Intervju: Dr. Ernest Petrič: Na protestih vidimo politično motivirane udeležence

11
Dr. Ernest Petrič izpostavlja, da so z medijskim stampedom usklajeni protivladni protesti največja nevarnost za demokracijo v Sloveniji.

Na protestih vidimo politično motivirane udeležence, ne pa medicinskih sester ali delavcev, ki bi imeli za kaj protestirati.

Nedelja, 10. 5. 2020, ob 21h na TVS 1

Tokratni gost intervjuja spada med nesporne avtoritete v slovenskem prostoru, kar daje njegovim pogledom in vrednotenjem sedanjih razmer še posebno težo. Dr. Petrič je že šestdeset let opazovalec in oblikovalec slovenske politike, od študentske politike in članstva v Kavčičevi vladi v nekdanji državi do veleposlanika v ZDA v samostojni Sloveniji, ustavnega sodnika RS in sedanjega svetovalca v uradu predsednika republike. Po usmeritvi levičar, nasprotuje politiki izključevanja in išče poti povezovanja obeh slovenskih političnih polov.

Uspešen slovenski spopad z epidemijo

V uvodu poudarja, da imamo zaradi epidemije tudi Slovenci težke razmere, ki se bodo jeseni še zaostrile. Ocenjuje pa, da je Slovenija v nasprotju z veliko drugimi državami kljub zamudam v času prejšnje vlade z novo ekipo stopila na pot uspešnega spopada z epidemijo: »Slovenija je zelo dobro prebrodila ta kritični čas, komplimenti prihajajo z vseh strani.« Zato se mu zdi žalostno, da ta dosežek, ki je dosežek zdravstva in vseh podpornih služb ter tudi dosežek vlade, namesto ponosa doživlja polemike in očitke. Petrič hkrati opozarja, da vojna proti virusu ni dobljena, saj se jeseni pričakuje nov val okužb. Prav zato bi morala biti slovenska družba po njegovem bolj enotna, ker bosta tako uspeh in korist za vse večja.

Ker smo izvozno usmerjeno gospodarstvo, nas bo objektivno močno udarila recesija v sosednjih državah, opozarja dr. Petrič. Pričakuje velike težave na svetovni ravni, saj Slovenija pri tem ne more biti izjema. Povečale se bodo socialne stiske in brezposelnost. Kot nespametno in kratkovidno ocenjuje delovanje tistih skupin in politik, ki sedanje razmere izkoriščajo kot priložnost za prevratne namene, kot je zrušitev vlade in podobno. Tu sta potrebna modrost vlade in opozicije ter povezovalna vloga medijev.

Poskusi rušenja vlade s pomočjo medijskega linča in ulice?

Dr. Petrič poudarja, da se je vlada ob spopadu s krizo skupaj z zdravstvom in drugimi deležniki odlično izkazala. Posli z zaščitno opremo so po njegovem potrebni preiskave, nikakor pa ne medijskega linča, kot smo mu priče v smislu, da so krivi kar vsi, ki so kam poklicali. Izrazito ga skrbi poskus ustvarjanja histerije, nemirov in kaosa:

Če je kdo storil karkoli protizakonitega, za to ni treba ustvarjat vzdušja linča, vzdušja kampanje …

»Ta histerija, naj mi bo oproščeno, rad imam slovenske medije, cenim vse, ki v medijih delate. Zelo bi bil vesel, da bi bili to mediji, ki bi jim ljudje zaupali, ampak mislim, da se je pri tej stvari malce preveč dopustilo, da so vplivi trenutne nervoze, živčnosti, dali prispevek k temu, da se, namesto da bi te probleme reševali s pametjo, premislekom, modrostjo, pošteno, neodvisno, pravzaprav zapletamo v velik prepir,« dodaja Ernest Petrič, ki hkrati opaža, da so z medijskim stampedom usklajeni tudi protivladni protesti, kar zanj predstavlja sedaj največjo nevarnost za demokracijo.

Dr. Ernest Petrič: Če seješ veter, žanješ vihar. Bodimo previdni pri tem.

Demokracja namreč dobro deluje, če vlada red in se spoštujejo pravila, v nasprotnem primeru, če se načrtno ustvarjata nespoštovanje pravil in kaos, lahko demokracija tone. »Me zelo skrbi tendenca, če je res ta tendenca prisotna, da bi probleme, pred katerimi naša družba sedaj stoji, reševali na ulici. To je, kot rečejo Angleži, iskanje novih težav in problemov.

Če mi je dovoljeno, da s tega mesta zdajle apeliram na naše politične voditelje, demokratično izvoljene, legitimne in legalne, naj bodo skrajno previdni pri teh rečeh. Poznamo tisto znano slovensko reklo: Če seješ veter, žanješ vihar. Bodimo previdni pri tem. Uspešni smo, na dobri poti smo. Rešimo probleme prek mehanizmov, ki jih imamo.« Dr. Petrič izpostavlja, da imamo iz zgodovine vrsto slabih zgledov, kam sta pripeljali ulica in načrtno ustvarjanje napetosti, ter pri tem omeni predvojno Nemčijo in boljševistično revolucijo v Rusiji.

Na protestih tisti s političnim motivom, ne tisti, ki bi bili upravičeni protestirati

Dr. Ernest Petrič nakazuje, da so sedanji protestniki predvsem tisti s političnim motivom, ne tisti, ki bi zaradi preobremenjenosti ali izgube služb imeli za kaj protestirati: »Najbolj upravičeni bi bili demonstrirati in nekaj zahtevati tisti, ki so nosili največje breme sedanje situacije: medicinske sestre, zdravstveni delavci … Tisti, ki so garali in se odpovedovali, ne vem čemu vse. Ampak kolikor mi je uspelo spremljati – njih nisem videl, da bi demonstrirali.« Očitke o drsenju v avtoritarnost jemlje kot neutemeljene in kot sredstvo političnega boja.

Posebej omenja pomen medijev in javne radiotelevizije, ki morajo po njegovem delovati skrajno odgovorno in konstruktivno, saj bomo v tem obdobju uspešni le, če bomo povezani. Dr. Petrič poudarja, da se nikakor ne smemo prepustiti polarizaciji, kot se je zgodila med vojno in kasneje. Sedanje razmere spopadanja s krizo ne vidi kot pot v diktaturo, opozarja pa, da lahko ulica z ustvarjanjem nereda posledično vodi tudi v to smer.

Dr. Ernest Petrič izrazil ogorčenje zaradi sprevrženih dvojnih meril v medijih

Dr. Petrič je velik zagovornik sodelovanja in nasprotnik izključevanja, kot smo mu priče v delu slovenske politike. Po politični usmeritvi je levičar, vendar je že v zgodnjem obdobju, med študijem videl, kako je nekdanji režim zatiral in izločal drugače misleče oz. študente iz »nepravih« družin. Meni, da je zapuščino komunizma treba pustiti za sabo, in obžaluje, da Slovenija po letu 1990 ni bila sposobna ovrednotiti polpretekle zgodovine in obsoditi zločinov komunističnega režima, kar bi nam omogočilo manj obremenjeno pot v prihodnost.

Ob robu pogovora je dr. Ernest Petrič izrazil tudi ogorčenje zaradi sprevrženih dvojnih meril, ki se vedno znova izpostavljajo v medijih. Kot zadnji tak primer izpostavlja široko poročanje in izpostavljanje javnih pisem levih intelektualcev, medtem ko so javne izjave uglednih profesorjev in akademikov, zbranih v Katedrali svobode, ki mislijo drugače, v medijih, tudi na RTV, povsem ignorirane.

************************************************************************

Pogovor s prof. dr. Ernestom Petričem je vodil dr. Jože Možina. Ob začetku pogovora ga je dr. Petrič presenetil z besedami, da z veseljem čestita za njegovo knjigo Slovenski razkol, ki jo je nekdanji vrhunski diplomat in predsednik Ustavnega sodišča z zanimanjem prebral. Izpostavil je, da gre za dokumentirano delo, ki je napisano umirjeno in s tendenco po resnici.

11 KOMENTARJI

 1. Pametne in umirjene besede dr. Petriča. A kaj, ko se levičarskih skrajnežev v strankah, medijih in drugod ne bo kaj dosti prijelo. Ti žal potrebujejo močnejše zdravilo. Njihova psihična poškodovanost je prehuda. Vsaj videti je tako.

  • Dr.Petrič je v nedejskem večernem intervjuju, ki ga je vodil gospod Možina avtor knjige ” Slovenski razkol”, dal vedeti 75-tim levičarskim “intelektualcem” po koliko so hruške! Druženje “intelektualnih”podpisnikov protesta ob sestavi Janševe vlade z uličnimi razgrajači je dokaz, kako težko se bo ločiti od razkošja, ki so ga vajeni, tukaj ni šlo za političen vidik, pač pa za bolečo izgubo privilegijev in seveda cekinov !Zanimivo je, da so se med razgrajači gnetli “vrhovi slovenske intiligence” iz rdečih logov, vključno z indoktrinirano študentarijo in postopači, ki so grozili Janši s smrtjo !

 2. Odličen intervju, ki je vreden udejanjenja, zlasti ugotovitev: ” Meni, da je zapuščino komunizma treba pustiti za sabo, in obžaluje, da Slovenija po letu 1990 ni bila sposobna ovrednotiti polpretekle zgodovine in obsoditi zločinov
  komunističnega režima, kar bi nam omogočilo manj obremenjeno pot v prihodnost.”
  To je ugotovitev, ki zasluži pozornost in potrebo, da se udejani in odreši Slovence in tako omogoči spravno dejanje z končanjem Teharskega spomenika-opomnika, ki bo pričal o katarzi naroda.

 3. Dr. Petriča se spomnim še kot člana Kavčičeve vlade in iz “akcije 25 poslancev”, ko so – če se ne motim – mimo védenja partije kandidirali Kardelja.
  Dr. Petrič je človek širine duha pa tudi globine. V dosedanjih intevjujih sem ga z užitkom poslušal. Čeprav je levega prepričanja, njegova širina seže tudi na desno stran. Takih ljudi nam manjka, da umirijo strasti in s trezno besedo posežejo v dogajanje.
  Gospod Petrič, hvala za intervju! Si ga bom ogledal.

 4. Odlicno povedano. Ocitno je lahko v eni glavi vec modrosti in razsodnosti kot v vec tisoc glavah covid biciklistov skupaj. Edino, v kar od izrecega nisem preprican, je Petriceva samoocena o levicarstvu.

 5. Se nekaj o “nepoliticnosti” vodilnih protestnikov:

  Jasa Jenull je sin Hinka Jenulla, ki je kot drzavni tozilec v komunizmu med drugim odrejal zaplembe medijev in Jozice Hegler, funkcionarke iz ljubljanske SD ter tesne sodelavke Jankovica.

  Marko Koprivc je sin trojnega komunisticnega funkcionarja in medijskega cenzorja v 80.letih Jaka Koprivca.

  Politicni druzinski pedigre obeh ni samo partijski, ampak spada k ortodoksni zadrti liniji komunistov. Toliko o sprenevedanju z “nepoliticnostjo”.

  • Sila nenavadno da javnost izve povsem na koncu protestov, kdo je prazaprav organizator in priimki segajo v sam vrh tožilstva ne ravno naključnih povezav? Če se je zdelo rušenje vlade leta 2013 z prevratom dr Viranta enostavno, so zadeve tokrat zapletene do skrajnosti! Kako zvito spretno intrigaški so, kaže da izkoristijo s pomočjo orto medijev vsako najmanjšo trohico psihološkega kulturnega boja katerega edni cilj je vreči vlado, ne glede, če jih tisoče umre za COVID19! Žal jim to spotikanje ni uspelo z zameglevanjem nabave zdravstvene opreme, ter metanjem polen na vseh koncih in krajih kjer so nekatere SB celo začele odklanjati bolnike z virusom iz domov za ostarele! Ste pričakovali da je v naši domovini toliko moralno neetičnih, da so celo lastne otroke ponujali za živi ščit na biciklih(navedbe ene od mamic na TW) za dosego podlih ciljev? Nekaj podobnega z otroki se je dogajalo v Siriji z ISIS, ko so porušili vso kulturno dediščino sakralne umetnosti lastne identitete, danes pa imajo razrušena mesta… nek poiskusi revolucionalnih gibanj državljanske vojne kot v Španiji pa bodo ostali zapisani v zgodovinskih knjigah kot propadla apokalipsa skrajnežev! Slovenci ne dopustimo tega tudi pri nas!

   • Kroženje po ulicah okrog Parlamenta je škandal , saj so vendar vozili po ulicah
    brez vseh dovoljenj ! Ali so to počeli kar na črno brez papirjev ! Gre le za varnost
    tistih , ki nimajo s kolesarji nič skupnega !

 6. Dr.Petrič dobro ve kje je usedlina brezkompromisnega komunističnega podtikanja ! Povsem jasno je ,
  da človek njegovega kova razmišlja logično in po mojem mnenju dobro ve , kako zgrabiti bika za
  roge , njegove izkušnje s partijo so gotovo pustile pečat v njegovem dojemanju komunizma ! Ni vse
  zlato kar se sveti v glavah izprijenih partijskih plenilcev , polnih ekstremnih komunističnih manir !

 7. Dr.Petrič je sicer nagnjen k levici vendar zna dobro prisluhniti desnici! Čestitka Možini za njegovo knjigo
  vse pove! Razsodnost in spoštovanje predsednika Janše ima svojo vrednost! Intervju Možine z dr.Petričem
  je bilo prijetno poslušati!

Comments are closed.