Intervju za zaposlitev: Odločilen je lahko že vaš prvi vtis

3

Rokovanje

Kot so zapisali na portalu mojazaposlitev.si, enem izmed vodilnih zaposlitvenih portalov pri nas, bi lahko najpogostejše napake strnili v pet točk:

Slab prvi vtis – Na intervju k potencialnemu delodajalcu vedno pridite urejeni in primerno oblečeni. Poskusite delovati sproščeno, izogibajte se npr. živčnemu udarjanju z nogo ob tla, prepogostemu popravljanju las, mencanju in presedanju na stolu.

Nepripravljenost na intervju – Ni dovolj, da znate govoriti o sebi in svojih prednostih, vedeti morate tudi kaj o podjetju iz katerega so vas povabili na razgovor. Če boste potencialnemu delodajalcu rekli, da ne veste prav dobro, s čim se podjetje ukvarja, najverjetneje tudi ne boste dobili priložnosti, da bi to izvedeli iz prve roke.

Laganje in pretirano govorjenje – Laganje  nikoli ne koristi. Ne pozabite, da vam oseba, ki vas intervjuja, lahko postavi vprašanje, s katerim bo hitro ugotovila, da ji lažete. Na vprašanja odgovarjajte zbrano, strnjeno, z govorjenjem v prazno lahko namreč vzbudite vtis, da nekaj prikrivate ali izkazujete nervozo.

Obrekovanje trenutnega delodajalca – Če pogovor nanese na nekdanjega delodajalca, o njem povejte kaj pozitivnega. Kritiziranje se ne obnese, vaš potencialni delodajalec lahko dobi vtis, da ste opravljivec, kar ni dobro za odnose v podjetju, zato bo dvakrat premislil, preden nas bo povabil v drugi krog pogovorov.

Skromnost ali bahavost – Ne pretiravajte in obenem ne bodite preskromni. Z bahavim obnašanjem lahko pustite vtis, da ste oseba, ki se bo težko vklopila v obstoječi kolektiv.

Foto: Aleš Čerin

3 KOMENTARJI

 1. Kako lahko naredim dober prvi vtis?

  *Sveto pismo priporoča »urejeno obleko«, ki kaže na »skromnost in razumnost«. (1. Timoteju 2,9)

  *V Svetem pismu piše: »Če preveč govoriš, boš rekel kaj napačnega, zato bodi razumen in pazi, kaj govoriš.« (Pregovori 10,19)

  *Tvoje vedenje je kakor oglasna deska, na kateri so razobešene tvoje lastnosti. (Pregovori 20,11)

  *V Svetem pismu piše: »Kar hočete, da bi ljudje storili vam, storite tudi vi njim.« (Luka 6,31)

  *Narediti dober vtis ne pomeni, da skrivaš, kakšen si v resnici, saj bi s tem pravzaprav varal druge. (Psalm 26:4) Raje si določi lastnosti, po katerih bi rad bil znan, nato pa delaj na njih, tako da bodo vidne tudi navzven. (Kološanom 3,9-10)

  In še nasmeh !
  Prvi nasmeh je temeljnega pomena: “Ta, ki prestoluje v nebesih, se smeje,”(Psalm 2,4)pravi Sveto pismo. In nadalje: “Gospodovo veselje je vaša moč.” (Nehemija 8,10) To je božji nasmeh. Veselje, s katerim Stvarnik gleda na vsako ustvarjeno bitje, je trden temelj vedrosti in miru za vsakogar izmed nas.

Comments are closed.