomembnejši ukrep je takojšnja zajezitev doseljevanja tujcev v Evropo.

  To je pomembno tudi zaradi velike stopnje brezposelnosti v Evropi.

  Očitno so revolucije in vojne v afriškem in arabskem svetu sproženi tudi zato
  , da bi se na ta način povečalo doseljevanje v Evropo.

 6. Dejansko obstaja velika korelacija med islamom in komunizmom, zato naši levičarji tudi tako navdušeno podpirajo njihov ”boj proti imperializmu” in je odstotek njihovih podpornikov v Sloveniji zagotovo daleč večji kot v Nemčiji in Franciji. Skupno obema ideologijama je, da oba sistema vzdržujejo idejni in terenski vodje s strahovlado in na račun dela in lastnine drugih. Naši levičarji pa se ne zavedajo, da slej ko prej pridejo na vrsto (kot neverniki) tudi oni. Ne smemo pa si zatiskati oči, da smo daleč od teh dogodkov, saj se v raznih komentarjih v naših medijih že pojavljajo odkrite grožnje in verjamem, da brez reakcije pri ustreznih nadzornih službah, kot Sova, ki ”ima vse pod nadzorom”.
  http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/540975c89f4f5/sova-zaznala-dve-kulturni-drustvi-v-katerih-se-zdruzujejo-domnevni-zagovorniki-radikalnega-islama#comment-1576135199

 7. Poti nazaj ni več,veliki islamski kulturni center raste in bo najbrž za vedno ostal v Ljubljani.Dedni sovražniki Kristusovega imena se bodo radikalizirali.Financira ga emirat Katar glavni vsestranski podpornik islamske morije v Iraku in Siriji ISIS. Čigar denar tega verska doktrina.

  V Koranu obstoje sure ki svetujejo muslimanom koder so v manjšini, da kažejo prijazen obraz navzven znotraj pa jim svetuje zvijačnost in pripravljenost na čas ko bo potrebno radikalizirati zadeve.
  Na ves glas je potrebno zahtevati prevod korana v slovenščino da se podučimo o njihvi naravi.Muslimani priznavajo samo koran napisan v arabščini. Mimogrede koran ni nikaršna sveta knjiga ampak je bil napisan 300 let po smrti Mohameda s strani muslimanskih politkomisarjev da bi politično združili in zaokrožili že precej muslimanizirane arabske dežele bližnjega in srednjega vzhoda. To kar sem napisal ugotavlja španski muslimanski intelektualec, to sem bral v Bogoslovnem vestniku v članku Dr. Ocvirka profesorja verstev na TF v Ljubljani. Sicer pa kapo dol pred lucidnimi uvidi g.Marka Pozniča.
  Zakaj se v Nemčiji mnogo Đamij imenuje po Fatihu, ker je ta muslimanski vojkovodaja zavzel Konstantinopel sedaj Istanbul.
  Evropa in z njo še bolj mala Slovenija sta zdrseli v demografski samomor prazen prostor pa polnijo drugi narodi

  • Tale tema pa ni ravno vir verodostojnih podatkov. Slovenski prevod korana obstaja že od 2003 (Jelinčič iz bosanščine), uradni iz arabščine pa je izšel prejšni teden.
   Knjiga je “sveta” ker jo kot tako priznavajo verniki, to da so jo po njegovi smrti sestavili verniki ji tega res ne odvzame (drugače kaj bi bilo z Novo zavezo?).

 8. Zdravko, ali ni človekoljubno, da narodom in celinam omogočimo, da živijo tako kot glede na svojo tradicijo želijo in da tega ne preprečujejo drug drugemu?!

  Vsekakor pa je potrebna solidarnost v ekonomskem smislu, zato jim bomo pošiljali življenjske dobrine in razvojno pomoč, ne pa vojaško pomoč. Sicer pa je zaradi nafte arabski svet najbolj bogat. Le znotraj sebe naj ustvarijo pravične države, pa ne bo ekstremistov.

 9. To kar počne ISIS se je začelo pred 100 leti v vseh izmih 20 stoletja, razlika je samo ideologiji, ki razčloveči ljudi do te mere, da so sposobni take brutalnosti.
  Ljudje , ki pri nas javno še vedno rečejo, da čiščenje po drugi svetovni vojni pri nas ni bilo popolno, se ne razlikujejo do pripadnikov ISISa. To je znak, da v normalnem civiliziranem svetu človek v sebi pušča odprto možnost, da ga nek zunanji impulz lahko potegne v brezno nekontroliranega nasilja. V Evropi je očitno veliko zagovornikov ISISa , kot je še veno veliko zagovornikov ideologij 20 stoletja. Deklarativne resolucije o obsodbi takih sistemov ne pomaga, kajti vzrok je bistveno globlji. Evropski človek je izgubil dušo, identiteto,..

 10. Tako kot so Hitlerju bili za vse krivi židje, tako bi zdaj nekateri demonizirali muslimane.
  Če dr. Ocvirk govori da koran ni nikakršna sveta knjiga, hja, saj so za vrgli ven. Oziroma ga ni več. Tega naduteža.
  Če muslimani pravijo da jim je koran sveta knjiga, potem je tudi zame tako. Tega nikoli ne bom postavil pod vprašaj.
  Takšno “poznavanje” korana in muslimanov kot ga kaže @capricornus, pa zmorejo samo tisti, ki iz marsovske prespektive razumejo vse. Najprej kristjane, potem pa še vse ostale. Kot so to znali komunisti. Natanko.
  In @capricornus, piše se džamija, in ne đamija.

 11. Žal ali na srečo muslimanov v tej deželi ne moremo obravnavati po drugi ustavi in drugih zakonih, kot veljajo za nas kristjane in za druga verstva; ne moremo pričakovati drugih pravic kot smo jih sami voljni priznavat tudi muslimanom.

  Tako deluje (evropska) civilizacija in demokracija, katere del smo in katere duhovne korenine so res delno razsvetljenske a tudi judeokrščanske. Tudi mene skrbi na primer to, da Mohamed postaja v nekaterih evropskih državah že najpogostejše ime fantkov in se sprašujem ali nismo kontinent v zatonu, podobnem kot po prvih stoletjih AD rimsko cesarstvo.

  Vsekakor odgovora na problem, če želim ostati malo zvest Jezusovemu zgledu, ne morem najti v oznanjanju vojne proti islamu. Nekoga postrani gledati ali celo sovražiti samo zato, ker recimo na glavi nosi ruto ( podobno kot jo je nedavno nosila generacija krščanskih babic, a je šla iz mode). Teroristi so teroristi in njih in države, ki jih podpirajo, je treba na trdo.

  Z muslimani v Evropi je koristen prej spoštljiv dialog, posebej s tistimi, ki so se v Evropi pripravljeni držati evropskih pravil in zakonov. Tudi z zmernimi islamskimi režimi po svetu, recimo jordanskim, maroškim, kuvajtskim.

  Menda ne bomo padli v bolestno skušnjavo, da celoten islam obravnavamo na podoben način, kot je nemška večina pod nacizmov začela tretirati judovstvo? Bi bilo kontraproduktivno, ne le nekrščansko, tudi za nas.

 12. Islam predstavlja več kot milijarda ljudi po svetu in gledat na sve te kot na eno je podobno kot mislit, da so vsi katoličani sveta “glih”. Milijarda muslimanov sveta ni enako islamska država v Iraku, ni enako džihad, ne Al-Kajda, ne Boko Haram etc.

  Ja, naši levi družboslovci ( niti ne vem, ali res večinsko marksisti) nagibajo k vlečenje stvarnosti na eno kopito- s stalno (auto)kulpabilizacijo Zahoda. Zato jih nesrečno nagiba celo v zagovarjanje Putina v ukrajinski krizi ( vojni) podobno kot pri obravnavi islama, arabskega sveta, Bližnjega vzhoda.

  Evo, recimo da ima spomin na križarstvo med arabskim islamom približno težo upravičenosti naših spominov na turške vpade, ko presojamo današnjo Turčijo. Ne prav veliko. Kolonialna nadmoč Zahoda vse v 20.stoletje, pa tudi današnja svetovna politika, recimo izraelska politika ( podprta iz zahoda, zlasti ZDA) gotovo pomeni pomembnejši izvor sovražnosti dela islamskih narodov do vsega zahodnega.

  Verjamem, da je možen tudi obraten proces znotraj islamskih skupnosti in držav od tega, ki ga danes doživljamo kot grožnjo. Verjamem, da se muslimani lahko sami naveličajo militantnega, fundamentalističnega, agresivnega islama, kakršen duši tudi njih same in njihovo človeško dostojanstvo. Zdi se, da se danes recimo v Iranu to že počasi dogaja. Dogajalo se bo tem bolj verjetno, čim manj se bo Zahod na območju prezentiral kot grožnja ali kot gospodar, če se bojo te nacije čutile gospodarji na svojem, recimo v meri kot se mi počutimo v Evropi.

  Za to, kar se dogaja danes v Iraku, Siriji, Libiji, Egiptu je pa dejansko Zahod vsaj soodgovoren. Intervencija v Iraku se je pokazala kot velik fiasko, podpora uporom proti avtokratskim režimom v “arabski pomladi” je prinesla ogromno gorja, krvi in solz, v političnem smislu pa pripeljala dežele od dežja pod kap. Prosta pot neslutenega bohotenja islamskega ekstremizma v Arabiji je neposredna posledica intervencije v Iraku in “arabske pomladi”, slednja pa je zakuhana in vojaško podprta tudi s pomočjo naše civilizacije.

  Alternative spoštljivemu enakopravnemu dialogu kot osnovni metodi v hotenju, da stvari spremenimo na bolje, ne vidim. Dialog s starejšimi in mlajšimi brati v Abrahamu. Tako Judi kot muslimani torej. Papež Frančišek to ve. Enako kot že vsaj 2 njegova predhodnika ( pravzaprav bi tudi Pavla in Janeza lahko mirno prišteli).

  • Jaz se s tem kar strinjam. Zahod (ki je močan) dostikrat svoje intervencije na bližnjem vzhodu prodaja kot širjenje demokracije. V resnici pa gre bolj za širjenje vpliva in trgovine. Od obljub po demokraciji v končni fazi po navadi ne ostane kaj dosti.

   V tem smisli je najbrž mogoče razumeti mnogo navdušencev nad ISIS. Seveda se ti navdušenci v resnici ne zavedajo, kaj njihovo navdušenje pomeni. Najbrž gre res za nekaj podobnega, kot je Evropa doživljala med vzponom komunizma.

   • Po mojem pa tu sploh ne gre za napad na Irak. Muslimani res vidijo zahod kot totalno dekadenco. Sicer kaj bi šele rekli o komunizmu. O tem morajo imeti tako slabo mnenje da kar molčijo.
    Fundamentalisti pa seveda zadeve potencirajo do ravni sodnega dneva.
    Ne pozabite, tudi komunistom je bil zahod samo zlo.

 13. Zanimivo: Branko je opazil (8.9.2014 20:25 ) naslednje:
  za marksiste je krščanstvo nekaj takega, kot za A.M Pozniča islam.

  Ja, tako (zaenkrat) je. Morda bo tako ostalo. Nasprotovanje (tudi težko) nekaterih nam je kristjanom obljubljeno. Ni da bi se temu pretirano čudili, čeprav nas to upravičeno boli.

  Skrbi pa me, da nekateri tak generalen odnos do ’tistih drugih’ širijo med kristjani.
  Zelo me skrbi, ko vidim koliko kristjanov brez razmisleka naseda na tak slepi, generalizirani, sovražni odnos do ’tistih drugih’ (islamisti, komunisti, ateisti, … kadarkoli se lahko pridruži še kaka skupina). To toliko lažje storijo, ko o tem poslušajo recimo duhovnika, kar gospod Poznič je. (Daaaaleč od tega, da bi vsi duhovniki delili podoben odnos. Hvala Bogu je to, žal morda glasejša, in nekaterim krogom bolj všečna, toda veliiiika manjšina) )

  Ni, da bi si namreč delali iluzije: tudi kristjani smo sposobni delati povsem iste reči, kot jih danes delajo pripadniki IS .

  Tudi v naših žilah (DNK) – ker smo ljudje – se pretaka Kajnova kri.

  Žal ni povsem nujno, da to, da smo krščeni v Jezusa Kristusa (kar nas osvobaja obsojenosti na Kajnovo dediščino) , sploh kaj konkretnega in resničnega v našem življenju pomeni. Še vedno se lahko med Kristusom in Kajnom odločimo za slednjega. Žal to pogosto ( hvala Bogu, če samo v malem in ne nepovratno) delamo.

  Seveda imamo ‘svobodo’, da smo taki, kot vsi drugi. Toda … 🙁

  Gre namreč le za stvar zunanjih okoliščin, da se besedno sovraštvo in slepi prezir do ’tistih drugih’ sprevrže v divjanje z orožjem (!) . Ko človek naredi v sebi tak ‘preskok’ k sovraštvu, ki vidi le še skupine, idejne sisteme, ljudi pa ne več, ima takrat, ko se okoliščine zaostrijo in nekdo (kdorkoli) ubijanje okoli njih začne, komaj še kako možnost izbire.
  Takrat je namreč svojo naravnanost težko ohraniti tudi tistim, ki v sovraštvo nikoli niso verjeli in se tako dostikrat lahko odločajo samo še, ali bodo tiho skušali nekako preživeti, ali pa se bodo postavili proti sovraštvu in bili ‘povoženi’ od enih ali drugih.

  Zdaj (!) imamo še možnost.
  Ne se igrat vojne, prosim…

 14. Pustimo glupe ateiste in marksiste ob strani. Niso pomembni. Dovolj me zaskrbljuje stališče g. Pozniča, ki je menda duhovnik. Tako kot je bil dr. Ocvirk.
  Njegov napuh sem imel priložnost spoznati, g. Pozniča pa še nisem slišal. Verjamem žal, da je aroganca doma v slovenski Cerkvi in upam da se to kdaj spremeni na bolje. Kajti narod cepa kot muhe, gospoda se pa zmrduje nad islamom. Medtem ko ljudje ugašajo.

 15. Glupi ateisti in inteligentni verniki z ISIS na čelu, kateri verjamejo in se sklicujejo na pravljice iz kamene dobe 🙂

 16. Ognjišče zelo drugače od Pozniča, danes piše takole pod naslovom ‘Boj med civilizacijami ali dialog med verstvi?’
  http://radio.ognjisce.si/sl/158/komentarji/14753/

  Bolj pristno krščansko držo v zvezi s tem in drugimi svetovnimi dogajanji, je vedno najti tudi na straneh radia Vatikan:
  http://sl.radiovaticana.va/index.asp
  Toplo priporočam tistim, ki še dobro zaznali, da je tudi to eden od slovenskih krščanskih medijev. Zelo pristnih. Hvaležna zanj!
  Tudi nekatera lepša dogajanja v Sloveniji so tam zajeta. Včasih kake globlje pridige ob takih dogodkih.

  • Zanimivo, sploh nisem vedel, da obstaja spletna stran radia Vatikan v slovenščini. Pa še na zavidljivem nivoju.

 17. Vse je v redu, toda zadnji dve vrstici bi izpustil. Menim, da je rešitev v temu, da smo za nekaj, ne pa proti nečemu.

Comments are closed.